Στην Αίγυπτο πλέον πωλούνται βιβλία με δόσεις- Εξαιτίας του πληθωρισμού

Παιδιά με βιβλία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μετά τα αυτοκίνητα ή τις οικιακές συσκευές, που οι Αιγύπτιοι μπορούν να αποκτήσουν πληρώνοντας σε δόσεις, τώρα- εξαιτίας του πληθωρισμού που έχει εκτιναχθεί- τους δίνεται η δυνατότητα να αγοράσουν και βιβλία με τον ίδιο τρόπο. 

«Το βιβλίο έχει γίνει είδος πολυτελείας εδώ στην Αίγυπτο. Δεν είναι βασικό αγαθό, όπως τα τρόφιμα και οι άνθρωποι κάνουν οικονομία στις πολυτέλειες», λέει ο Μοχάμεντ Ελ- Μπααλί, του εκδοτικού οίκου Sefsala. 

Η διεθνής έκθεση βιβλίου του Καΐρου- που πέρυσι προσέλκυσε 2 εκατομμύρια επισκέπτες- άνοιξε τις πύλες της. Ο φόβος ότι η μεγαλύτερη και παλαιότερη έκθεση βιβλίου του αραβικού κόσμου θα προσελκύσει λιγότερο κόσμο φέτος, οδήγησε στην ιδέα της αποπληρωμής σε δόσεις. 

Η ένωση εκδοτών της Αιγύπτου ανακοίνωσε ότι πλέον οι πελάτες μπορούν να επιλέξουν να αποπληρώσουν ένα βιβλίο σε έως εννέα μήνες, με τόκο 1,5%.

«Το κόστος του χαρτιού και του μελανιού έχει ανέβει τρομακτικά», λέει ο Ελ- Μπααλί. «Ένας τόνος χαρτιού τώρα κοστίζει σχεδόν τέσσερις φορές πάνω από ότι στις αρχές του χρόνου», συμπληρώνει. Ο ίδιος λέει ότι έχει στραφεί στην εκτύπωση βιβλίων στο εξωτερικών και την παραγωγή λιγότερων αντιτύπων, καθώς περιμένει πτώση της ζήτησης.

Με τις τιμές των βιβλίων να έχουν υπερδιπλασιαστεί, κάποιοι Αιγύπτιοι συγγραφείς λένε ότι αυτό επηρέασε και τον τρόπο γραφής τους. Η Ντίνα Αφίφι, συγγραφέας δημοφιλών μυθιστορημάτων για εφήβους λέει ότι έκανε προσαρμογές στο τελευταίο της βιβλίο, προκειμένου να είναι μικρότερο το κόστος της παραγωγής. 

«Το βιβλίο μου περιορίστηκε, σε μόλις 60 σελίδες από περίπου 100, εξαιτίας του αυξανόμενου κόστους εκτύπωσης», λέει. Άλλοι συγγραφείς δηλώνουν ότι περιορίζουν τους λιγότερο σημαντικούς χαρακτήρες και τις περιγραφές στα βιβλία τους, προκειμένου να είναι μικρότερα. 

Οι περισσότεροι αναγνώστες, διαμαρτύρονται οι συγγραφείς, αγοράζουν πλαστά αντίτυπα βιβλίων, χαμηλής ποιότητας που πωλούνται σε πάγκους στους δρόμους όπου οι τιμές τους κυμαίνονται από 1,67 έως 3,35 δολάρια. Τώρα, η Αφίφι εκφράζει την ελπίδα ότι αυτό το σχέδιο με τις δόσεις θα ενισχύσει τις πωλήσεις που πέφτουν. 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Πρώην δικηγόρος του ζητά να δοθεί ασυλία στην Γκισλέιν Μάξγουελ

Ο ίδιος κάλεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης να δώσει στη δημοσιότητα περισσότερα αρχεία από την έρευνά του σε βάρος του μεγαλοεπενδυτή για διακίνηση ανθρώπων και ακολούθως, προέτρεψε την κυβέρνηση να χορηγήσει ασυλία στην πρώην σύντροφό του
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Ο στρατός του Ισραήλ σκότωσε 67 Παλαιστίνιους που ζητούσαν βοήθεια, λέει η Χαμάς

Διεθνή / Γάζα: Νεκροί από ισραηλινά πυρά τουλάχιστον 67 Παλαιστίνιοι που ζητούσαν βοήθεια- Κινδυνεύει με λιμοκτονία ο θύλακας

Οι IDF δήλωσαν ότι είχαν «ρίξει προειδοποιητικά πυρά» για να απομακρύνουν «μια άμεση απειλή» και αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών που δίνει η Χαμάς
LIFO NEWSROOM
Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

Διεθνή / Στα Κατεχόμενα ο Ερντογάν: «Ειρηνευτική επιχείρηση» χαρακτήρισε την εισβολή στην Κύπρο

«Στην 51η επέτειο της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο, θυμάμαι με έλεος τους μάρτυρες που έδωσαν τη ζωή τους για τον υπαρξιακό αγώνα του τουρκοκυπριακού λαού», αναφέρει
LIFO NEWSROOM
Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια - Μια ματιά στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

Διεθνή / Παρελάσεις, σημαίες, τραγούδια: Μέσα στην καμπάνια που εξαναγκάζει τα παιδιά της Ουκρανίας να αγαπήσουν τη Ρωσία

«Κάθε φορά που ξεκινούσε το μάθημα, η δασκάλα μάς έβαζε να σηκωθούμε, να βάλουμε το χέρι στην καρδιά και να ακούσουμε τον ρωσικό εθνικό ύμνο»
LIFO NEWSROOM
Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Διεθνή / Reuters: Οι Έλληνες πενθούν, οι Τούρκοι γιορτάζουν την επέτειο της εισβολής που δίχασε την Κύπρο

Τουρκία και Κύπρος τιμούν διαφορετικά την 20ή Ιουλίου, με μνήμες, επιμνημόσυνες τελετές και δηλώσεις που αναζωπυρώνουν τις ιστορικές πληγές. Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για «μακρύ δρόμο μπροστά»
LIFO NEWSROOM
Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Διεθνή / Ο Τζόνι Ντεπ βγάζει στο σφυρί έργα τέχνης – Ανάμεσά τους μια αυτοπροσωπογραφία και ένας πίνακας για την κόρη του

Η συλλογή «Let the Light In» περιλαμβάνει έργα που φιλοτέχνησε ο σταρ των «Πειρατών της Καραϊβικής» στη νότια Γαλλία στις αρχές των 00s, την εποχή της σχέσης του με τη Βανέσα Παραντί
LIFO NEWSROOM
Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Διεθνή / Η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους θα επέτρεπε την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, λέει ειδικός

Το Gaza Marine εντοπίστηκε το 2000, αλλά έκτοτε η εκμετάλλευσή του εμποδίζεται από νομικές αντιπαραθέσεις και την άρνηση του Ισραήλ να επιτρέψει ανάπτυξη των κοιτασμάτων
LIFO NEWSROOM