Ο μύθος της αδιαμεσολάβητης επαφής

Ο μύθος της αδιαμεσολάβητης επαφής Facebook Twitter
Πρόσωπα που κινούνται στη μέινστριμ πολιτική σκηνή δανείζονται τη ρητορική περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με την κοινωνία. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πολυσυζητημένο παράδειγμα των ημερών.
0


ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΕΙ
από τις αναρχικές παραδόσεις επιστρέφει συχνά-πυκνά και στον συμβατικό πολιτικό λόγο. Πρόσωπα που κινούνται στη μέινστριμ πολιτική σκηνή δανείζονται τη ρητορική περί αδιαμεσολάβητης σχέσης με την κοινωνία. Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι το πολυσυζητημένο παράδειγμα των ημερών. Αυτός, μα κυρίως η επικοινωνιακή μηχανή που τον στεγάζει (και τον έχει μετατρέψει σε πρόγραμμα που «τρέχει», σε πρότζεκτ), μιλά διαρκώς για το αδιαμεσολάβητο.

Με ποιον τρόπο όμως επιμελώς προετοιμασμένα πλάνα και εμφανίσεις υπηρετούν κάτι αδιαμεσολάβητο; Αυτή η ρητορική φαίνεται απλώς να κολακεύει την κόπωση πολλών από τα κόμματα και τους μηχανισμούς τους. Συχνά εξάλλου οι «μεσολαβητές» παραπέμπουν στο γκρίζο και έτσι το αδιαμεσολάβητο διεκδικεί το φως. Χρόνια τώρα στην οικονομική και πολιτική ζωή, οι «μεσάζοντες» έχουν το χειρότερο όνομα. Πρώτος τους έχει καταγγείλει ο Ανδρέας Παπανδρέου. Είναι αυτοί που ανεβάζουν τις τιμές, που λαδώνουν ή διαφθείρουν, που εμποδίζουν τον λαό να ασκήσει την κυριαρχία του. Το εγκώμιο του αδιαμεσολάβητου μάς μεταφέρει έτσι από τα γραφεία στον δρόμο, από τις περιβόητες κλειστές κάμαρες στο σφίξιμο του χεριού, στο χαμόγελο και (πλέον) στη σέλφι

Η δημοκρατία είναι πάντα μια σχέση θερμού και ψυχρού, κοινωνικής κίνησης και θεσμών, πειραματισμού και ρεαλισμού. Όταν πάει να εγκατασταθεί σε έναν πενιχρό ρεαλισμό, γίνεται ακατανόητη και αντιπαθής, κι όταν γλιστράει στον συναισθηματικό χειρισμό του θυμού ή της ελπίδας μας, γίνεται κυνική.

Μου ήρθε αυτές τις μέρες στον νου ένας σερβιτόρος σε μια ταβέρνα στη Σάμο που υποσχόταν στους πελάτες ότι θα τα φτιάξει όλα. Έλεγε διαρκώς δεξιά και αριστερά: «I can fix it now, sir». Ο κόσμος γύρω μας είναι γεμάτος πράγματα που θέλουν διόρθωση και επισκευή. Μια βρύση δεν λειτουργεί, μια αίθουσα έχει φθορές, ένας δικός μας έχει ταλαιπωρηθεί στα νοσοκομεία, ένας άλλος σκόνταψε στην τυφλή γραφειοκρατία. Ο πολιτικός του αδιαμεσολάβητου είναι αυτός που εμφανίζεται με την υπόσχεση ότι μπορεί να διορθώσει όλα αυτά τα ελαττώματα του καθημερινού βίου. Φροντιστής μιας κουρασμένης κοινωνίας, κόουτς μιας απορρυθμισμένης μεσαίας τάξης. Υποτίθεται ότι έρχεται κοντά στον κόσμο και στα προβλήματά του επειδή κάνει βόλτες ανάμεσα σε αναρίθμητες περιπτώσεις προς επιδιόρθωση. Ξεπροβάλλει ως άμεσος εξυπηρετητής, αν όχι θεραπευτής, μιας ατομικής οδύνης ή οποιασδήποτε κακοτεχνίας.

Ενώ όμως στην επαναστατική και ανατρεπτική του εκδοχή το αδιαμεσολάβητο αφορά τη συλλογική αυτονομία, μια νέα κοινωνική σχέση ισότητας και αμοιβαιότητας, στην εκδοχή της μεταμοντέρνας επικοινωνίας μάς συστήνει πάλι την παλαιά ιδέα ενός από μηχανής θεού. Είναι βέβαια ένας σοφτ και ποπ μεσσιανισμός, δίχως μεταφυσικές και σκληρές αξιώσεις αλλά με όλο τον στόμφο μιας καμπάνιας διορθωτικών θαυμάτων. Η ήπια θαυματουργική έρχεται να υποκαταστήσει τους ριζοσπαστικούς στόχους με χειρονομίες αγνότητας.

Ενώ χρειαζόμαστε όσο ποτέ μια κουλτούρα κοινωνικής και οικολογικής μεταρρύθμισης μέσα από θεσμούς και συλλογικές πρακτικές, βλέπουμε ένα ψευδές αδιαμεσολάβητο που «συμβολίζει» το καλό. Τηρουμένων των αναλογιών, είναι σαν να μπαίνουμε πολιτικά στην εποχή της θετικής ψυχολογίας.

Οι άνθρωποι αναζητούν συναισθηματική νοημοσύνη στην πολιτική και στη δημόσια ζωή. Δεν ψάχνουν μόνο θέσεις και αριθμημένες προτάσεις (που συχνά είναι γενικά ευχολόγια) αλλά και ένα συμπάσχειν και την εμπειρία μιας πιο θερμής δέσμευσης. Η δημοκρατία είναι πάντα μια σχέση θερμού και ψυχρού, κοινωνικής κίνησης και θεσμών, πειραματισμού και ρεαλισμού. Όταν πάει να εγκατασταθεί σε έναν πενιχρό ρεαλισμό, γίνεται ακατανόητη και αντιπαθής, κι όταν γλιστράει στον συναισθηματικό χειρισμό του θυμού ή της ελπίδας μας, γίνεται κυνική.

Το ρηχό αδιαμεσολάβητο είναι η λάθος απάντηση σε ένα αληθινό αίτημα για αναζωογόνηση της πολιτικής και μιας ψυχρής πολιτικής αγοράς. Και το πρώτο θύμα αυτής της ιστορίας είναι ο χώρος της ελληνικής πολιτικής αριστεράς που συχνά αποθέωσε τον λυρισμό και θεώρησε τους αντιπροσωπευτικούς θεσμούς συντηρητικό και παρωχημένο καθεστώς: έρχεται τώρα το χαμογελαστό αδιαμεσολάβητο των σέλφι για να «πραγματώσει» αυτήν τη ρητορική, δίχως όμως όλα όσα την κρατούσαν κοντά σε μια πολιτική ανάλυση και ένα κοινωνικό σχέδιο. Θα ζήσουμε με μια παράδοξη τροπή των πραγμάτων, όχι φυσικά ανεξήγητη, μα σε κάθε περίπτωση γεμάτη κινδύνους.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Βασιλική Σιούτη / Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτό που έχει συμβεί στον ΣΥΡΙΖΑ και κάποια στελέχη του ακόμα δεν έχουν καταλάβει, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη νίκη Κασσελάκη, που δεν θα ήταν εφικτή χωρίς αυτόν, παρέδωσε τα κλειδιά του κόμματος στον Παύλο Πολάκη και στον Νίκο Παππά.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

LiFO politics / Στέφανος Κασσελάκης: Θα τα αλλάξει όλα στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι δημοσιογράφοι της LiFO Αρης Δημοκίδης και Γιάννης Πανταζόπουλος συζητούν με τη Βασιλική Σιούτη τη διαδρομή του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την αναστάτωση που έχει φέρει η εκλογή του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ρεπορτάζ και σχόλια για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Οπτική Γωνία / Γιατί η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τόσο πολύ την κυβέρνηση Νετανιάχου;

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζει τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, αγνοώντας τις επικρίσεις που δέχεται, καθώς δεν θέλει να διαταράξει τη «στρατηγική σχέση» και τα μεγάλα επιχειρηματικά deals.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους;

Οπτική Γωνία / Η στρατηγική του χάους και το μέλλον της Μέσης Ανατολής

Γιατί η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με μια επικίνδυνη αποσταθεροποίηση στα σύνορά τους; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Σωτήρης Ντάλης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
To μίσος για τους άλλους…

Οπτική Γωνία / To μίσος για τους άλλους

Για τους περισσότερους η αλήθεια δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Eίδαν κάπου μια εικόνα που εξυπηρετεί το προσωπικό τους αφήγημα, το οποίο συνήθως προσεγγίζεται με συναισθηματικούς όρους, όπου κυριαρχεί το μίσος, κι αυτό τους αρκεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Οπτική Γωνία / Χάρβαρντ: Οι τελευταίοι των διεθνών

Ο Ισπανός επισκέπτης ερευνητής στο Χάρβαρντ, Αλμπέρτο Λόπεζ Ορτέγκα, γράφει στην El País ότι αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι απλώς μια επίθεση στο ίδρυμα ή στους διεθνείς φοιτητές, αλλά μια επίθεση στην ίδια την ιδέα της γνώσης ως παγκόσμιου εγχειρήματος.
THE LIFO TEAM
 Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Οπτική Γωνία / Ισραήλ - Ιράν: Μισός αιώνας βίας και αντιπαλότητας 

Από την Ιρανική Επανάσταση του 1979 έως την ανταλλαγή πυραύλων το 2025, η αντιπαράθεση Ισραήλ - Ιράν εξελίσσεται σε μια από τις πιο επικίνδυνες και πολυεπίπεδες γεωπολιτικές διαμάχες της εποχής μας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Ρεπορτάζ / Νεραντζιές: Γιατί κινδυνεύει το δέντρο-μνημείο της Αθήνας;

Κινδυνεύει το άρωμα της Αθήνας; Στα μικρά λευκά άνθη της νεραντζιάς χρωστάμε κάθε άνοιξη το υπέροχο άρωμα στις γειτονιές και στους δρόμους της πόλης. Οι νεραντζιές όμως προσβάλλονται από ένα έντομο-εισβολέα που έρχεται από την Ασία, το οποίο γίνεται προσπάθεια να καταπολεμηθεί με την εισαγωγή του φυσικού του εχθρού από την Ιαπωνία και το Βιετνάμ.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

Οπτική Γωνία / Γλυκιά τουριστική Αθήνα: Σπάστε πιάτα και φωνάξτε ΟΠΑ-ΟΠΑ!

« Με εκνευρίζουν πλέον σχεδόν τα πάντα σε αυτήν τη νέα Αθήνα: από τη φασαρία και το μποτιλιάρισμα με τα τουριστικά λεωφορεία και τα μαύρα βανάκια ως τα χρυσά στεφανάκια που φοράνε τα κορίτσια στο κεφάλι τους»
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ
Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Οπτική Γωνία / Θα παραδοθεί ολόκληρη η Μέση Ανατολή στις φλόγες;

Τι σηματοδοτεί η σημερινή επίθεση στο Ιράν; Γιατί η ισορροπία ισχύος εισέρχεται πλέον σε μια εξαιρετικά ρευστή και επικίνδυνη φάση; Και γιατί η νέα αυτή κλιμάκωση προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα; Ειδικοί αναλυτές εξηγούν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή, ελεύθερη και χωρίς ταμπέλες

Οπτική Γωνία / Gen Z και σεξουαλικότητα: Ρευστή και χωρίς ταμπέλες

Γιατί οι νέοι αμφισβητούν τα πρότυπα των millennials, τι είναι το «slowmance» και τι σημαίνει η αποδοχή της ταυτότητας φύλου για την ψυχική τους υγεία; Η ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος Αντιγόνη Γινοπούλου εξηγεί.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Τεχνολογία / Adrian Zduńczyk: «Χάρη στις νέες τεχνολογίες, η εξουσία μπορεί να επιστρέψει στον λαό»

Ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς της νέας ψηφιακής επανάστασης που φέρνουν το Web 3.0, τα κρυπτονομίσματα, τα NTF και η τεχνολογία blockchain, μιλά στη LiFO.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ