Ο νέος αντίπαλος του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μαζικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Βουδαπέστη

Ο νέος αντίπαλος του Βίκτορ Όρμπαν ηγείται μαζικής αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Βουδαπέστη Facebook Twitter
Αντικυβερνητική διαδήλωση στη Βουδαπέστη - Φωτ.: X/Twitter
0

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν τους δρόμους της Βουδαπέστης ζητώντας την παραίτηση του Βίκτορ Όρμπαν, σε μία από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ετών στην Ουγγαρία.

Ο Πέτερ Μαγιάρ, δικηγόρος και πρώην διπλωμάτης που ανήκε σε έναν ελίτ κύκλο γύρω από το κυβερνών ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν «Fidesz», ήρθε σε δημόσια ρήξη με την κυβέρνηση τον Φεβρουάριο και τώρα στοχεύει να αμφισβητήσει τη θέση του ισχυρού πρωθυπουργού.

Τα τελευταία 14 χρόνια, οι επικριτές έχουν κατηγορήσει τον Όρμπαν ότι υπονομεύει ολοένα και περισσότερο τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Ουγγαρία, ότι κάνει παρέα με τη Μόσχα και το Πεκίνο και ότι επιβλέπει ένα διεφθαρμένο δίκτυο πατρονίας.

Ο Όρμπαν, ο οποίος ξεκίνησε την καριέρα του ως αντικομμουνιστής φιλελεύθερος, έχει μετακινήσει το κόμμα του Fidesz προς ακόμα πιο δεξιά. Διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ 1998 και 2002, αλλά από τότε που επέστρεψε στην εξουσία το 2010, έχει ακολουθήσει μια πιο εθνικιστική, ανελεύθερη πορεία, συγκρουόμενος συχνά με την ΕΕ.

Τώρα, ο Μαγιάρ -πρώην σύζυγος της πρώην υπουργού Δικαιοσύνης του Ορμπάν- προσπαθεί να οικοδομήσει ένα νέο είδος αντιπολιτευτικού κινήματος. Το απόγευμα του Σαββάτου, νέοι, συνταξιούχοι και οικογένειες με παιδιά διαδήλωσαν στο κέντρο της Βουδαπέστης και προσπάθησαν να στριμωχτούν στην τεράστια πλατεία μπροστά από το κοινοβούλιο, ενώ τμήματα του πλήθους ξεχύθηκαν στους γύρω δρόμους.

«Από τώρα και στο εξής, τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν», είπε ο Μαγιάρ, καθώς έκανε λόγο για μια Ουγγαρία με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και αξιοκρατία. «Η αλλαγή έχει ξεκινήσει, η οποία δεν μπορεί να σταματήσει», δήλωσε.

Απευθυνόμενος στους διαδηλωτές, ο Μαγιάρ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης της χώρας και την Εισαγγελία ότι δεν διαθέτουν πραγματική ανεξαρτησία, εξέθεσε ισχυρισμούς για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο της κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα ιδρύσει κόμμα που θα κατέβει στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Ιούνιο.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Τείχος από Drones» στην Ευρώπη: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματήσει τη Ρωσία

Διεθνή / «Τείχος από Drones» στην Ευρώπη: Το σχέδιο της ΕΕ για να σταματήσει τη Ρωσία

Η ΕΕ σχεδιάζει ένα αόρατο «τείχος» από drones στα ανατολικά σύνορά της, ενώ παράλληλα προωθεί δάνειο-μαμούθ 140 δισ. ευρώ στην Ουκρανία - Δείτε πώς αλλάζει ο χάρτης της ασφάλειας στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
«Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

Διεθνή / «Γεμάτη ψέματα» η ομιλία του Νετανιάχου στον ΟΗΕ, δηλώνει αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής

«Ήταν η ομιλία ενός ηττημένου άνδρα, ενός απελπισμένου ηγέτη» αναφέρει ο διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Kneecap: Βρετανικό δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά του μέλους του συγκροτήματος

Διεθνή / Kneecap: Δικαστήριο απέρριψε την κατηγορία για τρομοκρατία κατά μέλους του συγκροτήματος

«Η όλη διαδικασία δεν αφορούσε εμένα. Πάντα αφορούσε τη Γάζα, το τι συμβαίνει αν τολμήσεις να μιλήσεις», είπε ο Liam Óg Ó hAnnaidh μιλώντας στον κόσμο που βρισκόταν έξω από το δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαιδεύει Ουκρανούς στρατιώτες

Διεθνή / Γαλλία: Άγνωστα drones πέταξαν πάνω από στρατιωτική βάση που εκπαίδευε Ουκρανούς στρατιώτες

Η γαλλική νομοθεσία απαγορεύει αυστηρά τις πτήσεις πολιτικών drones πάνω από στρατιωτικές εγκαταστάσεις, χαρακτηρίζοντας τέτοιες παραβιάσεις απειλή για την εθνική ασφάλεια
LIFO NEWSROOM