Η μουρμούρα της ήττας και ο Μαραντζίδης

ΣΥΡΙΖΑ: Η μουρμούρα της ήττας και ο Μαραντζίδης Facebook Twitter
Ο Νίκος Μαραντζίδης υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους και ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία «εξαιρετικά προωθητική». 
0



ΣTOΝ ΣΥΡΙΖΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ
 η μουρμούρα και τα παράπονα για την επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη στο τιμόνι της επικοινωνιακής στρατηγικής στις δεύτερες εκλογές, χρεώνοντάς του ότι δεν κατάφερε να γυρίσει την παρτίδα για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.

Το σήμα ανασύνταξης που προσπάθησε να στείλει η Κουμουνδούρου για την κάλπη της 25ης Ιουνίου εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε θολό για το εκλογικό σώμα. Μοιραία και ο Νίκος Μαραντζίδης δεν κατάφερε να αναδειχθεί σε Σταν Γκρίνμπεργκ του Αλέξη Τσίπρα και κάποιοι ήδη του φορτώνουν την ευθύνη.  

Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κλήθηκε στο παρά πέντε να προχωρήσει στο επικοινωνιακό λίφτινγκ του ΣΥΡΙΖΑ εν κινήσει, με πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα και εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό του κόμματος για τον νευραλγικό ρόλο που του ανατέθηκε.

Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις για την επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη δεν οφείλονταν τόσο στην επικοινωνιακή δουλειά του, αλλά στο επιστημονικό-συγγραφικό έργο του και την αναθεωρητική προσέγγισή του στην ιστορία του εμφυλίου και του ρόλου της αριστεράς

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι fast-track επικοινωνιακές αλλαγές δεν έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν πρόλαβαν να αποδώσουν. H μουρμούρα όμως για τη δουλειά (και) του Ν. Μαραντζίδη, μετά την Κυριακή, από όσους μέχρι τότε τον κατηγορούσαν ως αντικομμουνιστή και ακροκεντρώο, έχει ενταθεί, αλλά ο Α. Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα σε ποιους θα χρεώσει την ήττα.

Η επιλογή του Νίκου Μαραντζίδη έδωσε την αφορμή σε κάποιους να μιλήσουν ακόμα και για «οριστική ρήξη του ΣΥΡΙΖΑ με την αριστερά». Οι διαφωνούντες χαρακτηρίζουν τον καθηγητή του ΠΑΜΑΚ ακραιφνή υποστηρικτή του «ακραίου κέντρου» και της θεωρίας των δύο άκρων, δηλαδή της εξίσωσης κομμουνισμού και ναζισμού.

Με τη γνωστοποίηση της είδησης για τον νέο ρόλο του Μαραντζίδη το ΚΚΕ είχε αρπάξει ήδη την ευκαιρία για να πει ότι ένας «εμμονικός αντικομμουνιστής» έγινε «σημαιοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο άλλοτε φιλελεύθερος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, ο οποίος υπήρξε και συνοδοιπόρος του Ποταμιού, ήρθε κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ήταν απέναντί του, όταν η τότε κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών. 

Ο Νίκος Μαραντζίδης υπήρξε ένας από τους πιο προβεβλημένους και ένθερμους υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια συμφωνία «εξαιρετικά προωθητική». 

Εν συνεχεία, στις δημόσιες παρεμβάσεις και στα σχόλιά του άρχισαν να μειώνονται οι επικριτικές αναφορές για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα. Πολλά άρθρα του άρχισαν να φιλοξενούνται σε ΜΜΕ φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ και σε κάποια από αυτά υπήρχαν ευδιάκριτες αναφορές για «τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από ριζοσπαστικό κόμμα σε σοσιαλδημοκρατικό», όπως ισχυριζόταν, προκαλώντας για άλλη μια φορά αντιδράσεις, αλλά από την άλλη πλευρά. Από εκείνο το διάστημα και μετά, άρχισε να γράφει κείμενα-επικριτικές παρεμβάσεις για τη ΝΔ.

Ο Νίκος Μαραντζίδης έκανε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις υποκλοπές και προσπάθησε να φέρει πιο κοντά τον ΣΥΡΙΖΑ με τους εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ. Στην Κουμουνδούρου, πάλι, για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις έλεγαν ότι ο Ν. Μαραντζίδης είχε καθαρά τεχνοκρατικό ρόλο και δεν θα είχε εξ ολοκλήρου την ευθύνη της προεκλογικής καμπάνιας, αλλά ότι συγκαταλεγόταν «μεταξύ άλλων τεχνοκρατών».

Αντίθετα από την επίσημη γραμμή, όμως, πολλά στελέχη επιβεβαίωναν τότε ότι ο καθηγητής του ΠΑΜΑΚ ήταν τελικά αυτός που είχε το τιμόνι της επικοινωνιακής διαχείρισης, στον λιγοστό χρόνο που τότε απέμενε μέχρι τις επαναληπτικές εκλογές.

Μετά τις πρώτες διαρροές για τον αποφασιστικό του ρόλο στη νέα επικοινωνιακή στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, οι αλλαγές στην εικόνα του Α. Τσίπρα ήταν εμφανείς

Εγκαταλείφθηκαν οι παπανδρεϊκές αναφορές και οι αντίστοιχες φωτογραφίες, το πράσινο υποχώρησε και η κεντρική προεκλογική φωτογραφία του Αλέξη Τσίπρα, που ήταν «copy paste» του Ανδρέα Παπανδρέου, καταχωνιάστηκε.

Στις νέες προεκλογικές φωτογραφίες του Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πιο πολύ ο εαυτός του. Το μότο «Συμβόλαιο Αλλαγής» άλλαξε επίσης και αντικαταστάθηκε από το σύνθημα «Δίκαιη κοινωνία, ευημερία για όλους».

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι οι fast-track επικοινωνιακές αλλαγές δεν έδωσαν πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ, ή δεν πρόλαβαν να αποδώσουν. H μουρμούρα όμως για τη δουλειά (και) του Ν. Μαραντζίδη, μετά την Κυριακή, από όσους μέχρι τότε τον κατηγορούσαν ως αντικομμουνιστή και ακροκεντρώο, έχει ενταθεί, αλλά ο Α. Τσίπρας δεν έχει δείξει ακόμα σε ποιους θα χρεώσει την ήττα. Είναι ο Ν. Μαραντζίδης ανάμεσα σε αυτούς που θα την πληρώσουν ή σε αυτούς που ήρθαν για να μείνουν; O καθηγητής του ΠΑΜΑΚ, πάντως, λέγεται ότι συμμετέχει και στον πρωινό καφέ του Αλέξη Τσίπρα στην Κουμουνδούρου και τελευταία είχε έρθει πολύ κοντά με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, δεν αποκλείεται όχι μόνο να αγνοηθεί η γκρίνια αλλά και να του ανατεθεί σημαντικός ρόλος στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

“Στη σκιά του Στάλιν”: Ένα έργο ζωής από τον Νίκο Μαραντζίδη

Βιβλίο / «Στη σκιά του Στάλιν»: Ένα έργο ζωής από τον Νίκο Μαραντζίδη

Ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, μίλησε στη LiFO για το νέο του βιβλίο που αποτελεί «μια ιστορία του διεθνούς κομμουνισμού από τη σκοπιά της νοτιοανατολικής ευρωπαϊκής περιφέρειάς του».
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΑΜΠΡΑΚΗΣ
Πρέσπα: το κεφάλαιο που κλείνει κι αυτό που ανοίγει

Δημήτρης Χριστόπουλος / Πρέσπα: το κεφάλαιο που κλείνει κι αυτό που ανοίγει

Ο λόγος για τον οποίο είμαστε υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν είναι μόνο ότι σπαταλήσαμε αλόγιστο διπλωματικό κεφάλαιο για ένα ψευδοπρόβλημα ούτε διότι η Ελλάδα ανακτά ηγεμονικό ρόλο στα Βαλκάνια κ.λπ.
ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Νίκος Μαραντζίδης: Η κοινωνία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές ελίτ

Guest Editors / Νίκος Μαραντζίδης: Η κοινωνία είναι σε υψηλότερο επίπεδο από τις πολιτικές ελίτ

Σε ένα παλαιότερο, αλλά πάντοτε επίκαιρο κείμενό του στο LiFO.gr, ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης είχε μιλήσει για την εποχή των μεγάλων πολιτικών αντιθέσεων που διανύουμε και τον τρόπο που τις διαχειρίζεται η ελληνική κοινωνία
Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

Βιβλίο / Τα δέκα πιο ενδιαφέροντα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον εμφύλιο πόλεμο

70 χρόνια από τη λήξη της σύγκρουσης που σφράγισε τη σύγχρονη πολιτική ιστορία – Μιλά στη LiFO ο υπεύθυνος των ιστορικών αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, Τάσος Σακελλαρόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το κρασί, το λάδι και ένας υπουργός του Τραμπ

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ