LIVE!

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ό,τι απέμεινε στη Δαδιά

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ότι απέμεινε στη Δαδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc
0

Μάχη να διασωθεί ό,τι απέμεινε από το δασικό οικοσύστημα της Δαδιάς το οποίο φλέγεται για έκτη ημέρα δίνεται στον Έβρο. Οι απώλειες είναι τεράστιες. Έχει ήδη καταστραφεί όλο το εθνικό πάρκο, εκτός από το βόρειο κομμάτι του.

Στον Έβρο, με τη θλιβερή πανευρωπαϊκή πρωτιά καμένων εκτάσεων, γίνονται ήδη οι πρώτες καταγραφές των ζημιών. Ποιες είναι οι περιοχές που δέχτηκαν το μεγαλύτερο πλήγμα.

Μια σκληρή μάχη θα δοθεί το επόμενα 24ωρα για να μη χαθεί και το βόρειο εναπομείναν τμήμα του εθνικού πάρκου της Δαδιάς. Όπως εξηγεί στη LiFO η Δώρα Σκαρτσή επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης «είναι πολύ κρίσιμο να μην περάσει η φωτιά στα βόρεια και και στον μικρό πυρήνα του εθνικού πάρκου, όπου θα κατακάψει το υπόλοιπο δάσος, οικισμούς, μαντριά, περιουσίες και τις τελευταίες φωλιές μαυρόγυπα»,

Η περιβαλλοντική οργάνωση έκανε έκκληση σήμερα προς τις δυνάμεις δασοπυρόσβεσης «να χτυπήσουν τις φωτιές στα βόρεια μέτωπα, όσο υπάρχει αντίθετος και ευνοϊκός άνεμος», όπως ανέφερε.  Ολες τις προηγούμενες ημέρες μέχρι και την περασμένη Τετάρτη, οι δυνάμεις δασοπυρόσβεσης ήταν διασπασμένες, λόγω των πολλαπλών πυρκαγιών σε όλη την περιοχή του Έβρου. Τα περιθώρια όμως στενεύουν, και όπως υποστηρίζει η περιβαλλοντική οργάνωση «αν δεν χτυπηθεί τώρα η φωτιά, τα επόμενα 24ωρα ο άνεμος γυρίζει δυτικός και θα καεί ό,τι έχει απομείνει από το εθνικό πάρκο και προς βόρεια, ενώ θα απειληθούν κι άλλοι οικισμοί, περιουσίες και οικόσιτα ζώα».

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ότι απέμεινε στη Δαδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc

Δύσκολη η φυσική αποκατάσταση

Παρόλο που η επόμενη ημέρα του απολογισμού για το εθνικό πάρκο Δαδιάς–Λευκίμης–Σουφλίου δεν έχει έρθει ακόμη, η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και υπάρχουν δάση του εθνικού πάρκου για τα οποία θα είναι πολύ δύσκολη η φυσική αποκατάσταση. «Υπάρχουν δάση που έχουν καεί και ξανακαεί σε πολύ κοντινά χρονικά διαστήματα όπως είναι η περιοχή βόρεια της Νίψας, Είχε καεί το 2009, το 2011 το 2020 και τώρα. Αυτά θα είναι δύσκολο να αποκατασταθούν φυσικά», λέει η Δώρα Σκαρτσή.

Εξηγεί ακόμη πως, ό,τι «σώθηκε από την περσινή φωτιά καίγεται φέτος με μεγαλύτερη ένταση και ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες». 

Η φωτιά ξεκίνησε από τον μεγάλο πυρήνα του Εθνικού Πάρκου (θέση Γκίμπραινα), ο οποίος φιλοξενεί τις περισσότερες από τις φωλιές του εμβληματικού μαυρόγυπα, αλλά και πολλών άλλων σπάνιων αρπακτικών πουλιών και ακόμη κατακαίει το δάσος της Δαδιάς.

Εκτός από τις φωλιές αρπακτικών καίγονται και τα λιγοστά μαντριά που έχουν απομείνει στο δάσος της Δαδιάς και τα κτηνοτροφικά ζώα των οποίων προσέφεραν πολύτιμη υπηρεσία στο δάσος.

Έβρος: Μάχη για να διασωθεί ότι απέμεινε στη Δαδιά Facebook Twitter
Φωτ.: Sooc

Τα έργα που δεν έγιναν

Ο Ηλίας Βίντσης  πρόεδρος της κοινότητας Δαδιάς λέει στη LiFO ότι ενώ την πρώτη ημέρα, την περασμένη Δευτέρα δηλαδή, έσπευσαν οι άμεσα οι πυροσβεστικές δυνάμεις, το επόμενο διήμερο επιχειρούσαν πολύ λίγα πυροσβεστικά μέσα: «Χθες Πέμπτη και σήμερα Παρασκευή επιχείρησαν για πρώτη φορά πολλές εναέριες και επίγειες δυνάμεις και ελπίζουμε να ανακοπεί το μέτωπο». Η εικόνα που μας δίνει από τη Δαδιά, είναι, πως «όλα είναι μαύρα».

Θα μπορούσαν να είχαν πάει καλύτερα τα πράγματα; Απαντά ότι «ναι θα μπορούσε να υπάρξει και καλύτερος επιχειρησιακός συντονισμός, με πιο στοχευμένες ενέργειες, μεγαλύτερη ενίσχυση των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και καλύτερες ενέργειες πρόληψης. Οι αντιπυρικές ζώνες δεν μεγάλωσαν. Είχαμε ζητήσει να γίνει διαπλάτυνση των υπαρχουσών εφόσον δεν μπορούσαν να γίνουν κάποιες καινούριες. Είχαμε ζητήσει επίσης να γίνουν επισκευές σε κάποια φράγματα ώστε να έχουν περισσότερο νερό, για να μπορούν τα ελικόπτερα και τα πυροσβεστικά να παίρνουν νερό από αυτά», λέει.

Μετράνε πληγές και κοιτάνε μαυρίλα

Αβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα, Αετοχώρι και Πλάκα, είναι οι κοινότητες πέριξ της Αλεξανδρούπολης που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές λέει στη LiFO o Γιώργος Χατζηγεωργίου πρόεδρος της κοινότητας του Αβαντα: «Εμείς τώρα μετράμε πληγές. Τα πάντα είναι μαύρα. Τα σπίτια  που επλήγησαν δεν είναι πολλά στον αριθμό. Αλλά αν προσθέσουμε αποθήκες, κτήματα, αγροτόσπιτα που υπήρχαν μέσα στα κτήματα και τη φύση που έχει καεί η οποία επηρεάζει και παραλύει διάφορα επαγγέλματα της περιοχής, η κατάσταση είναι πραγματικά θλιβερή. Δεν έχει καεί ένα κομμάτι. Κάηκαν τα πάντα», λέει.

Ο Χατζηγεωργίου αναφέρει ότι στις κοινότητες αυτές από σήμερα βρίσκονται τα πρώτα συνεργεία από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και τον δήμο Αλεξανδρούπολης για να καταγράψουν τις ζημιές. «Τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν από τον ΕΛΓΑ τον οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και  οι πρώτες καταγραφές  για τις μεγάλες απώλειες  στο γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο».

Κοινή παραδοχή όλων όσων ζουν τις καταστροφικές πυρκαγιές στο δάσος της Δαδιάς, ήταν τι όλες τις προηγούμενες ημέρες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής που διατέθηκαν «δεν επαρκούσαν για μια τόσο τρομακτική, από την πρώτη μέρα κιόλας, πυρκαγιά».  

Το επόμενο 24ωρο είναι κρίσιμο για να διασωθεί ό,τι ελάχιστο απέμεινε από το πολύτιμο οικοσύστημα. 

 
Οπτική Γωνία
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια ομάδα μαθητών κατασκεύασε ρομπότ που καθαρίζει τις θάλασσες

Περιβάλλον / Πώς μια ομάδα μαθητών από τον Άλιμο έφτιαξε ρομπότ που καθαρίζει τον βυθό;

Το Greek Seabot είναι το υποβρύχιο ρομπότ που δημιούργησε μια μαθητική ομάδα από το ΕΠΑΛ Αλίμου για να βοηθήσει στον καθαρισμό των βυθών από πλαστικά και απορρίμματα. Μιλούν στη LIFO οι μαθητές για τα κίνητρά τους και το όραμά τους για ένα πιο καθαρό περιβάλλον.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ