Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κέρδισε ούτε για την εμφάνισή του, ούτε επειδή τον φύτεψε κάποια μεγάλη ξένη δύναμη. Κέρδισε επειδή, όπως είπε κι ο ίδιος, τον φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Φωτ.: SOOC
0

Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣ δεν κέρδισε ούτε για την εμφάνισή του, ούτε επειδή τον φύτεψε κάποια μεγάλη ξένη δύναμη. Κέρδισε επειδή, όπως είπε κι ο ίδιος, τον φύτεψε ο Αλέξης Τσίπρας. Σε αυτό είπε την αλήθεια, όσο κι αν κάποιοι δεν το πιστεύουν και αναζητούν άλλες εξηγήσεις. Επιχειρηματίες που τον στηρίζουν υπάρχουν, αλλά δεν είναι τόσο κρυφό, ούτε τόσο καθοριστικό. Καθοριστική ήταν και είναι η υποστήριξή του από τον Αλέξη Τσίπρα. 

Ο Κασσελάκης ήρθε στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Παύλου Πολάκη. Ο νέος ισχυρός άνδρας της Κουμουνδούρου, ο Μανώλης Καπνισάκης, που ανακοινώθηκε ότι θα είναι ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του, ήταν ο δικηγόρος του πατέρα του (τον γνωρίζει εδώ και είκοσι χρόνια) και δικηγόρος του Παύλου Πολάκη, επίσης εδώ και χρόνια. Τελευταία ο Καπνισάκης ήταν και στον Τομέα Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον Παύλο Πολάκη, καθώς θεωρείται άνθρωπός του.

Ο Κασσελάκης το έλεγε σε έναν κύκλο ανθρώπων με τους οποίους συνομιλούσε από τότε που ήρθε στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο, ότι μαζί με τον Πολάκη και τον Τσίπρα θα άλλαζαν το κόμμα κι ότι υπήρχε σχέδιο για αυτό.

Οι δυο τους είχαν αναδείξει υποθέσεις που εξέθεσαν τη Νέα Δημοκρατία, όπως εκείνη του πρώην βουλευτή Μαραβέγια. Ένα επιχείρημα των υποστηρικτών του Πολάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι στην «Ομπρέλα», ήταν ότι αυτός «ήταν ο μόνος που έκανε αντιπολίτευση και έβγαζε σκάνδαλα της Ν.Δ., ενώ εκείνοι δεν έκαναν τίποτα άλλο από το να απολαμβάνουν τα προνόμια της πολιτικής και κομματικής εξουσίας». 

Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Από αριστερά προς τα δεξιά: Θεοδώρα Αυγέρη, Στέφανος Κασσελάκης, Παύλος Πολάκης, Μανώλης Καπνισάκης.

Ο Καπνισάκης, εκτός από δεξί χέρι του Πολάκη, θεωρείται και άνθρωπος των «ειδικών αποστολών» και γνωρίζει τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που εκείνος ήταν 14 ετών, όπως λέει.   

Ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Στέφανου Κασσελάκη ήταν ο δικηγόρος του Παύλου Πολάκη και όταν αυτός ήταν αν. υπουργός Υγείας, στη δικαστική αντιπαράθεσή του με τον Αδωνι Γεωργιάδη (ο οποίος τότε είχε δικηγόρο τον Θάνο Πλεύρη). 

Η Θεοδώρα Αυγέρη, που αναλαμβάνει εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, είναι επίσης στον κύκλο του Πολάκη, όπως και η Θεοδώρα Τζάκρη. Γενικά όλοι οι άνθρωποι του Παύλου Πολάκη αναλαμβάνουν κομβικούς ρόλους στο κόμμα και ο ίδιος είναι πιο ισχυρός από κάθε άλλη φορά. 

Επειδή όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του Τσίπρα, ορισμένοι εκφράζουν αμφιβολίες και για το κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας είχε πραγματικά την πρόθεση να τον διαγράψει το περασμένο καλοκαίρι και όλα αυτά δεν έγιναν τότε ως στάχτη στα μάτια της «Ομπρέλας» που τον πίεζε. 

Άλλωστε είναι φανερή πλέον η τρίπλα που έκανε ο Τσίπρας στη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, τα στελέχη της οποίας παραμένουν αποσβολωμένα και προσπαθούν να καταλάβουν το παιχνίδι που παίχτηκε. Κι ενώ ιστορικά στελέχη του κόμματος, αλλά και όσοι στήριξαν την Αχτσιόγλου, νιώθουν σαν να έχουν χάσει τη γη κάτω από τα πόδια τους, ο Τσίπρας, ο Παππάς και ο Πολάκης μοιάζουν να απολαμβάνουν τη νέα κατάσταση, παρότι σε πολλούς θυμίζει φάρσα. 

Στον Πολάκη και τον Παππά τα κλειδιά του ΣΥΡΙΖΑ Facebook Twitter
Τσίπρας και Παππάς χαμογελαστοί εχθές στο γήπεδο του Παναθηναϊκού. Φωτ.: EUROKINISSI

Ο Κασσελάκης το έλεγε σε έναν κύκλο ανθρώπων με τους οποίους συνομιλούσε από τότε που ήρθε στην Αθήνα, τον περασμένο Μάιο, ότι μαζί με τον Πολάκη και τον Τσίπρα θα άλλαζαν το κόμμα κι ότι υπήρχε σχέδιο για αυτό.

Μόνο που τότε κανείς δεν θεωρούσε ότι αυτά τα λόγια είχαν κάποια πολιτική βαρύτητα, καθώς προέρχονταν από έναν υποψήφιο ομογενή του ψηφοδελτίου Επικρατείας σε μη εκλόγιμη θέση, ο οποίος δεν γνώριζε την σύγχρονη πολιτική ελληνική πραγματικότητα.

Τώρα είναι σαφές ότι η πρώτη φάση του σχεδίου Τσίπρα πέτυχε. Το πού θα οδηγήσει αυτή η πορεία μένει να φανεί. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ