Εθνικό Θέατρο: Οι παραστάσεις που θα επαναληφθούν και η ανακαίνιση του Rex

Εθνικό Θέατρο: Ποιες παραστάσεις θα επαναληφθούν, αρχίζει η ανακαίνιση του Rex  Facebook Twitter
Η παράσταση «Τα φώτα της Πόλης» σε σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ θα επαναληφθεί στον Ελληνικό Κόσμο.
0

Οι δυο μήνες των καταλήψεων στο κτίριο Τσίλερ και το Rex στοίχισαν στο Εθνικό Θέατρο εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, αλλά η ενθαρρυντική επιστροφή του κοινού στις αίθουσές του και η επιτυχία των νέων παραγωγών του δείχνουν ότι η πρώτη κρατική σκηνή έχει αρχίσει μια θεαματική επανάκαμψη.

Οι σκηνές είναι σχεδόν sold out και τα τέσσερα έργα που παίζονται αυτήν τη στιγμή, Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Μια νύχτα στην Επίδαυρο, Goodbye Lindita και Ένα σπίτι φωτεινό σαν μέρα, συγκεντρώνουν ένα μεγάλο αριθμό θεατών, σχεδόν χίλιους, που στη διάρκεια των δυο μηνών είχαν διοχετευθεί σε άλλα θέατρα της Αθήνας. 

Σε ένα φιλικό γεύμα που παρέθεσε το Εθνικό Θέατρο στους πολιτιστικούς συντάκτες φυσικό ήταν να συζητηθεί ξανά ένα θέμα που απασχολεί όλα τα θέατρα που έχουν ρεπερτόριο. Τι συμβαίνει όταν μια πολύ επιτυχημένη παράσταση δεν μπορεί να πάρει παράταση μέσα στη χρονιά που παίζεται;

Εθνικό Θέατρο: Ποιες παραστάσεις θα επαναληφθούν, αρχίζει η ανακαίνιση του Rex  Facebook Twitter
Μια νύχτα στην Επίδαυρο. Φωτ.: Γιώργος Καπλανίδης

Αυτό συνέβη ήδη σε δυο παραστάσεις του Εθνικού, Τα φώτα της Πόλης σε σκηνοθεσία Αμάλιας Μπένετ και τον Άνθρωπο απ΄ το Παντόλσκ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή, που ολοκλήρωσαν με sold out τις προγραμματισμένες παραστάσεις τους και θα επαναληφθούν, η πρώτη στον Ελληνικό Κόσμο και η δεύτερη στο Θέατρο Κιβωτός (στο οποίο δεν θα επαναληφθούν οι Παίκτες για τρίτη χρονιά), ως παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου, κάτι που συμφέρει οικονομικά το θέατρο, το οποίο μετά από πολλά χρόνια (είχε νοικιάσει αθηναϊκά θέατρα την εποχή της ανακαίνισης του Τσίλερ, όπως το Από Μηχανής, το Χώρα, το Κάππα) επεκτείνει τη δραστηριότητά του εκτός των δυο κτιρίων του.

Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις κλειδώνουν και για τις υπόλοιπες παραστάσεις του Εθνικού, ανάμεσα στις οποίες θα παρουσιαστεί και ο Βασιλιάς Λιρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, με πρωταγωνιστή τον Λεωνίδα Κακούρη.

Εθνικό Θέατρο: Ποιες παραστάσεις θα επαναληφθούν, αρχίζει η ανακαίνιση του Rex  Facebook Twitter
Η παράσταση «Ο Άνθρωπος από το Παντόλσκ» σε σκηνοθεσία Γιώργου Κουτλή θα επαναληφθεί στο Θέατρο Κιβωτός.

Όπως όλα δείχνουν, θα επαναληφθεί και το Goodbye Lindita και τα καλά νέα για την τελευταία για φέτος και πολύ επιτυχημένη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Εθνικού είναι ότι θα ταξιδέψει στο εξωτερικό (οι πληροφορίες μας μιλούν αρχικά για δυο χώρες, τη Γερμανία και την Ολλανδία τον Νοέμβριο του 2023 και τον Φεβρουάριο του 2024) ως αποτέλεσμα του Showcase του Εθνικού Θεάτρου που διήρκεσε από τις 29 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου και στο οποίο είχαν προσκληθεί ξένοι καλλιτεχνικοί διευθυντές των πιο σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού και ξένοι δημοσιογράφοι με σκοπό να παρακολουθήσουν παραστάσεις του Εθνικού, να γνωρίσουν καλλιτέχνες που συμμετέχουν σε αυτές, να αναδειχθεί η ορατότητα του ελληνικού θεάτρου στο εξωτερικό και βεβαίως να επιχειρηθεί να ταξιδέψουν παραστάσεις σε πολύ σημαντικά ξένα φεστιβάλ, αλλά και να δρομολογηθούν συνεργασίες-συμπαραγωγές για το μέλλον. 

Εθνικό Θέατρο: Ποιες παραστάσεις θα επαναληφθούν, αρχίζει η ανακαίνιση του Rex  Facebook Twitter
Όπως όλα δείχνουν θα επαναληφθεί και το Goodbye Lindita. Φωτ.: Θεόφιλος Τσιμάς

Αυτή η κίνηση εξωστρέφειας φαίνεται πως έφερε τους πρώτους καρπούς και το επόμενο διάστημα ο καλλιτεχνικός διευθυντής Γιάννης Μόσχος έχει ένα πυκνό πρόγραμμα επαφών στο εξωτερικό ώστε η πολυπόθητη και πολυσυζητημένη εξωστρέφεια του ελληνικού θεάτρου να έχει τα πρώτα αποτελέσματα.

Στο Showcase ανάμεσα σε 18 καλλιτεχνικούς διευθυντές/τριες ήταν ο Rene van der Pluijm (International Theater Amsterdam), o Daniel Blanga Gubbay (Kunstenfestivaldesartes, Brussels), η Joanna Nuckowska (Theatertreffen Berlin), o Jens Hillje (Sophiensäle, Berlin & Radikal Jung, Munich), η Barbara Regondi (Emilia Romagna Teatro Fondazione), ο Piotr Gruszczyński (Νοwy Teatr, Wrsaw), η Christine Milz (Theater am Neumarkt, Zurich).

Η χρηματοδότηση του Showcase προήλθε από το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο έχει ενταχθεί η ανακαίνιση του Rex, με έξι εκατομμύρια ευρώ. Η ανακαίνιση αφορά τη Σκηνή Κοτοπούλη και το κτίριο με όψη προς τη Φειδίου που φιλοξενεί υποδομές και τα καμαρίνια των ηθοποιών. Θα δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε βοηθητικούς χώρους τόσο των ηθοποιών όσο και των θεατών όσο και σε ζητήματα καθολικής πρόσβασης των θεατών.

Οι εργασίες προγραμματίζονται για τη θεατρική περίοδο 2025-26 και ο κ. Μόσχος επιμένει στο πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα ώστε μια από τις πιο δημοφιλείς και μεγάλες αίθουσες του Εθνικού να μείνει εκτός λειτουργίας μόνο για μια χρονιά.

Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Πολιτισμός / «Η τέχνη της Ρωσίας είναι αίμα»: Οι Pussy Riot μπλόκαραν το ρωσικό περίπτερο στη Βενετία

Οι Pussy Riot και η FEMEN διαδήλωσαν έξω από το ρωσικό περίπτερο της Μπιενάλε Βενετίας, καθυστερώντας την πρόσβαση για περίπου μισή ώρα. Η επιστροφή της Ρωσίας στη διοργάνωση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ευρωπαϊκές πιέσεις.
THE LIFO TEAM
Σαρλότ Γκενσμπούρ, Έντγκαρ Ραμίρες και Άναμπελ Γουάλις σε σατιρική κωμωδία με φόντο την Αντίπαρο

Πολιτισμός / Πλούσιοι, φάρσες και χάος στην Αντίπαρο: Η νέα ταινία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου μοιάζει με ελληνικό εφιάλτη πολυτελείας

Σε μια πολυτελή βίλα στην Αντίπαρο, οι ειδυλλιακές διακοπές μιας παρέας πλούσιων Βρετανών μετατρέπονται σε χάος, όταν μια φάρσα πάει θεαματικά στραβά. Το Oh, How Fun!, η νέα σατιρική κωμωδία του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, θα παρουσιαστεί στο Marché du Film των Καννών, με πρωταγωνιστές τη Σαρλότ Γκενσμπούρ, τον Έντγκαρ Ραμίρες και την Άναμπελ Γουάλις.
THE LIFO TEAM
Η Ροσαλία μετατρέπει την pop αρένα σε όπερα, μπαλέτο και τελετουργία

Πολιτισμός / Η Ροσαλία αποθεώνεται από τις κριτικές για το Lux Tour στο Λονδίνο

Οι δύο sold out εμφανίσεις της Ροσαλία στο O2 του Λονδίνου προκάλεσαν ενθουσιώδεις κριτικές, με το Lux Tour να περιγράφεται ως ένα απαιτητικό, θεαματικό και ασυνήθιστα φιλόδοξο pop show που ενώνει όπερα, μπαλέτο, techno ένταση, θρησκευτική εικονογραφία και την κλίμακα μιας μεγάλης συναυλιακής υπερπαραγωγής.
THE LIFO TEAM
Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Πολιτισμός / Τα όμορφα αγόρια του Hernan Bas ταξιδεύουν σαν να μην υπάρχει κόσμος

Η έκθεση The Visitors ανοίγει στις 7 Μαΐου στο Ca' Pesaro της Βενετίας, με πάνω από 30 νέους πίνακες του Κουβανοαμερικανού καλλιτέχνη. Οι νεαροί άνδρες του Hernan Bas, όμορφοι, αμήχανοι και συχνά ενοχλητικοί, γίνονται η εικόνα μιας εποχής που αγγίζει τον κόσμο σαν τουριστικό προϊόν.
ΠΑΝΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Πολιτισμός / Οι Rolling Stones επιστρέφουν με νέο άλμπουμ και δεν μοιάζουν έτοιμοι να γίνουν μνημείο

Οι Rolling Stones παρουσίασαν στη Νέα Υόρκη το Foreign Tongues, το εικοστό πέμπτο στούντιο άλμπουμ τους, που κυκλοφορεί στις 10 Ιουλίου με 14 τραγούδια, νέο single, συμμετοχές από Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Στιβ Γουίνγουντ, Ρόμπερτ Σμιθ και Τσαντ Σμιθ, αλλά και υλικό με τον Τσάρλι Γουότς.
THE LIFO TEAM
Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε ρωμαϊκά φέρετρα μωρών

Πολιτισμός / Η πορφύρα των αυτοκρατόρων βρέθηκε σε παιδικές ταφές στη ρωμαϊκή Γιορκ

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γιορκ εντόπισαν ίχνη Τύριας πορφύρας και χρυσών νημάτων σε δύο παιδικές ταφές της ύστερης ρωμαϊκής περιόδου, ένα σπάνιο εύρημα που δείχνει πόση φροντίδα και δαπάνη μπορούσε να συνοδεύει ακόμη και τον θάνατο μικρών παιδιών.
THE LIFO TEAM
Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Πολιτισμός / Η Αριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία στο Met Gala: Η πρώτη τρανς χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου στον θεσμό

Η Ααριάνα Ρόουζ Φίλιπ έγραψε ιστορία ως η πρώτη χρήστρια αναπηρικού αμαξιδίου που παρευρέθηκε στο Met Gala, φορώντας Collina Strada και λέγοντας στη Vogue ότι η μόδα πρέπει να βλέπει τα ανάπηρα άτομα όχι μόνο ως ακτιβιστές, αλλά ως μοντέλα, ταλέντα και δημιουργικές παρουσίες.
THE LIFO TEAM
Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Πολιτισμός / Το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για τον Άντονι Μπουρντέν δείχνει τον πιο ανήσυχο μάγειρα της ποπ κουλτούρας

Η A24 κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ του Tony, της ταινίας για τα νεανικά χρόνια του Άντονι Μπουρντέν, με τον Ντόμινικ Σέσα στον ρόλο του μελλοντικού σεφ, συγγραφέα και ταξιδευτή πριν από τη φήμη του Kitchen Confidential.
THE LIFO TEAM
Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπιο: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Πολιτισμός / Η Γάζα δεν είναι μόνο ερείπια: Μια έκθεση στο Τορίνο ενώνει αρχαία αντικείμενα και σύγχρονες παλαιστινιακές ιστορίες

Η έκθεση Gaza, the future has an ancient heart στη Fondazione Merz παρουσιάζει περισσότερα από 80 αρχαιολογικά αντικείμενα από τη Γάζα μαζί με έργα σύγχρονων καλλιτεχνών, αναδεικνύοντας την παλαιστινιακή πολιτιστική κληρονομιά ως ζωντανή μνήμη μέσα στον πόλεμο, τον εκτοπισμό και την απώλεια.
THE LIFO TEAM
Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Πολιτισμός / Στη Βενετία, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς δεν θέλει θεατές. Θέλει σώματα

Η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνιδα με ατομική έκθεση στις Gallerie dell’Accademia παρουσιάζει στις 6 Μαΐου το Transforming Energy στη Βενετία, ζητώντας από τους επισκέπτες να αφήσουν τα κινητά, να αγγίξουν τα έργα και να συμμετάσχουν σωματικά στην εμπειρία
THE LIFO TEAM