Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα επικύρωσε νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων του 1864

Το δικαστήριο της Αριζόνα επικύρωσε νόμο απαγόρευσης των αμβλώσεων του 1864 Facebook Twitter
Αμβλώσεις/Φωτ.: Getty
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Αριζόνα επικύρωσε χθες, Τρίτη, νόμο 160 ετών που απαγορεύει πλήρως τις αμβλώσεις, εκτός εάν η ζωή του ασθενούς βρίσκεται σε κίνδυνο, προκαλώντας αντιδράσεις ακόμη και στους κόλπους κορυφαίων Ρεπουμπλικανών.

Ωστόσο, οι αμβλώσεις στην πολιτεία θα συνεχιστούν, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μαΐου, καθώς ο νόμος –ο οποίος απαγορεύει τη διαδικασία σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και δεν προβλέπει εξαιρέσεις ούτε σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας– θα τεθεί σε ισχύ μέχρι 45 ημέρες μετά την έκδοση της οριστικής απόφασης του δικαστηρίου.

Η απόφαση έρχεται μία ημέρα αφότου ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι αποφάσεις σχετικά με την πρόσβαση στις αμβλώσεις πρέπει να αφεθούν στις πολιτείες.

Εκπρόσωποι οργανώσεων για την αναπαραγωγική ελευθερία ανέφεραν ότι η απόφαση θα προκαλούσε «ανείπωτη ζημιά στην Αριζόνα», ενώ αρκετοί συνέδεσαν τον νόμο με τις εκλογές του Νοεμβρίου, καλώντας στη στήριξη των Δημοκρατικών υποψηφίων.

Η αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Καμάλα Χάρις θα επισκεφθεί την Αριζόνα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας των Δημοκρατικών. Το ταξίδι ήταν στα σκαριά πριν από τη δικαστική απόφαση και πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα δικαιώματα και στην πρόσβαση στις αμβλώσεις.

Το δικαστήριο της Αριζόνα, μετά την απόφαση (4 ψήφοι υπέρ – 2 κατά), ανακοίνωσε ότι δεν θα παρέμβει στην εξουσία του νομοθέτη να χαράξει πολιτική για τις αμβλώσεις, ωστόσο το σώμα είχε εκφράσει την «αταλάντευτη πρόθεσή του» με την ψήφιση του νόμου του 1864.

Είχε προηγηθεί πρόσφατη απόφαση στη Φλόριντα που επίσης επιτρέπει να τεθεί σε ισχύ μία σχεδόν συνολική απαγόρευση των αμβλώσεων.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Νέα συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Διεθνή / Συνάντηση για το Κυπριακό: «Θετική προοπτική προς την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης», λέει ο Μακρόν

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρει πως ενθαρρύνει τον γενικό Γραμματέα να κινηθεί «προς την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία δίκαιη και διαρκή ρύθμιση του Κυπριακού»
LIFO NEWSROOM