«Έλεος με τις γάτες και τα σκυλάκια, κάντε και κάνα παιδάκι»

Έλεος με τις γάτες και τα σκυλάκια, κάντε και κάνα παιδάκι Facebook Twitter
Μέχρι και τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κάθε γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενη είχε περίπου μηδενικά δικαιώματα σε περίπτωση που έμενε έγκυος. Εικονογράφηση: bianka/ LIFO
0

«ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΓΑΤΕΣ και τα σκυλάκια, κάντε και κάνα παιδάκι», είχε γράψει ο fufiulis32 κάτω από το TikTok βίντεο ενός ζευγαριού (makisannoula) που έδειχνε με περηφάνια στον φακό μια τιγρέ γάτα. «Ναι, φίλε μου, θα κάνουμε ένα και θα σ’ το φέρουμε να το μεγαλώσεις εσύ», του απάντησε ο Μakisannoula23. Η Ελλάδα πλασάρεται ως μια χώρα που αγαπάει την οικογένεια, τις μανούλες και τις παραδοσιακές αξίες.

Τι έκπληξη, λοιπόν, για εκείνους που κόπτονται για τα νέα ζευγάρια που έχουν γατιά και όχι παιδιά, που το 2023 η Ελλάδα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ στις γεννήσεις: γεννήθηκαν περίπου 72.000 παιδιά, τη στιγμή που το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 114.000. H πτωτική τάση των γεννήσεων δεν είναι φυσικά αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο, αλλά στην Ελλάδα είναι τόσο δραματική και σοβαρή που το δημογραφικό αποτελεί πλέον μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, που έφτιαξε και γι’ αυτόν τον λόγο το περίφημο υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής. Τον Μάιο του 2024 αναμένεται και ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για το δημογραφικό.

Το τελευταίο μέτρο καταπολέμησης του δημογραφικού στις 22 Ιανουαρίου αφορούσε την αύξηση του επιδόματος γέννας. Ήταν 2.000 ευρώ, τώρα θα είναι από 2.400 έως 3.500 ευρώ. Αν, βέβαια, κοιτάξει κανείς τα κριτήρια που χρειάζεται να πληρούνται για να λάβει ένα ζευγάρι τα 3.500 ευρώ (δηλαδή το ανώτατο ποσό), μπορεί να καγχάσει: πρέπει να έχουν ήδη τουλάχιστον 4 παιδιά(!) και το οικογενειακό τους εισόδημα να είναι κάτω από 40.000 ευρώ.  

Η Ελλάδα πλασάρεται ως μια χώρα που αγαπάει την οικογένεια, τις μανούλες και τις παραδοσιακές αξίες.Τι έκπληξη, λοιπόν, για εκείνους που κόπτονται για τα νέα ζευγάρια που έχουν γατιά και όχι παιδιά, που το 2023 η Ελλάδα σημείωσε αρνητικό ρεκόρ στις γεννήσεις: γεννήθηκαν περίπου 72.000 παιδιά, τη στιγμή που το 2010 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 114.000.

Δεν είναι ότι δεν έχουν γίνει κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση: η θέσπιση του επιδόματος γέννας ήταν ένα πρώτο βήμα. Πιο σημαντική ήταν η προσπάθεια να εναρμονιστούν τα τρία διαφορετικά συστήματα που υπήρχαν στη χώρα μας για τις νέες μητέρες. Μέχρι πρόσφατα, άλλο ίσχυε για τον δημόσιο τομέα, άλλο για τον ιδιωτικό και άλλο για τις ελεύθερες επαγγελματίες. Με την επέκταση της άδειας μητρότητας και για τον ιδιωτικό τομέα αλλά και την εξαιρετικά πρόσφατη (Σεπτέμβριος του 2024) ρύθμιση για τις ελεύθερες επαγγελματίες διορθώθηκε εν μέρει μια ιστορική αδικία.

Μέχρι και τον Σεπτέμβριο που μας πέρασε κάθε γυναίκα ελεύθερη επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενη είχε περίπου μηδενικά δικαιώματα σε περίπτωση που έμενε έγκυος ‒ ένα εφάπαξ επίδομα των 600 ευρώ και τέλος. Δηλαδή, αν μια γυναίκα ήταν αγρότισσα, μηχανικός σε εταιρεία ή συμβασιούχος με μπλοκάκι (αναφέρω τρία παραδείγματα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα), εκτός από το επίδομα, δεν υπήρχε καν πρόβλεψη ή προστασία προκειμένου να μη δουλεύει τους τελευταίους μήνες της κύησης. Σε μια χώρα με τόσο έντονο δημογραφικό πρόβλημα η πολιτεία περίμενε από μια μερίδα γυναικών να αναπαράγονται περίπου σαν τις αμοιβάδες. 

Το βασικό πρόβλημα, βέβαια, δεν είναι ούτε η γέννα ούτε η άδεια μητρότητας (δεν θα μιλήσω καν για την άδεια πατρότητας, που είναι μόνο 14 ημέρες!) αλλά το πώς ακριβώς θα μεγαλώσει κανείς ένα παιδί τα επόμενα είκοσι χρόνια. Κάποια στιγμή θα γεννήσεις. Αργά ή γρήγορα πρέπει να γυρίσεις στη δουλειά και να βρεις τι θα κάνεις με το παιδί.  Έχεις (μίνιμουμ) 600 ευρώ τον μήνα ή μια μάνα/πεθερά/θεία που θέλει να παρατήσει τη ζωή της και να τρέξει να σε βοηθήσει; Μέχρι τα 2 χρόνια οι θέσεις σε δημόσιους βρεφονηπιακούς σταθμούς είναι ελάχιστες. Δεν υπάρχουν καν εγγυημένες δωρεάν θέσεις για παιδιά τριών ετών. Τι ακριβώς πρέπει να κάνεις ως γονιός με το παιδί σου ως τα 4 που ξεκινά η υποχρεωτική εκπαίδευση;

Στην καλύτερη, έχεις λεφτά και βοήθεια. Στη χειρότερη δεν έχεις τίποτε από τα δύο και παλεύεις μέσα σε ένα περιβάλλον που είναι από αδιάφορο έως εχθρικό: μηδενική κοινωνική πολιτική, έλλειψη στέγασης, ακρίβεια (το βρεφικό γάλα και οι πάνες είναι σε τιμές-ρεκόρ σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση), μισθοί κακομοιριάς και το περίφημο δωρεάν δημόσιο σχολείο το οποίο τελειώνει στην καλύτερη περίπτωση στις 4 (γιατί, ως γνωστόν, όλοι δουλεύουμε 8-3, σαν να έχουμε 1985) και το εξίσου περίφημο και καθόλου δωρεάν φροντιστήριο, στο οποίο θα πρέπει να στέλνεις το παιδί σου από τις τελευταίες τάξεις του δημοτικού μέχρι τη Γ’ Λυκείου. 

Τι κάνεις; Αφήνεις τη δουλειά σου (κάποιος πρέπει να κάτσει με το παιδί), δουλεύεις από το σπίτι (αν μπορείς), κάνεις δύο και τρεις δουλειές (κάπως πρέπει να πληρωθούν το φροντιστήριο και τα αγγλικά), χάνεις πολύτιμες επαγγελματικές ευκαιρίες γιατί είσαι με το ρολόι στο χέρι να πας να πάρεις το παιδί από το σχολείο (πόσες ιδιωτικές εταιρείες έχουν ωράριο έως τις 3:30;) και πιέζεσαι αφόρητα και ασταμάτητα. Και, φυσικά, διαβάζεις άλλο ένα κείμενο για το δημογραφικό και γελάς. Πικρά.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Πως θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Ρεπορτάζ / Πώς θα συμμετέχουν οι πολίτες στις αποφάσεις για το περιβάλλον;

Το σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων που αφορούν το περιβάλλον επισημαίνουν 12 φορείς με παρέμβασή τους στους βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος;

Ρεπορτάζ / ΠΑΣΟΚ: Γιατί δεν ανατέλλει ο ήλιος του;

Ο πράσινος ήλιος που επανήλθε στη βιτρίνα του ΠΑΣΟΚ δεν λέει να ανατείλει, παρότι οι πολιτικές συνθήκες σήμερα είναι περισσότερο ευνοϊκές από ποτέ. Οι τέσσερις αιτίες και οι δεκάδες λόγοι που ίσως εξηγούν γιατί το ΠΑΣΟΚ παραμένει δημοσκοπικά καθηλωμένο.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Ρεπορτάζ / Δήμος Αθηναίων: Γιατί υπονομεύει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αγροτέρας Αρτέμιδος;

Σε ακίνητο στο οποίο θα γίνει «ρυμοτομική τακτοποίηση» βρίσκεται μια ιστορική κατοικία που χτίστηκε πριν από το 1869 και είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια του Μετς.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος: «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Συνέντευξη / «Το να διαχωρίζουμε τους ανθρώπους με βάση την ερωτική τους ζωή δεν είναι Ορθοδοξία»

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος σχολιάζει στη LiFO την ανάγκη εκσυγχρονισμού της Εκκλησίας και τις αντιδράσεις ιερωμένων για την ισότητα στον γάμο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
milo yiannopoulos

Οπτική Γωνία / Μάιλο Γιαννόπουλος: Ο πλατινέ Τζόκερ μιας σκοτεινής εμπροσθοφυλακής

Πώς ο αλλόκοτος διασπορικός μας συμπατριώτης, πρώιμο τρολ και απόλυτος εκφραστής της alt-right, πρόλαβε να καεί χωρίς να συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο μιας μάχης που μόλις ξεκινάει.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
«Δάσκαλοι στα κάγκελα»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Ελλάδα / «Έρχονται γονείς στα κάγκελα για να δουν αν προσέχουμε τα παιδιά»: Γιατί είναι τόσο πολλά τα προβλήματα στα δημοτικά σχολεία;

Πέντε δάσκαλοι και ένας πρόεδρος συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μιλούν στη LiFO για όσα καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ