Συμβουλές για υγιή επιδερμίδα κάτω από τον ήλιο

Συμβουλές για υπέροχη επιδερμίδα κάτω από τον καυτό ήλιο Facebook Twitter
Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι μια ιεροτελεστία ομορφιάς την οποία κρατάμε και δεν παραβιάζουμε ποτέ.
0

Και κάπως έτσι, με την κλιματική αλλαγή, την αφρικανική σκόνη, την υγρασία, την άπνοια και τις ψηλές θερμοκρασίες, βρεθήκαμε να μιλάμε για αντηλιακή προστασία αρχές Απριλίου, αφού όλα γύρω μας παραπέμπουν σε ένα καλοκαίρι διαρκείας. Και αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των ειδικών ότι το 2024 θα είναι ακόμα πιο θερμή χρονιά, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του 2023 ως του πιο ζεστού έως τώρα έτους, δεν θα πρέπει να μιλήσουμε μόνο για το έγκαυμα και τον δερματικό καρκίνο αλλά και για τις φωτοαλλεργίες και τις μελαγχρωματικές βλάβες, πιάνοντας το νήμα από την άκρη του, δηλαδή από τον απλό, καθημερινό και απολύτως υπαρκτό κίνδυνο για αφυδάτωση.

Αυτή την άνοιξη, λοιπόν, αυξάνουμε καταρχάς την ενυδάτωση του οργανισμού, γιατί το ζητούν οι περιστάσεις, και ταυτόχρονα επιλέγουμε στα καλλυντικά ημερήσιας φροντίδας προϊόντα με αντιοξειδωτική προστασία, καθώς οι ειδικοί στα θέματα της κλιματικής αλλαγής προειδοποιούν ότι το φαινόμενο αυξάνει τη φωτοχημική ρύπανση.

Η καθημερινή φροντίδα του δέρματος είναι μια ιεροτελεστία ομορφιάς την οποία κρατάμε και δεν παραβιάζουμε ποτέ, ακόμα και όταν είμαστε πολύ νυσταγμένες, κουρασμένες ή βιαζόμαστε. Ενυδάτωση και φροντίδα με προϊόντα εικοσιτετράωρης δράσης που δεν δημιουργούν ερεθισμούς και σέβονται την ευαίσθητη επιδερμίδα, ισχυρά ενυδατικά στοιχεία που συγκρατούν το νερό στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και υψηλή τεχνολογία ώστε να αντέχουν την πολυπλοκότητα του σύγχρονου περιβάλλοντος. Φίλτρα αντηλιακά χρειαζόμαστε τόσο στην πόλη όσο και στην εξοχή, όπως και αντιοξειδωτικά συστατικά που επιδιορθώνουν, ειδικά μέσα από τις κρέμες νύχτας, αυτές τις μικρές απανωτές φθορές που προκαλεί το κοκτέιλ της UV ακτινοβολίας και της ρύπανσης.

Το τεχνητά αποκτηθέν ηλιοκαμένο χρώμα δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι του δυνατού και επιθετικού ήλιου. Οπότε, μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει από τις Μπαχάμες, αλλά ο υψηλός δείκτης προστασίας είναι και πάλι απαραίτητος. 

Το τεχνητά αποκτηθέν ηλιοκαμένο χρώμα δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι του δυνατού και επιθετικού ήλιου. Οπότε, μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει από τις Μπαχάμες, αλλά ο υψηλός δείκτης προστασίας είναι και πάλι απαραίτητος. Δεν ξεχνάμε το πρόσωπο, δεν ξεχνάμε το σώμα, χρησιμοποιούμε προϊόντα που δίνουν ελαστικότητα στην επιδερμίδα μετά το ντους κι έχουμε πάντα στην τσάντα μας ένα σπρέι με ιαματικό δροσιστικό νερό για την επιδερμίδα. Επίσης, αποφεύγουμε όσο μπορούμε το μακιγιάζ όταν κάνει πολλή ζέστη και όταν η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική. Μια κρέμα ημέρας με δείκτη προστασίας και ελαφρύ χρώμα είναι ό,τι χρειαζόμαστε για να έχουμε ένα άψογο look. Έχουν κυκλοφορήσει και κρέμες σώματος με χρώμα και/ή ιριδίζουσα πέρλα. Αν θέλουμε να αποκτήσουμε τεχνητή όψη μαυρισμένης επιδερμίδας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε self tanning καλλυντικά αυτή την εποχή πριν βγούμε στη θάλασσα. Το μόνο που πρέπει να έχουμε κατά νου όταν χρησιμοποιούμε τέτοια προϊόντα είναι ότι πρέπει να τα αφήνουμε να απορροφηθούν πριν ντυθούμε.

Το τεχνητά αποκτηθέν ηλιοκαμένο χρώμα δεν προσφέρει καμία προστασία έναντι του δυνατού και επιθετικού ήλιου. Οπότε, μπορεί να φαίνεται ότι έχουμε γυρίσει από τις Μπαχάμες, αλλά ο υψηλός δείκτης προστασίας είναι και πάλι απαραίτητος. 

Τα επαναλαμβανόμενα ηλιακά εγκαύματα, ειδικά στο λευκό δέρμα και στο δέρμα των βρεφών και των νηπίων που δεν διαθέτουν ώριμα μελανοκύτταρα, είναι πολύ επικίνδυνα για μεταγενέστερη εμφάνιση καρκίνου του δέρματος. Όσο πιο συχνά συμβαίνουν στη νηπιακή, στην παιδική και στην εφηβική ηλικία τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή – όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το δέρμα τόσο πιο ευάλωτο είναι. Η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος από τα 40 και μετά. Κάθε χρόνο στην Ελλάδα καταγράφονται τουλάχιστον 2.000 περιστατικά δερματικού καρκίνου, εκ των οποίων τα 200 έως 400 αφορούν επιθετικό μελάνωμα.

Στους δερματικούς καρκίνους ανήκουν και οι καρκίνοι που έχουν πιο ήπια έκβαση, όπως αυτοί που αφορούν τους πληθυσμούς της περιφέρειας, αγρότες και ψαράδες που είναι μόνιμα εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε κι ένα άλλο μεγάλο βάσανο, τις φωτοαλλεργίες, που σε συνδυασμό με τον ιδρώτα, την άμμο και άλλους παράγοντες με τους οποίους ερχόμαστε σε επαφή ειδικά στην παραλία καθιστούν απαραίτητα τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα και την αποφυγή χρήσης αρωμάτων και μακιγιάζ στην παραλία.


 

Υγεία & Σώμα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ