Άλαν Τούρινγκ: Πρόταση να τοποθετηθεί άγαλμά του στην τέταρτη πλίνθο της Τραφάλγκαρ

Το άγαλμα του Άλαν Τούρινγκ θα κοσμήσει μόνιμα την τέταρτη πλίνθο της Τραφάλγκαρ; Facebook Twitter
Ο Τούρινγκ που συχνά θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών έπαιξε βασικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία. Στη φωτογραφία διακρίνεται ο Τούρινγκ σε νεαρή ηλικία, πρώτος στη σειρά.
0

Από το 1999 η τέταρτη πλίνθος στην πλατεία Τραφάλγκαρ χρησιμοποιείται από τον Δήμο του Λονδίνου προκειμένου να φιλοξενήσει προσωρινές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις.

Μια φιλανθρωπική οργάνωση των ΛΟΑΤΚΙ+ ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε την πρόταση για την ανέγερση ενός αγάλματος του Βρετανού μαθηματικού, καθηγητή της λογικής, κρυπτογράφου και θεωρητικού βιολόγου Άλαν Τούρινγκ στην τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας έκανε αρχικά την πρόταση στη Βουλή των Κοινοτήτων την περασμένη εβδομάδα μετά το αίτημα ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνων που υπηρέτησαν υπό την απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας πριν από το 2000 στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος της φιλανθρωπικής οργάνωσης Fighting With Pride, Craig Jones, που έχει υποστηρίξει την πρόταση, είπε ότι «ο Άλαν Τούρινγκ είναι ένας άνθρωπος για τον οποίο σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ περήφανο, αλλά στη ζωή του υπέφερε πολύ λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού.

Το άγαλμα του Άλαν Τούρινγκ θα κοσμήσει μόνιμα την τέταρτη πλίνθο της Τραφάλγκαρ; Facebook Twitter
Mόλις επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου καταδικάστηκε για απρέπεια για τη σχέση του με έναν άνδρα, η οποία οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας ασφαλείας του και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί για την GCHQ.

Τα επιτεύγματά του άλλαξαν τον κόσμο, και επομένως θα ήταν απίστευτο να τον δούμε να αναγνωρίζεται με αυτόν τον τρόπο σε μια θέση λίγα μέτρα μακριά από τον ναύαρχο Λόρδο Νέλσον του οποίου την αθάνατη μνήμη γιορτάζουμε. Νομίζω ότι η μεταχείριση του [Τούρινγκ] στην εποχή του έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το χρέος που αναγνωρίζουμε ότι του οφείλουμε σήμερα».

Ο Τζόουνς είπε ότι ένα τέτοιο μνημείο θα «αναγνώριζε ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, όπως όλοι οι άλλοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του έθνους στις πιο δύσκολες στιγμές μας».

Η πρόταση του υπουργού Άμυνας ακολούθησε μια συγγνώμη που ζήτησε από τους ΛΟΑΤΚΙ+ βετεράνους της υπηρεσίας για ιστορική κακομεταχείριση. Ο υπουργός περιέγραψε τον Τούρινγκ ως «πιθανώς τον μεγαλύτερο ήρωα του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου».

Ο συντηρητικός βουλευτής Άντονι Μάνγκναλ είπε ότι «θα υποστηρίξει απόλυτα την εκστρατεία του υπουργού Άμυνας να στήσει ένα άγαλμα του Τούρινγκ στην Πλατεία Τραφάλγκαρ».

Ο Τούρινγκ που συχνά θεωρείται ο πατέρας της επιστήμης των υπολογιστών, έπαιξε βασικό ρόλο στην αποκρυπτογράφηση των κωδικοποιημένων μηνυμάτων που χρησιμοποιούσε η ναζιστική Γερμανία. Αλλά μόλις επτά χρόνια μετά το τέλος του πολέμου καταδικάστηκε για απρέπεια για τη σχέση του με έναν άνδρα, η οποία οδήγησε στην αφαίρεση της άδειας ασφαλείας του και σήμαινε ότι δεν ήταν πλέον σε θέση να εργαστεί για την GCHQ.

Υπέστη χημικό ευνουχισμό μετά την καταδίκη του το 1952 και πέθανε το 1954 σε ηλικία 41 ετών. Του δόθηκε μεταθανάτια βασιλική χάρη και ένας φόρος τιμής σε αυτόν είναι η εμφάνισή του στο χαρτονόμισμα των 50 λιρών.

Στην τέταρτη πλίνθο της πλατείας Τραφάλγκαρ υπάρχει σήμερα ένα γλυπτό του καλλιτέχνη Samson Kambalu που γεννήθηκε στο Μαλάουι. Με τον τίτλο Antelope, απεικονίζει μια φωτογραφία του 1914 του Ευρωπαίου ιεραπόστολου John Chorley και του βαπτιστή ιεροκήρυκα από το Μαλάουι John Chilembwe, που πολέμησαν ενάντια στην αποικιακή κυριαρχία.

Το άγαλμα του Άλαν Τούρινγκ θα κοσμήσει μόνιμα την τέταρτη πλίνθο της Τραφάλγκαρ; Facebook Twitter
Υπέστη χημικό ευνουχισμό μετά την καταδίκη του το 1952 και πέθανε το 1954 σε ηλικία 41 ετών.

Φημολογείται ότι η πλίνθος είχε κρατηθεί για ένα έφιππο άγαλμα της βασίλισσας μετά τον θάνατό της, και η συζήτηση για το αν θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί για αυτόν τον σκοπό συνεχίζεται.

Εκπρόσωπος του δημάρχου του Λονδίνου δήλωσε: «Η τέταρτη πλίνθος είναι ένα από τα πιο γνωστά βραβεία γλυπτικής στον κόσμο και συνεχίζει να παρέχει μια σημαντική πλατφόρμα για καλλιτέχνες, μεταμορφώνοντας καριέρες και υποστηρίζοντας ένα ευρύ φάσμα φωνών που συχνά υποεκπροσωπούνται στον κόσμο της τέχνης. Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1998 και δεν υπάρχουν σχέδια για αλλαγή».

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Διεθνή / Το Νορβηγικό Ταμείο Πετρελαίου ζητά μεταρρυθμίσεις για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών

Το κρατικό πετρελαϊκό ταμείο της Νορβηγίας, με περιουσία 1,9 τρισ. δολαρίων, καλεί για ενοποίηση φορολογικών, εταιρικών και εποπτικών κανόνων στην Ευρώπη, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πτώση της ανταγωνιστικότητας έναντι ΗΠΑ και Ασίας
LIFO NEWSROOM
Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Οι Ισραηλινοί κατέλαβαν το Madleen σε διεθνή ύδατα - «Μας έχουν απαγάγει», δήλωσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ

Ο στρατός του Ισραήλ έκανε ρεσάλτο στο πλοίο Madleen που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια - Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και το πλήρωμα κρατούνται σε ισραηλινό λιμάνι, ενώ ειδικοί προειδοποιούν για επικείμενη επισιτιστική κρίση στη Γάζα
LIFO NEWSROOM
Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Διεθνή / Βασανιστήρια της CIA: Δικαστική έρευνα για εμπλοκή βρετανικών μυστικών υπηρεσιών

Δύο υποθέσεις κρατουμένων του Γκουαντάναμο φέρνουν στο φως τη φερόμενη εμπλοκή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών σε βασανιστήρια της CIA μετά την 11η Σεπτεμβρίου, με μια σπάνια δίκη να ξεκινά σε μυστικό δικαστήριο
LIFO NEWSROOM
«Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Διεθνή / «Πόλεμος» εντός των Ρεπουμπλικανών για το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ – Μάχη για περικοπές και ελλείμματα

Το νέο πολυνομοσχέδιο Τραμπ προκαλεί αναταράξεις στους Ρεπουμπλικανούς στη Γερουσία, καθώς οι διαφωνίες για τις περικοπές σε Υγεία, κοινωνικά προγράμματα και φορολογικές ελαφρύνσεις απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη νομοθετική πρωτοβουλία
LIFO NEWSROOM
Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Ανάλυση / Κατασκοπεία και τεχνολογία: Πώς Ουκρανία και Ισραήλ αλλάζουν τους κανόνες του σύγχρονου πολέμου

Οι πρωτοποριακές επιχειρήσεις κατασκοπείας και η χρήση drones από Ουκρανία και Ισραήλ ανατρέπουν τα δεδομένα του πολέμου, δημιουργώντας νέες ισορροπίες με τη δύναμη της τεχνολογίας και της ευρηματικότητας
LIFO NEWSROOM
Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Διεθνή / Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Μας αναχαίτισαν και μας απήγαγαν», λέει η ακτιβίστρια για την κατάληψη του Madleen από το Ισραήλ

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ λέει: Παρακαλώ όλους τους φίλους μου, την οικογένεια και τους συντρόφους μου, να πιέσουν τη σουηδική κυβέρνηση, ώστε να απελευθερωθώ εγώ και οι υπόλοιποι όσο το δυνατόν συντομότερο
LIFO NEWSROOM
Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Διεθνή / Ρωσικές δυνάμεις κοντά στη Σούμι και προέλαση στην ανατολική Ουκρανία – Νέες εντάσεις στον πόλεμο

Ρωσικές στρατιωτικές μονάδες πλησιάζουν σε απόσταση 29 χλμ. από τη Σούμι, ενώ προχωρούν σε σημαντικές προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία. Η Ουκρανία προετοιμάζεται για νέες επιθέσεις και αμφισβητεί την τήρηση συμφωνιών ανταλλαγής αιχμαλώτων.
LIFO NEWSROOM
Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Διεθνή / Ταραχές στο Λος Άντζελες: Η Εθνοφρουρά επιτέθηκε με πλαστικές σφαίρες κατά των διαδηλωτών

Μέλη της Εθνοφρουράς της Καλιφόρνιας αναπτύχθηκαν στο Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν διαδηλώσεις ενάντια στις μαζικές συλλήψεις παράτυπων μεταναστών από την κυβέρνηση Τραμπ
LIFO NEWSROOM