Απελευθερώνονται 2.000 λευκοί ρινόκεροι από φάρμα στη Νότια Αφρική

Conservationist group African Parks to free 2,000 rhinos from South Africa farm Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Η ομάδα προστασίας African Parks σχεδιάζει να απελευθερώσει 2.000 νότιους λευκούς ρινόκερους στη φύση, μετά την αγορά της μεγαλύτερης ιδιωτικής φάρμας αναπαραγωγής ρινόκερων σε αιχμαλωσία στη Νότια Αφρική.

Οι γιγάντιοι ρινόκεροι, το δεύτερο μεγαλύτερο χερσαίο θηλαστικό, θεωρείται ότι κινδυνεύουν σοβαρά λόγω της ακραίας λαθροθηρίας. 

Πιστεύεται ότι έχουν απομείνει 18.000 νότιοι λευκοί ρινόκεροι, γεγονός που τους τοποθετεί στη λίστα με τα είδη που κινδυνεύουν από εξαφάνιση.

Το African Parks ελπίζει να «ξαναζωντανέψει» το είδος τα επόμενα 10 χρόνια. 

Η ομάδα εξασφάλισε έκτακτη χρηματοδότηση για να αγοράσει τη φάρμα ρινόκερων έκτασης 19.000 στρεμμάτων, γνωστή ως Platinum Rhino, στη βορειοδυτική επαρχία της Νότιας Αφρικής, αφού ο ιδιοκτήτης John Hume την έθεσε προς πώληση τον Απρίλιο.

Ο Hume είναι αναγνωρισμένος οικολόγος, ωστόσο επικρίνεται γιατί υποστηρίζει το εμπόριο κέρατου ρινόκερου. Δήλωνε πως το εμπόριο ήταν απαραίτητο για την προστασία των ρινόκερων από τη λαθροθηρία και τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τη φάρμα. 

Το έργο της Υπηρεσίας σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή για το εν λόγω είδος. 

Ο διευθύνων σύμβουλος Peter Fearnhead δήλωσε ότι δεν ήταν στα πλάνα τους να κάνουν μία τέτοια αγορά, ωστόσο «αναγνωρίζουν πλήρως το ηθικό χρέος να βρεθεί λύση για τα ζώα αυτά, έτσι ώστε να μπορέσουν και πάλι να διαδραματίσουν τον αναπόσπαστο ρόλο τους σε πλήρως λειτουργικά οικοσυστήματα». 

Σχεδιάζει να απελευθερώσει τους ρινόκερους σε ασφαλείς, καλά διαχειριζόμενες περιοχές για την προστασία τους από τη λαθροθηρία και θα συνεργαστεί με κάθε πλευρά για να διασφαλιστεί η προστασία τους.

Ο πληθυσμός του νότιου λευκού ρινόκερου έπεσε στο χαμηλότερο σημείο όλων των εποχών, στα 30 με 40 ζώα, τη δεκαετία του 1930, ωστόσο, χάρη στα αποτελεσματικά μέτρα προστασίας, ο αριθμός του αυξήθηκε σε περισσότερα από 20.000 ζώα το 2012.

Υπάρχουν μόνο δύο επιζώντα μέλη του άλλου υποείδους, του βόρειου λευκού ρινόκερου - και τα δύο θηλυκά και τα δύο στην Κένυα. Πιστεύεται ότι η λαθροθηρία των κεράτων των ρινόκερων έφερε το είδος στο χείλος της εξαφάνισης.

Οι περισσότεροι νότιοι λευκοί ρινόκεροι βρίσκονται στη Νότια Αφρική, τη Ναμίμπια, τη Ζιμπάμπουε και την Κένυα.

Με πληροφορίες από BBC

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΑΛΑΣΚΑ ΜΕΓΑΤΣΟΥΝΑΜΙ

Περιβάλλον / Αλάσκα: Επιστήμονες ανακάλυψαν το δεύτερο μεγαλύτερο μεγατσουνάμι που έχει καταγραφεί

Νέα επιστημονική ανάλυση δείχνει ότι μικροί σεισμοί προκάλεσαν την κατάρρευση περίπου 64 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων βράχου, όγκος αντίστοιχος με 24 πυραμίδες της Γκίζας
THE LIFO TEAM
ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ

Περιβάλλον / Το πρώτο μεγάλο καταφύγιο ελεφάντων στην Ευρώπη ανοίγει στην Πορτογαλία

Η δημιουργία του έρχεται σε μια περίοδο που πολλές χώρες της Ευρώπης περιορίζουν ή απαγορεύουν τη χρήση άγριων ζώων σε τσίρκα, ενώ αρκετοί ζωολογικοί κήποι δυσκολεύονται να καλύψουν τις πολύπλοκες ανάγκες των ελεφάντων
THE LIFO TEAM
ΜΟΡΝΟΣ ΛΙΜΝΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ

Περιβάλλον / Μόρνος: Το χωριό Κάλλιο «βυθίστηκε» πλήρως κάτω από τα νερά της λίμνης

Το 1980 οι κάτοικοι του Μόρνου αναγκάστηκαν να μετακομίσουν και να δημιουργήσουν νέο οικισμό και 80 σπίτια, η εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο «θυσιάστηκαν» για την ύδρευση της Αθήνας
THE LIFO TEAM
ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΤΟΥΡΚΙΑ

Περιβάλλον / «Αποικιοκρατία αποβλήτων»: Η Γερμανία πρώτη παγκοσμίως στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων

Ακτιβιστές χαρακτηρίζουν το φαινόμενο «αποικιοκρατία αποβλήτων», υποστηρίζοντας ότι οι ανεπτυγμένες χώρες μεταφέρουν το περιβαλλοντικό κόστος σε λιγότερο ανεπτυγμένες οικονομίες
THE LIFO TEAM
ΧΙΟΝΙ ΒΟΥΝΟ

Περιβάλλον / Πανεπιστήμιο του Cambridge: Μελέτη αποκαλύπτει μια μεγάλη αλλαγή στα ελληνικά βουνά τα τελευταία 40 χρόνια

Τις τελευταίες δεκαετίες κάτι έχει αλλάξει δραματικά στα βουνά της χώρας μας, επηρεάζοντας τη γεωργία και τα φυσικά οικοσυστήματα κατά τους ξηρούς θερινούς μήνες
THE LIFO TEAM