Μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς να επανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή;

Μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς να επανασχεδιάσει τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή; Facebook Twitter
Audio ΑΚΟΥΣΕ ΤΟ
0

ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ παρακολουθεί ανήσυχη τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς ευχόμενη να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση η οποία θα αποτελέσει απειλή για την ευρύτερη περιοχή, ένα ζήτημα που τίθεται έχει να κάνει με τα ενεργειακά πρότζεκτ της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς μπορεί να σχεδιάσει εκ νέου τον ενεργειακό χάρτη στην ευρύτερη περιοχή.

Η LiFO απευθύνθηκε για απαντήσεις στον Βασίλη Κοψαχείλη, διεθνολόγο και γεωστρατηγικό αναλυτή, ο οποίος έχει ειδίκευση στη γεω-επιχειρηματικότητα, ενώ είναι και ιδρυτικό μέλος του Παρατηρητηρίου Ευρω-Μεσογειακής Ασφάλειας.

«Αυτή την ώρα δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Αν ωστόσο υπάρξει χερσαία επιχείρηση των Ισραηλινών εντός της Γάζας, με θύματα πολλούς Παλαιστίνιους αμάχους, τότε ενδεχομένως να προκληθούν σφοδρές αντιδράσεις από τα αραβικά κράτη, τα οποία θα αναστείλουν χρονικά κάποιες ενεργειακές συμφωνίες» σημειώνει αρχικά.

Όπως αναφέρει, στην περίπτωση Λιβάνου-Ισραήλ ενδιάμεσος είναι η εταιρεία TotalEnergies. «Και εκεί ίσως δούμε κάποιες καθυστερήσεις, όχι ακυρώσεις των αρχικών σχεδιασμών. Βέβαια, μιλάμε για τη Μέση Ανατολή. Δύσκολα μπορούμε να γνωρίζουμε τα ιδιαίτερα στοιχεία που υφίστανται κάθε φορά και που συνηγορούν υπέρ ή κατά των αποφάσεων», τονίζει.

Δύο γεγονότα που προβληματίζουν

Δύο γεγονότα τον τελευταίο χρόνο σχετικά με τις γεωοικονομικές εξελίξεις στην περιοχή δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερες απορίες για το χρονικό σημείο της σύρραξης. Πριν από σχεδόν έναν χρόνο η Χεζμπολάχ «φρέναρε» μια πολύμηνη απειλή κατά του Ισραήλ, μετά τη συμφωνία μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ για τα θαλάσσια σύνορα. Επίσης, τον Ιούνιο, για πρώτη φορά το Ισραήλ εξέφρασε την πρόθεσή του να συνεργαστεί και με την Παλαιστίνη –και την Αίγυπτο– για την ανάπτυξη του κοιτάσματος φυσικού αερίου στη Γάζα.

Συνάδουν αυτά τα δύο γεγονότα με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη;

«Προφανώς τέτοιες συνεργασίες για την πρόοδο και την ευημερία των κατοίκων της περιοχής τις ανατρέπουν δυνάμεις που έχουν κάθε συμφέρον στη συνέχιση του συγκρουσιακού κλίματος. Μετά την επίθεση της Χαμάς και ακολούθως και της Χεζμπολάχ στα βόρεια του Ισραήλ, το Ισραήλ δεν έχει άλλη επιλογή από το να αντιδράσει. Διότι κυρίως η Χαμάς (η Χέζμπολάχ έχει και θεσμικό πολιτικό ρόλο στο Λίβανο) δεν ενδιαφέρεται για συνεργασίες υπέρ των κατοίκων της Γάζας, αλλά συντηρεί τη μιζέρια τους, γιατί αυτή συντηρεί τη δεξαμενή τζιχαντιστών και το μίσος όχι μόνο εναντίον των Εβραίων, αλλά το μίσος στο οτιδήποτε είναι καλύτερο από αυτή τη μιζέρια της Γάζας», εξηγεί ο Βασίλης Κοψαχείλης.

Μπορούν να επηρεαστούν τα ελληνικά συμφέροντα, όπως για παράδειγμα ο αγωγός East Med

Σε συνέχεια της ανάλυσης των θεμάτων τα οποία προκαλούν ανησυχία, προκύπτουν ερωτήματα για το κατά πόσο μπορεί ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς να επηρεάσει ενεργειακά πρότζεκτ, μεταξύ άλλων και ελληνικού ενδιαφέροντος,όπως π.χ. ο East Med.  

Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοψαχείλη ο East Med ήταν ήδη μια οικονομικά-εμπορικά προβληματική περίπτωση. «Με τη γεωπολιτική αναταραχή γίνεται ακόμη πιο προβληματικό πρότζεκτ. Και έτοιμος να ήταν σήμερα, τα ασφάλιστρα θα ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και άρα το μεταφερόμενο αέριο πολύ ακριβό. Έχει τελειώσει ως προοπτική η υπόθεση East Med» εκτιμά.

Κατά τη γνώμη του, αυτό που υφίσταται είναι η δημιουργία ενός τοπικού δικτύου αγωγών που θα κατέληγαν στους δυο σταθμούς LNG της Αιγύπτου και από εκεί θα γινόταν μεταφορά με πλοία, «κάτι το οποίο αυτήν τη στιγμή δεν είναι προτεραιότητα για το Ισραήλ», προσθέτει.

Υπάρχουν ενεργειακοί παίκτες που τρίβουν τα χέρια τους;

Επειδή, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποθέτουν πως από την κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη δύνανται να επωφεληθούν η Ρωσία ή/και η Τουρκία. Ωστόσο, ο διεθνολόγος διαφωνεί με αυτή την εκτίμηση θεωρώντας «πολύ πρόωρο να μετρήσουμε ενεργειακά κέρδη ή οφέλη για τη Ρωσία ή την Τουρκία», και βλέπει άλλον κερδισμένο.

«Το θεωρώ δύσκολο για τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη Δύση. Η Τουρκία πάλι δεν είναι έτοιμη να κερδίσει ενεργειακά οφέλη από τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς. Η Αίγυπτος για ακόμη μια φορά είναι η χώρα που γειτνιάζει και κερδίζει ενεργειακά. Η Τουρκία μπορεί να μην κερδίσει ενεργειακά, να είμαστε όμως σίγουροι ότι κερδίζει διπλωματικά. Από το Σάββατο ως σήμερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε τρία τηλεφωνήματα με τον Τούρκο ομόλογό του και ετοιμάζεται ταξίδι Αμερικανού αξιωματούχου στην Τουρκία», ενημερώνει ο Βασίλης Κοψαχείλης.

«Αυτό που θα πρέπει να ενδιαφέρει εμάς είναι να μη γίνουν εκπτώσεις προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τους σχεδιασμούς για συμμετοχή της στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου. Κύπρος και Ελλάδα θα πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά», καταλήγει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Σουφλέ ζυμαρικών, σκαλοπίνια αλά κρεμ, κρέπες σπανάκι στον φούρνο

Οπτική Γωνία / Γαρίδες κοκτέιλ, σκαλοπίνια αλά κρεμ: Τι τρώγαμε αλήθεια στα ’80ς;

Τα ελληνικά βιβλία συνταγών του παρελθόντος σχεδόν δυσφήμιζαν το φαγητό: μπόμπες, βρασμένα αυγά κομμένα στη μέση, σφολιάτες που ξεχείλιζαν τυριά. Πολλές φορές νομίζω πως ξεχνάμε πώς έμοιαζε η «καλή μαγειρική» τη δεκαετία του ’80.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Δύσκολο να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Ακροβατώντας / Δύσκολο πια να είσαι δημοσιογράφος στις ΗΠΑ

Η διακυβέρνηση Τραμπ αποκτά όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού καθεστώτος, κι αυτό δεν αφορά μόνο τα μέσα ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους, αλλά επεκτείνεται στη δικαιοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα πανεπιστήμια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ