Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά διασχίζει τη Νορβηγία- Και κινείται προς νότια Ευρώπη

Ο καπνός από τις πυρκαγιές στον Καναδά διασχίζουν τη Νορβηγία- Και κινούνται προς νότια Ευρώπη Facebook Twitter
Φωτ.: NASA
0

Ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά, που έπνιξαν την Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα, έφτασαν στη Νορβηγία και αναμένεται να πλήξουν και τη νότια Ευρώπη, δήλωσαν Νορβηγοί αξιωματούχοι.

Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο πρόβλεψης κλίματος, οι επιστήμονες της ατμόσφαιρας και του κλίματος που εργάζονται στο Ινστιτούτο Κλιματικής και Περιβαλλοντικής Έρευνας (NILU) της Νορβηγίας προέβλεψαν πώς ο καπνός από τις πυρκαγιές του Καναδά θα διασχίσει την ατμόσφαιρα, θα περάσει τη χώρα και θα προχωρήσει νοτιότερα. Επισήμαναν, δε, ότι ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά δεν αναμένεται να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων εκεί.

«Ο καπνός από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά εξακολουθεί να παρασύρεται και να φθάνει πάνω από τη Νορβηγία. Θα φτάσει επίσης σε άλλα μέρη της Ευρώπης τις επόμενες ημέρες», ανέφερε το ινστιτούτο στο Twitter.

Ο καπνός έχει μετακινηθεί πάνω από τη Γροιλανδία και την Ισλανδία ήδη από την 1η Ιουνίου και οι παρατηρήσεις από τη νότια Νορβηγία έχουν καταγράψει αυξανόμενες συγκεντρώσεις σωματιδίων, ανέφερε το ανεξάρτητο ερευνητικό ίδρυμα.

«Μπορεί να μπορούμε να δούμε κάποια ομίχλη ή να μυρίσουμε καπνό», είπε ο ελληνικής καταγωγής, Νικόλας Ευαγγελίου, ανώτερος ερευνητής της NILU. «Ωστόσο, δεν πιστεύουμε ότι ο αριθμός των σωματιδίων στον αέρα εδώ στη Νορβηγία, θα είναι αρκετά μεγάλος ώστε να είναι επιβλαβής για την υγεία μας. Ενώ ο καπνός διασχίσει την Ευρώπη, ο αριθμός των σωματιδίων θα είναι πολύ μικρότερος».

Ο καπνός πιθανότατα θα συνεχίσει να κινείται μέσω της Νορβηγίας καθώς οι πυρκαγιές μαίνονται στον Καναδά. πρόσθεσε.

Ο Kjetil Tørseth, διευθυντής ερευνών της NILU, είπε ότι με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες λόγω της κλιματικής κρίσης, οι δασικές πυρκαγιές είναι πιθανό να είναι πιο συχνές και μεγαλύτερου μεγέθους.

«Οπότε νομίζω ότι αυτού του είδους τα επεισόδια θα είναι πιο συχνά στο μέλλον. Και φυσικά έχουν αντίκτυπο στο κλίμα», είπε μιλώντας στο Associated Press. «Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα να δούμε τις επιπτώσεις στην Αρκτική, όπου ο όγκος του καπνού στο χιόνι και τον πάγο μπορεί πράγματι να αυξήσει την τοπική υπερθέρμανση».

Ο Καναδάς και η ανατολική ακτή των ΗΠΑ έχουν «βιώσει» επικίνδυνα επίπεδα ρύπανσης από τις πυρκαγιές του Καναδά, κυρίως στην ανατολική επαρχία του Κεμπέκ ενώ ο τεράστιος όγκος ανθυγιεινού αέρα από τις δασικές πυρκαγιές επεκτάθηκαν μέχρι τις μεσοδυτικές ΗΠΑ, καλύπτοντας ολόκληρη την Νέα Υόρκη σε ένα πέπλο» καπνού.

Με πληροφoρίες του Guardian

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Περιβάλλον / Προβληματίζει η οξίνιση των ωκεανών: Η μεγάλη συμφωνία Ebb Carbon και Microsoft ενάντια στο διοξείδιο του άνθρακα

Η εταιρεία Ebb Carbon συνεργάζεται με τη Microsoft σε μια πρωτοποριακή συμφωνία για την ηλεκτροχημική αύξηση της αλκαλικότητας των ωκεανών, με στόχο την απομάκρυνση διοξειδίου του άνθρακα και την αντιμετώπιση της οξίνισης των θαλασσών
LIFO NEWSROOM
Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Περιβάλλον / Αφγανιστάν: Η Καμπούλ στα πρόθυρα αφανισμού μέχρι το 2030 λόγω κρίσης νερού

Η Καμπούλ κινδυνεύει να γίνει η πρώτη σύγχρονη πόλη χωρίς καθόλου νερό - Η κλιματική κρίση, η αστικοποίηση και η έλλειψη χρηματοδότησης οδηγούν 7 εκατομμύρια κατοίκους σε ανθρωπιστική καταστροφή
LIFO NEWSROOM
Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Περιβάλλον / Γιγαντιαία μονστέρα της δεκαετίας του 1970 επανεντάχθηκε σε εσωτερικό ζωολογικό κήπο

Το ύψους τριών μέτρων φυτό μεταφέρθηκε σε έναν κοντινό εσωτερικό τροπικό κήπο που φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή τροπικών φυτών στη Βρετανία μετά τους Βασιλικούς Βοτανικούς Κήπους του Kew
LIFO NEWSROOM