LIVE!

Aστρονόμοι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ

Οι αστρονόμοι εντοπίζουν τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ Facebook Twitter
Φωτ.: Royal Astronomical Society
0

Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε τη μεγαλύτερη κοσμική έκρηξη που έχει παρατηρηθεί ποτέ. 

Γνωστή ως AT2021lwx, η κοσμική έκρηξη είναι πάνω από 10 φορές πιο φωτεινή από κάθε γνωστό σουπερνόβα. Η έρευνα δημοσιεύεται στο Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Όπως αναφέρει το BBC η κοσμική έκρηξη μέχρι στιγμής έχει διαρκέσει πάνω από τρία χρόνια, πολύ περισσότερο από άλλες περιπτώσεις που συνήθως είναι ορατά φωτεινοί μόνο για μερικούς μήνες. Μια θεωρία είναι ότι η έκρηξη προκλήθηκε όταν ένα τεράστιο νέφος αερίου καταπλάστηκε από μια μαύρη τρύπα.

Η λάμψη στον ουρανό εντοπίστηκε και καταγράφηκε για πρώτη φορά αυτόματα το 2020 από την εγκατάσταση Zwicky Transient Facility στην Καλιφόρνια. Αλλά μόλις ένα χρόνο αργότερα εντοπίστηκε από αστρονόμους που ανέλυαν τα δεδομένα.

Ονόμασαν το γεγονός αυτό AT2021lwx. Εκείνη την εποχή το θεώρησαν ασήμαντο, επειδή δεν υπήρχε καμία ένδειξη για το πόσο μακριά βρισκόταν και επομένως δεν ήταν δυνατόν να υπολογιστεί η φωτεινότητά του.

Πέρυσι μια ομάδα με επικεφαλής τον Δρ Φίλιπ Γουάιζμαν από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον ανέλυσε το φως από το καταγεγραμμένο συμβάνς, γεγονός που τους επέτρεψε να υπολογίσουν την απόστασή του, ήτοι 8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά. Ο Δρ Γουάιζμαν περιέγραψε τη στιγμή που υπολογίστηκε η φωτεινότητα του φαινομένου. «Σκεφτήκαμε "Θεέ μου, αυτό είναι εξωφρενικό!"».

Η ομάδα ήταν εντελώς μπερδεμένη ως προς το τι θα μπορούσε να προκαλέσει κάτι τόσο φωτεινό. Δεν υπήρχε τίποτα στην επιστημονική βιβλιογραφία που θα μπορούσε να εξηγήσει κάτι τόσο φωτεινό που διήρκεσε τόσο πολύ, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Οι περισσότεροι σούπερνοβα και οι παλιρροϊκές διαταραχές διαρκούν μόνο για μερικούς μήνες πριν σβήσουν. Το να είναι κάτι φωτεινό για δύο και πλέον χρόνια ήταν αμέσως πολύ ασυνήθιστο».

Σύμφωνα με την Royal Astronomical Society οι ερευνητές πιστεύουν ότι η έκρηξη είναι αποτέλεσμα ενός τεράστιου νέφους αερίου, πιθανώς χιλιάδες φορές μεγαλύτερου από τον ήλιο μας, το οποίο διασπάστηκε βίαια από μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα. Θραύσματα του νέφους θα είχαν «καταβροχθιστεί», στέλνοντας κρουστικά κύματα στα απομεινάρια του, καθώς και σε έναν μεγάλο σκονισμένο σχηματισμό σε σχήμα ντόνατ γύρω από τη μαύρη τρύπα. Τέτοια γεγονότα είναι πολύ σπάνια και τίποτα σε αυτή την κλίμακα δεν έχει παρατηρηθεί στο παρελθόν.

Τech & Science
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM