Δασικές πυρκαγιές: Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο ― Τι κάνει λάθος η Ελλάδα με τη «δασοπροστασία»

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Συνολικά μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα. από τον Έβρο έως την Αττική πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Φωτ.: Alexandros Michailidis/ SOOC
0

Όσο οι φλόγες φτάνουν απειλητικά στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας και όλοι απεύχονται μία δραματική επανάληψη της μεγάλης φυσικής καταστροφής του 2007, στην άλλη άκρη της χώρας, στο εθνικό πάρκο του δάσους της Δαδιάς, οι δασολόγοι που παρακολουθούν την εξέλιξη της πυρκαγιάς, δεν τρέφουν πολλές ελπίδες. 

Η πρώτη αποτίμηση που γίνεται μέσα στους καπνούς και τις φλόγες από την Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης αναφέρει ότι είναι πολύ πιθανό να κάηκε ό,τι είχε γλιτώσει τον περασμένο χρόνο.

Τα αρνητικά ρεκόρ των καμένων εκτάσεων από την αρχή του καλοκαιριού σπάνε, το ένα μετά το άλλο. Παράλληλα στον απολογισμό της στάχτης προστίθενται πια οι απώλειες ανθρώπινων ζωών,  με τους 26 μετανάστες που απανθρακώθηκαν στο δάσος της Δαδιάς, ανάμεσα τους και δύο παιδάκια.

Στο νήμα νέου αρνητικού ρεκόρ

Η διαχείριση των πυρκαγιών σε όλη τη χώρα καταγράφει πολύ κακές επιδόσεις. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κάηκαν περισσότερα από 400 χιλιάδες στρέμματα μέσα στα τελευταία τρία 24ωρα.

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά.

Στα στοιχεία του EFFIS του ευρωπαϊκού συστήματος για τις δασικές πυρκαγιές (European Forest Fire Information System) που παρουσιάζει η LiFO είναι ακόμη πιο απογοητευτικά. Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο  EFFIS για την Ελλάδα, ξεπέρασε πλέον το θλιβερό ρεκόρ του 2021, για το οποίο η κυβέρνηση τότε είχε δεσμευτεί ότι θα λάβει μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί.

Δασικές πυρκαγιές: Τα αρνητικά ρεκόρ σπάνε το ένα μετά το άλλο Facebook Twitter
Ο απολογισμός των καμένων εκτάσεων που καταγράφει ο EFFIS για την Ελλάδα ξεπέρασε σήμερα το θλιβερό ρεκόρ του 2021, το οποίο η κυβέρνηση τότε δεσμεύτηκε ότι θα λάβει μέτρα να μην επαναληφθεί. Πηγή: Copernicus

Σήμερα, δύο σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυση του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τις εξαγγελίες για την πρόληψη και την αντιπυρική προστασία φαίνεται ότι τίποτα δεν πήγε πολύ καλά. Το 2021 κάηκαν σύμφωνα με τον EFFIS 1.307.440 στρέμματα και φέτος έχουν γίνει στάχτη 1.447.774 στρέμματα, μια τιμή που είναι 1 εκατ. στρέμματα πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας δεκαπενταετίας.  

Προς το παρόν, το 2023 καταγράφεται ως η δεύτερη χειρότερη χρονιά αναφορικά με το επίπεδο των καμένων εκτάσεων από το 2006 και μετά. Οι πιο καταστροφικές πυρκαγιές σημειώθηκαν το 2007 στην Ηλεία που έχασαν τη ζωή τους 84 άνθρωποι και κάηκαν 2,717.150 εκ. στρέμματα. Την ίδια χρονιά κάηκαν στην  Πάρνηθα 48.744 στρέμματα, από τα οποία τα 36.338  ήταν τμήμα του εθνικού δρυμού. Το 2018 ακολούθησε η τραγωδία στο Μάτι που έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι.

Ακόμη και αν οι καιρικές συνθήκες με τους δυνατούς ανέμους δυσχεραίνουν το έργο της πυρόσβεσης, οι φωτιές του τριημέρου δείχνουν ότι όποιο επιχειρησιακό σχέδιο και να είχε σχεδιάσει η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τη μονάδα ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, υπήρξαν «δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες» από το περασμένο Σάββατο, που «έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δριμύτητα και την έκταση των δασικών πυρκαγιών». 

Έμπειροι δασολόγοι εξηγούν στη LiFO ότι οι ισχυροί άνεμοι και κλιματικές συνθήκες δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για την επιχειρησιακή αδυναμία. «Aυτό φαίνεται από το γεγονός πως όλες τις πυρκαγιές, και στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς και στην Αλεξανδρούπολη, στην παραλία της Βοιωτίας και αλλού, είχαν διαφορετικά χαρακτηριστικά, αλλά καμία από αυτές δεν τέθηκε υπό έλεγχο». 

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από την πυρκαγιά στην Αγία Παρασκευή στο Μενίδι της Αττικής. Φωτ.: Nephele Nomikou/ SOOC

Παράλληλα οι αλλαγές για τις οποίες είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση από το 2021, δίνοντας βάρος στην πρόληψη, με την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών, όπως πολλές φορές έχει γράψει η LiFO τον τελευταίο καιρό, παραμένουν χωρίς προσωπικό. Ακόμη και η πυροσβεστική υπηρεσία παραμένει υποστελεχωμένη. Στα μέσα Ιουλίου, ενώ η χώρα καιγόταν, εξαγγέλθηκαν οι προσλήψεις 500 πυροσβεστών ενώ οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 3500.

Συνολικά, μέχρι χθες αργά το βράδυ εκδηλώθηκαν 93 πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα, από τον Έβρο έως την Αττική, και πολλές από αυτές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η φωτιά που έκαιγε στη Φυλή επεκτάθηκε στις πλαγιές της Πάρνηθας. Νωρίτερα ενώθηκε με την πυρκαγιά που μαινόταν στον Ασπρόπυργο, η οποία παίρνοντας επίσης ανεξέλεγκτες διαστάσεις, έκαψε σπίτια, βιομηχανικές εγκαταστάσεις αλλά και μία από τις εναπομείνασες πράσινες περιοχές του Ασπροπύργου  τον λόφο Κυρίλλου και το βουνό που βρίσκεται πίσω από το λόφο αυτό.

Στην Θράκη οι πυρκαγιές για τέσσερα συνεχόμενα 24ωρα ήταν εκτός ελέγχου, ενώ η φωτιά στο δάσος της Δαδιάς ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας από μία νέα εστία και συνάντησε τη φωτιά που έκαιγε στο νότιο κομμάτι του Έβρου, η οποία εκδηλώθηκε το Σάββατο.

Η Δώρα Σκαρτσή, δασολόγος, επικεφαλής της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας Θράκης, λέει στη LiFO ότι «είναι πολύ πιθανό να έχει καεί όλη η ζώνη Α και η μοναδική δασική έκταση που φιλοξενεί την την αποικία του μαυρογύπα. Αυτή δηλαδή την έκταση που σώσαμε πέρσι», λέει.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, το εθνικό πάρκο του Δάσους της Δαδιάς «αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές για την προστασία των αρπακτικών πουλιών σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Ανάμεσα στα σπάνια είδη που φιλοξενεί ξεχωρίζει ο μαυρόγυπας, η επιβίωση του οποίου σε βαλκανικό επίπεδο εξαρτάται από τη διατήρηση της αποικίας του στην περιοχή».

Στην ίδια περιοχή, όπως υποστηρίζουν από την οργάνωση, φιλοξενούνται και τα τρία από τα πέντε εναπομείναντα ζευγάρια ασπροπάρη της Θράκης. Τα πέντε αυτά ζευγάρια συνιστούν το σύνολο του ελληνικού πληθυσμού του είδους που διεθνώς θεωρείται «Κινδυνεύον». 

CHECK Δασικές πυρκαγιές: πύρινη κόλαση με νέα αρνητικά ρεκόρ Facebook Twitter
Καμένες εκτάσεις στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς από την πυρκαγιά στις 27 Ιουλίου 2022. Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis/ SOOC

Η Δώρα Σκαρτσή υποστηρίζει ότι προς το παρόν «δεν μπορούμε  να κάνουμε αποτίμηση μέχρι να σταματήσει η φωτιά, ωστόσο φαίνεται, ότι η καταστροφή πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Ανυπολόγιστη». 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο δάσος της Δαδιάς ήταν διασπασμένες και σποραδικές. Μέχρι χθες, όπως λέγεται επιχείρησαν λίγα αεροπλάνα και το βάρος της εναέριας πυρόσβεσης φαίνεται ότι δόθηκε στους ανθρώπους και τις κατοικημένες περιοχές που κινδυνεύουν να καούν.

Σύμφωνα με το χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς  προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 20 νομούς της χώρας, ανάμεσα στους οποίους είναι η Αττική που οι φωτιές συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτες. Η διάσωση της Πάρνηθας είναι η μεγάλη πρόκληση των επόμενων ωρών. 

Θέματα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς οι φωτιές πνίγουν τον αέρα που αναπνέουμε

Ρεπορτάζ / Πώς οι φωτιές έκαναν επικίνδυνο τον αέρα που αναπνέουμε

Όσο η χώρα βρίσκεται σε μια πύρινη κόλαση τόσο μεγαλώνουν τα πυκνά σύννεφα καπνού που καλύπτουν τον ουρανό της. Η παράπλευρη απώλεια των πυρκαγιών είναι η υποβάθμιση της ποιότητας του αέρα που αναπνέουμε.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Δασικές πυρκαγιές: τι πηγαίνει λάθος;

Ρεπορτάζ / Δασικές πυρκαγιές: Τι πηγαίνει τόσο λάθος;

Την ώρα που οι πυροσβεστικές και οι ένοπλες δυνάμεις δίνουν τιτάνιο αγώνα για να περιοριστούν και να κατασβεστούν τα μέτωπα των πυρκαγιών, η συζήτηση για το τι πηγαίνει λάθος με τις δασικές πυρκαγιές ανοίγει και πάλι. Ποιοι φταίνε; Το κεντρικό κράτος; Οι δήμοι; Η πυροσβεστική; Οι δασικές υπηρεσίες; Ο παρατεταμένος καύσωνας και η κλιματική αλλαγή;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Lifo Videos / «Αν δεν υπήρχε η Σελίν Ντιόν, κανείς δεν θα είχε καταλάβει την πάθησή μου»

Υιοθετήθηκε στα 5 της χρόνια, διαγνώστηκε με το σπάνιο σύνδρομο stiff person και κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο. Η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, χρυσή παραολυμπιονίκης στο Παρίσι, μιλά για την έλλειψη αναγνώρισης και την απογοητευτική υποδοχή μετά το μετάλλιο: «Κανείς δεν ήταν εκεί να με χειροκροτήσει».
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
«Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω ένα άλυτο μυστήριο ενός αιώνα σε αγγλικό μουσείο»

Ζούμε, ρε! / «Πώς η ΔΕΠΥ με βοήθησε να λύσω το μυστήριο των εικόνων του Μπράιτον»

Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με την ηθοποιό και σεναριογράφο Ανδριανή Ρέλλου, η νευροδιαφορετικότητα της οποίας υπήρξε καθοριστικής σημασίας στην επίλυση ενός μυστηρίου που παρέμενε άλυτο επί εκατό περίπου χρόνια.
THE LIFO TEAM
Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

LiFO politics / Ο Κώστας Καββαθάς μέσα από τα μάτια ενός στενού του συνεργάτη

O Φαίδων Καραϊωσηφίδης, εκδότης του περιοδικού «Πτήση» και για 28 χρόνια συνεργάτης του Κώστα Καββαθά, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για έναν από τους πιο επιδραστικούς ανθρώπους του σύγχρονου ελληνικού Τύπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Lifo Videos / Γιώργος Χρονάς: «Για χρόνια θεωρούσα τον έρωτα ντροπή»

Η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από ιστορίες με τον Τσαρούχη, τον Χατζιδάκι και άλλες εμβληματικές μορφές της εποχής, τις οποίες είχε την τύχη να γνωρίσει και να μπολιαστεί από τη ματιά και τη στάση τους. Η Τζούλη Αγοράκη συναντά τον ποιητή και εκδότη της Οδού Πανός σε μια χειμαρρώδη συζήτηση.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Lifo Videos / «Αν περάσεις μια νύχτα στις Μάντρες της Ανάφης, θα τη θυμάσαι για πάντα»

Η Έφη Καλογεροπούλου διηγείται ιστορίες από την Ανάφη: από τις θρυλικές «Μάντρες», το μπαρ που δημιούργησε ο πατέρας της, μέχρι το εστιατόριό της, τη «Μαργαρίτα», σε ένα νησί που διαρκώς αλλάζει χρώματα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι τον Μεσαίωνα;

Ηχητικά Άρθρα / Πόσο βρόμικοι ήταν οι άνθρωποι κατά τον Μεσαίωνα;

Η ζωή σε μια μεγαλούπολη του Μεσαίωνα δεν είχε καμία σχέση με τη ρομαντική εικόνα που συχνά παρουσιάζουν οι ταινίες εποχής. Στους στενούς δρόμους της, μέσα στη ζέστη, οι άνθρωποι ζούσαν κυριολεκτικά μέσα στη βρομιά –χωρίς αποχέτευση, χωρίς βασικές συνθήκες υγιεινής, και σχεδόν χωρίς μπάνιο.
M. HULOT
Η εφιαλτική ιστορία του δράκου της Βάρκιζας

Αληθινά εγκλήματα / Το θρίλερ με το απανθρακωμένο ζευγάρι στη Βάρκιζα

Ο Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται τη διπλή δολοφονία που, ένα βροχερό ξημέρωμα του Μαρτίου του 1988, σκόρπισε τον πανικό στους κατοίκους της περιοχής και απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές για μήνες.
THE LIFO TEAM
Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την Αλίκη Βουγιουκλάκη: Το «Παρασκήνιο»

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για μια συναρπαστική, μεταβατική στιγμή στη ζωή της Εθνικής Σταρ και το παρασκήνιο πίσω απ' την αποκαλυπτική, τηλεοπτική εκπομπή που την κατέγραψε
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Lifo Videos / Idra Kayne, τι φάση με τις μπότες σου;

Αν η ζωή της γινόταν ντοκιμαντέρ, ποιος θα ήταν ο τίτλος του; Ποιο είναι το πιο iconic μήνυμα που έχει λάβει από φαν; Και τι της έχει μάθει η ψυχοθεραπεία; Η Idra Kayne απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Τσαγκόζη, που της θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM
«Στη διαστημική αποστολή βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Αδριανός Γολέμης / «Στο διάστημα βλέπεις 16 ανατολές και δύσεις ηλίου σε μία μέρα»

Τι συμβαίνει με το σώμα ενός αστροναύτη; Πώς κοιμάται; Με τι τρέφεται; Έχει ορμές; Και πόσο διαφέρει η ιατρική φροντίδα στο διάστημα απ’ αυτή στη Γη; Ο επικεφαλής ιατρός αποστολών στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών, Αδριανός Γολέμης, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πάρις Ρούπος: «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Lifo Videos / «Τα hate comments δεν είναι κριτική»

Ο Πάρις Ρούπος παρουσιάζει τη νέα του σόλο παράσταση «Κυριλέ» και μιλά στα βίντεο της LiFO για το χιούμορ και τα όριά του, το αν το stand up αποτελεί «αριστερή τέχνη» και το κατά πόσο μπορεί κανείς να βιοποριστεί από αυτό στην Ελλάδα σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Ζούμε, ρε! / Ποιος υπερασπίζεται τη συμπερίληψη στην εποχή Τραμπ;

Πόσο απειλούνται τα προγράμματα συμπερίληψης από τις πολιτικές αποκλεισμού του προέδρου Τραμπ; Ποια είναι η στάση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις; Και τι μπορεί να κάνει ο απλός πολίτης για να αντιδράσει και να συμβάλει σε μια πιο δίκαιη κοινωνία; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν με τον δημοσιογράφο και ερευνητή του Ινστιτούτου Reuters, Νίκο Ευσταθίου.
Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Μικροπράγματα / Η σκληρή αλήθεια για την λογοκρισία της Τέχνης στην Ελλάδα

Ένα ηχητικό ντοκιμαντέρ του Άρη Δημοκίδη για την υποκρισία πίσω απ' τις πιο σημαντικές περιπτώσεις λογοκρισίας και βανδαλισμών των τελευταίων 50 ετών και για το πώς οι τηλεοπτικές εκπομπές τις εκμεταλλεύονται
ΑΡΗΣ ΔΗΜΟΚΙΔΗΣ
Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Lifo Videos / Θωμά Ζάμπρα, ποια είναι η καλύτερη γιούχα που έχεις φάει ποτέ;

Του έχουν πει ότι μοιάζει στον Ζακ Γαλυφιανάκη; Θεωρεί τον εαυτό του φεμινιστή; Πότε θα δούμε τη σειρά «Κακές Ιδέες»; Ο Θωμάς Ζάμπρας απαντά στην Στεφανία Παπαδημητρίου και στον Γιώργο Τσαγκόζη που του θέτουν τις ερωτήσεις του κοινού.
THE LIFO TEAM