51’ με τη Νάνσυ Μπούκλη Facebook Twitter
Αν και φαινομενικά εξωστρεφής και παρορμητική, η Νάνσυ είναι ένας μάλλον ντροπαλός άνθρωπος. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Νάνσυ Μπούκλη: «Εκτιμώ τους γονείς μου γιατί ποτέ δεν κοίταζαν τι κάνει ο διπλανός τους»

0

Περιμένω τη Νάνσυ Μπούκλη σε ένα φασαριόζικο καφέ στην πλατεία Βικτωρίας. Έρχεται κατευθείαν από την πρόβα της στον Μισάνθρωπο του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν που θα ανέβει στις 19 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και πριν ικανοποιήσω την περιέργειά μου για το τι συμβαίνει στις πρόβες τη ρωτάω αν θέλει να πάμε σε ένα μέρος πιο ήσυχο.

Όμως στη Νάνσυ αρέσει η φασαρία, είναι ο λόγος που αγαπά την Αθήνα και συμπληρώνει πλέον 18 χρόνια ζωής σε αυτήν, όσα έχει ζήσει και στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τον Πύργο. «Η Αθήνα είναι η πόλη μου πια», μου λέει, «έχω ζήσει τα περισσότερα χρόνια της ενήλικης ζωής μου εδώ και τα πάω καλά με τη φασαρία της, συγκεντρώνομαι περισσότερο, μπορώ να κάνω δυο-τρία πράγματα μαζί και αυτό ταιριάζει με την πόλη. Όταν περπατάω προσέχω τα αυτοκίνητα, μιλάω και στο τηλέφωνο και σκέφτομαι και τον ρόλο μου, τα λόγια μου. Μου αρέσει αυτή η ζωή και το κέντρο της πόλης και ότι μπορεί να μου έρθει ξαφνικά να πάω να δω μια παράσταση, μια έκθεση, χωρίς να το έχω προγραμματίσει, το ότι μπορώ να το κάνω».

Μεγάλωσε κυριολεκτικά μέσα στο εστιατόριο των γονιών της στον Πύργο, δυο ανθρώπων που πριμοδοτούσαν τη δίψα των παιδιών τους για γνώση και αγκάλιαζαν τις ανησυχίες τους. «Θα πω κάτι για τους γονείς μου, δεν ξέρω αν το έχω πει, οπότε θα το διαβάσουν εδώ. Τους εκτιμώ γιατί ποτέ δεν κοίταζαν τι κάνει ο διπλανός τους και πήραμε από αυτήν τη στάση μια σπουδαία προίκα. Το μόνο μου παράπονο ήταν ότι μας έλειπαν πολύ γιατί δούλευαν όλη μέρα, για να μπορέσουν να μας τα προσφέρουν όλα», λέει.

Ό,τι μας έχουν δώσει οι προηγούμενοι είναι χρέος μας να το τιμήσουμε, αλλά να δούμε κι εμείς τι θα φέρουμε. Χωρίς να μηδενίζω όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. 

Η Νάνσυ μπήκε το 2010 στο επάγγελμα και όταν ξεκίνησε ήξερε περίπου ότι η δουλειά της θα είναι μια κούρσα και ότι μέσα σε έναν χρόνο θα χρειαζόταν να κάνει και δυο και τρεις δουλειές. Η καριέρα της συμβαδίζει με τα πιο κρίσιμα χρόνια της κοινωνίας μας και όταν τη ρωτώ τι έχει αλλάξει από τότε που ξεκίνησε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου δεν διστάζει να μου απαντήσει «όλα».

«Θυμάμαι, ήμασταν σε πρόβες τρεις μήνες και μας είπαν “δυστυχώς, είστε η γενιά που δεν την καλύπτει η συλλογική σύμβαση, οπότε θα πληρώνεστε ανάλογα με τις παραστάσεις”. Μέχρι τότε ‒και αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί σνόμπαραν την τηλεόραση‒ οι συμβάσεις ήταν πολύμηνες, οι ηθοποιοί ζούσαν από το θέατρο. Οπότε με το “καλημέρα” εμείς έπρεπε να καταλάβουμε ότι ήμασταν σε έναν άλλο κόσμο, όπου θα μειώνονταν οι μισθοί και οι πρόβες δεν θα πληρώνονταν συνήθως,

Πράγματι, σταδιακά αρχίσαμε να παίρνουμε λιγότερα χρήματα. Αν πούμε ότι το οικονομικό είναι το τεχνικό μέρος αυτής της κρίσης, καταργήθηκαν κι άλλα ουσιώδη. Δεν υπάρχουν ανσάμπλ, οπότε κάθε τρεις μήνες είμαστε άλλοι άνθρωποι, αλλού».

51’ με τη Νάνσυ Μπούκλη Facebook Twitter
Πήρε την απόφαση να σκηνοθετήσει λόγω της αισιοδοξίας με την οποία βλέπει τη ζωή και της επιθυμίας της να υπάρχει μια ροή, κάτι που δεν περιμένει να της συμβεί, την επιδιώκει και την προκαλεί. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κόσμος του θεάτρου τα τελευταία χρόνια, η Νάνσυ πέρασε πέρσι ένα έντονο καλοκαίρι με την περιοδεία του «Προμηθέα Δεσμώτη» του Άρη Μπινιάρη σε σαράντα πόλεις και ακολούθησε η μουσικοθεατρική παράσταση του Γιώργου Κουτλή με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Γιώργο Γάλλο, «Κατάστρωμα Α’», ενώ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου συν-σκηνοθετεί και παίζει με την Τζωρτζίνα Λιώση στο έργο του Ευθύμη Φιλίππου «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα».

«Ειδικά μετά την καραντίνα, θελήσαμε όλοι να συσπειρωθούμε σε πιο μικρά σχήματα, να μην έχουμε το άγχος ότι θα κλείνουμε κάθε τόσο από κρούσματα, και οι παραγωγοί σφίχτηκαν. Ωστόσο η χρονιά φέτος είναι πολύ δυναμική, έχουμε ξαναπάρει όλοι φόρα και βλέπουμε πολύ ωραία πράγματα», λέει.

Ανάμεσα σε όλα αυτά ήρθε και η οντισιόν για τον Πέτερ Στάιν και το ελληνικό ανέβασμα του «Μισάνθρωπου». Τι σημαίνει, τη ρωτώ, για έναν νέο ηθοποιό να δουλεύει με έναν γίγαντα του θεάτρου, τι προσδοκίες έχει, τι περιμένει; Και πώς της φάνηκε ο Στάιν όταν έκανε την οντισιόν;

«Νομίζω ότι επειδή ο ίδιος έχει επίγνωση του έργου του, δεν φέρνει κανένα βάρος, στις πρόβες, αργότερα, δεν τον ακούσαμε ούτε μια φορά να μιλά για το παρελθόν του, για το προηγούμενο έργο, κάτι που ίσως έχουμε συνηθίσει να ακούμε εδώ δουλεύοντας με κάποιους ανθρώπους. Ο Στάιν το υπενθυμίζει αυτό με την παρουσία του και μόνο, φέρεται ισότιμα σε όλους μας. Δεν μας γνωρίζει, μας βλέπει από την αρχή, χωρίς πρόσημο και το μόνο που θέλει είναι το καλύτερο για την παράσταση. Όταν πήγα να κάνω οντισιόν, περιέργως δεν είχα αγωνία, ήταν χαρά και τιμή μου και μόνο που θα με έβλεπε».

Η Νάνσυ έκανε δυο μονολόγους, την Ιώ και το κομμάτι του Άμλετ όταν μιλά στη Γερτρούδη. Τον Στάιν δεν τον ενδιέφερε καθόλου αν το κομμάτι ήταν «αντρικό» ή «γυναικείο» και φρόντισε να την κρατήσει συγκεντρωμένη στον λόγο, κοιτάζοντάς τη στα μάτια όσο έπαιζε. «Δεν βιαζόταν καθόλου, με άκουσε προσεκτικά και μετά από λίγες ημέρες με πήραν για να μου πουν ότι θα κάνω την Ελιάντ».

51’ με τη Νάνσυ Μπούκλη Facebook Twitter
«Ήθελα να προκαλέσω και η ίδια μια δράση, να μη ζω μόνο μέσα στην ανασφάλεια, να δώσω στον κόσμο να καταλάβει ότι με ενδιαφέρει αυτό που κάνω, ότι δεν κάθομαι σπίτι μου και περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο. Γι’ αυτό άρχισα να σκηνοθετώ» λέει. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Την ίδια εντύπωση του δημιουργού που είναι συγκεκριμένος και προσηλωμένος στο έργο συνεχίζει να έχει γι’ αυτόν και στη διάρκεια των προβών.

«Τον Στάιν τον ενδιαφέρει να κατανοήσουμε ακριβώς ποιο λόγο ύπαρξης έχει σε κάθε σκηνή κάθε ρόλος και γιατί λέμε τα λόγια που λέμε. Μας διαβάζει το κείμενο και στα γαλλικά για να κατανοήσουμε τη μουσικότητα της γλώσσας και να τη διατηρήσουμε και στη δική μας, κι αυτή είναι μια διαδικασία που με ενθουσιάζει, πρώτη φορά δοκιμάζω κάτι τέτοιο. Μας λέει συνεχώς “συγγνώμη, είναι βαρετή αυτή η διαδικασία”, αλλά για εμάς είναι σχολείο, το να δουλεύεις με μια προσωπικότητα που έχει πολύ χιούμορ, με έναν καλλιτέχνη που ακόμα και σήμερα είναι ανοιχτός σε όλες τις ερωτήσεις μας και θέλει να κουβεντιάζουμε τα πάντα.

Δεν υπάρχει κανένας που να έρχεται στην πρόβα του σαν να είναι κάτι, η εμπειρία καθενός από εμάς φαίνεται, δεν κρύβεται στην πρόβα. Οι πιο έμπειροι, η Όλια, ο Βασίλης, είναι ένα παράδειγμα. Εκτός των άλλων, εμένα με συνεπαίρνει αυτή η διαδικασία γιατί σε κάνει να ακονίζεις την ευελιξία σου, να καταλαβαίνεις τι συμβαίνει γύρω σου».

51’ με τη Νάνσυ Μπούκλη Facebook Twitter
Η Νάνσυ με την Τζωρτζίνα Λιώση στο έργο του Ευθύμη Φιλίππου Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα.

Αν και φαινομενικά εξωστρεφής και παρορμητική, η Νάνσυ είναι ένας μάλλον ντροπαλός άνθρωπος, δεν θα τη λέγαμε «ψυχή της παρέας», ωστόσο πήρε την απόφαση να σκηνοθετήσει λόγω της αισιοδοξίας με την οποία βλέπει τη ζωή και της επιθυμίας της να υπάρχει μια ροή, κάτι που δεν περιμένει να της συμβεί, την επιδιώκει και την προκαλεί.

«Ήθελα να προκαλέσω και η ίδια μια δράση, να μη ζω μόνο μέσα στην ανασφάλεια, να δώσω στον κόσμο να καταλάβει ότι με ενδιαφέρει αυτό που κάνω, ότι δεν κάθομαι σπίτι μου και περιμένω να χτυπήσει το τηλέφωνο. Γι’ αυτό άρχισα να σκηνοθετώ» λέει.

762
To νέο τεύχος της  LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οι πρώτες της δουλειές ήταν πειραματικές, «δεν ήξερα κι εγώ τι ήθελα και, αμφισβητώντας τον εαυτό μου, προχωρούσα. Δεν ήμουν έτοιμη, ήθελα να παραμείνω μαθήτρια και παράλληλα συμπλήρωνα και όσα μου έλειπαν από τη σχολή. Πήγα σε σεμινάρια και στην πορεία κατανόησα και τον ρόλο του δασκάλου, ότι σου δίνει έμπνευση και έναν χώρο ελευθερίας και εμπιστοσύνης. Δεν είναι εκεί για να τον μιμηθούμε ή να μας συμβουλεύσει, μας δίνει το εφόδιο για να προχωρήσουμε».

Η σκηνοθεσία είναι μια διαρκής πρόκληση, πλουτίζει το αφήγημα μιας διαδρομής στο θέατρο και η συν-σκηνοθεσία έρχεται, όπως μου λέει, να προσθέσει σε αυτήν και να την εμπλουτίσει. «Θέλω τη συνεργασία, και όταν θέλεις να δουλέψεις με τον άλλο δεν είναι δύσκολο το παιχνίδι της συν-σκηνοθεσίας. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν συναντάμε συχνά, αλλά από την αρχή, και με την Τζωρτζίνα Λιώση και με τον Πάνο Παπαδόπουλο, που κάναμε το "Γελώντας άγρια", η πρόθεσή μας ήταν να δουλέψουμε μαζί. Πρώτα υπήρχε αυτό και μετά ήρθαν τα κείμενα».

ΕΠΕΞ 51’ με τη Νάνσυ Μπούκλη Facebook Twitter
Θέλω τη συνεργασία, και όταν θέλεις να δουλέψεις με τον άλλο δεν είναι δύσκολο το παιχνίδι της συν-σκηνοθεσίας. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν συναντάμε συχνά, αλλά από την αρχή, και με την Τζωρτζίνα Λιώση και με τον Πάνο Παπαδόπουλο, που κάναμε το «Γελώντας άγρια», η πρόθεσή μας ήταν να δουλέψουμε μαζί. Πρώτα υπήρχε αυτό και μετά ήρθαν τα κείμενα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Η περιπέτεια της σκηνοθεσίας, όπως μου αποκαλύπτει, ξεκίνησε πολλά χρόνια νωρίτερα, από την εφηβεία της, όταν, ως δραστήριο νεαρό μέλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους της Ολυμπίας περίμενε όλο τον χρόνο να δει τις ταινίες, να γράψει κριτικές στην διάσημη τοπική εφημερίδα, το «Ζιζάνιο», και να κάνει εργαστήρια σκηνοθεσίας για το σινεμά.

Όταν τελείωσε το λύκειο έκανε ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο, παίρνοντας μέρος σε εργαστήρια για τον κινηματογράφο στην Κορέα, στην Ουγγαρία, στη Σερβία, στην Κύπρο και στο Βερολίνο. Όταν επέστρεψε, σκέφτηκε ότι «ωραία είναι να βρίσκεσαι πίσω από την κάμερα, αλλά ποιον κοροϊδεύεις; Κι έτσι πήγα στη δραματική σχολή και πήραν όλα τον δρόμο τους.

Αυτή είναι μάλλον μια φλόγα που δεν σβήνει, ακόμα και σήμερα, όταν πηγαίνω να δω θέατρο, λέω “τι ωραία περνάω εδώ πέρα”, φαίνεται ότι έχουν πάθος οι άνθρωποι και όρεξη, δεν έχουν ένα θεατράκι και λένε “να το λειτουργήσουμε”».

Η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από το επάγγελμα και μου λέει ότι αυτήν τη στιγμή μοιάζει σαν να αποχαιρετάμε έναν παλιό κόσμο. «Mέχρι τώρα περιμέναμε να συμβεί κάτι, τώρα πιστεύω στη ρήξη», λέει.

«Νομίζω ότι έχουμε αρχίζει να παίρνουμε πολύ σοβαρά τον εαυτό μας. Έπρεπε να έρθει ο Covid για να καταλάβουμε με πολύ σκληρό τρόπο ότι δεν τοποθετούμαστε κάπου ούτε οικονομικά ούτε και πρακτικά ως επάγγελμα. Μετά ήρθε το ΜeΤoo, η σχετική συζήτηση και μια εξέγερση: ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τις κραταιές θέσεις σε αυτήν τη χώρα; Θα πει κάποιος ότι έχει κάνει λάθος για να συνεχίσουμε ή έτσι θα την περάσουμε πάλι;

Εκεί θορυβηθήκαμε, εκεί φάνηκε ότι μας πειράζει και αρχίσαμε να φωνάζουμε, όπως και με τα Τέμπη ‒ και τότε οι άνθρωποι έκαναν απεργίες και κανείς δεν τους έβλεπε. Αυτή την ορατότητα διεκδικούμε. Ό,τι μας έχουν δώσει οι προηγούμενοι είναι χρέος μας να το τιμήσουμε, αλλά να δούμε κι εμείς τι θα φέρουμε.

Χωρίς να μηδενίζω όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα, φαίνεται ότι κάτι αλλάζει. Είναι σαν την οικογένεια: μας έδωσαν κάτι, κάπου έγινε λάθος, τώρα οι πολίτες, τα παιδιά του κράτους, μιλάνε, εκφράζονται και πρέπει να εισακουστούν, όχι να τιμωρούνται».

51’ με τη Νάνσυ Μπούκλη Facebook Twitter
Η Νάνσυ μπήκε το 2010 στο επάγγελμα και όταν ξεκίνησε ήξερε περίπου ότι η δουλειά της θα είναι μια κούρσα. Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση «Κάποιος μιλάει μόνος του κρατώντας ένα ποτήρι γάλα» του Ευθύμη Φιλίππου σε σκηνοθεσία της Νάνσυς Μπούκλη και της Τζωρτζίνας Λιώση εδώ.
Ο «Μισάνθρωπος» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν θα κάνει πρεμιέρα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 19/4.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της  LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Θέατρο
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πέτερ Στάιν: Με Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Όλια Λαζαρίδου ο Μισάνθρωπος

Πολιτισμός / Πέτερ Στάιν: Με Βασίλη Χαραλαμπόπουλο και Όλια Λαζαρίδου ο «Μισάνθρωπος»

Ένα από τα σημαντικά θεατρικά γεγονότα της χρονιάς, η παράσταση του διάσημου έργου του Μολιέρου που σκηνοθετεί ο Πέτερ Στάιν, θα κάνει πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά στις 19 Απριλίου.
LIFO NEWSROOM
Ευθύμης Φιλίππου

Θέατρο / Ευθύμης Φιλίππου: «Γράφεις αλλιώς αν σε σφίγγουν τα παπούτσια σου»

Το νέο του έργο «George» περιγράφει τις τελευταίες μέρες ζωής ενός άνδρα πριν από ένα φριχτό τέλος, όμως ο Ευθύμης Φιλίππου πιστεύει πως έχει μαλακώσει πια με τους ήρωές του.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κυνηγώντας τον χαμένο χρόνο σε ένα έργο για την εξουσία

Θέατρο / «Δελφίνοι ή Καζιμίρ και Φιλιντόρ»: Ένα έργο για τη μόνιμη ήττα μας από τον χρόνο

Ο Θωμάς Μοσχόπουλος σκηνοθετεί και γράφει ένα έργο-παιχνίδι, εξετάζοντας τις σχέσεις εξουσίας, τον δημιουργικό αντίλογο και τη μάταιη προσπάθεια να ασκήσουμε έλεγχο στη ζωή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΧΛΟΗ ΟΜΠΟΛΕΝΣΚΙ: Σκηνογράφος-ενδυματολόγος του θεάτρου και της όπερας

Οι Αθηναίοι / Χλόη Ομπολένσκι: «Τι είναι ένα θεατρικό έργο; Οι δυνατότητες που δίνει στους ηθοποιούς»

Ξεκίνησε την καριέρα της ως βοηθός της Λίλα ντε Νόμπιλι, υπήρξε φίλη του Γιάννη Τσαρούχη, συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν και τον Λευτέρη Βογιατζή, δούλεψε με τον Φράνκο Τζεφιρέλι και, για περισσότερο από 20 χρόνια, με τον Πίτερ Μπρουκ. Η διεθνούς φήμης σκηνογράφος και ενδυματολόγος Χλόη Ομπολένσκι υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια στην «Τουραντότ» του Πουτσίνι και αφηγείται τη ζωή της στη LiFO.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Φάουστ» του Άρη Μπινιάρη, ένα μιούζικαλ από την Κόλαση

Θέατρο / Φάουστ: Ένα μιούζικαλ από την κόλαση

«Ζήσε! Μας λέει ο θάνατος, ζήσε!», είναι το ρεφρέν του τραγουδιού που επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά, εν μέσω ομαδικών βακχικών περιπτύξεων – Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για την παράσταση «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Θέατρο / Η Αριάν Μνουσκίν τα βάζει με τους δράκους της Ιστορίας

Η μεγάλη προσωπικότητα του ευρωπαϊκού θεάτρου Αριάν Μνουσκίν επιστρέφει στο Φεστιβάλ Αθηνών με το Θέατρο του Ήλιου για να μιλήσουν για τα τέρατα της Ιστορίας που παραμονεύουν πάντα και απειλούν τον ελεύθερο κόσμο. Με αφορμή την παράσταση που αποθεώνει τη σημασία του λαϊκού θεάτρου στην εποχή μας μοιραζόμαστε την ιστορία της ζωής και της τέχνης της, έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, που υπηρετούν με πάθος την πρωτοπορία, την εγγύτητα που δημιουργεί η τέχνη και τη μεγαλειώδη ουτοπία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ ΤΙΤΛΟΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Νίκος Χατζόπουλος

Νίκος Χατζόπουλος / «Αν σκέφτεσαι μόνο το ταμείο, κάποια στιγμή το ταμείο θα πάψει να σκέφτεται εσένα»

Ο Νίκος Χατζόπουλος έχει διανύσει μια μακρά πορεία ως ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής και δάσκαλος υποκριτικής. Μιλά στη LIFO για το πόσο έχει αλλάξει το θεατρικό τοπίο σήμερα, για τα πρόσφατα περιστατικά λογοκρισίας στην τέχνη, καθώς και για τις προσεχείς συνεργασίες του με τον Γιάννη Χουβαρδά και τον Ακύλλα Καραζήση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Χορός / Τι θα δούμε φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας;

Maguy Marin, Χρήστος Παπαδόπουλος, Damien Jalet, Omar Rajeh και άλλα εμβληματικά ονόματα του χορού πρωταγωνιστούν στις 20 παραστάσεις του φετινού προγράμματος του 31ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί από τις 18-27 Ιουλίου.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια άλλη Θήβα»: Η πιο αθόρυβη επιτυχία της θεατρικής Αθήνας

The Review / «Μια άλλη Θήβα»: Η παράσταση-φαινόμενο που ξεπέρασε τους 100.000 θεατές

O Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την θεατρική παράσταση στο Θεάτρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, που διανύει πλέον την τρίτη της σεζόν σε γεμάτες αίθουσες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας της; Το ίδιο το έργο ή οι δύο πρωταγωνιστές, ο Θάνος Λέκκας και ο Δημήτρης Καπουράνης, που καθήλωσαν το κοινό;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Θέατρο / «Διαβάζοντας Ευριπίδη καταλαβαίνεις πού πάτησε η ακροδεξιά»

Η Μαρία Πρωτόπαππα σκηνοθετεί την «Ανδρομάχη» στην Επίδαυρο, με άντρες ηθοποιούς στους γυναικείους ρόλους, εξερευνώντας τις πολιτικές και ηθικές διαστάσεις του έργου του Ευριπίδη. Η δημοκρατία, η ελευθερία, η ηθική και η ευθύνη ηγετών και πολιτών έρχονται σε πρώτο πλάνο σε μια πολιτική και κοινωνική τραγωδία με πολυδιάστατη δομή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η «Χρυσή Εποχή»

Αποστολή στο Νόβι Σαντ / Κωνσταντίνος Ρήγος: «Ήθελα ένα υπέροχο πάρτι όπου όλοι είναι ευτυχισμένοι»

Στη νέα παράσταση του Κωνσταντίνου Ρήγου «Χρυσή Εποχή», μια συμπαραγωγή της ΕΛΣ με το Φεστιβάλ Χορού Βελιγραδίου, εικόνες από μια καριέρα 35 ετών μεταμορφώνονται ‒μεταδίδοντας τον ηλεκτρισμό και την ενέργειά τους‒ σε ένα ολόχρυσο ξέφρενο πάρτι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
CHECK Απόπειρες για τη ζωή της: Ψάχνοντας την αλήθεια για τις υπέροχες, βασανισμένες γυναίκες και τις τραγικές εμπειρίες τους

Θέατρο / Η βάρβαρη εποχή που ζούμε σε μια παράσταση

Ο Μάρτιν Κριμπ στο «Απόπειρες για της ζωή της» που ανεβαίνει στο Θέατρο Θησείον σκιαγραφεί έναν κόσμο όπου κυριαρχεί ο πόλεμος, ο θάνατος, η καταπίεση, η τρομοκρατία, η φτώχεια, ο φασισμός, αλλά και ο έρωτας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
To νόημα τού να ανεβάζεις Πλάτωνα στην εποχή του ΤikTok

Άννα Κοκκίνου / To νόημα τού να ανεβάζεις το Συμπόσιο του Πλάτωνα στην εποχή του tinder

Η Άννα Κοκκίνου στη νέα της παράσταση αναμετριέται με το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα και τις πολλαπλές όψεις του Έρωτα. Εξηγεί στη LiFO για ποιον λόγο επέλεξε να ανεβάσει το αρχαίο φιλοσοφικό κείμενο, πώς το προσέγγισε δραματουργικά και κατά πόσο παραμένουν διαχρονικά τα νοήματά του.
M. HULOT
«Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Θέατρο / «Άμα σε λένε “αδελφή”, πώς να δεχτείς την προσβολή ως ταυτότητά σου;»

Η παράσταση TERAΣ διερευνά τις queer ταυτότητες και τα οικογενειακά τραύματα, μέσω της εμπειρίας της αναγκαστικής μετανάστευσης. Μπορεί τελικά ένα μέλος της ΛΟΑΤΚΙΑ+ κοινότητας να ζήσει ελεύθερα σε ένα μικρό νησί;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Αντώνης Αντωνόπουλος από μικρός είχε μια έλξη για τα νεκροταφεία ή Όλα είναι θέατρο αρκεί να στρέψεις το βλέμμα σου πάνω τους ή Η παράσταση «Τελευταία επιθυμία» είναι ένα τηλεφώνημα από τον άλλο κόσμο

Θέατρο / «Ας απολαύσουμε τη ζωή, γιατί μας περιμένει το σκοτάδι»

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, στη νέα του παράσταση «Τελευταία Επιθυμία», δημιουργεί έναν χώρο όπου ο χρόνος για λίγο παγώνει, δίνοντάς μας τη δυνατότητα να συναντήσουμε τους νεκρούς αγαπημένους μας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

Θέατρο / Όσα (δε) βλέπουν τα μέντιουμ

«Δεν πηγαίνουμε ποτέ στη Μόσχα, όμως η επιθυμία γι’ αυτήν κυλάει διαρκώς μέσα μας» - Κριτική της Λουίζας Αρκουμανέα για τη sold-out παράσταση «Τρεις Αδελφές» του Τσέχοφ, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μαγκανάρη στο Εθνικό Θέατρο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Θέμελης Γλυνάτσης: Ας ξεκινήσουμε με το να είμαστε πολύ πιο τολμηροί με τους ρόλους που δίνουμε στους νέους καλλιτέχνες, κι ας μην είναι τέλειοι

Θέατρο / Μια όπερα με πρωταγωνιστές παιδιά για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Μεταξύ χειροποίητων σκηνικών και σκέψεων γύρω από τη θρησκεία και την εξουσία, «Ο Κατακλυσμός του Νώε» δεν είναι άλλη μια παιδική παράσταση, αλλά ανοίγει χώρο σε κάτι μεγαλύτερο: στη δυνατότητα τα παιδιά να γίνουν οι αυριανοί δημιουργοί, όχι απλώς οι θεατές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ