Νέοι γονείς στην Αθήνα του 2023

ΕΠΕΞ Η πρόκληση του να είσαι νέος γονιός στην Αθήνα του 2023 Facebook Twitter
Το να είναι κανείς γονιός σήμερα στην Αθήνα, μοιάζει με έναν άθλο.
0

«Να σε ρωτήσω πρώτα κάτι εγώ», λέει η Κέλλυ, μητέρα μιας κόρης επτάμισι μηνών, όταν της ζητώ να μου μιλήσει για τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας νέος γονιός στην εποχή μας. «Πόσο εύκολο είναι να ζεις μόνος σου στην Αθήνα σήμερα;» 

«Μακαρόνια κάθε μέρα, πετρέλαιο με το σταγονόμετρο, σούπερ μάρκετ και βενζίνη τόσο-όσο, το ίδιο και η κοινωνική ζωή, πού και πού κανένα ρεφενέ στο σπίτι –γιατί έχουμε επιστρέψει σε αυτά–, αλλιώς δεν βγαίνει η δουλειά. Εάν, λοιπόν, είναι δύσκολο στην Ελλάδα του 2023 να ζήσει ένας άνθρωπος μόνος του, ανεξάρτητος, σκέψου πόσο δύσκολο γίνεται αυτό για τα ζευγάρια όταν έρχεται ένα νέο μέλος, το οποίο θέλει μια ειδική μεταχείριση και φροντίδα και δεν μπορείς να κάνεις εκπτώσεις σε αυτό. Σε μια βαρυχειμωνιά, αν είσαι μόνος σου, μπορείς να πεις ότι θα φορέσεις πέντε πουλόβερ και θα κλειδαμπαρώσεις τα πάντα, θα κάψεις μια σόμπα και τέλος. Όταν έχεις ένα μωρό, το πετρέλαιο καίει φουλ. Δεν είναι καθόλου παράλογο να ακούς γονείς που σου λένε ότι επειδή έκαναν μωρό φέτος, έκαψαν δύο και τρεις χιλιάδες ευρώ πετρέλαιο σε δυο-τρεις μήνες», συνεχίζει. 

Το να είναι κανείς γονιός σήμερα στην Αθήνα μοιάζει με άθλο – είναι άλλωστε κοινώς αποδεκτό ότι η υπογεννητικότητα στη χώρα μας καλπάζει. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., την τελευταία δεκαετία οι γεννήσεις έχουν μειωθεί σημαντικά, φτάνοντας από 106.428 το 2011 σε 85.346 ετησίως το 2021. Την ίδια στιγμή, η ηλικία τεκνοποίησης ανεβαίνει συνεχώς: σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια όλο και περισσότερες γυναίκες που ανήκουν στις ηλικιακές ομάδες των 35-39 και 40-49 γίνονται μητέρες.

«Ρωτάνε τις γυναίκες: “θέλεις να κάνεις παιδιά;”, “έχεις σχέση;”, “έχεις σύντροφο;”. Αυτές είναι ερωτήσεις που δεν γίνονται σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου. Σε ρωτάνε γιατί δεν έχεις κάνει παιδί. Εάν έχεις, σε ρωτάνε αν σκέφτεσαι για δεύτερο. Εάν έχεις δύο παιδιά, σε ρωτάνε αν τα βόλεψες, αν θα υπάρχει κάποιος σε περίπτωση που χρειαστεί το παιδί κάτι. Έχουν και μπαμπάδες τα παιδιά, δεν τα κάνουμε μόνες μας». 

Η οικονομική ύφεση τα τελευταία χρόνια υπήρξε καταλυτική. (Η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στα χρόνια 2009-2016, σε σχέση με την περίοδο 1990-2008, άγγιξε το 23%, ενώ αυτή των γεννήσεων το 20%). Με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το κόστος ζωής να εκτοξεύεται, το πρόβλημα αναμένεται να επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί μόνο ότι, όπως αναφέρουν οι γονείς, το γάλα που θα χρειαστεί ένα μικρό παιδί έχει αυξηθεί τους τελευταίους λίγους μήνες κατά δύο ευρώ. 

Η πρόκληση του να είσαι νέος γονιός στην Αθήνα του 2023 Facebook Twitter
«Καλώς όσες έχουμε συντρόφους και μπαμπάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχουν και μανούλες που δεν έχουν συντρόφους. Γι' αυτές τι γίνεται, αν δεν υπάρχει βοήθεια;» Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Είναι βέβαια θετικό το ότι η ειδική άδεια προστασίας μητρότητας αυξήθηκε από έξι σε εννέα μήνες, για πολλές μητέρες όμως το διάστημα αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς, ακόμη και μετά τους πρώτους μήνες, τα παιδιά απαιτούν συνεχώς την προσοχή τους, τη στιγμή που κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας δεκατεσσάρων εργάσιμων ημερών, με αποδοχές.  

«Για να μείνεις στο σπίτι και να μεγαλώσεις το παιδί μπαίνεις στο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Προσπάθησε, όμως, να ζήσεις με τα λεφτά του ΟΑΕΔ. Ποια μαμά μπορεί να ζήσει με πέντε και έξι κατοστάρικα; Να το πάμε και ένα βήμα παρακάτω. Καλώς όσες έχουμε συντρόφους και μπαμπάδες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ ότι υπάρχουν και μανούλες που δεν έχουν συντρόφους. Γι' αυτές τι γίνεται, αν δεν υπάρχει βοήθεια;» διερωτάται η Κέλλυ. 

Ο Σωτήρης και η Σοφία είναι στα 33 τους. Έχουν δύο παιδιά, ένα τριών και ένα ενός έτους, τα οποία, όσο μιλάμε, δεν σταματούν να ζητούν την προσοχή τους, έτσι αναγκάζονται να μου μιλούν με βάρδιες. Η Σοφία μου εξηγεί πως πιάνει δουλειά στις τέσσερις. Ο Σωτήρης τελειώνει από τη δική του στις πέντε. Έτσι, εκείνη αναγκάστηκε να κόψει την πρώτη ώρα, για να τα βολέψει. 

«Όσο σκεφτόμαστε σε τι κόσμο μεγαλώνουν τα παιδιά μας λέμε να φύγουμε στο εξωτερικό. Η κατάσταση είναι απογοητευτική και από την πλευρά του κράτους και από την πλευρά των παροχών», λέει Σοφία. «Οι γονείς μας ήταν πολύ πιο εύκολο να κάνουν παιδιά. Είχαν σπίτι που είχε φτιάξει ο παππούς για να μείνει η κόρη. Εμείς έχουμε αγοράσει ένα σπίτι και πληρώνουμε δάνειο. Αυτήν τη στιγμή συμφέρει πιο πολύ από το να πληρώναμε ενοίκιο». 

Όταν ρωτάω τον Σωτήρη πώς είναι να ζεις στην Ελλάδα με παιδιά σήμερα απαντά: «Πάρα πολύ τρομαχτικά. Δεν βλέπω μέλλον για τα παιδιά. Ο μόνος λόγος που είμαστε ακόμα στην Ελλάδα είναι για τους γονείς μας, τους παππούδες». 

«Είμαστε πάντα οριακά. Στερούμαστε πολλά και κάνουμε μια πολύ μετρημένη ζωή. Ευτυχώς, έχουν έρθει έτσι τα πράγματα με τον Covid και έχουν μειωθεί τα έξοδα της βενζίνης και του καφέ στη δουλειά. Με αυτόν τον τρόπο γλιτώσαμε περίπου 200 ευρώ τον μήνα. Αν δεν είχε γίνει αυτό, θα ήμασταν συνέχεια στο όριο», λέει. 

Όσο για το επίδομα που παίρνουν με την έλευση του παιδιού, ο Σωτήρης αναφέρει πως δεν φτάνει ούτε για να του πάρεις ρούχα. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια τετραμελής οικογένεια με ετήσιο εισόδημα 18.800 ευρώ θα πάρει 84 ευρώ τον μήνα, ενώ για μια οικογένεια με τρία μέλη και ετήσιο εισόδημα 26.000 ευρώ το ποσό ανέρχεται στα 28 ευρώ. 

«Δυστυχώς, δυο άνθρωποι που παίρνουν έναν βασικό μισθό δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν, ειδικά αν δεν έχουν δικό τους σπίτι. Και τα επιδόματα του παιδιού δεν σε καλύπτουν με τίποτα», λέει η Σίντυ που έχει δύο κοριτσάκια ενός έτους και τρεισήμισι ετών. Αρχικά εξηγεί πως «για να είμαστε γονείς, θέλουμε και είμαστε». 

«Από την αρχή η γυναίκα θα προσπαθήσει να θηλάσει, αλλά αν δεν μπορεί θα πάρει ένα γάλα που κοστίζει 10 ευρώ την εβδομάδα, άρα 40 ευρώ τον μήνα. Οι πάνες κοστίζουν 15 ευρώ την εβδομάδα. Ένα παιδί τον πρώτο ενάμιση περίπου χρόνο της ζωής του θα πρέπει να κάνει ένα εμβόλιο τουλάχιστον μία φορά τον μήνα. Η επίσκεψη γι' αυτό στον γιατρό θα πάει στα 30-40 ευρώ, στην καλή περίπτωση. Το κράτος σού λέει μεν ότι μπορεί να σε καλύψει μέσω του ΙΚΑ, αλλά τα διαθέσιμα ραντεβού είναι ανά ενάμιση-δύο μήνες, τη στιγμή που το εμβόλιο πρέπει να γίνεται κάθε μήνα». 

Η πρόκληση του να είσαι νέος γονιός στην Αθήνα του 2023 Facebook Twitter
Σύμφωνα με τη Σίντυ, όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, σε περίπτωση που ο γονιός δεν έχει πάρει κάποιο ΕΣΠΑ ή κάποια άλλη βοήθεια, το κόστος είναι δυσβάσταχτο, με τα έξοδα να φτάνουν και στα 400 ευρώ τον μήνα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Πολλές φορές, η μεγάλη αναμονή στα νοσοκομεία και η καθυστερημένη εξυπηρέτηση είναι κάποιοι από τους λόγους που αρκετοί γονείς θα προτιμήσουν να κάνουν ιδιωτική ασφάλεια. 

Ο Σωτήρης με τη Σοφία μου εξηγούν πως πρέπει αναγκαστικά να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του ΙΚΑ. «Αν θέλεις να το κάνεις ιδιωτικά δεν βγαίνει, η επίσκεψη στον γιατρό κοστίζει 50 ευρώ συν τα φάρμακα. Φέτος έχουμε πάρει τρεις φορές αντιβίωση, ανά δύο βδομάδες ήταν κάποιος άρρωστος. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο για να πεις ότι θα πας σε έναν δικό σου παιδίατρο και θα του δίνεις σε κάθε επίσκεψη 50 ευρώ». 

Παιδικοί σταθμοί και γονικές άδειες

Σύμφωνα με τη Σίντυ, όσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, σε περίπτωση που ο γονιός δεν συμμετέχει σε κάποιο ΕΣΠΑ ή δεν έχει κάποια άλλη βοήθεια, το κόστος είναι δυσβάσταχτο, με τα έξοδα να φτάνουν και στα 400 ευρώ τον μήνα. «Υπάρχουν γονείς που μπορεί να έχουν καλές δουλειές, αλλά δεν είναι και πλούσιοι για να δίνουν 400 τον μήνα. Για παράδειγμα, μια οικογένεια με μηνιαίο εισόδημα δύο χιλιάρικα δεν είναι πλούσια, μπορεί όμως να μην καταφέρει να πάρει το βοήθημα». 

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ για τα κριτήρια υπαγωγής στο πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για την περίοδο 2022-2023, ισχύει το παρακάτω παράδειγμα. Για μια θέση σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για βρέφη από δύο μηνών έως δυόμισι ετών και για προνήπια από δυόμισι έως τεσσάρων ετών δικαίωμα συμμετοχής στο σύνολο των δομών με πλήρη αξία voucher έχουν οικογένειες με έως δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα το 2021 έως 27.000 ευρώ. 

Ο Σωτήρης με τη Σοφία έκαναν αίτηση προκειμένου να μπει το παιδί τους σε βρεφονηπιακό σταθμό, όμως δεν τα κατάφεραν. Όπως λένε, δεν είναι σίγουρο ότι θα προλάβεις να πάρεις κάποια θέση. Σε άλλες περιπτώσεις, πάλι, οι γονείς καλούνται να επικοινωνήσουν ξανά τους καλοκαιρινούς μήνες για να δουν εάν υπάρχει κάποια άδεια θέση από τον Σεπτέμβριο, κάτι που αφήνει πολύ μικρά χρονικά περιθώρια. 

«Οι γονικές άδειες δεν είναι αρκετές. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά όταν πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό, τόσο πιο πολύ αρρωσταίνουν. Τα μικρότερα αρρωσταίνουν πιο βαριά και δεν μπορούν να σου πουν τι έχουν, οπότε λειτουργείς προληπτικά. Οι ειδικές άδειες που δίνουν στη δουλειά δεν φτάνουν. Το παιδί σου αρρωσταίνει κι εσύ παίρνεις από την κανονική άδεια. Μπορεί να χρειαστεί να είσαι μαζί του και τέσσερις και πέντε μέρες», λέει η Σίντυ. 

Ενοίκια, επικινδυνότητα και δημόσιοι χώροι

Όσον αφορά τα σπίτια στην Αθήνα, με την εκτόξευση των ενοικίων η κατάσταση μοιάζει πολύ δύσκολη για ένα νέο ζευγάρι. «Εάν βγάζεις χίλια ευρώ ή και λίγο περισσότερα τον μήνα, που είναι ένας καλός μισθός σήμερα, από τη στιγμή που θες 500 ευρώ για να νοικιάσεις ένα σπίτι ως οικογένεια, συν το ρεύμα και το νερό, δεν φτάνουν», λέει η Σίντυ. 

H Κέλλυ παραδέχεται ότι η Αθήνα έχει βελτιώσει το επίπεδό της σε διάφορους τομείς, όμως σε άλλους, όπως τα ενοίκια και η κατάσταση των δρόμων, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. «Για να μείνει στην περιοχή του Χαλανδρίου με οικογένεια χρειάζεσαι κατά μέσο όρο 900 ευρώ τον μήνα. Το να μην υπάρχει σε μια τέτοια περιοχή ένα πεζοδρόμιο που να μην είναι σπασμένο, να μην το καβαλάνε αμάξια και να μη φοβάσαι μην πέσεις πάνω σε δέντρο ή άνθρωπο περπατώντας το είναι απαράδεκτο. 

Η πρόκληση του να είσαι νέος γονιός στην Αθήνα του 2023 Facebook Twitter
H Κέλλυ παραδέχεται ότι η Αθήνα έχει ανεβάσει το επίπεδό της σε διάφορους τομείς, όμως σε άλλους, όπως τα ενοίκια και η κατάσταση των δρόμων, τα πράγματα είναι ανησυχητικά. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Υπάρχουν παιδικές χαρές που δεν είναι είναι σε καλή κατάσταση γιατί μπαίνει μέσα ο οποιοδήποτε και κάνει ό,τι θέλει. Δεν περνά κανείς να τις επισκευάσει ώστε να είναι κατάλληλες για παιδιά, που γι' αυτά δημιουργήθηκαν αρχικά», λέει η Κέλλυ. «Μέχρι να γίνουμε γονείς, και εφόσον μπορούμε, κόβουμε βόλτες στη Αθήνα και δεν τρέχει μία. Πηδάμε πάνω από χαντάκια, ισορροπούμε πάνω από σπασμένα πλακάκια και γούβες, πέφτουμε με το αυτοκίνητα μέσα σε τρύπες και λέμε “ωχ, πάλι φάγαμε λίγο τη ζάντα”, και το ζήτημα τελειώνει εκεί. Όταν γίνεσαι γονιός, όμως, αρχίζεις να προβληματίζεσαι για άλλα πράγματα».  

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, από τα Εξάρχεια και την Κλαυθμώνος μέχρι την Κηφισιά, τον Χολαργό και την Αγία Παρασκευή, παντού επικρατεί το ίδιο χάλι. «Δεν υπάρχουν διαβάσεις για πεζούς και για καρότσια, δεν υπάρχουν ποδηλατοδρόμοι, και αν υπάρχουν, η διαδρομή δεν είναι σοβαρή», συμπληρώνει. 

Η Σίντυ συμφωνεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνεις μια βόλτα και να μη δυσκολευτείς κάπου με το καρότσι στα πεζοδρόμια. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και με τις πολυκατοικίες της Αθήνας που είναι παλιές και έχουν μόνο σκάλες. «Αυτό είναι σκότωμα», λέει. «Στην πρώτη μου κόρη υπήρχαν περίοδοι που δεν μπορούσα να βγω γιατί μου πονούσε η μέση. Οι κινήσεις που κάνεις για να ανεβάσεις το καρότσι είναι πολύ επίπονες. Μπορεί να θες να πας στο σούπερ μάρκετ, στη λαϊκή, πώς θα ανέβεις στην επιστροφή;».

Ο Σωτήρης λέει πως δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και πως δεν μπορείς να βγεις ούτε για μια βόλτα. «Αν προσπαθήσεις να περάσεις από τη διάβαση πεζών, το κάνεις με την ψυχή στο στόμα. Έξω από το σπίτι μας έχει τρεις διαβάσεις – δεν σταματάνε για πεζό σε καμία». Την ίδια στιγμή, αυτό που τον εκνευρίζει περισσότερο είναι η κατάσταση στις παιδικές χαρές. «Πας στην παιδική χαρά και καπνίζουν όλοι μέσα στη μούρη των παιδιών σου», λέει. 

Οι εργασιακές συνθήκες για τις μητέρες

Όσον αφορά το εργασιακό κομμάτι, η Σίντυ, που ήδη ανησυχεί για τις δυσκολίες που θα προκύψουν από τη στιγμή που θα επιστρέψει στην αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, θεωρεί πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν ακόμα ένα είδος ρατσισμού. 

«Τις ρωτάνε: “Θέλεις να κάνεις παιδιά;”, “Έχεις σχέση;”, “Έχεις σύντροφο;”. Αυτές είναι ερωτήσεις που δεν γίνονται σε καμιά άλλη χώρα το κόσμου. Σε ρωτάνε γιατί δεν έχεις παιδί. Εάν έχεις, σε ρωτάνε αν σκέφτεσαι για δεύτερο. Εάν έχεις δύο παιδιά, σε ρωτάνε αν τα βόλεψες, αν θα υπάρχει κάποιος σε περίπτωση που χρειαστεί το παιδί κάτι. Έχουν και μπαμπάδες τα παιδιά, δεν τα κάνουμε μόνες μας». 

Την ίδια στιγμή που ιδιωτικές εταιρείες με πάρα πολλούς εργαζόμενους καμαρώνουν για τα ποσοστά των γυναικών στο ανθρώπινο δυναμικό τους, η βοήθεια που παρέχουν στις νέες εργαζόμενες μητέρες είναι ελάχιστη. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάλι, πολλές γυναίκες χάνουν θέσεις που τους αξίζουν επειδή θέλουν να κάνουν παιδί. «Το παιδί στην Ελλάδα για την εργαζόμενη μάνα είναι τρομερή τροχοπέδη», καταλήγει η Κέλλυ. 

Η πρόκληση του να είσαι νέος γονιός στην Αθήνα του 2023 Facebook Twitter
H Σίντυ, που ήδη ανησυχεί για τις δυσκολίες που θα προκύψουν από στιγμή που θα επιστρέψει στην αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο, θεωρεί πως υπάρχει ακόμα ένα είδος ρατσισμού για τις γυναίκες. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η ζωή εκτός σπιτιού

Η ύπαρξη ενός γονιού, δηλαδή παππού ή γιαγιάς, που θα κρατήσει το παιδί όταν χρειαστεί είναι καθοριστική. Φυσικά, ελλείψει κάποιου τέτοιου συγγενή ή πόρων, το ζευγάρι πολλές φορές μένει αναγκαστικά μέσα. «Εμείς οι γονείς θέλουμε να είμαστε και άνθρωποι. Είμαστε και ζευγάρι, έχουμε και φίλους. Δεν μπορείς να κλείνεσαι στο κλουβί σου γιατί έκανες παιδιά. Σίγουρα θα κάνεις θυσίες ένα-δυο χρόνια, μέχρι να μεγαλώσουν λίγο, αλλά θες κάποια στιγμή να πας για ένα φαγητό, να δεις τους φίλους σου. Τι θα κάνεις; Θα πρέπει κάποιος να μπορεί να σε βοηθήσει, αλλιώς θα έχεις τα παιδιά συνεχώς μαζί σου», λέει η Σίντυ. 

Όσον αφορά τη διασκέδαση και τα μαγαζιά της Αθήνας, οι επιλογές ενός γονέα είναι περιορισμένες. Η Σίντυ λέει πως είναι ζήτημα να υπάρχουν τέσσερα εστιατόρια ή ταβέρνες στην Αθήνα που να είναι πραγματικά φιλικές για παιδιά. Αναγκαστικά οι γονείς θα καταφύγουν σε ένα πάρκο ή κάποιο δημόσιο χώρο, μπαίνοντας σε μια χρονοβόρα διαδικασία προετοιμασίας από το σπίτι, με ποδήλατα, παιχνίδια και πολύ προσεχτικό ντύσιμο. Άλλα μαγαζιά, πάλι, που μπορεί να είναι kids friendly, δεν έχουν αλλαξιέρα ή καρεκλάκια φαγητού. 

Παράλληλα, στη σημερινή κοινωνία είναι αρκετά τα στερεότυπα που παραμένουν. Εν έτει 2023 είναι απλώς θλιβερό μια γυναίκα που θηλάζει το παιδί της δημόσια να υφίσταται το επιτιμητικό βλέμμα των περαστικών και των γύρω της. Αυτό όμως είναι κάτι που συμβαίνει, όπως και τα σχόλια των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που γίνονται με διάφορες άλλες αφορμές. 

«Καλά, εσύ δεν έγινες μάνα; Παιδί δεν έκανες;»: αυτά είναι μερικά από τα μηνύματα που λαμβάνει από millennial χρήστες των social media η Κέλλυ τους τελευταίους μήνες, όταν ανεβάζει ένα στιγμιότυπο από τη διασκέδασή της στην πόλη, χωρίς τα παιδιά. 

«Εκεί καταλαβαίνεις πως όταν τα στερεότυπα αναπαράγονται από πολλά άτομα, η πίεση που ασκείται σε μια γυναίκα που είναι και μητέρα είναι πολύ μεγάλη».

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Υγεία & Σώμα / Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Αυγερόπουλος: Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

Γιώργος Αυγερόπουλος / «Στη Γάζα είδα ανθρώπους που έχουν συμφιλιωθεί με τον θάνατο»

O βραβευμένος πολεμικός ανταποκριτής περιγράφει στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις πιο σκληρές μνήμες του από τη Γάζα και εξηγεί γιατί η παρούσα κρίση δεν έχει καμία σχέση με τις προηγούμενες.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Ψυχή & Σώμα / Παιδικά πάρτι, αυτή η μάστιγα!

Πώς θα βγουν αλώβητοι οι γονείς από τον «οδοστρωτήρα» που λέγεται παιδικά πάρτι; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον εικαστικό Αλέξανδρο Γεωργίου, μπαμπά του οκτάχρονου Παναγιώτη, και τη Νινέττα Γιακιντζή, μαμά του εφτάχρονου Ιάσονα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Pan Pan: «Πάντα αναζητάω να βλέπω την πόλη από ψηλά»

Lifo Videos / Pan Pan: «Μ' αρέσει πάντα να βλέπω την πόλη από ψηλά»

O Pan Pan δεν είναι μόνο μουσικός ή κομίστας· ό,τι δημιουργεί μοιάζει συχνά με μια προσωπική ξενάγηση στην Αθήνα των ’90s και των ΄00s, μέσα από το βλέμμα ενός παιδιού που μεγάλωσε στην «κρυμμένη» γειτονιά του Πολυγώνου.
Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Άκου την επιστήμη / Είναι η μακροζωία μια νέα μορφή θρησκείας;

Μπορούμε να νικήσουμε τον χρόνο και τη φθορά; Είναι εφικτό να «χακάρουμε» το βιολογικό μας ρολόι ώστε να ζήσουμε περισσότερο χωρίς να γεράσουμε νωρίτερα; Ο Καθηγητής Βιολογίας και Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Ηλιόπουλος, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Lifo Videos / «Η λαχτάρα μου ήταν να είμαι αληθινός»

Σχεδόν 100 χρόνια ζωής δεν θόλωσαν ούτε στιγμή το βλέμμα του Γιάννη Βογιατζή πάνω στην τέχνη και την αλήθεια της. Με αφοπλιστική διαύγεια και χιούμορ, ο θρυλικός ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου μιλά για τη Ρένα Βλαχοπούλου, την Αλίκη Βουγιουκλάκη, τον Φίνο και για την ευτυχία που του χάρισε η υποκριτική.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μπορεί να προστατεύσει από τη σεξουαλική κακοποίηση;

Ψυχή & Σώμα / Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: Μπορεί να προστατεύσει από τη σεξουαλική κακοποίηση;

Πώς και πότε μιλάμε στα παιδιά μας για το σεξ; Πώς βοηθά το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στην πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης; Ποια σημάδια πρέπει να προσέξουν οι γονείς; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την ψυχοθεραπεύτρια Σοφιάνα Μηλιωρίτσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ξένια Κουναλάκη: «Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»

Newsroom / Ξένια Κουναλάκη: «Το Ισραήλ διαπράττει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα»

Μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση του Γιάννη Πανταζόπουλου με την Ξένια Κουνελάκη για τη σφαγή στη Γάζα και την πολιτική του Ισραήλ, τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, αλλά και την ανησυχητική επιστροφή ενός νέου «μακαρθισμού» στη δημόσια σφαίρα των ΗΠΑ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ήταν ο «επίγειος θεός» της: Το μοιραίο πάθος της Κάτιας για τον αρχιμανδρίτη

Αληθινά εγκλήματα / Ήταν ο «επίγειος θεός» της: Το μοιραίο πάθος της Κάτιας για τον αρχιμανδρίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ιστορία της Κάτιας, μιας γυναίκας της διπλανής πόρτας, και του αρχιμανδρίτη Άνθιμου, που τάραξε τα νερά της επικαιρότητας το καλοκαίρι του 1997 και έγινε επεισόδιο στον «Κόκκινο Κύκλο».
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Χαρισματικά παιδιά: Κάθε γονιός ονειρεύεται να μεγαλώσει έναν μικρό Αϊνστάιν;

Ψυχή & Σώμα / Χαρισματικά παιδιά: Ονειρεύεται κάθε γονιός να μεγαλώσει έναν μικρό Αϊνστάιν;

Πόσο διαφορετικό είναι ένα χαρισματικό παιδί; Υπάρχει κοινωνική εμμονή με την ευφυΐα; Κρύβει, άραγε, παγίδες η χαρισματικότητα; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την ψυχοπαιδαγωγό Δανάη Δεληγεώργη για την έννοια της χαρισματικότητας και αν, τελικά, αποτελεί προτέρημα ή πρόκληση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Συζητάμε όλοι πού θα φάμε και όχι ποιος μας ταΐζει και πώς»

Radio Lifo / «Συζητάμε όλοι πού θα φάμε και όχι ποιος μας ταΐζει και πώς»

Μπορεί ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας; Πώς μπορεί η Ελλάδα να επενδύσει στον φυσικό θησαυρό της; Η Ντίνα Καράτζιου συζητά με τον Νίκο Κουτσιανά, ιδρυτή της Apivita και δημιουργό της Symbeeosis, για τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν από ένα παραγωγικό μοντέλο που δεν θα στηρίζεται αποκλειστικά στον τουρισμό.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Η «Μήδεια της Ηλείας»: Ένα έγκλημα τιμής που θυμίζει άλλες, σκοτεινότερες εποχές

Αληθινά εγκλήματα / Η «Μήδεια της Ηλείας»: Ένα έγκλημα τιμής που θυμίζει άλλες, σκοτεινότερες εποχές

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την τραγική ιστορία του θανάτου της 21χρονης Κωστούλας, σε ένα χωριό της Ηλείας, το 1997. Ήταν αυτοκτονία, όπως αρχικά θεωρήθηκε, ή μια ανατριχιαστική υπόθεση παιδοκτονίας για λόγους κοινωνικής κατακραυγής;
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Ζούμε, ρε! / Πόσο φιλική είναι η γειτονιά της Κυψέλης για τα άτομα με αναπηρία;

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τη σκηνοθέτιδα και σεναριογράφο Νάνσυ Σπετσιώτη, κάτοικο της περιοχής, η οποία καταγράφει την προσβασιμότητα της Φωκίωνος Νέγρη και άλλων γειτονικών δρόμων για τα άτομα με αναπηρία.
THE LIFO TEAM
Σκληρές Αλήθειες

Άρης Δημοκίδης / 10 Σκληρές Αλήθειες που σοκάρουν μέχρι σήμερα

Αδυσώπητοι εγκληματίες και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες, δολοφόνοι που παρίσταναν τους αθώους, παράξενες εξαφανίσεις και σοκαριστικές αποκαλύψεις σε 10 ηχητικά ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη που φωτίζουν ξανά πολύκροτες υποθέσεις.
THE LIFO TEAM
O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Αληθινά εγκλήματα / O παιδοκτόνος της Αιτωλοακαρνανίας: Η άγνωστη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την ξεχασμένη ιστορία του προτελευταίου θανατοποινίτη στην Ελλάδα, που στήθηκε στο εκτελεστικό απόσπασμα δύο μήνες πριν από τον Βασίλη Λυμπέρη, το 1972.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ