Σύντομος οδηγός αθηναϊκού gentrification 

Σύντομος οδηγός αθηναϊκού gentrification  Facebook Twitter
Δυνατή νέα προσθήκη είναι και οι ποδηλάτες. Εικονογράφηση: bianka/LiFO
0

1.

Η γειτονιά σου γεμίζει με «έξυπνα» λουκέτα Αirbnb σε πολυκατοικίες που για κάποιο άγνωστο λόγο βάφονται πάντα σκούρο γκρι.

2.

Ανοίγει κοντά σου καφέ με έπιπλα από ξύλο σημύδας και νέον επιγραφή με τυχαίο σλόγκαν που θυμίζει άθελά του τους Ανώνυμους Αλκοολικούς («Read between the lines» / «Be the change» / «There is a crack in everything»). Σερβίρουν καφέ σε κεραμικές κούπες μαζί με cinnamon rolls, μπάμπκα και brunch με αυγά και αβοκάντο. Οι πελάτες τους δουλεύουν πάνω σε κάτι αφηρημένο πάνω από τα mac laptop τους δίπλα σε μονστέρες και μπανανιές. Βonus points αν πουλάνε και banana bread.

3.

Ανοίγει κοντά σου εναλλακτικό μπαρμπέρικο / νυχάδικο / λουλουδάδικο / vegan bakery ή και ένας «κουλός» συνδυασμός των παραπάνω. Bonus points για πάτωμα μωσαϊκό και τέλεια τυπογραφία στην ταμπέλα. Extra bonus points αν το κατάστημα πουλά και φυσικά κρασιά.

4.

Το πρωί ξυπνάς αχάραγα από τον ήχο των τρυπανιών και των σφυριών που αντηχούν σε όλη τη γειτονιά λόγω εργασιών ανακαίνισης σε οκτώ διαμερίσματα. Ο ήχος μένει στ’ αυτιά σου όλη μέρα, μαζί φυσικά με τα ροδάκια από τις βαλίτσες των τουριστών.

5.

Ο μανάβης σου κάνει «ένα φρεσκάρισμα στο μαγαζί» και βάζει ψυγεία τα οποία γεμίζει με τυριά μικρών παραγωγών, blueberries και βατόμουρα. Ταυτόχρονα προσπαθεί να σε πείσει να αγοράσεις fudge και παστινάκι.

6.

Οι κάδοι της γειτονιάς ξεχειλίζουν από απορρίμματα των καινούργιων εστιατορίων και των φούρνων της χιπ γειτονιάς σου μαζί με σουβενίρ από ανακαινίσεις που σου προκαλούν θλίψη: πεταμένα στρώματα, σκρίνια και τρύπιες καρέκλες.

7.

Το ταλαιπωρημένο παρκάκι που φιλοξενούσε αποκλειστικά γέρους που τάιζαν περιστέρια (πάντα αναρωτιόμουν γιατί) γίνεται στέκι νέων ζευγαριών με σκυλιά. Δυνατή νέα προσθήκη είναι και οι ποδηλάτες. Bonus points εάν οι ποδηλάτες φοράνε και σκουφάκια.

8.

Νέοι γονείς με μικρά παιδιά (με ονόματα όπως Μάξιμος, Ορφέας και Κίμωνας) μετακομίζουν κοντά σου. Οι δρόμοι γεμίζουν με designer παιδικά καρότσια των 1.500 ευρώ. 

9.

Ένα βράδυ, εκεί που είσαι στο κρεβάτι και κοιτάς αποχαυνωμένος το TikTok, πέφτεις πάνω σε βίντεο από το γωνιακό καφενείο που ονομάζεται «Ο Μπάμπης» και στο οποίο μέχρι πρόσφατα σύχναζαν αποκλειστικά μηχανικοί από τα συνεργεία της γειτονιάς. Συνειδητοποιείς ότι έχει γίνει φασέικο στέκι 25άρηδων. Το βίντεο έχει γλυκιά ASMR γυναικεία αφήγηση («Πήγαμε σε ένα αυθεντικό κουτουκάκι της γειτονιάς, ήπιαμε χύμα κρασάκι και φάγαμε μπαρμπουνάκια») με κοντινά πλάνα τηγανητής σαρδέλας και φάβας δίπλα σε πλαστικά λουλούδια και φωτογραφίες του Καζαντζίδη. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
CHECK Κρήτη: καμιά δομή-χιλιάδες πρόσφυγες

Ρεπορτάζ / Κρήτη: Kαμiα δομή - χιλιάδες πρόσφυγες

Αντιμέτωπη με ένα πρωτόγνωρο κύμα μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών βρίσκεται η Κρήτη. Και ενώ η συχνότητα και ο αριθμός των αφίξεων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου δεν έχει δημιουργήσει καμία οργανωμένη δομή υποδοχής στο νησί για τους ανθρώπους αυτούς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ