Άναψε η μάχη για τη διαδοχή Ερντογάν - Η κόντρα Ιμάμογλου με τον «γαμπρό» Μπαϊρακτάρ

Άναψε η μάχη για τη διαδοχή Ερντογάν - Η κόντρα Ιμάμογλου με τον «γαμπρό» Μπαϊρακτάρ των τουρκικών drone Facebook Twitter
φωτ.: Ekrem Imamoglu
0

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου επέκρινε δριμύτατα τον Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθύνοντα σύμβουλο της Baykar, κορυφαίο εργολάβο στον τομέα της άμυνας στην Τουρκία και «συγγενή» του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Ο Μπαϊρακτάρ κατηγόρησε προηγουμένως την ομάδα επικοινωνίας του Ιμαμόγλου ότι ενορχήστρωσε μια καμπάνια συκοφαντικής δυσφήμισης σχετικά με τις υποτιθέμενες πωλήσεις καυσίμων αεροσκαφών από τη Baykar, την οποία διευθύνει ο γαμπρός του Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ και ο αδελφός του Χαλούκ, στο Ισραήλ, μια κατηγορία που ο Ιμαμόγλου αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Ο Ιμάμογλου, βασικό πρόσωπο του αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), αρνήθηκε τις κατηγορίες του Μπαϊρακτάρ, λέγοντας: «Μιλάτε για ένα άτομο που χρησιμοποιεί γλώσσα που με στοχοποιεί. Αυτή είναι πολύ αγενής συμπεριφορά. Δεν ήμουν και δεν θα γίνω στόχος αυτής της αγενούς και συκοφαντικής συμπεριφοράς». «Στη χώρα μας βλέπετε κάποιους ανθρώπους να προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την [κρατική] αρχή πιο αδίστακτα από τους ανθρώπους [Ερντογάν] στους οποίους έχει δοθεί η εξουσία. Εδώ μιλάμε για τους φίλους και τους συγγενείς του ατόμου που κατέχει την εξουσία. Και λέω αυτή δεν είναι δουλειά για συγγενείς, αδερφέ. Είμαι ο δήμαρχος της πόλης της Κωνσταντινούπολης και ασκώ τη νόμιμη εξουσία μου», είπε ο Ιμάμογλου.

Η σύγκρουση μεταξύ Ιμαμόγλου και Μπαϊρακτάρ έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο της Τουρκίας, ειδικά καθώς η χώρα οδεύει προς μια πιθανή μετάβαση της ηγεσίας στη μετά-Ερντογάν εποχή.

Το CHP του Ιμαμόγλου ξεπέρασε το ΑΚΡ του Ερντογάν στις τοπικές εκλογές στις 31 Μαρτίου, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στην πολιτική δυναμική της Τουρκίας και τοποθετώντας τον Ιμαμόγλου ως πιθανό υποψήφιο για μελλοντικές προεδρικές εκλογές, ενώ ο Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ (ή ο αδερφός του) θεωρείται από πολλούς ως ο προφανής διάδοχος του Ερντογάν σε περίπτωση που ο πρόεδρος παραιτηθεί.

Η διαμάχη πυροδοτήθηκε όταν ο πολιτικός επικοινωνιολόγος Εβρέν Μπαρίς Γιαβούζ συνελήφθη αφού δημοσίευσε μια φωτογραφία του Μπαϊρακτάρ και ενός άλλου μέλους της οικογένειας με λεζάντα που υποδηλώνει ότι είχαν πουλήσει καύσιμα αεροσκαφών στο Ισραήλ. Μετά τη σύλληψή του, ο Γιαβούζ αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον Ιμάμογλου ή τον δήμο της Κωνσταντινούπολης.

Η Baykar, η οποία κατασκευάζει μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB2, δέχτηκε πυρά εν μέσω αυξημένου αντι-ισραηλινού αισθήματος στην Τουρκία. Οι ισχυρισμοί για την πώληση καυσίμων αεροσκαφών στο Ισραήλ ήταν ιδιαίτερα αμφιλεγόμενοι δεδομένων των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και των πρόσφατων εμπορικών περιορισμών της Τουρκίας στο Ισραήλ. Η Baykar κατηγορήθηκε ξανά και ξανά ότι έλαβε προνομιακή μεταχείριση από την κυβέρνηση.

Την περασμένη εβδομάδα, σε μια ασυνήθιστη υπεράσπιση προς τη Baykar, η Αμυντική Βιομηχανία της Προεδρίας της Τουρκίας (SSB), η κρατική υπηρεσία αμυντικών προμηθειών της Τουρκίας, προχώρησε σε μία κίνηση για να προστατεύσει την ιδιωτική εταιρεία, ισχυριζόμενη ότι η Baykar δεν είχε εκμεταλλευτεί κανένα κυβερνητικό οικονομικό κίνητρο, επιχορήγηση ή προγράμματα υποστήριξης. Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι αυτή η προστασία αντανακλά μια ευρύτερη διάβρωση της ουδετερότητας εντός των τουρκικών κρατικών θεσμών που ευνοεί τις φιλικές προς τον Ερντογάν οντότητες και εταιρείες που ανήκουν σε συγγενείς του.

Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Ιμάμογλου, έχει καταθέσει μήνυση κατά του Χαλούκ Μπαϊρακτάρ για συκοφαντική δυσφήμιση.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: «Πλήρης εξουσιοδότηση» στους πράκτορες της ICE να αντιδρούν σε επιθέσεις

Ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε απόλυτη εξουσιοδότηση στις ομοσπονδιακές αρχές μετανάστευσης να προστατεύουν τον εαυτό τους μετά από συγκρούσεις με διαδηλωτές σε εφόδους στην Καλιφόρνια. Συλλήψεις, τραυματισμοί και οργισμένες αντιδράσεις πολιτικών
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Διεθνή / Ισπανία: «Κόκκινος συναγερμός» στην Καταλονία λόγω ισχυρών βροχών - Σταμάτησαν τα τρένα

Η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet προειδοποιεί ότι σε περιοχές γύρω από τη Βαρκελώνη και την Ταραγόνα είναι πιθανό να πέσουν έως και 90 χιλιοστά βροχής μέσα σε μόλις μία ώρα
LIFO NEWSROOM
«Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Διεθνή / «Superfake» τσάντες: Το νέο φαινόμενο που σαρώνει στη Gen Ζ

Η νέα γενιά «superfake» επώνυμων τσαντών απειλεί τη βιομηχανία της πολυτελείας, καθώς οι Gen Z καταναλωτές στρέφονται σε ρεαλιστικά αντίγραφα με χαμηλότερο κόστος. Πώς το TikTok, οι influencers και η τεχνολογία αλλάζουν το παιχνίδι.
LIFO NEWSROOM
Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Διεθνή / Ο Μακρόν «αποδοκιμάζει» τους δασμούς Τραμπ και καλεί την Ευρώπη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της

Ο Γάλλος πρόεδρος καλεί συγκριμένα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να "επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων, με την κινητοποίηση όλων των εργαλείων που έχει στη διάθεσή της"
LIFO NEWSROOM
Πώς ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ανάλυση / Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν ωφελεί την Τουρκία και αλλάζει τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή

Ο πόλεμος Ισραήλ-Ιράν δημιούργησε νέες γεωπολιτικές ευκαιρίες για την Τουρκία - Πώς η Άγκυρα επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αποδυνάμωση της Τεχεράνης σε Ιράκ, Συρία και Νότιο Καύκασο
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Διεθνή / Πώς οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων ξεπέρασαν Tesla, VW και GM: Το μυστικό πίσω από την παγκόσμια κυριαρχία

Οι κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων όπως η BYD και η Chery κατακτούν την παγκόσμια αγορά με ταχύτητα και ευελιξία που σοκάρουν τους παραδοσιακούς γίγαντες όπως η Tesla και η Volkswagen
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM