Τσαβούσογλου: «Ανούσια» η αποκατάσταση του διαλόγου με Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Τσαβούσογλου: «Ανούσια» την αποκατάσταση του διαλόγου με Σουηδία και Φινλανδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/NECATI SAVAS
0

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκρινε πως «δεν έχει σημασία» να γίνουν τριμερείς επαφές με τη Σουηδία και τη Φινλανδία όσον αφορά στο αίτημά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν υπάρχει καμία συζήτηση περί αξιολόγησης των αιτήσεων των δύο χωρών χωριστά. 

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον είχε αναφέρει πως η χώρα του επιθυμεί να αποκαταστήσει τον διάλογο με την Τουρκία στο ΝΑΤΟ, αφού η Άγκυρα ανέβαλε επ' αόριστον τις τριμερείς συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Προ της αναβολής, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε προλειάνει το έδαφος δηλώνοντας πως η Σουηδία δεν θα πρέπει να αναμένει στήριξη από την Άγκυρα για την ένταξή της στη Συμμαχία, λόγω των διαδηλώσεων που έλαβαν χώρα στη Στοκχόλμη από κουρδικές και όχι μόνο οργανώσεις - όπου μεταξύ άλλων παραδόθηκε στις φλόγες το τουρκικό εθνικό σύμβολο.

Η Τουρκία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, διατηρεί το δικαίωμα του «βέτο», το οποίο έχει ασκήσει στο θέμα της ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στη Συμμαχία, θέτοντας ως όρο υποχώρησης την καταστολή των Κούρδων στις δύο αυτές χώρες και την παράδοσή τους στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Παγκόσμια ανησυχία μετά το χτύπημα ΗΠΑ σε Ιράν - Διεθνείς αντιδράσεις

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε τα αμερικανικά πλήγματα σε πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν «επικίνδυνη κλιμάκωση σε μια περιοχή που βρίσκεται ήδη στην κόψη του ξυραφιού»
LIFO NEWSROOM
Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Διεθνή / Πεντάγωνο: «Συντριπτικό πλήγμα» στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν - «Ο Τραμπ θέλει ειρήνη»

Με σαφές μήνυμα ότι «δεν επιδιώκεται πόλεμος», αλλά «δεν θα επιτραπεί ποτέ στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε τις λεπτομέρειες της επιχείρησης «Midnight Hammer»
LIFO NEWSROOM