Είναι self-care το να ξαπλώνεις στο πάτωμα;

floor.gif
0

ΩΣ ΠΑΙΔΙ, Ο JOSH PATNER συνήθιζε να περνάει πάνω από τη μητέρα του, η οποία ξάπλωνε στο πάτωμα της κουζίνας κάθε φορά που της τηλεφωνούσε η πεθερά της.

«Κάθε φορά που την έπαιρνε τηλέφωνο η γιαγιά μου τής μιλούσε πάρα πολλή ώρα», θυμάται. Έτσι, η μητέρα του ανακάλυψε έναν δικό της τρόπο να το αντιμετωπίζει. «Ξάπλωνε στο πάτωμα και άφηνε το τηλέφωνο δίπλα της, στο πάτωμα». Ο πατέρας του επίσης ήταν φαν αυτής της πρακτικής και κοιμόταν για 20 λεπτά κάτω από το πιάνο της οικογένειας, όταν επέστρεφε σπίτι από τη δουλειά.

Έτσι, δεν είναι περίεργο το γεγονός πως ο Πάτνερ απολαμβάνει να περνά τον χρόνο του στο πάτωμα στο σπίτι του στο Μπρούκλιν. Αναφέρει πως το κάνει εν μέρει για να καταπραΰνει τον πόνο στην πλάτη του (λόγω σκολίωσης), αλλά και πως του προσφέρει ηρεμία.

Όπως δηλώνει η Έλεν Χέντρισκεν, ψυχολόγος στη Βοστώνη, η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε είναι χαλαρή και αυτό μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Μάλιστα, αναφέρει πως η ευθυγράμμιση του σώματός μας είναι αυτό που μας ηρεμεί. 

«Το μότο μου είναι: αν σε γνωρίζω αρκετά καλά ώστε να κάτσω στον καναπέ σου, τότε σε γνωρίζω αρκετά καλά για να ξαπλώσω στο πάτωμά σου», αναφέρει.

Το TikTok επικροτεί αυτήν τη συνήθεια

Ενώ δεν είναι κάτι καινούργιο για τον Πάτνερ, φαίνεται πως για τον κόσμο του TikTok είναι ένα σχετικά νέο trend. Οι αναρτήσεις με το hashtag #floortime έχουν συγκεντρώσει εκατομμύρια προβολές στη δημοφιλή πλατφόρμα.

Η Λίλι Μπίσοπ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Σικάγο, έφτιαξε ένα βίντεο που τη δείχνει ξαπλωμένη στο μπεζ χαλί της, να κοιτάζει σιωπηλά το ταβάνι, με τα χέρια ανοιχτά. «Είμαι άνθρωπος του δαπέδου μέχρι το μεδούλι», ήταν η φράση που αναγραφόταν πάνω από το κλιπ. «Μετά την τηλεργασία; Στο πάτωμα. Επέστρεψες από το γυμναστήριο; Στο πάτωμα. Θέλεις να κοιμηθείς για λίγο; Στο πάτωμα».

Μιλώντας στους «New York Times» η Μπίσοπ ανέφερε: «Βρίσκω ότι με κάνει πιο χαλαρή και κάπως επιβραδύνει τις αγχωτικές σκέψεις μου». Για εκείνη, η αίσθηση μοιάζει με το να βλέπει τα κύματα του ωκεανού, αλλά χωρίς το ταξίδι στην παραλία.

@lilbishtok Floor gang rise up #floortime #floorgang #fyp ♬ Summer Background Jazz - Jazz Background Vibes

Γιατί τόσοι άνθρωποι ξαπλώνουν στο πάτωμα;

Αν και δεν υπάρχουν έρευνες που να εκθειάζουν τα οφέλη τού να ξαπλώνουμε στο πάτωμα, οι ψυχολόγοι λένε πως αποκλείεται να μας βλάψει σε κάτι. Αντίθετα, μόνο οφέλη δείχνει να έχει.

Όπως δηλώνει η Έλεν Χέντρισκεν, ψυχολόγος στη Βοστώνη, η στάση του σώματος όταν ξαπλώνουμε είναι χαλαρή και αυτό μπορεί να έχει ηρεμιστική επίδραση. Μάλιστα, αναφέρει πως η ευθυγράμμιση του σώματός μας είναι αυτό που μας ηρεμεί. «Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να νιώσετε αισιοδοξία όσο κάθεστε σκυφτοί σε μια καρέκλα, ή με το κεφάλι σας να κρέμεται. Αυτή η ευθυγράμμιση σώματος και διάθεσης είναι το μυστικό», δηλώνει.

Η διαφορά που έχει το πάτωμα από το κρεβάτι

Θα υπέθετε κανείς ότι ένα άνετο στρώμα θα ευνοούσε περισσότερο τη χαλάρωση, σωστά; «Συνήθως αυτό που συμβαίνει, ειδικά σε οικεία μέρη όπως το κρεβάτι μας, είναι ότι το μυαλό μας συνεχίζει να επεξεργάζεται όσα έγιναν μέσα στην ημέρα και να υπεραναλύει καταστάσεις. Σκεφτόμαστε τι συνέβη κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τι θα μπορούσαμε ή τι θα έπρεπε να είχαμε κάνει», εξηγεί στους «New York Times» ο Άλαν Φόγκελ, ομότιμος καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα.

Όταν, λοιπόν, ξαπλώνετε σε μια πιο σκληρή επιφάνεια και ειδικά κάπου που δεν έχετε συνηθίσει, τότε μπορείτε να συντονιστείτε και να έχετε μεγαλύτερη επίγνωση του σώματός σας, ενώ ταυτόχρονα επικεντρώνεστε λιγότερο στις σκέψεις σας.

Ο Άλαν Φόγκελ προσθέτει: «Για να νιώσετε άνετα, είναι απαραίτητο να χαλαρώσετε πλήρως τους μυς σας. Η εστίαση σε κάθε σημείο του σώματός σας θα βοηθήσει το μυαλό αλλά και το σώμα να αποσυμπιεστεί».

Στην πραγματικότητα, το να ξαπλώνεις στο πάτωμα δεν είναι κάτι τόσο περίεργο. Οι άνθρωποι έλκονται από το έδαφος εδώ και αιώνες. Τα παραδείγματα περιλαμβάνουν τη στάση της γιόγκα savasana, η οποία βοηθά τους ανθρώπους να χαλαρώσουν σταδιακά κάθε μέρος του σώματος ενώ βρίσκονται ανάσκελα, τον διαλογισμό, τις τελετές τσαγιού που συχνά γίνονται στο πάτωμα, αλλά και πολλά ακόμα.

Σίγουρα δεν είναι για όλους

Σαφώς και δεν θα ανακουφιστούν όλοι όταν το δοκιμάσουν. Κάποιοι μπορεί να δυσκολευτούν σωματικά, όμως αν μπορείτε να το δοκιμάσετε, τότε αξίζει να του δώσετε μια ευκαιρία. Η Ρέιτσελ Γκόλντμαν, ψυχολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Ψυχιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU, προτείνει: «Ξαπλώστε και επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Επικεντρωθείτε στο σώμα σας. Αισθάνεστε πιο χαλαροί, πιο προσγειωμένοι ή πιο συγκεντρωμένοι; Αν ναι, είναι μια πρόσθετη στρατηγική που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν νιώθετε ότι το χρειάζεστε».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ