Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς: Φτάνουν τους 2.500 οι νεκροί - Νέες πρωινές επιθέσεις

Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Τουλάχιστον 2.500 οι νεκροί - Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Ανεβαίνει διαρκώς η λίστα των νεκρών από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς με τον νέο απολογισμό να κάνει λόγο για σχεδόν 2.500 θανάτους. 

Ο αριθμός των νεκρών στη Λωρίδα της Γάζας από τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς αυξήθηκε στους 1.200, ανακοίνωσε το τοπικό υπουργείο Υγείας, καθώς πολλαπλασιάστηκαν οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακα όπου κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς. «Ο αριθμός των μαρτύρων έφθασε τους περίπου 1.200 και ο αριθμός των τραυματιών τους περίπου 5.600», ανέφερε εκπρόσωπος του υπουργείου στη Γάζα, την έκτη ημέρα μετά την πολύνεκρη επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, εν μέσω ισραηλινών επιχειρήσεων αντιποίνων.

Αντιστοίχως οι ισραηλινές αρχές επικαιροποίησαν χθες τον αριθμό των νεκρών σε επίσης σχεδόν 1.200. Όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ ο απολογισμός και από τις δύο πλευρές ανέρχεται πλέον σε σχεδόν 2.500 θύματα. 

Πάνω από 338.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία παραμένει σε κατάσταση πολιορκίας και σφυροκοπείται από ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα, σύμφωνα με νεότερους αριθμούς του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ. Ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν στον πυκνοκατοικημένο θύλακα των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων αυξήθηκε ως χθες Τετάρτη το βράδυ «κατά 75.000 επιπλέον», και «έφθασε τους 338.934», εξηγεί το OCHA σε ανακοίνωσή του που δίνει στη δημοσιότητα σήμερα.

Την ίδια στιγμή οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν αυτήν την ώρα μια εκτεταμένη επίθεση σε πολλά κέντρα της οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του στη Λωρίδα της Γάζας αποσκοπούν στην καταστροφή ενός δικτύου σηράγγων που επί δεκαετίες χρησίμευε ως κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς.

Πενήντα ένας Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 281 έχουν τραυματιστεί τις τελευταίες ώρες από τις νυχτερινές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παράκτιου θύλακα. 

Πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς : Διεθνείς αντιδράσεις 

Απευθυνόμενος σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλυψε πως σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ζήτησε από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ να σεβαστεί το δίκαιο του πολέμου στις επιθέσεις που εξαπολύει εναντίον της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, ο Τζο Μπάιντεν τόνισε πως η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών των ΗΠΑ στα ανοικτά του Ισραήλ στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τεχεράνη. «Καταστήσαμε σαφές στους Ιρανούς: Να προσέχετε!», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Μπορείτε να βασίζεστε σε μένα, εδώ και στο εξωτερικό», είπε ακόμα ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν,προσπαθώντας να καθησυχάσει την ισραηλιτική κοινότητα των ΗΠΑ. Εξέφρασε για ακόμα μια φορά αγανάκτηση και την καταδίκη του για την επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, κάνοντας λόγο για την «πιο φονική μέρα για τους εβραίους από το Ολοκαύτωμα», κατά τη διάρκεια συνάντησής του με αντιπροσώπους οργανώσεων της εβραϊκής κοινότητας στις ΗΠΑ.

Από την άλλη πλευρά τα κράτη μέλη του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν να σταματήσουν αμέσως οι επιθέσεις του στρατού του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Σε έκτακτη συνεδρίασή τους στο Κάιρο χθες Τετάρτη, οι υπουργοί Εξωτερικών των 22 κρατών προειδοποίησαν περί των «καταστροφικών» συνεπειών από τη σκοπιά της ανθρωπιστικής κατάστασης και της ασφάλειας που θα έφερνε η κλιμάκωση του πολέμου. Η ανακοίνωση της συνόδου των επικεφαλής της διπλωματίας των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου αναφέρει πως είναι απαραίτητο να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, να γίνουν «σοβαρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στον Οργανισμό για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) με το Ισραήλ» προκειμένου να υπάρξει «δίκαιη και συνολική» συμφωνία ειρήνης. Κατά τον Χουσάμ Ζακί, αναπληρωτή γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, οι υπουργοί Εξωτερικών καταδίκασαν τους θανάτους αμάχων και τις επιθέσεις εναντίον τους και από τις δυο πλευρές. Τόνισαν πως πρέπει να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας, τροφίμων και καυσίμων στη Λωρίδα της Γάζας αμέσως.

Στον αραβικό κόσμο δεν μοιάζει μολαταύτα να υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για τον πόλεμο Χαμάς - Ισραήλ. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν –που έχουν εξομαλύνει τις σχέσεις τους με το εβραϊκό κράτος– κάνουν ασκήσεις ισορροπίας, παρότι κράτη του Κόλπου, ανάμεσά τους το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, κατηγόρησαν το Ισραήλ για την κλιμάκωση. Ομοίως η Σαουδική Αραβία, που επέρριψε ευθύνες στην ισραηλινή κυβέρνηση η οποία «στερεί» από τους Παλαιστίνιους τα «δικαιώματά της».

Τέλος η Γερμανία έδωσε χθες Τετάρτη το πράσινο φως στο Ισραήλ να χρησιμοποιήσει δυο τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron TP, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να φέρουν οπλισμό, την ώρα που ο ισραηλινός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις αντιποίνων εναντίον της Χαμάς, μετά την άνευ προηγουμένου επίθεσή της το Σάββατο και φέρεται να σχεδιάζει χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ζήτησε το σαββατοκύριακο από το Βερολίνο να θέσει στη διάθεσή της τα δυο UAVs, ισραηλινής κατασκευής (IAI), στο πλαίσιο των επιχειρήσεων που διεξάγει εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμικού κινήματος στον παραθαλάσσιο θύλακα.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP-dpa και BBC, Times of Israel 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΕΚΕΧΕΙΡΙΑ

Διεθνή / Νέα προειδοποίηση Τραμπ: «Η εκεχειρία μπορεί να λήξει αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Τετάρτη»

Η εκεχειρία ΗΠΑ-Ιράν εκπνέει την Τετάρτη, με τον Ντόναλντ Τραμπ να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μη παράτασής της, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για αποφυγή κλιμάκωσης
THE LIFO TEAM
ΣΑΡΟΝ ΟΣΜΠΟΡΝ ΒΡΕΤΑΝΙΑ TOMMY ROBINSON

Διεθνή / Σάρον Όσμπορν: Σφοδρές αντιδράσεις για τη στήριξη της στον ακροδεξιό Τόμι Ρόμπινσον

Ο Robinson είναι γνωστός στο Ηνωμένο Βασίλειο για τις σκληρές αντιμεταναστευτικές του θέσεις και τη δράση του στον ακροδεξιό χώρο, ενώ έχει βρεθεί επανειλημμένα αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ

Διεθνή / Η ΕΕ καθησυχάζει για τα καύσιμα αεροσκαφών μετά τις ανησυχίες των τελευταίων ημερών

Οι τιμές των καυσίμων αεροσκαφών στην Ευρώπη έχουν υπερδιπλασιαστεί από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ξεκίνησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά του Ιράν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ

Διεθνή / Reuters: Θα καθυστερήσουν οι αποστολές αμερικανικών όπλων στην Ευρώπη λόγω του πολέμου στο Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν μέρος της πίεσης στα αποθέματα στο γεγονός ότι ευρωπαϊκές χώρες δεν συνέβαλαν στις προσπάθειες για τη διασφάλιση της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη επιταχύνει τα σχέδιά της για ασφαλή ναυσιπλοΐα στα Στενά του Ορμούζ - Όσα δήλωσαν οι ηγέτες των χωρών

Στη συνάντησή τους στο Παρίσι, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι ενδέχεται να εξακολουθεί να υπάρχει ανάγκη για μια αμυντική αποστολή, παρά το γεγονός ότι το Ιράν δήλωσε πως ανοίγει πλήρως τη θαλάσσια δίοδο
THE LIFO TEAM
ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ BREXIT ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους
THE LIFO TEAM