Εκλογές 2023- Reuters: Η Ελλάδα είναι στα μισά των άθλων του Ηρακλή

Reuters: Η Ελλάδα είναι στα μισά των άθλων του Ηρακλή Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Η Ελλάδα θυμίζει τον Ηρακλή, όταν ήταν στα μισά των 12 άθλων, γράφει το Reuters. Η χώρα έχει κάνει πολλή δουλειά για να ανοικοδομηθεί μετά την κρίση, αλλά ακόμη πρέπει να την τελειώσει, συμπληρώνει, κάνοντας μια ανάλυση ενόψει των δεύτερων εκλογών 2023

Το άρθρο του Reuters επισημαίνει όσα έχουν γίνει, αλλά και τα προβλήματα που παραμένουν στην Ελλάδα. Ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία, σημειώνει. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. Απομένει να φανεί αν θα την αρπάξει», υπογραμμίζει ο Χιούγκο Ντίξον. 

«Το μεγάλο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών και η διαφθορά υπονομεύουν την ελκυστικότητά της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός. Αλλά δεν είναι καθόλου σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να ενισχυθούν οι αποταμιεύσεις και να βελτιωθεί το κράτος δικαίου αν επανεκλεγεί πρωθυπουργός», σημειώνει ο αρθρογράφος του Reuters. 

Reuters: Ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή, αδύναμο δικαστικό σύστημα

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης, που πριν από μία δεκαετία απειλούσε να προκαλέσει την κατάρρευση του ενιαίου νομίσματος, επισημαίνει το Reuters. 

«Οι επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη να κερδίσει την πλειοψηφία στις δεύτερες εκλογές της 25ης Ιουνίου. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα αποδίδουν μόλις 3,7%, μόνο 1,4% πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά», σημειώνει. 

«Το ζήτημα είναι αν η Ελλάδα θα μπορέσει να προσελκύσει επενδύσεις στον βαθμό που χρειάζεται προκειμένου να αξιοποιήσει τις δυνατότητές της. Αυτό θα απαιτήσει μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν είναι εύκολες», τονίζει. 

Παρότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαίως πιστώνεται την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση της ψηφιοποίησης της κυβέρνησης, «δεν έκανε πολλά για να αντιμετωπίσει τα άλλα προβλήματα της χώρας. Η φοροδιαφυγή παραμένει ανεξέλεγκτη και το δικαστικό σύστημα είναι αδύναμο», επισημαίνει ο Χιούγκο Ντίξον. 

«Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δείξει ελάχιστη επιθυμία να διερευνήσει γιατί παρακολουθούνταν με το Predator τα τηλέφωνα πολιτικών, δημοσιογράφων και άλλων επιφανών προσωπικοτήτων. Ο ίδιος λέει πως η κυβέρνησή του δεν εμπλεκόταν σε αυτό», συμπληρώνει. 

Ο Χιούγκο Ντίξον υπενθυμίζει πως η ελληνική οικονομία είχε ταχύτερη ανάκαμψη από την πανδημία σε σύγκριση με τις περισσότερες χώρες της ΕΕ. «Αλλά εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα επωφελήθηκε από τις μεταρρυθμίσεις που επέβαλαν το ΔΝΤ και η ΕΕ, ως τίμημα για τα τρία προγράμματα διάσωσης. Η ανάπτυξη επίσης ήταν ισχυρή επειδή ο Μητσοτάκης διέθεσε μεγάλα ποσά σε παροχές τα τελευταία χρόνια», προσθέτει. 

«Σε κάθε περίπτωση, η εύκολη ανάκαμψη τελείωσε. Από εδώ και πέρα, η υψηλή ανάπτυξη είτε θα τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, είτε θα απορροφά τις εισαγωγές, εκτός αν η υποκείμενη ικανότητα της οικονομίας επεκταθεί επίσης γρήγορα», τονίζει ο αρθρογράφος.  

«Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της»

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας πέρυσι ήταν 9,7% του ΑΕΠ. Η άνοδος των τιμών της ενέργειας αντιπροσωπεύει περίπου το 40% αυτού, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, το υποκείμενο έλλειμμα είναι περίπου 6%, σημειώνει το Reuters. 

Η Ελλάδα ζει ξανά πέρα από τις δυνατότητές της, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Χιούγκο Ντίξον. Αυτή τη φορά, σημειώνει, ο ιδιωτικός τομέας είναι αυτός που δημιουργεί χρέος με ταχείς ρυθμούς. Η κατανάλωση είναι στο 67% του εθνικού εισοδήματος, έναντι 50% που είναι ο μέσος όρος της ΕΕ, αναφέρει. 

Επιπλέον, οι επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν μόνο το 14% του εθνικού εισοδήματος, παρότι αυτό επεκτάθηκε κατά την πρώτη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, γράφει το Reuters. «Μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες είναι πως οι επενδύσεις θα πλησιάσουν περισσότερο τον μέσο όρο του 23% της ΕΕ στη δεύτερη θητεία του, υποστηρίζοντας τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της χώρας. Η Τράπεζα της Ελλάδας αναμένει ότι κεφάλαια της ΕΕ θα συνεισφέρουν σημαντικά, εισφέροντας συνολικά περίπου 70 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2026», συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Αλλά, τονίζει ο Χιούγκο Ντίξον, μακροπρόθεσμα η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να διατηρήσει ένα πολύ υψηλότερο ποσοστό επενδύσεων, αν δεν εξοικονομήσει περισσότερα. «Διαφορετικά, θα συνεχίσει να έχει υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Αυτό, θα μπορούσε να είναι ριψοκίνδυνο σε έναν κόσμο με υψηλότερα επιτόκια και ανήσυχες παγκόσμιες τράπεζες», σημειώνει. 

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να διορθώσει το πρόβλημα. Για αρχή, θα μπορούσε να απογαλακτίσει τους πολίτες από τις παροχές, επικεντρώνοντας την κρατική βοήθεια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Θα μπορούσε να καταπολεμήσει σκληρότερα τη φοροδιαφυγή, όχι μόνο από τους αυτοαπασχολούμενους, αλλά και τους ολιγάρχες που έχουν καλές διασυνδέσεις», τονίζει το Reuters. 

«Αλλά είναι ασαφές αν θα αντιμετωπίσει αυτή τη συγκεκριμένη αποστολή. Εξάλλου, χορήγησε αυτό που ισοδυναμούσε με αμνηστία σε μεγάλους φοροφυγάδες στην πρώτη θητεία του», σημειώνει ο Χιούγκο Ντίξον. 

Εκλογές 2023: Οι προτεραιότητες

Οι μεταρρυθμίσεις θα μείωναν το ποσό που πρέπει να δαπανήσει ο ιδιωτικός τομέας. Επίσης, θα εξάλειφαν το έλλειμμα του προϋπολογισμού, επιτρέποντας στην κυβέρνηση να συνεχίσει να μειώνει το ποσοστό του χρέους έναντι του ΑΕΠ, εξηγεί ο αρθρογράφος. 

Οι καλοσχεδιασμένες μεταρρυθμίσεις για τα φορολογικά και τις παροχές θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν το ποσοστό ανεργίας, που είναι αυτή τη στιγμή στο 12%, αυξάνοντας έτσι τις παραγωγικές δυνατότητες. Όλα αυτά θα παρείχαν ένα μαξιλάρι αν η Ελλάδα ή η παγκόσμια οικονομία πληγούν από νέους κραδασμούς τα ερχόμενα χρόνια, συνεχίζει το δημοσίευμα. 

Ένας πρωταρχικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να είναι ένα σύμπλεγμα προβλημάτων που εμπίπτουν στο κράτος δικαίου: η ανεπίσημη οικονομία, το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, η διαφθορά και ζητήματα με το δικαστικό σύστημα, γράφει ο Χιούγκο Ντίξον. 

«Η Ελλάδα ήταν 51η στον Δείκτη Διαφθοράς της Διεθνούς Διαφάνειας πέρυσι. Αυτό είναι βελτίωση από την 60η θέση που βρισκόταν όταν ο Μητσοτάκης ανέβηκε στην εξουσία, αλλά παραμένει ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ», σημειώνει. 

«Αυτό λειτουργεί ως τροχοπέδη για τις επενδύσεις», υπογραμμίζει. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να θέσει ως μία από τις προτεραιότητές του τη μηδενική ανοχή στη διαφθορά εντός της κυβέρνησης, ανέφερε ένας σύμβουλος. Και θα μπορούσε να ανατρέψει τις προσδοκίες, ξεκινώντας ενδελεχή έρευνα για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων», επισημαίνει το άρθρο και καταλήγει: 

«Ένας από τους άθλους του Ηρακλή ήταν να καθαρίσει τους τρομερά ακατάστατους στάβλους του Αυγεία. Ο Μητσοτάκης έχει μια μεγάλη ευκαιρία να κάνει το ίδιο για την Ελλάδα. Απομένει να φανεί αν θα την αρπάξει». 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM