Χελώνες: Τα κελύφη τους «κουβαλάνε» πυρηνικά απόβλητα από ανθρώπινη δραστηριότητα

Χελώνες: Τα κελύφη τους «κουβαλάνε» πυρηνικά απόβλητα από ανθρώπινη δραστηριότητα Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash
0

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι χελώνες που ζουν κοντά σε περιοχές όπου έχουν πραγματοποιηθεί πυρηνικές δοκιμές, «κουβαλούν» στο κέλυφός τους την ιστορία αυτών των όπλων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PNAS Nexus», διερευνά τον τρόπο με τον οποίο το ουράνιο συσσωρεύεται στο εξωτερικό κέλυφος των χελωνών που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Συγκεκριμένα, κάθε στρώμα του κελύφους ισοδυναμεί με ένα έτος της ζωής της χελώνας και έτσι μπορεί να αποκαλύψει τι συνέβη στο περιβάλλον της.

Μια από τις χελώνες που ερευνήθηκαν προερχόταν από την ατόλη Enewetak και συλλέχθηκε το 1978. Στην ατόλη Enewetak και στην ατόλη Bikini πραγματοποιήθηκαν 67 πυρηνικές δοκιμές. Αν και η συγκεκριμένη θαλάσσια χελώνα πιθανότατα δεν ζούσε όταν έγιναν οι πυρηνικές δοκιμές, οι ερευνητές βρήκαν ίχνη μόλυνσης από ουράνιο, 20 χρόνια μετά το τέλος των δοκιμών. 

Ωστόσο, η κατανάλωση μολυσμένων με ουράνιο φυκιών ή άλλη κληρονομική μόλυνση που υπήρχε στην ατόλη μπορεί να συνέβαλε στην παρουσία ουρανίου σε αυτή τη χελώνα.

Μια άλλη χελώνα που συλλέχθηκε επίσης κοντά σε πυρηνική εγκατάσταση, ενδέχεται να έχει συσσωρεύσει ραδιονουκλίδια, ραδιενεργά υλικά δηλαδή, από προϊόντα αποβλήτων ουρανίου στην περιοχή.

Η έρευνα υποστηρίζει τη θεωρία ότι αυτά τα ζώα μπορούν να «κουβαλάνε» ραδιονουκλίδια που προέρχονται από τον άνθρωπο ή από το περιβάλλον και βρίσκεται σε εξέλιξη για μελλοντικά ευρήματα.

Με πληροφορίες από Guardian, ΕΡΤ


 

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα στον κόσμο

Περιβάλλον / «Αντίδοτα στην απελπισία»: Πέντε πράγματα που έχουμε μάθει από τους καλύτερους δημοσιογράφους για το κλίμα

Για παράδειγμα, αν ζείτε στη Γαλλία, μπορείτε να παρακολουθήσετε την υπερθέρμανση του πλανήτη ζωντανά στις βραδινές ειδήσεις- Γιατί, όμως, κάνει καλύτερη τη ζωή μας
LIFO NEWSROOM
Δωρεάν καφές, καγιάκ και είσοδος σε μουσεία: H Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Διεθνή / Δωρεάν καφές, καγιάκ και ελεύθερη είσοδος σε μουσεία: Πώς η Κοπεγχάγη επιβραβεύει τους οικολόγους τουρίστες

Πώς η Κοπεγχάγη δίνει bonus σε όσους τουρίστες μαζεύουν πλαστικά ή μετακινούνται με ποδήλατο - CopenPay: Την ώρα που Ισπανία και Ιταλία ανησυχούν από τον υπερτουρισμό στη Δανία δίνουν κίνητρα σε τουρίστες με περιβαλλοντική υπευθυνότητα
LIFO NEWSROOM
Μελέτη διαπιστώνει ότι το παγωμένο πεδίο της Αλάσκας λιώνει με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Περιβάλλον / Μελέτη διαπιστώνει ότι οι παγετώνες της Αλάσκας λιώνουν με «απίστευτα ανησυχητικό» ρυθμό

Η ταχύτητα της μείωσης του παγετώνα Τζούνο, μιας έκτασης 1.050 διασυνδεδεμένων παγετώνων, έχει διπλασιαστεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανακάλυψαν οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM
Ινστιτούτο «Αρχιπέλαγος»: Δράση για τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Περιβάλλον / Μια δράση για να διασωθούν τα άγνωστα κοράλλια του Αιγαίου

Οι κοραλλιγενείς οικότοποι που συναντώνται στις ελληνικές θάλασσες αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα, βιοποικίλα και πιο παραγωγικά οικοσυστήματα της Μεσογείου, αλλά και τα πιο άγνωστα.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ