Μητσοτάκης: Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025

Μητσοτάκης: Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών έως το 2025 Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα θα αποκτήσει έως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές παραστατικών τεχνών, προαναγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα του προεδρικού διατάγματος που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των καλλιτεχνών

Σε μακροσκελή ανάρτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαιώνει ότι το προεδρικό διάταγμα «δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει» τον τρόπο πρόσληψης ή αμοιβής των καλλιτεχνών από το δημόσιο και δεσμεύθηκε ότι «δεν θίγει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά» δικαιώματα των καλλιτεχνών. 

Στην ίδια ανάρτηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει τρεις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το θέμα: 

  • Δημόσιες πανεπιστημιακού επιπέδου σπουδές παραστατικών τεχνών ως το 2025
  • Άμεση νομοθέτηση για δίκαιη αμοιβή καλλιτεχνών σε όλο το δημόσιο
  • Προστασία και διασφάλιση ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και μισθολογικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

Διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη για το προεδρικό διάταγμα 

«Στη χώρα μας συμβαίνει το εξής παράδοξο: Ενώ είμαστε υπερήφανοι για την σπουδαία και μακραίωνη ιστορία μας στο θέατρο, τον χορό και τη μουσική, εδώ, στη γη των Μουσών, δεν έχουμε, δεν είχαμε ποτέ, σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου στις παραστατικές τέχνες», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του. 

Σημειώνει πως η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου κρατικές σχολές, αλλά συμπληρώνει πως μέχρι σήμερα οι σπουδές στις παραστατικές τέχνες υπήρξαν ασύνδετες από το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα. 

«Αυτή η απουσία σύνδεσης προκάλεσε μέσα στα χρόνια στρεβλώσεις και αβεβαιότητα στους σπουδαστές, αποφοίτους και επαγγελματίες των παραστατικών τεχνών ως προς τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά τους δικαιώματα και αποτελούν πηγή των αντιδράσεων πολλών καλλιτεχνών με αφορμή και το πρόσφατο προεδρικό διάταγμα 85/2022 που ρυθμίζει τα προσόντα όλων των κλάδων για προσλήψεις σε θέσεις διοικητικού -και όχι καλλιτεχνικού- χαρακτήρα στο δημόσιο», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Ακούσαμε τις διαμαρτυρίες των καλλιτεχνών με προσοχή, συνομιλήσαμε, διαβουλευτήκαμε. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Το ΠΔ 85/2022 δεν προκάλεσε αυτή τη διαχρονική παθογένεια, επανέφερε όμως με ένταση το θέμα στον δημόσιο διάλογο», τονίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός. 

«Θα ήθελα να διαβεβαιώσω ότι το προεδρικό διάταγμα δεν ρυθμίζει και δεν αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι καλλιτέχνες προσλαμβάνονται ή αμείβονται στον δημόσιο τομέα για καλλιτεχνικό ή εκπαιδευτικό έργο. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι το προεδρικό διάταγμα δεν θίγει ακαδημαϊκά, επαγγελματικά και μισθολογικά δικαιώματα των καλλιτεχνών, ούτε επιφέρει οποιαδήποτε μεταβολή στη νομική και οικονομική αντιμετώπισή τους. Κάνουμε όμως ένα βήμα παραπάνω για να λήξει αυτή η παρεξήγηση. Δρομολογούμε νομοθετική ρύθμιση που εξαιρεί ρητά τις προσλήψεις καλλιτεχνών στο δημόσιο από το προεδρικό διάταγμα ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι στις προθέσεις μας είναι η στήριξη και αναβάθμιση και όχι η υποβάθμιση του κλάδου», γράφει ακόμη ο κ. Μητσοτάκης. 

Για αυτό, συνεχίζει, η κυβέρνηση προχωρά «άμεσα» σε μία ακόμη κίνηση. «Ξεκαθαρίζουμε το μισθολογικό τοπίο για τους καλλιτέχνες ώστε να είναι σαφές σε όλους ότι εξαιρούνται από το ΑΣΕΠ και πληρώνονται με άλλον τρόπο. Προκειμένου λοιπόν να διορθωθούν αστοχίες και λάθη που παρατηρήθηκαν διαχρονικά σε ΟΤΑ, επεκτείνουμε νομοθετικά στους δήμους την υποχρέωση για τη χρήση ειδικού και όχι του ενιαίου μισθολογίου, έτσι ώστε οι καλλιτέχνες μας να προσλαμβάνονται και να αμείβονται με δίκαιο τρόπο που αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες της φύσης του καλλιτεχνικού επαγγέλματος», συμπληρώνει. 

Κυριάκος Μητσοτάκης: 3 διυπουργικές ομάδες εργασίας 

Η κυβέρνηση «σχεδιάζει άμεσα» τον οδικό χάρτη, με τον οποίο θα αποκτήσει η Ελλάδα έως το 2025 δημόσιες, πανεπιστημιακού επιπέδου, σπουδές στις παραστατικές τέχνες, αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του. 

«Επίσης προχωράμε με τη διαβάθμιση της ωδειακής εκπαίδευσης, της ραχοκοκαλιάς της μουσικής παιδείας στην Ελλάδα, καθώς η ωδειακή παιδεία στη χώρα μας διέπεται ακόμα από Βασιλικό Διάταγμα του 1957», συμπληρώνει. 

Ακόμη, αναφέρει ο πρωθυπουργός, δημιουργούνται τρεις διυπουργικές ομάδες εργασίας- μία για το θέατρο και τη δραματική τέχνη, μία για τον χορό και μία για τη μουσική- με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των γενικών γραμματέων των υπουργείων Παιδείας και Πολιτισμού, φορέων όπως η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, των διευθυντών των κρατικών σχολών και καταξιωμένων καλλιτεχνών. 


 

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

Πολιτική / Μήνυμα Μητσοτάκη για Πρωτομαγιά: «Μέρα με τη μέρα, ενισχύουμε τον εργαζόμενο»

«Πάμε να δούμε πόσες πολιτικές μας για την εργασία μπορώ να σας πω σε λιγότερο από 1 λεπτό» λέει στο TikTok ο πρωθυπουργός, πριν αρχίσει να απαριθμεί μέτρα της κυβέρνησης για την εργασία
LIFO NEWSROOM
Ευτύχης Βαρδουλάκης: «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Newsroom / «Το rebranding του Τσίπρα άργησε»

Υπάρχει χώρος για επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα; Είναι η Ζωή Κωνσταντοπούλου ο αντίπαλος που θέλει η ΝΔ; Γιατί δεν ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ; Και τι σηματοδοτούν οι πρώτες εκατό μέρες του Τραμπ στην εξουσία; O Γιάννης Πανταζόπουλος συζητά με τον σύμβουλο στρατηγικής και επικοινωνίας, Ευτύχη Βαρδουλάκη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Πολιτική / Κυρανάκης: Σύστημα γεωεντοπισμού των τρένων και προσλήψεις σε ΡΑΣ κι ΕΟΔΑΣΑΑΜ

Ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε επίσης την προώθηση σύγχρονης εταιρικής δομής για τον νέο ΟΣΕ, με στόχο την ενίσχυση της αποδοτικότητας και την ταχύτερη εκτέλεση κρίσιμων έργων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό για σιδηρόδρομο: Θα αλλάξουν όσα δεν άλλαξαν εδώ και δεκαετίες

Η αποκατάσταση των υποδομών στη Θεσσαλία, πλήρης τηλεδιοίκηση και αυτόματη πέδηση, γεωεντοπισμός τρένων σε πραγματικό χρόνο και η νέα πλατφόρμα railway.gov.gr στο υπουργικό
LIFO NEWSROOM
Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM