Φόρεσε το αντηλιακό σου κι άσε τον ήλιο να καίει….

Φόρεσε το αντηλιακό σου κι άσε τον ήλιο να καίει…. Facebook Twitter
Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 και το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες, στην παραλία και στη βόλτα στην πόλη.
0

Καλοκαίρι ίσον παραλία, ξαπλώστρα στην άμμο, μυρωδιά αντηλιακού και απόλυτη χαλάρωση, με τον ήχο της θάλασσας να δημιουργεί το ιδανικό «μουσικό χαλί» ώστε το μυαλό να φεύγει σε μέρη μακρινά, πατώντας delete στην κούραση και το άγχος. Στην αμμουδιά, κάτω από την ομπρέλα, μέσα στη θάλασσα, την ώρα της κολύμβησης, της βόλτας, των θαλάσσιων σπορ, ο ήλιος είναι πάντα εκεί να μας ζεστάνει, να μας φτιάξει τη διάθεση αλλά και να μας τσουρουφλίσει, αν δεν προσέξουμε.

Το επίμονο φλερτ μαζί του, χωρίς αντηλιακή προστασία, καπέλο και γυαλιά ηλίου, έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία, που ξεκινούν από το κοκκίνισμα του δέρματος και την ηλίαση, περιλαμβάνουν την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας και καταλήγουν στους δερματικούς καρκίνους, με το μελάνωμα να αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή τους. Για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με τη σωστή αντηλιακή προστασία, η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ) υλοποίησε φέτος την εκστρατεία SUN FILOS, στέλνοντας το μήνυμα πως δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε τη UV ακτινοβολία, καθώς είναι απαραίτητη και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, αλλά να την αντιμετωπίζουμε ως «άσπονδη» φίλη.

Προστατεύουμε τα παιδιά με αντηλιακό, μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και αποφυγή έκθεσής τους στον ήλιο, ακόμα περισσότερο εφόσον τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή.

Συμπυκνωμένες, οι συμβουλές των καθηγητών Δερματολογίας Δημήτρη Ρηγόπουλου και Αλέξανδρου Κατούλη για ξέγνοιαστες διακοπές, χωρίς βλαβερό αντίκτυπο την υγεία, έχουν ως εξής: «Χρησιμοποιούμε αντηλιακό με SPF τουλάχιστον 30 και το ανανεώνουμε κάθε δύο ώρες, στην παραλία και στη βόλτα στην πόλη. Δυστυχώς, πρόσφατη έρευνα της ΕΔΑΕ δείχνει ότι το 20% των Ελλήνων δεν έχει βάλει ποτέ του αντηλιακό, παρ' ότι η συστηματική χρήση του μειώνει κατά 40% τον κίνδυνο μελανώματος.

Προστατεύουμε τα παιδιά με αντηλιακό, μπλουζάκι, καπέλο και γυαλιά ηλίου και αποφυγή έκθεσής τους στον ήλιο, ακόμα περισσότερο εφόσον τα ηλιακά εγκαύματα της παιδικής ηλικίας διπλασιάζουν τον κίνδυνο μελανώματος στην ενήλικη ζωή. Αποφεύγουμε το σολάριουμ, γιατί είναι εξίσου καρκινογόνο με το κάπνισμα και οκταπλασιάζει τον κίνδυνο μελανώματος μετά την ηλικία των 40 ετών».

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή του δερματικού καρκίνου και κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 220 νέα περιστατικά στην Ελλάδα. Στην έγκαιρη διάγνωσή του βοηθά ο έλεγχος των σπίλων (δηλαδή των δερματικών ελιών) που γίνεται από τον δερματολόγο με δερματοσκόπιο. Πιο εξειδικευμένες εξετάσεις, σαν την ψηφιακή χαρτογράφηση σπίλων, για την οποία γίνεται πολύς ντόρος τα τελευταία χρόνια, συστήνονται μόνο σε περίπτωση ύποπτων ευρημάτων και δεν χρησιμοποιούνται για προ-ασυμπτωματικό έλεγχο του πληθυσμού, όπως η ψηφιακή μαστογραφία!

Τα μελανώματα που διαγιγνώσκονται έγκαιρα έχουν 90% πιθανότητα ίασης με τη χειρουργική αφαίρεσή τους, ενώ επανάσταση έφεραν στα δύσκολα περιστατικά οι ανοσοθεραπείες που αναπτύχθηκαν τα τελευταία χρόνια και οι οποίες, μέσα από κλινικές μελέτες, έχουν αποδειχτεί αποτελεσματικές σε μια πληθώρα μορφών καρκίνου.

Σε ό,τι αφορά την ωφέλιμη πλευρά της ηλιακής ακτινοβολίας, ο καθηγητής Δερματολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Ιωαννίδης τονίζει πως οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του ήλιου βοηθούν να υποχωρήσουν τα φλεγμονώδη δερματικά νοσήματα, σαν την ψωρίαση, την ψωριασική αρθρίτιδα, τη χρόνια κνίδωση και το έκζεμα, εφόσον οι ασθενείς ακολουθούν τις συμβουλές του γιατρού και λαμβάνουν την αγωγή τους.

Μύκητες και δερματίτιδες επί... ποδός πολέμου!

Φόρεσε το αντηλιακό σου κι άσε τον ήλιο να καίει…. Facebook Twitter
Φοράμε πάντα σαγιονάρες σε αποδυτήρια και γύρω από πισίνες, όχι μόνο για να μη γλιστρήσουμε αλλά και για να προστατευτούμε από μυκητιάσεις.

Τα ηλιακά εγκαύματα δεν είναι ο μόνος «πονοκέφαλος» του καλοκαιριού. Κατά τους θερινούς μήνες παρουσιάζουν έξαρση οι αλλεργικές δερματίτιδες (φωτο-δερματίτιδες) που εκδηλώνονται κυρίως στο σώμα (πλάτη, μπράτσα, πόδια, κοιλιά) και οι μυκητιάσεις που κάνουν πάρτι στα πόδια μας, καθώς οι μύκητες βρίσκονται παντού, στην άμμο, στις ξαπλώστρες, στα δάπεδα (ειδικά σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια) και στα ιδρωμένα παπούτσια.

Για την πρόληψη των μυκητιάσεων απαιτείται τήρηση των κανόνων υγιεινής, όπως το να βάζουμε στεγνή και καθαρή πετσέτα στην άμμο και στην ξαπλώστρα, να αλλάζουμε το βρεγμένο μαγιό μετά το μπάνιο, να αερίζουμε τα παπούτσια και να μη φοράμε κάθε μέρα τα ίδια, και να μην περπατάμε ξυπόλυτοι σε κοινόχρηστους χώρους, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου Ποδιάτρων και Ποδολόγων Μάνος Αρβανιτάκης.

Αντίθετα, το ξυπόλυτο περπάτημα στην άκρη της αμμουδιάς και στα ρηχά ενδείκνυται γιατί αποτελεί «δωρεάν» συνεδρία ρεφλεξολογίας για τις πατούσες. Όμως ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είναι οι ασθενείς με διαβήτη, καθώς, λόγω της ασθένειάς τους, είναι επιρρεπείς σε πληγές (έλκη) που δεν κλείνουν εύκολα και μπορεί να μολυνθούν.

Οι μυκητιάσεις προλαμβάνονται και αντιμετωπίζονται με προϊόντα τοπικής χρήσης (κρέμες, ειδικά σαπούνια, ταλκ), αλλά, αν επιμείνουν, απαιτούν ειδική αγωγή με φάρμακα από το στόμα. Οι φωτοδερματίτιδες αντιμετωπίζονται με γαληνικά παρασκευάσματα που φτιάχνει ο φαρμακοποιός και περιέχουν κορτιζόνη, γι' αυτό, όσο διαρκεί η θεραπεία, πρέπει να αποφεύγουμε τελείως τον ήλιο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM