Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Πρόκειται για ένα μοντέρνο καφενείο, ο χώρος που έχει σχεδιάσει το γραφείο Nine Design παραπέμπει με το ξύλο και τους οντάδες σε παλιό κρητικό σπίτι. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Μέχρι το καλοκαίρι του 2022 τη χαρά τού να απολαμβάνουν τις γεύσεις του Σήφη Μανουσέλη είχαν οι πιστοί των Κουφονησίων και όσοι είχαν την περιέργεια να δουν πώς είναι τελικά η φάση σε αυτό το σημείο όπου ο σεφ διατηρεί το εστιατόριό του, τη Λaska. Tο καλοκαίρι του 2020 έστησε στο πάνω Κουφονήσι μια μοντέρνα ελληνική ταβέρνα με μπόλικο ψάρι και πρώτες ύλες από τα γύρω Κυκλαδονήσια, ενώ πριν από αυτό τον βρίσκαμε στο Black Rock του Santorini Secret. Από τότε που αποφάσισε να κάνει το αθηναϊκό του βήμα μαζί με τον Βάιο Κορομηλά και τον Μπάμπη Καζάνα σε ένα πεζόδρομο των Ιλισίων, ο Tsiftis με τις comfort ελληνικές γεύσεις που κρύβουν γαστρονομικά twists μπήκε αμέσως στο ραντάρ των foodies, και έχει κάνει πια σουξέ.

Στην ίδια περιοχή, λίγο πιο πέρα, στα πέντε λεπτά με τα πόδια για την ακρίβεια, πάλι σε πεζόδρομο, σε αυτήν τη μικρή ετερόκλητη πιάτσα που έχει δημιουργήσει το κουλ wine bar του Junior does wine κοντά στον παλιό της γειτονιάς Βλάσση με τους διάσημους λαχανοντολμάδες και την αστική κουζίνα, η ίδια τριάδα μόλις έστησε το δεύτερο μαγαζί της. Όταν μου πρωτοείπε ο Σήφης ότι ετοιμάζουν κρητικό, πολύ πριν το δω από κοντά δηλαδή, είχα φανταστεί κάτι εντελώς άλλο, με πειραγμένη κουζίνα, με υλικά και έμπνευση από το νησί. Τελικά όμως βρήκα ένα μέρος που ναι μεν φαίνεται ότι το έχουν στήσει νέοι άνθρωποι της γεύσης, στην κουζίνα τους, δε, ακολουθούν τον τρόπο των παλιών, και το κάνουν φανταστικά.

Αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν είπαν ότι θα προχωρήσουν με τον Αορίτη είναι να ικανοποιήσουν και τους Κρητικούς αλλά και τους Αθηναίους που θέλουν το φαγητό που τρώνε έξω να είναι λιτό, καθόλου επιτηδευμένο, και για μένα το πέτυχαν άψογα.

Αορίτης είναι εκείνος που κατοικεί στα βουνά και έτσι βάφτισαν το νέο εγχείρημά τους. Μάλιστα, επειδή τους αρέσει να βάζουν και υπότιτλους, όπως είναι το Tsiftis gastrokoutouki+, σε εκείνο της οδού Μαιάνδρου έβαλαν το «Κρήτης θύμησες». Με την καταγωγή του σεφ να είναι από τα Σφακιά και του Γιώργου Φουντουλάκη, που τρέχει την κουζίνα, από την Κίσσαμο Χανίων, το φαγητό στον Αορίτη είναι μεν πιο περιποιημένο στο πιάτο, χωρίς όμως να είναι στημένο, και οι συνταγές του είναι καθαρά παραδοσιακές.

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο Facebook Twitter
Μοσχάρι δεν θα δείτε καθόλου στο μενού, «ο πατέρας μου έφαγε πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αθήνα στα 18 του», θα μου πει ο Σήφης Μανουσέλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πρόκειται για ένα μοντέρνο καφενείο. Ο χώρος που έχει σχεδιάσει το γραφείο Nine Design παραπέμπει, με το ξύλο και τους οντάδες, σε παλιό κρητικό σπίτι. Στην ανοιχτή του κουζίνα μπαίνει κάθε μέρα ζυγούρι στην αντικριστιέρα, τα κρέατα τα φέρνουν από το νησί, εκτός από τον μαύρο χοίρο που είναι από μια φάρμα στο Αγρίνιο. Ο ξινόχοντρος και τα παξιμάδια είναι από τον συνεταιρισμό στην Κριτσά Λασιθίου, το σταμναγκάθι που είναι τώρα στην εποχή του έρχεται από τη Γραμβούσα των Χανίων, οι πατάτες που είτε μπαίνουν στη θράκα είτε τηγανίζονται σε ελαιόλαδο είναι από τη Μεσαρά Ηρακλείου, σε ό,τι μαγειρεύουν με κρασί χρησιμοποιούν Μαρουβά, τα τυριά τους προφανώς είναι κρητικά και όχι πάντα τα ίδια, φέρνουν ό,τι βρουν καλό και όλο το υπόλοιπο μενού θα συμβαδίζει με την εποχή.

Βγάζουν ένα ξηρό ανθότυρο από το Ασκύφου με θυμαρίσιο μέλι και γύρη, κάνουν μια φάβα από κουκιά με ξερό κρεμμύδι και αγκινάρες στο ξύδι – είναι μεζές κορυφαίος. Τα παλικάρια που θα διαβάσετε στον κατάλογό του είναι μια σαλάτα, μια οσπριάδα που κάνουν στην Κρήτη και μπορεί να την έχετε ακούσει και ως ψαροκόλυβα, τη λένε και φωτοκόλυβα, μια και συνδέεται με τη νηστεία της παραμονής των Φώτων. Είναι μια συνταγή που βοηθούσε τα νοικοκυριά να μην πετάνε τίποτα, πριν αρχίσουμε να μιλάμε για zero waste προσπάθειες στο φαγητό, και στον Αορίτη την κάνουν με ξινόχοντρο, σιτάρι, κυδώνια και ανθότυρο στα κάρβουνα. Ξύγαλο Σητείας βάζει σε ένα ψωμί με χόρτα, χειροποίητο χοιρινό και αυγό μάτι. Ο Aντώνης Έξαρχος ζυμώνει δύο είδη ψωμιού για το μαγαζί, ένα κρίθινο και βαρύ που έκαναν παλιά στο νησί με το ζυμάρι των παξιμαδιών και ένα προζυμένιο, πάλι με κριθάρι και αλεύρι ζέας.

Στον Αορίτη στα Ιλίσια για αντικριστό και γαμοπίλαφο Facebook Twitter
Γαμοπίλαφο κάνουν κάθε μέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Με το που είπα σε κάποιον ότι πήγα σε ένα νέο αλλά παραδοσιακό κρητικό με Σφακιανό σεφ, αμέσως σκέφτηκε σφακιανόπιτες, έχει λοιπόν τέτοιες στον Αορίτη, χειροποίητες, με θυμαρίσιο μέλι. Έχει και άλλα πιάτα που συνηθίζουν στον τόπο του, πιάτα που δεν πολυπαίζουν στην Αθήνα, όπως ένα κουνέλι τηγανητό με Μαρουβά, που είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω δοκιμάσει τελευταία, είναι εθιστικά νόστιμο. Γενικά, έχει πολύ και πολύ καλό τηγάνι το μενού. Επίσης τηγανητός, ο σοτιρμάς είναι χοιρινό που γίνεται μόνο μέσα στο ζουμί που βγάζει σιγά σιγά και αφού πάρει χρώμα το σουρώνουν και του βάζουν κύμινο και λεμόνι, άλλο ένα πιάτο που πρέπει να δοκιμάσετε οπωσδήποτε. Στο σφακιανό τσιγαριαστό δεν βάζουν ούτε κρεμμύδι για να μαγειρευτεί, μόνο αλάτι, πιπέρι και καλό κρέας που θα γίνει και αυτό στα ζουμιά του. Το ξιδάτο λουκάνικο είναι χειροποίητο και δικό τους, γαμοπίλαφο κάνουν κάθε μέρα, όπως και ένα ακόμα γιορτινό πιάτο, το χοιρινό με πρασοσέλινο. Ανάμεσα στις μπόλικες προτάσεις με κρέας βγαίνουν και μερικά ημέρας χωρίς, σαν τον ξινόχοντρο με κουνουπίδι.

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Το κουνέλι τηγανητό με Μαρουβά είναι από τα πιο ωραία πράγματα που έχω δοκιμάσει τελευταία, είναι εθιστικά νόστιμο. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Θα βρείτε και χοχλιούς με κρεμμύδια, άψογο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια, ψάρι ημέρας με ξινόχοντρο και κυδώνια, όπως το έφτιαχνε η γιαγιά του Σήφη. Μοσχάρι δεν θα δείτε καθόλου στο μενού, «ο πατέρας μου έφαγε πρώτη φορά όταν ήρθε στην Αθήνα στα 18 του», θα μου πει ο Σήφης. Για επιδόρπιο έχουν γαστρί, τον μπακλαβά του νησιού με τα πολλά μπαχαρικά και το πετιμέζι, καθώς και χανιώτικη μπουγάτσα με γαλομυζήθρα, κανέλα και ζάχαρη. Αυτό που είχαν στο μυαλό τους όταν είπαν ότι θα προχωρήσουν με τον Αορίτη είναι να ικανοποιήσουν και τους Κρητικούς αλλά και τους Αθηναίους που θέλουν το φαγητό που τρώνε έξω να είναι λιτό, καθόλου επιτηδευμένο, και για μένα το πέτυχαν άψογα.

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Στην ανοιχτή του κουζίνα μπαίνει κάθε μέρα ζυγούρι στην αντικριστιέρα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Tα Σαββατοκύριακα ανοίγουν από το πρωί, από τις 11, και προσφέρουν κρητικό πρωινό, λίγα πιάτα, αυγά, στάκα και ελληνικό καφέ μόνο. Φυσικά μπορούμε να συνεχίσουμε το μεσημέρι μας εκεί, ξεκινώντας τις ρακές από νωρίς. Και αν πιείτε παραπάνω μπορούν να σας δώσουν για τον δρόμο μακαρόνια σύζουμα, στο ζουμί τους με τριμμένο  ξηρό ανθότυρο, όπως αυτά που έτρωγαν παλιά τα ξημερώματα στα πανηγύρια. Η οινική του λίστα αποτελείται μόνο από κρητικές ετικέτες, η μουσική του είναι παραδοσιακή αλλά όχι μόνο, τη χαλαρώνουν λίγο για να μην κουράζει, θα βάλουν και μια Χαρούλα Αλεξίου δηλαδή, ενώ αν βρεθεί εκεί κάποια παρέα με όργανα και αυτοσχέδιο γλέντι μπορεί να στηθεί, τα πράγματα στον Αορίτη θα είναι χαλαρά.

Μαιάνδρου 15, 210 7255699, 20-30 ευρώ το άτομο χωρίς κρασί

Αορίτης: Το νέο κρητικό της Αθήνας που θα συζητηθεί Facebook Twitter
Θα βρείτε και άψογο κατσικάκι κοκκινιστό με μακαρόνια. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
 
Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι γεύσεις του καλοκαιριού που φυλάξαμε για το χειμώνα

Γεύση / Φρυγανισμένα, λιόκαφτα, παστά, ξιδάτα: Έτσι μένει η γεύση του καλοκαιριού

Η τέχνη της συντήρησης των τροφών πάει χιλιάδες χρόνια πίσω και έχει ακόμα λόγο ύπαρξης γιατί μεταμορφώνει τα υλικά σε κάτι άλλο. Και αυτό το «άλλο» έχει γαστρονομική και συναισθηματική αξία.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Το πρώτο ελληνικό ουίσκι: Όταν μια παρέα φίλων εμφιάλωσε το όνειρό της

Radio Lifo / Aυτό είναι το πρώτο ελληνικό ουίσκι

Μια ομάδα εννέα φίλων, χωρίς καμία επαγγελματική σχέση με την ποτοποιία, κατάφερε με πείσμα και πολλή αγάπη για το ουίσκι να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό single malt whisky. Δύο από αυτούς, ο Γιάννης Χριστοφορίδης και ο Ντίνος Οικονομόπουλος, μιλούν στη Μερόπη Κοκκίνη γι' αυτό το «ταξίδι» από το κριθάρι και το νερό του Ταΰγετου μέχρι τα βαρέλια vinsanto και τις αμέτρητες δυσκολίες.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το 2025 είναι εξαιρετική χρονιά για τον οινολόγο, ο καλλιεργητής όμως κλαίει»

Πώς κύλησε ο φετινός τρύγος σε διαφορετικές γωνιές του κόσμου; Από τον βορρά ως τον νότο της Ελλάδας, αλλά και σε εμβληματικές περιοχές όπως το Μπορντώ, η Βουργουνδία και η Μεντόζα, οι Έλληνες οινολόγοι καταθέτουν την εμπειρία τους και μιλούν για τις προκλήσεις που φέρνει η κλιματική αλλαγή.
THE LIFO TEAM
Το Χάνι της Ρέρεσης είναι ένα από τα τελευταία της Ελλάδας

Γεύση / Παγόνια, αντίκες και μαγειρευτά σε ένα χάνι που αντέχει στον χρόνο

Το Χάνι της Ρέρεσης, ένα από τα τελευταία της Ελλάδας, παραμένει ανοιχτό για ταξιδιώτες και ντόπιους, με την κυρία Νίτσα να κρατά ζωντανή την παράδοση της φιλοξενίας σε ένα μαγειρείο που θυμίζει λαογραφικό μουσείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
47’ στο Hygge με την Anne Meurling

Γεύση / Hygge: Ένας φούρνος που μυρίζει θαλπωρή στην Ιπποκράτους

Με νοσταλγία για τις συνταγές της πατρίδας της, μια Σουηδέζα φτιάχνει ψωμί, γλυκά, αέρινο βούτυρο και άψογη μηλόπιτα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα βόρειας Ευρώπης - μόλις δυο βήματα από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας.
M. HULOT
«Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Θρυλικά Μπαρ / «Μα πώς γεμίζει αυτή η τρύπα;»: Πριν από 40 χρόνια, τα «Δυο Λουξ» ξάφνιασαν τα Χανιά

Ξέρετε πολλές τσαγερί που να έχουν εξελιχθεί σε ολοήμερα στέκια, να έχουν μισθώσει λεωφορεία για να δουν οι θαμώνες τους μια έκθεση σε άλλον νομό ή να βγάζουν μια βάρκα γεμάτη με μελομακάρονα για κέρασμα στον δρόμο; Και όμως, αυτό το μέρος υπάρχει και έχει ξενυχτήσει γενιές στο λιμάνι των Χανίων.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

Γεύση / Χταπόδι με σύκα: Μια για πολλούς άγνωστη και σίγουρα απρόσμενη συνταγή

«Όπου υπάρχουν συκιές, λίγο πιο πέρα αρχίζουν τα βότσαλα και μετά η Μεσόγειος και μετά το χταπόδι. Και κάπου, σ’ ένα πανηγυρικό τραπέζι, συναντώνται το χταπόδι και τα σύκα. Μαγειρεμένο το χταπόδι, μαγειρεμένα και τα λιόκαφτα, ξερά σύκα».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Η ιεροτελεστία του πανηγυρικού πιλαφιού του Δεκαπενταύγουστου στο Καρπάθιο

Γεύση / Tα πιλάφια του Δεκαπενταύγουστου: Έτσι τιμούν τη μεγάλη γιορτή σε Κάσο και Κάρπαθο

Ακολουθώντας τελετουργικό χρόνων, στήνουν καζάνια πάνω σε φωτιές και φτιάχνουν πιλάφι, κρέας κοκκινιστό και τηγανητές πατάτες για να τιμήσουν τη μεγαλύτερη γιορτή του καλοκαιριού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ