Ο Ίλον Μασκ καταδικάζει το κύμα απεργιών εργαζομένων της Tesla στη Σουηδία - «Είναι τρελό»

Ο Ίλον Μασκ καταγγέλλει το κύμα απεργιών στη Σουηδία - «Είναι τρελό» Facebook Twitter
Φωτ. : EPA
0

Ο Ίλον Μασκ καταδικάζει ένα κύμα «παράλογων» - όπως χαρακτηρίζει -  απεργιών, στα εργοστάσια της Tesla στη Σουηδία.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοί του στοχοποιούν τον Ίλον Μασκ, και μέσω των απεργιών ζητούν διαπραγμάτευση των συλλογικών δικαιωμάτων τους.

Αυτές οι απεργίες αποτελούν μέρος του μεγαλύτερου, όπως τον αποκαλούν, αγώνα για τη διάσωση του συνδικαλισμού στη Σουηδία.

Το συνδικάτο IF Metall, ηγείται της απεργίας σε οκτώ χώρους εργασίας της Tesla στη Σουηδία εδώ και πέντε εβδομάδες.

Είναι η πρώτη φορά που οι εργαζόμενοι της Tesla απεργούν. Έτσι, σήμερα ο΄Ίλον Μασκ σχολίασε στον προσωπικό του λογαριασμό στην πλατφόρμα X: «Αυτό είναι τρελό», σε ανάρτηση σχετικά με τις απεργίες των σουηδικών ταχυδρομικών υπηρεσιών, που εμποδίζουν τις πινακίδες κυκλοφορίας να φτάσουν στα νέα αυτοκίνητα Tesla.

Η IF Metall, η οποία αριθμεί περισσότερα από 300.000 μέλη στη σουηδική βιομηχανία, δήλωσε ότι «θα συνεχίσει τις απεργίες για όσο διάστημα χρειαστεί», συμπληρώνοντας πως ανέλαβε δράση, μετά την άρνηση της Tesla να υπογράψει συλλογική σύμβαση με τα μέλη της.

Η απεργία της Tesla έχει την συμπαράσταση και άλλων οκτώ συνδικάτων και απειλεί να εξαπλωθεί στη γειτονική Νορβηγία, όπου η Fellesförbundet (Ενωμένη Ομοσπονδία Συνδικάτων), το μεγαλύτερο συνδικάτο του ιδιωτικού τομέα της χώρας, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να αναλάβει δράση συμπαράστασης.

Η Marie Nilsson, πρόεδρος της IF Metall, δήλωσε ότι η απεργία δεν είναι μόνο ένας αγώνας για τους εργαζόμενους της Tesla, αλλά και για την προστασία του σουηδικού συνδικαλιστικού μοντέλου.

«Αν αποτρέψουμε εταιρείες όπως η Tesla να λειτουργούν χωρίς συλλογική σύμβαση, θα ανοίξουμε το δρόμο για άλλες διεθνείς εταιρείες και άλλους τύπους βιομηχανιών. Μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Θα συνεχίσουμε για όσο διάστημα χρειαστεί», τονίζει.

Η απεργία έχει κερδίσει την υποστήριξη των εργαζομένων στις μεταφορές και στα λιμάνια, οι οποίοι αρνήθηκαν να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν τα αυτοκίνητα της Tesla σε σουηδικά λιμάνια, των ηλεκτρολόγων που αρνήθηκαν να κάνουν σέρβις ή επισκευές στα συνεργεία της Tesla, καθώς και των σταθμών φόρτισης και των ελαιοχρωματιστών, οι οποίοι δεν θα εργαστούν στα αυτοκίνητα της Tesla.

«Είμαστε καλά προετοιμασμένοι για μια παρατεταμένη σύγκρουση. Δυστυχώς, δεν έχουμε συνομιλίες με την Tesla Σουηδίας αυτή τη στιγμή, αλλά όπως πάντα, είμαστε διαθέσιμοι για περαιτέρω συνομιλίες το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της IF Metall, Jesper Pettersson.

Οι απεργίες εξαπλώνονται και σε άλλες επιχειρήσεις

Η δράση φαίνεται να επηρεάζει και άλλες εταιρείες πέρα από την Tesla. Λίγο μετά την έναρξη της απεργίας της Tesla, η σουηδική παγκόσμια εταιρεία πληρωμών Klarna υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας, αποτρέποντας προγραμματισμένη απεργία στα κεντρικά της γραφεία στη Στοκχόλμη.

Ορισμένοι μάλιστα, θεωρούν ότι η δράση στην Tesla θα μπορούσε να ξεκινήσει συζητήσεις στο σουηδικό τμήμα της Spotify, της εταιρείας streaming, η οποία νωρίτερα φέτος αποσύρθηκε από τις συνομιλίες για συλλογική σύμβαση εργασίας, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα «έχει σημαντική αξία» για τους εργαζόμενους.

Στη Νορβηγία, όπου η Fellesförbundet λέει ότι είναι οργανωμένοι περίπου 500 εργαζόμενοι της Tesla, ο επικεφαλής του συνδικάτου Jørn Eggum δήλωσε ότι θα εμποδίσει την έλευση σουηδικών Teslas στη χώρα.

«Η Νορβηγία δεν πρέπει να είναι χώρα διέλευσης για την Tesla ώστε να ξεφεύγει από την απεργία. Πρέπει να θέσουμε την Tesla προ των ευθυνών της και να την αναγκάσουμε να δεσμευτεί για την τήρηση των συλλογικών συμβάσεων στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται», δήλωσε στο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NRK νωρίτερα αυτό το μήνα.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Τι γνωρίζουμε για τους ομήρους - Στις 12 οι υπογραφή της πρώτης φάσης της συμφωνίας

Ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να τερματίσει τον πόλεμο στη Γάζα με ένα τολμηρό σχέδιο ανταλλαγής ομήρων και κρατουμένων - Ποιοι παραμένουν αιχμάλωτοι, τι προβλέπει η συμφωνία και ποιοι κίνδυνοι παραμονεύουν στην πορεία προς την ειρήνη
LIFO NEWSROOM
Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Διεθνή / Νόμπελ Ειρήνης και Μέση Ανατολή: Ο Τραμπ κοντά σε μια ιστορική συμφωνία

Ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται κοντά στη μεγαλύτερη διπλωματική επιτυχία της προεδρίας του: συμφωνία ειρήνης Ισραήλ–Χαμάς - Όμηροι, εκεχειρία και πολιτικές ισορροπίες καθορίζουν το αποτέλεσμα
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Διεθνή / Το Ευρωκοινοβούλιο αποφασίζει: «Μπριζόλα», «μπιφτέκι», «λουκάνικο» είναι λέξεις μόνο για κρέας

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης όρων όπως «μπιφτέκι», «μπριζόλα» και «λουκάνικο» για φυτικά προϊόντα - Κτηνοτρόφοι υπέρ, καταναλωτές και βιομηχανία τροφίμων κατά — Τι σημαίνει η απόφαση για την αγορά vegan τροφίμων στην Ευρώπη
LIFO NEWSROOM
Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε και παρενοχλούσε τους γονείς του αγνοούμενου κοριτσιού

Διεθνή / Μαντλίν ΜακΚάν: Ξεκίνησε η δίκη της 24χρονης που παρίστανε το αγνοούμενο κορίτσι

Τον Απρίλιο του 2024, η Τζούλια Βάντελτ τηλεφώνησε περισσότερες από 60 φορές σε μία ημέρα στους γονείς της Μαντλίν - «Δώστε μου μία ευκαιρία, δεν είμαι ψεύτρα», εκλιπαρούσε σε ένα μήνυμα που είχε αφήσει στον τηλεφωνητή της οικογένειας
LIFO NEWSROOM
Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Διεθνή / Εκεχειρία στη Γάζα: Ισραήλ και Χαμάς συμφώνησαν μετά από δύο χρόνια πολέμου - Τι περιλαμβάνει η πρώτη φάση

Μετά από δύο χρόνια αιματηρού πολέμου, Ισραήλ και Χαμάς καταλήγουν σε συμφωνία εκεχειρίας με μεσολάβηση του Ντόναλντ Τραμπ - Όλοι οι όμηροι απελευθερώνονται, αρχίζει η απόσυρση του ισραηλινού στρατού και ανοίγει ο δρόμος για ειρήνη στη Μέση Ανατολή
LIFO NEWSROOM
Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διεθνή / Διαδηλώσεις στο Εκουαδόρ: Οργή για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων

Διαδηλωτές επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο του Προέδρου του Ισημερινού, Ντάνιελ Νόμποα, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων για την κατάργηση της επιδότησης καυσίμων. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης συνεχίζεται.
LIFO NEWSROOM
Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Διεθνή / Ιλαρία Σάλις: Από τα ουγγρικά κελιά στο Ευρωκοινοβούλιο - Το σύμβολο της μάχης για τη δημοκρατία στην Ευρώπη

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2025, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της διατήρησης της ασυλίας της, απορρίπτοντας το αίτημα των ουγγρικών αρχών για άρση της
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Διεθνή / Ισραήλ - Χαμάς: Ο Τράμπ ανακοίνωσε συμφωνία για απελευθέρωση των Ομήρων

Κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για απελευθέρωση των ομήρων  ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πετυχαίνοντας έτσι ένα σημαντικό βήμα προς τη λήξη του πολέμου. 
LIFO NEWSROOM
«Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Διεθνή / «Τα στέλνουν να σκοτωθούν»: Κολομβιανοί μισθοφόροι εκπαιδεύουν παιδιά στον πόλεμο του Σουδάν

Πρώην στρατιώτες που στρατολογήθηκαν από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας περιγράφουν πώς εκπαίδευαν ανήλικους μαχητές υπό την αιγίδα παραστρατιωτικών δυνάμεων
LIFO NEWSROOM