Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: «Πράσινο φως» για επίθεση στη Ράφα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: «Πράσινο φως» για επίθεση στη Ράφα από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου Facebook Twitter
Φωτ.: Μπενιαμίν Νετανιάχου/ Φωτ.: EPA
0

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε «τα σχέδια δράσης» του στρατού ενόψει της επίθεσης στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εστάλη σήμερα στον Τύπο. Η αντίδραση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα από τη Χαμάς, αλλά και την αποστολή Ισραηλινών διπλωματών στη Ντόχα για διαπραγματεύσεις. 

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος για την επιχειρησιακή πλευρά και για την εκκένωση της περιοχής από τον πληθυσμό», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Νετανιάχου η οποία δεν δίνει καμιά άλλη διευκρίνιση για την προαναγγελθείσα εδώ και πολύ καιρό επιχείρηση, για την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο ΟΗΕ δεν σταματούν να προειδοποιούν ότι δεν πρέπει να γίνει.

Ο Νετανιάχου υπόσχεται εδώ και εβδομάδες ότι θα συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι την εξόντωση της Χαμάς και έχει επανειλημμένα αναγγείλει την προσεχή επίθεση εναντίον της Ράφας, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο, και όπου έχουν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της επαναλαμβάνει την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε επίθεση στη Ράφα καθώς θέτει σε κίνδυνο τους αμάχους που έχουν καταφύγει εκεί.

«Θα συνεχίσω να απορρίπτω την πίεση. Θα μπούμε στη Ράφα. Θα ολοκληρώσουμε την εξάλειψη των ταγμάτων της Χαμάς», επανέλαβε την Πέμπτη ο Νετανιάχου σε μήνυμα στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός ζήτησε τον περασμένο μήνα από τον στρατό να του παρουσιάσει ένα σχέδιο εκκένωσης της περιοχής από τους αμάχους. Ο στρατός υπέβαλε ένα σχέδιο στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο στα τέλη Φεβρουαρίου, καμιά λεπτομέρεια του οποίου δεν έχει διαρρεύσει.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Βιέννη, δήλωσε σήμερα ότι «δεν έχει δει ακόμη κάποιο σχέδιο» από τους Ισραηλινούς, ενώ υπενθύμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ζητούν να υπάρξει «σαφές και εφαρμόσιμο σχέδιο».

Στη Ραμάλα, η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής εξέφρασε «την έντονη ανησυχία της για την επικείμενη ισραηλινή στρατιωτική επίθεση στη Ράφα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νέα σφαγή και νέους εκτοπισμούς του πληθυσμού», σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

«Η προεδρία ζήτησε την ταχεία παρέμβαση της αμερικανικής κυβέρνησης και της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η στρατιωτική επίθεση», προσθέτει το Wafa.

Η ανακοίνωση της έγκρισης των σχεδίων του στρατού για τη Ράφα έγινε ενώ οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους στη Γάζα αναμένεται να επαναληφθούν μετά την ανακοίνωση σήμερα της αποστολής ισραηλινής αντιπροσωπείας στη Ντόχα του Κατάρ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ, Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

KATY PERRY RUBY ROSE ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ

Διεθνή / Katy Perry: Η αστυνομία ερευνά τις καταγγελίες της Ruby Rose για σεξουαλική κακοποίηση σε νυχτερινό μαγαζί

Εκπρόσωπος της Perry αρνείται τις κατηγορίες, τις οποίες δημοσίευσε η Rose στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χαρακτηρίζοντάς τες «επικίνδυνα και απερίσκεπτα ψέματα»
THE LIFO TEAM
ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΗΠΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: «Ο Πάπας πρέπει να είναι πιο προσεκτικός όταν μιλά για ζητήματα θεολογίας»

Ο Βανς, ο οποίος είναι καθολικός, άσκησε κριτική στον ποντίφικα για τις τοποθετήσεις του σχετικά με τον πόλεμο, υποστηρίζοντας ότι δεν ανταποκρίνονται στη «σωστή» θεολογική προσέγγιση
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΑΞΙΔΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Το νέο σύστημα εισόδου-εξόδου στην ΕΕ προκαλεί καθυστερήσεις έως και τριών ωρών

«Η κατάσταση τις επόμενες εβδομάδες και ιδιαίτερα τους μήνες αιχμής του καλοκαιριού θα είναι απλώς μη διαχειρίσιμη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM