Η Όλγα Μηλιαρέση Φωκά στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Η ατομική έκθεση της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά με τίτλο «Risky Business» μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο παιχνιδιού με τις λέξεις, όπου εμβληματικά λογότυπα μεταμορφώνονται εννοιολογικά.
0

Στην πρόσοψη της γκαλερί The Breeder έντονα κόκκινα νέον γράμματα σχηματίζουν τη λέξη «Risky». Εμπνευσμένη από τον τίτλο της αμερικανικής ταινίας σεξουαλικής ενηλικίωσης με τον Τομ Κρουζ Risky Business, η επιγραφή χρησιμεύει ως σαγηνευτικός πρόλογος των αφηγήσεων που αναπτύσσονται στον εκθεσιακό χώρο.

Συνδυάζει την ανάληψη ρίσκων με την απόλαυση, προτρέποντας το κοινό να αμφισβητήσει τις κοινωνικές προσδοκίες και να αγκαλιάσει τους «κινδύνους» που είναι εγγενείς στην επιδίωξη ονείρων και επιθυμιών.

Η ατομική έκθεση της Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά με τίτλο «Risky Business» που θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου μάς προσκαλεί σε έναν κόσμο παιχνιδιού με τις λέξεις, όπου εμβληματικά λογότυπα μεταμορφώνονται εννοιολογικά. Γραφικά σήματα, άμεσα αναγνωρίσιμα, οικεία, μέρος πλέον του οπτικού μας λεξιλογίου, αποκτούν νέα μορφή, διευρύνοντας τη νοηματοδότησή τους μέσα από μια ποπ αισθητική σε συνδυασμό με την καυστική της διάθεση.

Ενσωματωμένο στον αθηναϊκό αστικό ιστό, στο αντιφατικό σκηνικό της πόλης, το «Risky Business» συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και μετατρέπει την γκαλερί σε περιβάλλον δράσης.

Ενσωματωμένο στον αθηναϊκό αστικό ιστό, στο αντιφατικό σκηνικό της πόλης, το «Risky Business» συνδέει τον εξωτερικό με τον εσωτερικό χώρο και μετατρέπει την γκαλερί σε περιβάλλον δράσης. Οι επισκέπτες καλούνται να γίνουν εξώφυλλο του περιοδικού «Vague», μιας φαντασιακής έκδοσης για το έτος 2080, που με την απλή αλλαγή ενός γράμματος απομακρύνεται από τον τίτλο ενός εμβληματικού περιοδικού, μετατρέποντας τον κόσμο της λάμψης που πρεσβεύει το αρχικό έντυπο σε κάτι κρυπτικό και θολώνοντας τα όρια μεταξύ παρουσίας και οφθαλμαπάτης. Αυτό που κάποτε ήταν συνώνυμο ενός φιλόδοξου τρόπου ζωής τώρα αγκαλιάζει μια ποιητική ασάφεια, όπου τα νοήματα γίνονται ρευστά και αόριστα.

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
DECEMBER ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched and bleached mirror, epoxy paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
JANUARY ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Bleached mirror, epoxy paint, acrylic spray paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm

Στο ισόγειο της γκαλερί καθρέφτες δημιουργούν ένα πολυεπίπεδο μωσαϊκό σημασιολογίας, προσκαλώντας το κοινό να αναλογιστεί την απεικόνιση του φύλου, την παροδική ουσία του εαυτού, ενώ χρησιμεύουν ως σύμβολα αλήθειας, αυτο-αντανάκλασης και αυτογνωσίας με ανεστραμμένες διαφημιστικές καμπάνιες, γλωσσικές μεταφορές και αναγραμματισμούς που ενθαρρύνουν τους θεατές να σχετιστούν με τις προσωπικές τους ιστορίες.

«Τα λογότυπα είναι από όλους μας αναγνωρίσιμα και χρησιμοποιώ αυτήν τη γλώσσα σαν δικό μου λεξιλόγιο», λέει η Όλγα Μηλιαρέση-Φωκά, «μια γλώσσα που τραβάει αμέσως το βλέμμα του θεατή. Με τον αναγραμματισμό δημιουργείται ένα παιχνίδι σύνδεσης. Αυτή είναι η γενική ιδέα, αλλά υπάρχει και κάτι άλλο πέρα από το άμεσα ορατό.

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.

Με τους καθρέφτες ως εξώφυλλα περιοδικών ξεκίνησα το 2018, με το “Vanity Unfair”, και τώρα αποφάσισα να προχωρήσω και με δώδεκα καθρέφτες να δημιουργήσω ένα περιβάλλον που συγκροτεί μια διάσταση, ενώ μεμονωμένα το υλικό που χρησιμοποιώ υπαινίσσεται ή και προβάλλει πολλές διαστάσεις εννοιών: της αυτογνωσίας, της αντανάκλασης, της αλήθειας και της ψευδαίσθησης, του ναρκισσισμού, του τώρα και του ποτέ, του παρόντος και του μέλλοντος. Βάζω τον θεατή μπροστά στο εξώφυλλο, που δίνει τον τόνο με όσα απεικονίζει, για να δει τον εαυτό του σε έναν μελλοντικό χρόνο, όπως και τη σχέση με το εγώ του και την κοινωνία γύρω του».

Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
APRIL ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched mirror, epoxy paint, acrylic spray paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
MAY ISSUE (VAGUE – YEAR 2080), 2023, Scratched mirror, epoxy paint, aluminium frame, 160 x 218.5 x 3 cm
Η Όλγα Μηλιαρέση στην Breeder παίζει με τις λέξεις και τα λογότυπα Facebook Twitter
Άποψη της έκθεσης.

Η εικαστική έκθεση Risky Business θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 8 Ιουνίου και 31 Αυγούστου 2023 στην γκαλερί The Breeder, Ιάσονος 45, Αθήνα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

Το νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Εικαστικά / Η Χίλμα αφ Κλιντ έβρισκε γαλήνη ζωγραφίζοντας λουλούδια

Σε μια σειρά έργων που παρουσιάζει το θαύμα της ανθοφορίας των λουλουδιών και των φυτών, μια από τις πιο αξιοσέβαστες καλλιτέχνιδες της Σουηδίας στρέφεται σε έναν κόσμο ομορφιάς, γαλήνης και ισορροπίας για να αποκαλύψει αλήθειες για την ανθρώπινη κατάσταση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ