Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Από αριστερά: Κατερίνα Παπανικολάου, Αντιγόνη Λυμπεράκη και Διάνα Βουτυράκου. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

«Xάρηκα που ήμουν εδώ, γιατί έμαθα πολλά πράγματα μέσα από αυτήν τη συζήτηση», λέει η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, στο κλείσιμο του 1ου vid-cast της σειράς «Open Talks» που είχε ως κεντρικό θέμα τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά γίνονται εμπόδιο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία ευρύτερα.

Και ίσως αυτή η φράση περί μάθησης να συμπυκνώνει και την επιτυχία των συγκεκριμένων vid-casts, τόσο από την πλευρά των σημαντικών καλεσμένων που πήραν μέρος όσο, κυρίως, από την πλευρά των χιλιάδων θεατών και ακροατών που τα αναζήτησαν και τα παρακολούθησαν στις ψηφιακές πλατφόρμες όπου και δημοσιεύτηκαν.

Η PwC, πιστή εδώ και χρόνια στη δέσμευσή της για την προώθηση της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, προωθεί συνειδητά την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή καταγωγής.

Τα Open Talks ήταν μια ιδέα που γεννήθηκε στο περιθώριο της πρωτοβουλίας «Τhe Upfront Initiative». Η PwC, πιστή εδώ και χρόνια στη δέσμευσή της για την προώθηση της ποικιλομορφίας στον χώρο εργασίας και την καλλιέργεια μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς, που προωθεί συνειδητά την ελευθερία όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, φυλής ή καταγωγής, αφουγκράστηκε τις ανάγκες της εποχής και αποφάσισε να συμβάλει στην εκπαίδευση των επιχειρήσεων πάνω σε ζητήματα δικαιωμάτων, ευκαιριών, στερεοτύπων και ίσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας μέσα από μια σειρά συζητήσεων που σκοπό έχουν να πάνε τον επίκαιρο διάλογο για τη συμπερίληψη ακόμα πιο μπροστά.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Η Καλυψώ Γούλα και η Μαίρη Ψύλλα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Οικοδέσποινα των vid-casts ήταν η Κατερίνα Παπανικολάου, Head of Skills, Diversity, Equity & Inclusion της PwC Ελλάδας, η οποία, με τη βοήθεια των συνομιλητών της, προσπάθησε να καλύψει τους βασικότερους άξονες του εν λόγω ζητήματος, δίνοντας βήμα σε εκπροσώπους μειονοτήτων της κοινωνίας των πολιτών και προσωπικότητες προερχόμενες από ποικίλα εργασιακά περιβάλλοντα και με διαφορετικές θεσμικές ιδιότητες.

Στο πρώτο vid-cast, η Αντιγόνη Λυμπεράκη, καθηγήτρια Οικονομικών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και γενική διευθύντρια του Solidarity Now, και η Διάνα Βουτυράκου, καθηγήτρια Ρομποτικής, συζήτησαν με την Κατερίνα Παπανικολάου για τα ηλικιακά στερεότυπα και πώς αυτά δημιουργούν προβλήματα στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία γενικότερα.

Aκολούθησε ο Αλέξης Πατέλης, μέχρι πρότινος επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, ο οποίος αναφέρθηκε στα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, στα στερεότυπα και στο bullying. Αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, και η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ένταξη, τη διασπορά και τη διάχυση του πληθυσμού των Ρομά στην αγορά εργασίας και στον κοινωνικό ιστό.

Στο επίκεντρο του τέταρτου vid-cast των Open Talks βρέθηκαν οι άνθρωποι που ζουν στο περιθώριο, με την πρόεδρο του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Δασκαλάκη, και τον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή Άλκη Ξανθάκη-Τερτσέτη να δίνουν τη δική τους οπτική πάνω στο θέμα.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο Βαγγέλης Αυγουλάς. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο Βασίλης Πάντζος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Τι σημαίνει να είσαι γυναίκα στην αγορά εργασίας και στη σημερινή κοινωνία συζήτησαν με την Κατερίνα Παπανικολάου η δικηγόρος και επικεφαλής του φορολογικού τμήματος της PwC Ελλάδας, Μαίρη Ψύλλα, και η γενική γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων στο υπουργείο Εργασίας, Καλυψώ Γούλα, στο πέμπτο επεισόδιο της σειράς, ενώ τον επίλογο σε αυτόν τον πρώτο κύκλο των Open Talks έγραψε ο Βαγγέλης Αυγουλάς, δικηγόρος και πρόεδρος της κοινωνικής επιχείρησης «Με άλλα μάτια», ο οποίος εξήγησε πώς έχει σήμερα η κατάσταση με τα δικαιώματα και την προσβασιμότητα των ανάπηρων ατόμων στους χώρους εργασίας.

Open Talks: «Ανοιχτές» συζητήσεις για τα εργασιακά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή Facebook Twitter
Ο Αλέξης Πατέλης. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Με στόχο την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διείσδυση στα κοινά και κυρίως στις πιο δυναμικές ηλικίες, όλα τα επεισόδια ανέβηκαν σταδιακά σε όλες τις διαθέσιμες ψηφιακές πλατφόρμες με τη μορφή podcasts (σε Spotify, Apple και Google Podcasts) και video (στην ενότητα LiFO videos του LiFO.gr και στα κανάλια των LiFO και PwC στο YouTube), μοιράστηκαν σε όλους τους επίσημους λογαριασμούς στα social media (με έμφαση σε Facebook και LinkedIn), ενώ αποσπάσματα των συζητήσεων ανέβηκαν και με τη μορφή story σε Instagram και Tik-Tok, όπου σχολιάστηκαν και κοινοποιήθηκαν από χρήστες κάθε ηλικίας.

Good Business Directory Vol.3:  H νέα ειδική ειδική έκδοση για όλες τις τάσεις που καθορίζουν το ελληνικό επιχειρείν

Θέματα
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χώρα, Γρόττα, Μητρόπολη: Πώς ένα λιμάνι έγραψε την ιστορία της Νάξου

Ιστορία μιας πόλης / Η Νάξος ήταν πάντα εκεί, από την αρχή της Ιστορίας

Τι αποκαλύπτουν τα εργαστήρια κεραμικής, τα αρχαία λιμάνια, οι τόποι λατρείας και οι ταφές για μια κοινότητα που εξελισσόταν καθώς έβλεπε τον κόσμο να ανοίγεται γύρω της; Η αρχαιολόγος Ξένια Χαραλαμπίδου «διαβάζει» τα υλικά ίχνη που εξηγούν πώς διαμορφώθηκε η ταυτότητα της αρχαίας Νάξου μέσα από πίθους, αγγεία, χώρους συμποσίων και ταφές, ξεδιπλώνοντας την πορεία μιας κοινότητας μέσα από τη λατρεία, την καθημερινότητα και τις σχέσεις της με τον υπόλοιπο κόσμο.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Ζούμε, ρε! / Η νοηματική γλώσσα μπαίνει στην εξυπηρέτηση των πολιτών

Μια νέα δυνατότητα στο 1555.gov.gr επιτρέπει σε κωφούς και βαρήκοους πολίτες να εξυπηρετούνται μέσω βιντεοκλήσης στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα — κάνοντας την επικοινωνία με τις δημόσιες υπηρεσίες πιο ανθρώπινη και πιο προσβάσιμη.
ΧΡΥΣΕΛΛΑ ΛΑΓΑΡΙΑ - ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΣΑΤΣΟΣ
Θάλεια Ματίκα: «Η τηλεόραση έχει αλλάξει πολύ προς το χειρότερο σήμερα»

Lifo Videos / Θάλεια Ματίκα: «Παίζω σχεδόν πάντα μια δυναμική γυναίκα που αγαπά έναν άντρα ολοκληρωτικά»

Η Θάλεια Ματίκα μιλά για τη διαδρομή της σε θέατρο και τηλεόραση, την εξέλιξη του χώρου, τις δυσκολίες, το #MeToo, τη συνεργασία με τον σύζυγό της Τάσο Ιορδανίδη και το άγχος του επόμενου βήματος.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Άκου την επιστήμη / Μπορεί το ΑΙ να αναστήσει τους νεκρούς μας;

Υπάρχει, τελικά, δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο; Μπορούμε να δημιουργήσουμε «ψηφιακούς κλώνους» ανθρώπων που δεν βρίσκονται πια στη ζωή; Και πόσο έτοιμη είναι η κοινωνία να διαχειριστεί τις τεράστιες τεχνολογικές και ηθικές προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας; Ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής και Βιοηθικής στο ΕΚΠΑ, Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, δίνει τις απαντήσεις.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Περνάνε οι COP, αλλά οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν

H κατάσταση των πραγμάτων / Περνάνε οι COP, αλλά οι πάγοι συνεχίζουν να λιώνουν

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP30) ολοκληρώθηκε χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας για άλλη μια φορά κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τη διεθνή στρατηγική απέναντι στην κλιματική κρίση; Η Εμμανουέλα Δούση, καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών στο ΕΚΠΑ και κάτοχος της Έδρας UNESCO για την Κλιματική Διπλωματία, αναλύει όσα πέτυχε –και όσα δεν κατάφερε– η φετινή διάσκεψη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απαγωγή Κυπριωτάκη: Αδίστακτοι για 154.000 ευρώ

Αληθινά εγκλήματα / Απαγωγή Κυπριωτάκη: Αδίστακτοι για 154.000 ευρώ

Ο δημοσιογράφος Νίκος Τσέφλιος ερευνά και αφηγείται την απαγωγή του 50χρονου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, που προκάλεσε οργή στην κοινωνία της Κρήτης εξαιτίας της αγριότητας των δραστών.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΦΛΙΟΣ
Η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει το ποίημα «Daddy» της Σίλβια Πλαθ

Lifo Videos / «Daddy»: Η Λουκία Μιχαλοπούλου διαβάζει το ποίημα της Σίλβια Πλαθ

Γράφτηκε το 1962 και θεωρείται έκτοτε, ορόσημο της εξομολογητικής ποίησης. Στο ποίημα, η Πλαθ παρουσιάζεται να «σκοτώνει» τον πατέρα της, για να μπορέσει να απελευθερωθεί και να προχωρήσει στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς με διέλυσαν στο squash και η υπαρξιακή κρίση του 2025

LiFO Vidcasts / Πώς με διέλυσαν στο squash και η υπαρξιακή κρίση του 2025

«Άλλο ένα podcast 3.0», άλλο ένα επεισόδιο όπου ο Θωμάς Ζάμπρας χάνει ντροπιαστικά σε ένα άθλημα που δεν ξέρει καν αν θεωρείται άθλημα, εξηγεί γιατί το 2025 δεν γίνεται να μην έχεις υπαρξιακό meltdown και βρίσκει το θετικό μέσα στο απόλυτο σκοτάδι μαζί με το καλύτερο τυρί στον κόσμο.
ΘΩΜΑΣ ΖΑΜΠΡΑΣ
«Όταν κέρδισα το “Voice” μού είπαν ότι είμαι πολύ χοντρός για την ηλικία μου»

Lifo Videos / «Όταν κέρδισα το “Voice” μού έλεγαν ότι είμαι πολύ χοντρός»

Ξεκίνησε από ένα μικρό χωριό της Κύπρου και δεν άφησε τίποτα να σταθεί εμπόδιο στο δρόμο του. Ο τραγουδιστής Γιάννης Μαργάρης μιλά για το bullying, τη σεξουαλικότητα, την απώλεια, την αποδοχή και το «δώρο» που έκανε στον εαυτό του να χάσει 70 κιλά.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Τι τραβάει μια μεσίτρια για να σου βρει το σπίτι που θες στην πόλη που δεν έμεινε τίποτα

Ψυχή & Σώμα / Τι τραβάει μια μεσίτρια για να σου βρει σπίτι σε μια πόλη που δεν έμεινε τίποτα

Από μαγικά διαμερίσματα που δεν θέλεις να εγκαταλείψεις ποτέ, μέχρι σπίτια που… καλύτερα να μη μάθεις τι κρύβουν. Όλα τα έχει δει η Αρετή Zώρου, ή αλλιώς το «Κορίτσι για σπίτι», όπως συστήνεται στο Instagram.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ