«Καμπανάκι» του ΕΟΦ: Προσοχή σε προϊόντα για «απώλεια βάρους» μέσω διαδικτύου

«Καμπανάκι» του ΕΟΦ για διακίνηση προϊόντων για «απώλεια βάρους» Facebook Twitter
0

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά ο ΕΟΦ, αναφορικά με τη διακίνηση συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων για την απώλεια βάρους, μέσω συγκεκριμένων ιστοσελίδων. 

Η προειδοποίηση του ΕΟΦ αφορά τη διακίνηση προϊόντων όπως τα OZEMPIC, VICTOZA και SAXENDA, μέσω τριών ιστοσελίδων. Ο Οργανισμός υπενθυμίζει ότι με βάση τη νομοθεσία απαγορεύεται τόσο η διαφήμιση, όσο και η πώληση εξ αποστάσεων φαρμάκων που χορηγούνται με ιατρική συνταγή. Στους παραβάτες επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα. 

Στην ανακοίνωσή του, ο ΕΟΦ κάνει αναφορά στη διακίνηση αυτών των προϊόντων μέσω των ιστοσελίδων https://ozempic-greece.com/, https://www.killspill.eu/ozempic/?_sm_nck=1 και https://pharma-laboratory.com/el/. 

«Η αγορά συνταγογραφούμενων φαρμακευτικών προϊόντων μέσω ιστοσελίδων κατά κανόνα οδηγεί σε προμήθεια πλαστών/ψευδεπίγραφων προϊόντων. Οι περισσότερες πληροφορίες μέσω των ιστοσελίδων αυτών είναι παραπλανητικές», επισημαίνει ο ΕΟΦ. 

Επίσης, τονίζει ότι η αναφορά μόνο της δραστικής ουσίας συνταγογραφούμενου φαρμάκου σε ιστοσελίδες/έντυπα/μέσα μαζικής ενημέρωσης «σαφώς παραπέμπει σε συγκεκριμένο φάρμακο και εξακολουθεί να αποτελεί διαφήμιση στο κοινό», κάτι που απαγορεύεται από τη νομοθεσία. 

Για αυτούς τους λόγους, ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προμηθεύονται «σε καμία περίπτωση» φάρμακα από το διαδίκτυο ή άλλες μη αξιόπιστες πηγές, επειδή υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος για την υγεία τους»

Παράλληλα, ζητά από τα ΜΜΕ να αποσύρουν «άμεσα κάθε δημοσίευμα για συνταγογραφούμενο φάρμακο, συμπεριλαμβανομένων των αναφορών περί δραστικής ουσίας μόνο. Με μια απλή αναζήτηση, γίνεται άμεσα η αντιστοίχιση με την εμπορική ονομασία». Οποιασδήποτε παρουσίαση φαρμάκου «ως πληροφόρηση», κατά κανόνα οδηγεί σε αύξηση πωλήσεων ψευδεπίγραφων φαρμάκων από μη νόμιμες πηγές, τονίζει ο ΕΟΦ. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Πιθανότατα να ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Μάλλον ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που παρακολουθεί τον 40χρονο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει πει τίποτα για τη δολοφονία της Κυριακής
LIFO NEWSROOM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελλάδα / Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Το παρελθόν του θύματος με τον σύντροφο της πρώην γυναίκας του - Τι κατέθεσε ο δράστης

Ως ηθικός αυτουργός συνελήφθη η 43χρονη πρώην σύζυγος του καθηγητή που δολοφονήθηκε και ως φυσικός αυτουργός ο 35χρονος σύντροφός της - Τα 3 στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση
LIFO NEWSROOM