Πέθανε ο πλέον καταζητούμενος ναζί

Πέθανε ο πλέον καταζητούμενος ναζί Facebook Twitter
0

Ο Ολλανδός ναζί εγκληματίας πολέμου Κλάας Καρλ Φάμπερ, που βρισκόταν στις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων εγκληματιών του κέντρου Σιμόν Βίζενταλ, πέθανε σε ηλικία 90 ετών στο Ίνγκολστατ της Γερμανίας.


Ο Κλάας Φάμπερ καταζητούνταν από την ολλανδική δικαιοσύνη επί χρόνια.

Πρώην μέλος της SS Silbertanne είχε καταδικαστεί στην εσχάτη των ποινών από δικαστήριο του Λεουβάρντεν της βόρειας Ολλανδίας το 1947 για την εκτέλεση 22 Εβραίων.

Η ποινή του μετατράπηκε στη συνέχεια σε ισόβια και ο Φάμπερ κατάφερε να δραπετεύσει από τη φυλακή της πόλης Μπρέντα της δυτικής Ολλανδίας το 1952 και να καταφύγει στη Γερμανία.

Μια δεύτερη δίκη που πραγματοποιήθηκε το 1957 δεν κατέληξε σε απόφαση και έκτοτε ο Φάμπερ ζούσε στη μικρή βαυβαρική πόλη Ίνγκολστατ.

Το 2004 η Ολλανδία προσπάθησε ο Φάμπερ να εκτίσει την ποινή του στη Γερμανία, όμως το αίτημα απορρίφθηκε εξαιτίας της δίκης του 1957.

Το Νοέμβριο του 2010 η Χάγη εξέδωσε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εναντίον του Φάμπερ, όμως η γερμανική δικαιοσύνη αρνήθηκε εκ νέου την έκδοσή του στην Ολλανδία, καθώς η Γερμανία δεν εκδίδει τους πολίτες της σε άλλες χώρες. Ο Φάμπερ είχε γίνει Γερμανός πολίτης καθώς υπηρέτησε στα SS, βάσει ενός νόμου των Ναζί.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Διεθνή / Απόδραση Κινέζου βαρόνου φαιντανύλης στο Μεξικό προκαλεί κρίση στις σχέσεις με ΗΠΑ

Ο Κινέζος Zhi Dong Zhang, κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο φαιντανύλης και ξέπλυμα $150 εκατ., απέδρασε από κατ' οίκον περιορισμό στο Μεξικό, πυροδοτώντας αντιδράσεις στην κυβέρνηση Σέινμπαουμ και εντάσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM