Αυτή η πόλη στην Ταϊλάνδη είναι το πιο μολυσμένο μέρος του πλανήτη

H πόλη Τσιάνγκ Μάι στην Ταϊλάνδη είναι το πιο μολυσμένο μέρος του πλανήτη Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Η πόλη Τσιάνγκ Μάι, ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά μέρη στην βόρεια Ταϊλάνδη, βρίσκεται στην κορυφή των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου.

Η πόλη την Παρασκευή, βρέθηκε πρώτη στον πίνακα της ιστοσελίδας παρακολούθησης του αέρα IQAir, που μέσα σε αυτόν καταγράφονται οι πιο μολυσμένες πόλεις του κόσμου. Τα επίπεδα των ρύπων PM2.5, δηλαδή μικροσωματίδια που προκαλούν καρκίνο και λόγω του πολύ μικρού τους μεγέθους εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος μέσω των πνευμόνων, χαρακτηρίστηκαν ως «πολύ ανθυγιεινά», ξεπερνώντας 35 φορές τα επίπεδα του ΠΟΥ.

«Είναι πολύ υψηλά (τα επίπεδα). Το μόνο που έχω είναι αυτή η μάσκα που είναι η ίδια που χρησιμοποιούσα για τον κορωνοϊό», δήλωσε στο AFP ένας πωλητής στην πόλη. Ο πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Τακσίν Σιναουάτρα, ο οποίος απελευθερώθηκε πρόσφατα πρόωρα από την ποινή φυλάκισης για δωροδοκία και κατάχρηση εξουσίας έπειτα από 15 χρόνια αυτοεξορίας, επισκέφθηκε την αγορά την Παρασκευή φορώντας μια μάσκα προσώπου, ενώ πόζαρε για φωτογραφίες με τους πωλητές.

Τα υψηλά επίπεδα ρύπανσης πλήττουν συχνά τη συγκεκριμένη πόλη κατά τους πρώτους μήνες του έτους, όταν οι αγρότες συχνά καίνε καλλιέργειες για να καθαρίσουν τη γη, ενώ οι δασικές πυρκαγιές και τα καυσαέρια, μεγαλώνουν εξίσου το πρόβλημα. Η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση σχετικά με τις επιπτώσεις στην υγεία έχει οδηγήσει σε κάποιες δράσεις από την κυβέρνηση, με το υπουργικό συμβούλιο του πρωθυπουργού να εγκρίνει έναν νόμο για τον καθαρό αέρα για την αντιμετώπιση του ζητήματος τον Ιανουάριο.

«Πρέπει να ελέγχω την υγεία μου κάθε χρόνο, ειδικά για αναπνευστικές ασθένειες», συμπλήρωσε επίσης ο πωλητής. Μια κυβερνητική υπηρεσία προειδοποίησε αυτό το μήνα ότι απαιτείται περισσότερη επίσημη δράση, λέγοντας ότι τουλάχιστον 10 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάστηκαν θεραπεία για προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη ρύπανση πέρυσι. «Η ρύπανση είναι πάντα υψηλή, ειδικά αυτή την εποχή του χρόνου», δήλωσε ένας κάτοικος την ώρα που έκανε τα ψώνια του στη συγκεκριμένη αγορά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό, αφού (η μόλυνση) είναι πάντα υψηλή». Ένας άλλος κάτοικος  πρόσθεσε επίσης ότι η τοποθεσία της πόλης, που βρίσκεται ανάμεσα σε λόφους, παγιδεύοντας το τοξικό νέφος, έκανε την κατάσταση χειρότερη. Όμως ανησυχούσε περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν εκεί με υποκείμενα προβλήματα υγείας.

«Πρέπει να βοηθήσουμε τους εαυτούς μας», τόνισε. Πέρυσι, τα ανεβασμένα επίπεδα ρύπανσης αποθάρρυναν τους διεθνείς τουρίστες από την επίσκεψή τους στην Ταϊλάνδη, με τους πωλητές να απελπίζονται για τις δουλειές τους, την ώρα που και εγχώριοι επισκέπτες ακύρωναν τις κρατήσεις. Ωστόσο την Παρασκευή, οι δρόμοι ήταν γεμάτοι με περιπλανώμενους τουρίστες που έδειχναν να μην ενοχλούνται από το νέφος. «Δεν φοβάμαι τη ρύπανση»,  δήλωσε ένας τουρίστας που επισκέφθηκε την πόλη.

«Απλώς απολαμβάνω την πόλη γιατί είναι πολύ ωραία. Απλώς πρέπει να συνεχίσεις και να ζήσεις τη μέρα σου», κατέληξε ένας άλλος τουρίστας.

Οι δέκα πιο μολυσμένες χώρες του κόσμου

  1. Μπανγκλαντές
  2. Πακιστάν
  3. Ινδία
  4. Τατζικιστάν
  5. Μπουρκίνα Φάσο
  6. Ιράκ
  7. Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
  8. Νεπάλ
  9. Αίγυπτος
  10. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό

Με πληροφορίες από France24

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: «Διαπραγματευτική τακτική», λένε Ευρωπαίοι - «Αντίμετρα αν χρειαστεί», εξαγγέλλει η φον ντερ Λάιεν

Την ετοιμότητα της ΕΕ να συνεχίσει να εργάζεται για μια συμφωνία ως την 1η Αυγούστου, αλλά ταυτόχρονα και για την υιοθέτηση αναλογικών αντίμετρων εάν χρειαστεί, επισημαίνει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
LIFO NEWSROOM
Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Διεθνή / Καταγγελίες για παραβίαση διεθνούς δικαίου από την ΕΕ λόγω ενεργειακής συμφωνίας με το Ισραήλ

Η ΕΕ κατηγορείται για συνενοχή σε παραβιάσεις διεθνούς δικαίου εξαιτίας συμφωνίας φυσικού αερίου με το Ισραήλ, που φέρεται να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα των Παλαιστινίων, σύμφωνα με έκθεση της Global Witness
LIFO NEWSROOM
«Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Διεθνή / «Τραμπική» τρέλα στα σύνορα των ΗΠΑ: Γιατί «έκοψαν» την επιστροφή μόνιμου κατοίκου από τον Καναδά

Μην επιστρέψεις γιατί θα συλληφθείς, είπαν στον Κρις Λάντρι οι αρχές - Επικαλούνται καταδίκες του 2007 για κατοχή μαριχουάνας και δεν επιτρέπουν την είσοδο στη χώρα σε μόνιμο κάτοικο, πατέρα πέντε παιδιών από τον Καναδά, που μάλιστα, υποστήριξε τον Τραμπ στις εκλογές
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Διεθνή / Θανατηφόρο κρούσμα πανώλης στις ΗΠΑ: Άγνωστο το πώς μολύνθηκε το θύμα

Η βουβωνική πανώλη - γνωστή για τη θανάτωση εκατομμυρίων στην Ευρώπη κατά τον Μεσαίωνα - είναι πλέον σπάνια, αλλά εξακολουθούν να αναφέρονται ορισμένα περιστατικά σε αγροτικές περιοχές των δυτικών ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα – Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα - Παλαιστίνιοι προειδοποιούν για κατάρρευση

Το Ισραήλ φέρεται να χρησιμοποίησε τους πρόσφατους γύρους συνομιλιών ως «μέσο καθυστέρησης» για να διευκολύνει την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον, καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι
LIFO NEWSROOM
«Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

Διεθνή / «Ήξερα ότι θα νικούσα»: Ο Μαχμούντ Χαλίλ μιλά για τις άθλιες συνθήκες κράτησης από την ICE

«Ήταν μια πολύ, πολύ απάνθρωπη εμπειρία, για κάποιον που δεν κατηγορήθηκε για κανένα έγκλημα» - Άθλιο φαγητό, συνθήκες ψύχους και ψυχολογική πίεση - Δεν θα τους συγχωρήσω που δεν μου επέτρεψαν να παραστώ στη γέννηση του γιου μου
LIFO NEWSROOM