Memo: Τι να μην ξεχνάμε

Memo: Τι να μην ξεχνάμε Facebook Twitter
Τα memo δεν χρειάζεται να είναι πολλά και να σκεπάζουν μια ολόκληρη επιφάνεια. Εικονογράφηση: Ατελιέ LiFO
0

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΜΙΚΡΑ, κίτρινα αυτοκόλλητα που για χρόνια υπενθύμιζαν διάφορα που δεν έπρεπε να ξεχαστούν. Λέγονται και αυτά memo, όπως τα κείμενα στην εσωτερική αλληλογραφία των επιχειρήσεων ή τα κάθε λογής υπομνήματα. Τώρα τα περισσότερα έχουν μεταφερθεί στην οθόνη, σε κάποιο σύστημα ειδοποιήσεων που το ρυθμίζεις και εμφανίζεται ένα εικοσιτετράωρο ή μία ώρα πριν από το ραντεβού, την εκδήλωση ή τη συνάντηση.

Αναλογιζόμουν όμως κάποια συλλογικά σημειώματα υπόμνησης, όχι κάποιο ιδιωτικό πρόγραμμα, τι θα έγραφαν τα κίτρινα, αυτοκόλλητα χαρτάκια της συλλογικής μας ζωής και της πολιτικής μας κατάστασης. Τι δεν θα έπρεπε να ξεχάσουμε ή, αλλιώς, τι χρειάζεται διαρκή υπενθύμιση;

Θα έβαζα λοιπόν το μεγάλο, καταλυτικό συμβάν της συγκυρίας αυτής, τον πόλεμο στην Ουκρανία, και την ανάγκη να τελειώσει με τους καλύτερους όρους για τους Ουκρανούς και ένα μάθημα για τους εισβολείς και όσους υιοθετούν ανάλογα μοντέλα σκέψης και πολιτικής.

Έχουν σημασία τα μικρά χαρτάκια που θυμίζουν τα κεφαλαιώδη. Φυσικά μπορεί κανείς να τα βάλει στη μία ή άλλη σειρά προτεραιότητας, δεν αξιολογούν όλοι το ίδιο τα γεγονότα.

Θα έβαζα επίσης όλο το πακέτο κλιματικής αποσταθεροποίησης και οικολογικής καταστροφής, που δεν χωράει πια καμία αναβολή. Αν πριν από λίγα χρόνια όλη αυτή η «φιλολογία» μάς φαινόταν μέρος μιας ιδεολογικής ανάλυσης ή κάποιων θεωρητικών υποθέσεων, τώρα βλέπουμε πως είναι απρόβλεπτη, καταλυτική και φονική πραγματικότητα για όλες τις ηπείρους. 

Θα έγραφα επίσης ένα memo για τον πολιτικό και κομματικό ανταγωνισμό στη χώρα. Όχι τόσο για τον εξωτερικό του ευπρεπισμό (αν και δεν υποτιμώ καθόλου τους καλούς τρόπους) αλλά για την ανάγκη να στηρίζεται περισσότερο στην κατάφαση και λιγότερο στην άρνηση του άλλου. Δεν ενδιαφέρει πλέον η υπόμνηση του πόσο «κακός» είναι ο άλλος όσο να ειπωθεί τι μπορεί να γίνει συγκεκριμένα για τη δημοκρατία, την οικονομία ή τους θεσμούς.

Να μην ξεχάσουμε όμως και τα άλλα: τη βία στην καθημερινή ζωή και στις οικογένειες. Ή την αύξηση της ανασφάλειας που παράγει πολίτες οι οποίοι δεν αισθάνονται πολίτες αλλά άτομα αποσυνδεμένα από κάθε έννοια ευθύνης. 

Τα memo δεν χρειάζεται να είναι πολλά και να σκεπάζουν μια ολόκληρη επιφάνεια. Όσα δεν πρέπει με τίποτα να λησμονηθούν ή να παραπέσουν είναι λίγα και σημαντικά: πόλεμος - ολοκληρωτισμός - βία - αναξιοπρέπεια, είτε της φτώχειας είτε της ταπείνωσης και της πνευματικής αλλοίωσης.

Μπορούν όμως να στηθούν πολιτικά προγράμματα πάνω σε αυτά τα μικρά χαρτάκια υπόμνησης; Σε έναν βαθμό, ναι. Είναι όμως ο εκλογικός ανταγωνισμός και η προσπάθεια κολακείας επιμέρους κοινών που οδηγεί πάντα σε σκόπιμες αμνησίες, πονηρά σβησίματα, αποποίηση ευθυνών.  

Έχει σημασία έτσι να μη γράφουμε memo μόνο για τον εχθρό, γιατί αυτό είναι εύκολο. Το δύσκολο και το ωραίο είναι όταν ένας φίλος της κυβέρνησης και του Μητσοτάκη δεν σπεύδει να μειώσει τους καλλιτέχνες ως ματαιόδοξους θεσιθήρες ή ανόητους που τους παρασέρνουν.

Και όταν ένας πολίτης που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνεται καμιά ανάγκη να ταυτιστεί με την τραγελαφική άποψη ότι η 17Ν εξέφραζε απλώς μια «στρεβλή περί δημοκρατίας αντίληψη». Γιατί πολύ απλά η προκατασκευασμένη αμνησία και η βολική ακρισία συντηρούν στη ζωή κάμποσους δεξιούς πρωτογονισμούς ή αριστερές καρικατούρες, αφήνοντας ελεύθερο χώρο για τα μακελειά όλων των ειδών και τον ιό της αντιδημοκρατικής ισοπέδωσης.

Γι' αυτό έχουν σημασία τα μικρά χαρτάκια που θυμίζουν τα κεφαλαιώδη. Φυσικά μπορεί κανείς να τα βάλει στη μία ή άλλη σειρά προτεραιότητας, δεν αξιολογούν όλοι το ίδιο τα γεγονότα. Αυτή είναι όμως η ουσία της πολιτικής συζήτησης που πάει πέρα από τους τίτλους και τις λίγες λέξεις ενός σημειώματος. 

  

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Λοξή Ματιά / Πληρότητα εκατό τοις εκατό

Μόνο το παρόν υπάρχει, το μέλλον το χειρίζονται οι δημόσιοι στοχαστές, οι προφήτες των μεγάλων μεταβολών και το μικρό στράτευμα όσων ανά την υφήλιο δίνουν διαλέξεις ή φτιάχνουν βίντεο για την τεχνητή νοημοσύνη, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις ή τα βιολογικά όρια στον πλανήτη.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας κανονικός αφελληνισμός

Οπτική Γωνία / Ένας κανονικός αφελληνισμός

Στη θέση εκείνων των ξένων που καλλιεργούσαν μια αληθινή σχέση με την Ελλάδα, πολλαπλασιάζονται τα φιμέ τζάμια των υπερπολυτελών τζιπ, αόρατοι και αδιάφοροι μεσάζοντες, αγοραστές επαύλεων που υπενοικιάζονται ή έχουν γίνει φρούρια με μικρούς ιδιωτικούς στρατούς τραμπούκων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Οπτική Γωνία / Δημήτρης Νανόπουλος: «Ζούμε το τέλος του ανθρώπου και τη γέννηση ενός νέου τύπου ύπαρξης»

Ο διακεκριμένος ακαδημαϊκός και θεωρητικός φυσικός μιλά για την προέλευση της συνείδησης, τoν εγκέφαλο ως κβαντική μηχανή και το μέλλον του ανθρώπου ως υβριδίου τεχνολογίας και βιολογίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Οπτική Γωνία / «Η ομοφοβία δεν είναι ιδεολογική τοποθέτηση αλλά μια μορφή βίας»

Ένα 13χρονο παιδί δεν άντεξε την ομοφοβία και έδωσε τέλος στη ζωή του. Ο ψυχίατρος-ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος εξηγεί πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να εντοπίσουν έγκαιρα τα σημάδια της αυτοκτονικής διάθεσης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Antinero: Καταγγελία-μαμούθ για το μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης

Ρεπορτάζ / Antinero: Πώς το «μεγαλύτερο πρόγραμμα δασικής πρόληψης» έγινε πεδίο καταγγελιών

Με εκατομμύρια ευρώ να έχουν ήδη διατεθεί, το πρόγραμμα Antinero μπαίνει στο στόχαστρο: 213 φορείς και πολίτες υπέβαλαν αναφορά στην Ε.Ε., αμφισβητώντας τη νομιμότητα και την αποτελεσματικότητά του.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΠΕΞ Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Οπτική Γωνία / Οι ψαράδες της Αμοργού πέτυχαν κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα

Πήραν τη θάλασσα στα χέρια τους, πριν να είναι πολύ αργά και την χάσουν. Το «Αμοργόραμα» δεν είναι απλώς μια ιδέα, αλλά στοίχημα ζωής – και πρότυπο για την αλιεία όλης της χώρας.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Ρεπορτάζ / Μετρό-φούρνος: Ως πότε θα λιώνουμε και υπογείως;

Είκοσι τρένα που εκτελούν δρομολόγια στην μπλε και την κόκκινη γραμμή δεν έχουν κλιματισμό, ενώ το air condition στους παλιούς συρμούς της πράσινης γραμμής θυμίζει λοταρία: ποτέ δεν ξέρεις αν θα πετύχεις δροσιά ή ζέστη.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Dr. Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι ένα μέλλον όπου τη ζωή των παιδιών μας δεν θα την ορίζει το γεγονός ότι υποφέρουν αλλά ότι ευημερούν»

Οπτική Γωνία / Zeina Jallad: «Ονειρεύομαι έναν ουρανό χωρίς πυραύλους και drones»

Η διευθύντρια του Κέντρου Μελετών Παλαιστινιακής Γης και καθηγήτρια στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Βηρυτού μιλά στη LiFO για την αποτυχία του διεθνούς δικαίου και το «sumud» ως καθημερινή εξέγερση απέναντι στην εξόντωση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Ρεπορτάζ / Ποιοι θα πληρώσουν τις απάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Η κυβέρνηση ομολόγησε την αποτυχία της στην αντιμετώπιση του πελατειακού κράτους, οι κανονικοί αγρότες όμως, που δεν συμμετείχαν στις απάτες, είναι αυτοί που κυρίως θα πληρώσουν το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ