Ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα «πολιτιστικής συνταγογράφησης» για τις ψυχικές νόσους

Ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα «πολιτιστικής συνταγογράφησης» για τις ψυχικές νόσους Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου
0

Ξεκινά το ερευνητικό πρόγραμμα για την πολιτιστική συνταγογράφηση, το οποίο επενδύει στις τέχνες και τον πολιτισμό ως μέρος της προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής ψυχικών νόσων, σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτισμού.

Η εφαρμογή έρχεται καθώς υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΥΠΠΟΑ και του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, Νευροεπιστημών και Ιατρικής Ακριβείας «Κώστας Στεφανής» (ΕΠΙΨΥ).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το έργο θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι πιλοτικές δράσεις από εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΠΟΑ και άλλους φορείς σύγχρονου πολιτισμού, τα αποτελέσματα των οποίων θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος. Παράλληλα, το χαρτοφυλάκιο Ψυχικής Υγείας του υπουργείου Υγείας, έχει ήδη εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» τη δημιουργία Κέντρων Ημέρας, εξειδικευμένων στην ανάπτυξη δράσεων τέχνης-ψυχικής υγείας

Σημειώνεται ότι με βάση την ανακοίνωση, η πρόσκληση για τον διαγωνισμό ίδρυσης των πρώτων Κέντρων Ημέρας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αρχικά, θα εκδοθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, συγκροτήθηκε διυπουργική ομάδα εργασίας με έργο τον σχεδιασμό των πολιτικών που θα υλοποιηθούν από τα υπουργεία Πολιτισμού και Υγείας, με βάση τα πορίσματα του ερευνητικού έργου και των πιλοτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος πολιτιστικής συνταγογράφησης καθώς και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων και των απαραίτητων ενεργειών για την ένταξη της πολιτιστικής συνταγογράφησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ομάδα εργασίας απαρτίζουν οι εξής:

  • Κωνσταντίνος Φουντουλάκης, Καθηγητής Ψυχιατρικής Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Αντιπρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, εκπρόσωπος της Ελλάδας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για θέματα Ψυχικής Υγείας, μέλος της Εθνικής Επιτροπής Ψυχικής Υγείας (Πρόεδρος Ομάδας Εργασίας).
  • Βασίλειος-Παντελεήμων Μποζίκας, Καθηγητής Ψυχιατρικής, Διευθυντής Β' Ψυχιατρικής Κλινικής, Τμήμα Ιατρικής, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μέλος της Επιτροπής Ψυχικής Υγείας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
  • Ευάγγελος Κονταξάκης, Διοικητής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής «Δρομοκαΐτειο».
  • Αθηνά Πάσσιου, Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Θάλπος - Ψυχική Υγεία».
  • Πολυξένη-Μαρία Καζαντζή, Προϊσταμένη Α' Τμήματος Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας του Υπουργείου Υγείας.
  • Νίκος Δέδες, Πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος.
  • Γεωργία Γιωτάκη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Επιστημονική Συνεργάτιδα NHS Development Northwest, Μ. Βρετανία.
  • Τέτη Χατζηνικολάου, Επίτιμη Διευθύντρια Υπουργείου Πολιτισμού, Πρόεδρος Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM).
  • Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παραστατικών Τεχνών και Κινηματογράφου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πολιτισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Πολιτισμός / Γιατί ο Moby προσφέρει δωρέαν την μουσική του και έχει γίνει «ο παράξενος γέρος που θα δεις στα βουνά»

Νηφάλιος πλέον και με αρκετά χρόνια να τον χωρίζουν από τις μέρες της απόλυτης δόξας, ο Moby τα τελευταία χρόνια κάνει κάτι που λίγοι καταξιωμένοι καλλιτέχνες τολμούν
LIFO NEWSROOM
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

Πολιτισμός / Ρωμαϊκή Εποχή: Η «καλύτερη ένδειξη» μέχρι σήμερα ότι οι μονομάχοι πάλευαν με λιοντάρια σε έναν σκελετό

«Είναι η πρώτη φορά που έχουμε φυσικές αποδείξεις για μονομάχους που πάλευαν, ή συμμετείχαν σε ένα θέαμα, με μεγάλες γάτες όπως τα λιοντάρια» σύμφωνα με τους ειδικούς
LIFO NEWSROOM