Κλιματική κρίση: Ο Ιανουάριος στην Ευρώπη ήταν 2,2 °C πιο ζεστός από το μέσο όρο

Κλιματική κρίση: Ο Ιανουάριος στην Ευρώπη ήταν 2,2 βαθμούς πιο ζεστός από το μέσο όρο Facebook Twitter
Φωτ.: Unsplash / Αρχείου.
0

Η Ευρώπη βίωσε έναν εξαιρετικά θερμό Ιανουάριο, με μέση θερμοκρασία 2,2 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο της περιόδου 1990-2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής «Copernicus» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ιανουάριος ξεκίνησε με ένα κύμα ζέστης που έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς την Πρωτοχρονιά τουλάχιστον οκτώ χώρες βίωσαν την πιο ζεστή ημέρα του Ιανουαρίου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ο κλιματολόγος, Μαξιμιλιάνο Χερέρα, ο οποίος παρακολουθεί τις ακραίες θερμοκρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ότι επρόκειτο για «το πιο ακραίο κύμα καύσωνα στην ευρωπαϊκή ιστορία».

Τα Βαλκάνια, η ανατολική Ευρώπη, η Φινλανδία, η βορειοδυτική Ρωσία και το Σβάλμπαρντ, το αρκτικό αρχιπέλαγος στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, είχαν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες τον Ιανουάριο, σύμφωνα με το Copernicus, το οποίο αναλύει δισεκατομμύρια μετρήσεις από δορυφόρους, πλοία, αεροσκάφη και μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλο τον κόσμο.

«Παρόλο που ο Ιανουάριος του 2023 αποτελεί εξαίρεση, αυτές οι ακραίες θερμοκρασίες παραμένουν μια απτή ένδειξη των επιπτώσεων του μεταβαλλόμενου κλίματος για πολλές περιοχές και μπορούν να θεωρηθούν μια πρόσθετη προειδοποίηση για μελλοντικά ακραία φαινόμενα», ανέφερε σε δήλωσή της η Σαμάνθα Μπούργκες, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Copernicus.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, η Ευρώπη θερμαίνεται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή του κόσμου, με τη Γηραιά ήπειρο να βιώνει τα τελευταία χρόνια αυξημένες πυρκαγιές, καύσωνες και καταστροφικές ξηρασίες.

Με πληροφορίες από CNN

Περιβάλλον
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Περιβάλλον / «SAvE Whales»: Tο έξυπνο σύστημα εντοπισμού που θα σώσει τους φυσητήρες

Οι συγκρούσεις με τα πλοία είναι η κυρίαρχη απειλή αφανισμού των φυσητήρων που βρίσκουν καταφύγιο στις ελληνικές θάλασσες. Λύση για την προστασία των φυσητήρων θα δώσει μια καινοτόμο εφαρμογή, το «SAvE Whales». Πότε και πως θα αξιοποιηθεί.
NEWSROOM
Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον «πέρασε» η ΕΕ: Προβλέπει αποκατάσταση 20% έως το τέλος της δεκαετίας

Περιβάλλον / Νόμο – ορόσημο για το περιβάλλον ψήφισε η ΕΕ για αποκατάσταση του 20% της γης και της θάλασσας μέχρι το 2030

Φύτευση δέντρων, ενίσχυση του πληθυσμού των μελισσών και προστασία των θαλασσών - Τι προβλέπει ο νόμος - Γιατί ξέσπασε πολιτική θύελλα στην Αυστρία
NEWSROOM
Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

Περιβάλλον / Γιατί οι θαλάσσιες χελώνες επιτίθενται σε λουόμενους, εξηγούν οι ειδικοί

«Οι χελώνες δεν είναι κατοικίδια, το τάισμα ενός προστατευόμενου είδους με τροφές που δεν αποτελούν την φυσιολογική του διατροφή, αποτελεί όχληση και απαγορεύεται από τον νόμο»
NEWSROOM
Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Περιβάλλον / Στον Ταύρο η πρώτη πολυκατοικία που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει

Με παρεμβάσεις μόνωσης, αερισμού και φωτοβολταϊκού συστήματος, ένα κτήριο στον Ταύρο θα γίνει το πρώτο στην Ελλάδα που παράγει περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει
NEWSROOM
Αρκούδα με 4 μικρά σε χωριό της Μακεδονίας - Όλο και πιο συχνή η εμφάνιση σε κατοικημένες περιοχές

Περιβάλλον / Καστοριά: Αρκούδες κάνουν βόλτες μέσα στα χωριά - 'Ερχονται γιατί ωρίμασαν τα κεράσια, λένε κάτοικοι

Βίντεο καταγράφουν τα ζώα στις κατοικημένες περιοχές - Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις - Πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται
NEWSROOM