Αυστριακή υπουργός Άμυνας: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για μπλακ άουτ

Αυστριακή υπουργός Άμυνας: Η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί για μπλακ άουτ Facebook Twitter
0

Για τον κίνδυνο εκτεταμένων μπλακ άουτ, τόσο στην Αυστρία όσο και σε τμήματα της ΕΕ, προειδοποιεί η Αυστριακή υπουργός Άμυνας, Κλαούντια Τάνερ. 

Το σωστό ερώτημα, δεν είναι εάν θα γίνουν μπλακ άουτ, αλλά πότε θα γίνουν, επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Welt, βασίζοντας τις εκτιμήσεις της σε εμπειρογνώμονες των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων. 

«Για τον Πούτιν, οι κυβερνοεπιθέσεις από χάκερ στα δίκτυα τροφοδοσίας αποτελούν μέρος του υβριδικού πολέμου. Δεν πρέπει να προσποιούμαστε ότι αυτά είναι μόνο θεωρίες. Πρέπει να προετοιμαστούμε στην Αυστρία και την ΕΕ για μπλακ άουτ», υπογραμμίζει η Τάνερ. 

Στη συνέντευξη, η υπουργός Άμυνας περιγράφει το σχέδιο της αυστριακής κυβέρνησης και του στρατού, για την αντιμετώπιση εκτεταμένων διακοπών ρεύματος λόγω κυβερνοεπιθέσεων. Μάλιστα, σημειώνει πως η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από το 2020. 

«Η αστυνομία, η πυροσβεστική, οι μονάδες πολιτικής προστασίας και ο στρατός διεξάγουν τακτικά κοινές ασκήσεις, συχνά με τη συμμετοχή δήμων και σχολείων. Διανέμουμε επίσης σε δημόσιους χώρους φυλλάδια με τίτλο "Μπλακ άουτ - και μετά;", παρέχοντας στους πολίτες συμβουλές για το πώς να συμπεριφερθούν σε περίπτωση διακοπής ρεύματος καθώς και πώς να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν εγκαίρως βασικά είδη», εξηγεί. 

«Γνωρίζατε ότι την τέταρτη ημέρα ενός μπλακ άουτ, το ένα τρίτο του πληθυσμού δεν θα μπορούσε πλέον να φροντίσει τον εαυτό του;», σημειώνει. 

Σε ό,τι αφορά στην προετοιμασία των ενόπλων δυνάμεων, η Τάνερ επισημαίνει πως στόχος είναι να επενδυθούν περίπου 180 εκατ. ευρώ έως το 2025, για την επέκταση των 100 «αυτοδύναμων στρατώνων», οι οποίοι θα έχουν ενεργειακή αυτάρκεια και θα μπορούν να λειτουργούν για δύο εβδομάδες. Επίσης, 12 στρατόπεδα προετοιμάζονται ήδη ως «νησίδες ασφαλείας», προκειμένου να είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εκπροσώπους των αρχών ασφαλείας και εθελοντές, σε περίπτωση κρίσης. 

Αναφερόμενη στην Ουκρανία, κάνει λόγο για «πόλεμο φθοράς», που διεξάγεται με μεγάλη ένταση και μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές. Εκτιμά ότι πιθανόν να μειωθούν οι πολεμικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου η Ουκρανία και η Ρωσία να προετοιμαστούν «για μια νέα επίθεση την άνοιξη». Σε άλλο σημείο, σχολιάζει πως παρά τις νίκες που καταγράφει ο ουκρανικός στρατός, «δεν είναι σαφές αν θα υπάρξει ποτέ νικητής σε αυτόν τον πόλεμο».

Παράλληλα, τονίζει ότι είναι σημαντικό να διεξάγονται συνομιλίες στο παρασκήνιο και το βάρος να πέφτει ολοένα περισσότερο στη διπλωματία. «Υπάρχει βέβαια και η άποψη ορισμένων κρατών στην ΕΕ ότι η Ουκρανία ως κυρίαρχο κράτος θα πρέπει να αποφασίσει μόνη πότε θα διαπραγματευτεί και με ποιον στόχο. Μπορεί βέβαια να το δει κανείς και αλλιώς, ότι η Δύση, η οποία στηρίζει την Ουκρανία εδώ και μήνες με όπλα και βοήθεια δισεκατομμυρίων, πρέπει να συνεργαστεί με το Κίεβο ώστε να προσδιορίσουν ποιο είναι το όριο αυτού του πολέμου και πότε θα έχει νόημα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις σε μια κατάλληλη μορφή», δηλώνει ακόμη η Τάνερ. 

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Διεθνή / Τελεσίγραφο Τραμπ στον Μαδούρο για να εγκαταλείψει την εξουσία στη Βενεζουέλα

Σύμφωνα με Αμερικανικά μέσα, ο Τραμπ είπε: «Μπορείς να σώσεις τον εαυτό σου και τους πιο κοντινούς σου, αλλά πρέπει να φύγεις από τη χώρα τώρα», προσφέροντας ασφαλή διέλευση στον Μαδούρο
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Διεθνή / Ισπανία: Κινητοποιήθηκε ο στρατός για την αφρικανική πανώλη των χοίρων - Από τι προκλήθηκε η νόσος

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων εξαπλώνεται γρήγορα ανάμεσα στα γουρούνια και τους αγριόχοιρους, αποτελώντας σημαντικό οικονομικό κίνδυνο για την Ισπανία, μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες εξαγωγές χοιρινού στον κόσμο
LIFO NEWSROOM
Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Διεθνή / Ο Γκάι Πιρς ζητά συγγνώμη για posts κατά του Ισραήλ – Αποχωρεί από τα social media

Ο διάσημος ηθοποιός ζήτησε συγγνώμη για τη δημοσιοποίηση «παραπληροφόρησης και ψευδών ισχυρισμών» εναντίον του Ισραήλ στα social media, όπου είχε εκφράσει την υποστήριξή του στην Παλαιστίνη
LIFO NEWSROOM