Η δυναστεία των Brueghel και το αθάνατο καλλιτεχνικό τους brand name

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Pieter Brueghel the Younger, The Birdtrap.
0

Ενώ τα έργα των Pieter Brueghel του νεότερου και Jan Brueghel του πρεσβύτερου βγαίνουν σε δημοπρασία στο Λονδίνο, η εξερεύνηση του μπερδεμένου όσο λίγα γενεαλογικού δέντρου μιας δυναστείας της τέχνης γίνεται ένα προκλητικό παιχνίδι. Πατέρας, γιος, αδέλφια, συνθέτουν μια οικογένεια καλλιτεχνών που καλύπτει σχεδόν 200 χρόνια από το 1525 και μετά, δημιουργώντας ένα αθάνατο brand name.

Οι χιονισμένες σκηνές και οι βιβλικές ή κλασικές εικόνες τους συχνά μεταφέρουν πολλαπλά νοήματα, αποκαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της ζωής στις Κάτω Χώρες, το σημερινό Βέλγιο και την Ολλανδία, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, όταν η κυριαρχία της Καθολικής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων κλονίστηκε από το σχίσμα της προτεσταντικής μεταρρύθμισης.

Το όραμα αυτής της δυναστείας καλλιτεχνών είναι τόσο ζωντανό και αναγνωρίσιμο που στο πέρασμα των χρόνων επηρέασε καλλιτέχνες από τον Peter Doig έως τον Jeff Koons και ενέπνευσε τους πάντες, από τον Ρώσο σκηνοθέτη Andrei Tarkovsky και τους ποιητές W.H. Auden και William Carlos Williams έως τον David Bowie.

Οι χιονισμένες σκηνές και οι βιβλικές ή κλασικές εικόνες τους συχνά μεταφέρουν πολλαπλά νοήματα, αποκαλύπτοντας την πολυπλοκότητα της ζωής στις Κάτω Χώρες, το σημερινό Βέλγιο και την Ολλανδία, κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, όταν η κυριαρχία της Καθολικής Αυτοκρατορίας των Αψβούργων κλονίστηκε από το σχίσμα της προτεσταντικής μεταρρύθμισης.

Όλα ξεκινούν με τον Pieter Brueghel τον πρεσβύτερο (περίπου 1525/30-1569), του οποίου την ταπεινή καταγωγή αποκαλύπτει το επώνυμό του που κυριολεκτικά σημαίνει «μικρό χωριό». Εξαιρετικό ταλέντο, μετακόμισε στις Βρυξέλλες ως έφηβος για να γίνει μαθητής του Coecke, του επίσημου καλλιτέχνη της αυλής των Αψβούργων.

Ο Coecke θα γινόταν πεθερός του Pieter, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της δουλειάς του καλύτερου μαθητή του. Από το 1559 εξέπεσε το «h» από το αρχικό επώνυμο (Brueghel) και άρχισε να υπογράφει τους πίνακές του ως Bruegel – σήμερα και οι δύο γραφές είναι αποδεκτές.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Pieter Bruegel the Elder, Γάμος Χωρικών, 1566–69.

Έργα του όπως το «Γλέντι του γάμου των αγροτών» ή οι «Κυνηγοί στο χιόνι» –και τα δύο βρίσκονται σήμερα στο Kunsthistorisches Museum της Βιέννης– απεικονίζουν τη ζωή των αγροτών. Γενικά παρουσιάζει απλούς ανθρώπους παρέα με πολυμαθείς, συχνά κάνοντας ανατρεπτικές αναφορές στην ποίηση, στη φιλοσοφία, στην πολιτική και στη θρησκεία.

Ο Pieter Brueghel ο πρεσβύτερος ήταν επίσης ο πρώτος καλλιτέχνης που αποτύπωσε τη χιονόπτωση σε ελαιογραφίες. Η «Λατρεία των μάγων στο χιόνι» είναι μια θαυμάσια υπόμνηση χιονοθύελλας, ενώ η «Παγίδα για τα πουλιά», που δείχνει ένα παγωμένο τοπίο και σε πρώτο πλάνο μια παγίδα στημένη μπροστά σε ένα ανοιχτό παράθυρο, είναι μια μεταφορά για την ύπαρξη του θείου όπως την αντιλαμβάνεται ένας αόρατος παρατηρητής μέσα από το παράθυρο.

Ο Pieter Brueghel ο πρεσβύτερος πέθανε σε ηλικία 45 ετών, έχοντας δημιουργήσει ακριβώς 45 πίνακες.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Pieter Bruegel the Elder, Κυνηγοί στο χιόνι, 1565.

Οι γιοι του –ο Pieter Brueghel ο νεότερος (1564/5-1637/8), που μερικές φορές αποκαλείται και Pieter Brueghel II, και ο Jan Brueghel ο πρεσβύτερος (1568-1625), που ονομάστηκε έτσι επειδή απέκτησε γιο με το ίδιο όνομα– ήταν και οι δύο κάτω των πέντε ετών όταν ο ίδιος πέθανε, αλλά έγιναν απίστευτα επιτυχημένοι καλλιτέχνες. Υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το ποιος τους δίδαξε. Η αγαπημένη μου είναι ότι ήταν η Mayken Verhulst, η γιαγιά τους, η οποία ήταν μια εξαιρετικά ικανή μικρογράφος.

Ο Pieter Brueghel ο νεότερος κληρονόμησε την οικογενειακή επιχείρηση και ζωγράφισε επαναλήψεις των πιο διάσημων πινάκων του πατέρα του. Έτσι υπάρχουν περισσότερα από 40 αντίγραφα του έργου «Η παγίδα των πουλιών», που έχουν αντιγραφεί από τον ίδιο. Έζησε μέχρι τα εβδομήντα του χρόνια και δημιούργησε συνολικά σχεδόν 1.000 γνωστούς πίνακες.

Καθώς προχωρούσε η καριέρα του, παρήγε όλο και περισσότερες δικές του πρωτότυπες συνθέσεις, αναπτύσσοντας περαιτέρω τα αγροτικά θέματα και τοπία, συχνά συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά ανατρεπτικά στοιχεία.

Στο έργο του «Οι φλαμανδικές παροιμίες», που βασίζεται στην ομώνυμη σύνθεση του πατέρα του του 1559, έχει αναπαραστήσει την απόδοση περισσότερων από 100 παροιμίες σε μια σκηνή γεμάτη φιγούρες. Μεταξύ των παράλογων και συχνά ανόητων χαρακτήρων είναι κάποιος που χτυπάει το κεφάλι του σε έναν τοίχο από τούβλα, κάποιος άλλος που πετάει φτερά στον άνεμο και ένας τυφλός που οδηγεί έναν άλλο τυφλό.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Pieter Brueghel II, Οι Φλαμανδικές Παροιμίες, 1660

Μία από τις καλύτερες πρωτότυπες συνθέσεις του, ο «Κακός βοσκός», είναι μια αμφίσημη εκδοχή της διάσημης ιστορίας της Βίβλου – συμπάσχεις με τον άπιστο βοσκό που εγκαταλείπει το πόστο του, παρόλο που υποτίθεται ότι δεν πρέπει.

Αν ο Pieter Brueghel ο νεότερος είναι ο υπεύθυνος γιος, ο Jan Brueghel ο πρεσβύτερος είναι ο επαναστάτης. Πήγε στην Ιταλία για σχεδόν επτά χρόνια και έγινε φίλος με πολλούς κορυφαίους καλλιτέχνες, συμπεριλαμβανομένου του μετέπειτα συνεργάτη του, Peter Paul Rubens.

Ο Jan Brueghel ο πρεσβύτερος επέστρεψε στην Αμβέρσα το 1600 και βρισκόταν στην αιχμή του δόρατος όσον αφορά τις εξελίξεις στην τέχνη. Ήταν ένας από τους πρώτους ζωγράφους νεκρών φύσεων, ιδιαίτερα των λουλουδιών, και κληρονόμησε από τον πατέρα του, ίσως και από τη γιαγιά του, την ικανότητα να δημιουργεί απίστευτες λεπτομέρειες σε μικρή κλίμακα.

Το «Δασικό τοπίο» του Jan Brueghel του πρεσβύτερου από το 1610 αναδεικνύει την ικανότητά του να ζωγραφίζει πανοραμικές απόψεις. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που εκτέλεσε ποτέ σε χαλκό, γεγονός που προσδίδει στο χρώμα μια φωτεινή ποιότητα, και φιλοτεχνήθηκε ενώ ήταν ο ζωγράφος της αυλής των κυβερνητών των νότιων Κάτω Χωρών.

Υπήρξε καινοτόμος, επινοώντας νέα είδη ζωγραφικής, όπως πίνακες με γιρλάντες λουλουδιών και παραδεισένια τοπία, και αντιπροσώπευε τον τύπο του pictor doctus, του πολυμαθούς ζωγράφου, τα έργα του οποίου προέρχονται από τα θρησκευτικά μοτίβα και τις φιλοδοξίες της καθολικής αντιμεταρρύθμισης, καθώς και από την επιστημονική επανάσταση και το ενδιαφέρον της για την ακριβή περιγραφή και ταξινόμηση.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Jan Brueghel the Elder, Δασικό Τοπίο, μετ. 1605 - 1610. Kunsthistorisches Museum
Μπρεγκελ Facebook Twitter
Jan Brueghel the Elder, Βάζο με λουλούδια, Prado

Ο καλλιτέχνης είχε τα παρατσούκλια «Velvet» Brueghel, «Flower» Brueghel και «Paradise» Brueghel. Το πρώτο πιστεύεται ότι του δόθηκε λόγω της μαεστρίας του στην απόδοση των υφασμάτων στα έργα του.

Ο Jan Breughel ο νεότερος (1601-78), που μερικές φορές αποκαλούνταν Jan Breughel II, μιμήθηκε τον πατέρα του και ενώ ορισμένα από τα έργα του είναι εξαιρετικά, είχε πολλούς βοηθούς και η παραγωγή του είναι απίστευτα μπερδεμένη. Οι επόμενες γενιές, Jan Pieter Breughel (1628 έως μετά το 1682), Jan Baptist Breughel (1647-1710) και Ambrosius Breughel (1617-75), είναι σχεδόν εντελώς άγνωστες.

Εξαίρεση αποτελεί ο γιος του Jan Breughel του νεότερου, ο εκπληκτικός ζωγράφος νεκρών φύσεων Abraham Brueghel (1631-1680), και ο εξαιρετικά επιτυχημένος David Teniers ο νεότερος (1610-90), ο οποίος εντάχθηκε στη δυναστεία όταν παντρεύτηκε μία από τις κόρες του Jan Breughel του πρεσβύτερου.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Abraham Brueghel, Γυναίκα με τρία παιδιά κόβει σύκα σε κήπο

O Abraham Brueghel γεννήθηκε στην Αμβέρσα και μεγάλο μέρος της καλλιτεχνικής του κατάρτισης προήλθε από τον πατέρα του, τον Jan Breughel τον νεότερο. Άρχισε να γίνεται γνωστός ζωγράφος στα εφηβικά του χρόνια. Ο πατέρας του πούλησε μία από τις ανθισμένες νεκρές φύσεις του όταν ήταν μόλις 15 ετών.

Το 1649, σε ηλικία 18 ετών, πήγε στην Ιταλία για να ολοκληρώσει μια παραγγελία για τον πρίγκιπα Antonio Ruffo στη Σικελία. Ήταν η πρώτη από τις πολλές στις οποίες επέδειξε την ικανότητά στη σχεδίαση νεκρών φύσεων με φυτά. Ήδη το 1649 σε μια απογραφή του προστάτη του πλέον πρίγκιπα Antonio Ruffo τού αποδόθηκαν εννέα πίνακες με λουλούδια.

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1659, μετακόμισε στη Ρώμη όπου παντρεύτηκε μια Ιταλίδα, ενώ εντάχθηκε στους Bentvueghels, μια ένωση κυρίως Ολλανδών και Φλαμανδών καλλιτεχνών που εργάζονταν στη Ρώμη. Από τότε υπέγραφε ως Abraham Breughel. Μετακόμισε στη Νάπολη και παρέμεινε εκεί μέχρι τον θάνατό του.

Απέκτησε φήμη για τις νεκρές φύσεις του, ειδικότερα για τις νεκρές φύσεις με λουλούδια στα οποία επέμεινε σε όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Οι ολοένα πιο πλούσιες νεκρές φύσεις των Φλαμανδών ζωγράφων Frans Snyders, Jan Fyt και Pieter Boel, οι οποίοι είχαν επίσης εργαστεί στην Ιταλία, αποτέλεσαν τις κύριες επιρροές του.

Στα έργα του συνδύασε τη φλαμανδική προτίμηση στη διακοσμητική αφθονία με τη σαρωτική κίνηση του υψηλού μπαρόκ των Ιταλών συγχρόνων του, όπως ο Μικέλε Πάτσε ντελ Καμπίντολιο και ο Μιχαήλ Άγγελος Τσερκότσι.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
David Teniers the Younger, Ο αρχιδούκας Λεοπόλδος Γουλιέλμος στην Πινακοθήκη του στις Βρυξέλλες, περ. 1647–1651, Prado

Ο David Teniers ο νεότερος, σύζυγος της Anna Brueghel, κόρης του Jan Breughel του πρεσβύτερου, ήταν Φλαμανδός καλλιτέχνης, από τους επιφανείς εκπροσώπους της Σχολής της Αμβέρσας την εποχή του βορειοευρωπαϊκού μπαρόκ στο Βέλγιο. Μαθήτευσε για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εργαστήριο του πατέρα του, που ήταν επηρεασμένος από τους ζωγράφους της Αμβέρσας, Jakob Jordens, Peter Paul Rubens και Anthony van Dyck. Ο διάσημος και σεβάσμιος Rubens ήταν κηδεμόνας της γυναίκας του μετά τον θάνατο του πατέρα της.

Το 1651 ο Teniers μετακόμισε στις Βρυξέλλες, όπου διετέλεσε ζωγράφος της αυλής του αρχιδούκα Λεοπόλδου Γουλιέλμου και υπεύθυνος για τη συλλογή του με έργα τέχνης. Ίδρυσε το 1663 στις Βρυξέλλες την Ακαδημία Καλών Τεχνών και το 1665 την Ακαδημία της Αμβέρσας. Διακρίθηκε για την απόδοση πολυπρόσωπων σκηνών, π.χ. στα χωριάτικα πανηγύρια του, και τοπογραφικών συνθέσεων, ενώ οι νεκρές φύσεις, οι θρησκευτικές σκηνές και οι προσωπογραφίες του διακρίνονταν για την ακρίβεια στις λεπτομέρειες.

Ένα αριστουργηματικό έργο του είναι η περίφημη ελαιογραφία με τον τίτλο «Ο αρχιδούκας Λεοπόλδος Γουλιέλμος στην Πινακοθήκη του στις Βρυξέλλες» (1651, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, Βιέννη), όπου εικονίζονται 51 έργα τέχνης από τις συλλογές της πλούσιας πινακοθήκης του αρχιδούκα.

Μπρεγκελ Facebook Twitter
Pieter Bruegel the Elder, Χωριό, Συστάδα δέντρων και ένα μουλάρι
Μπρεγκελ Facebook Twitter
Pieter Brueghel the Younger, Η πληρωμή της δεκάτης
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι κυνηγοί στο χιόνι: Η πιο γνωστή εικόνα του χειμώνα στη δυτική τέχνη

Εικαστικά / Οι κυνηγοί στο χιόνι: Η πιο γνωστή εικόνα του χειμώνα στη δυτική τέχνη

O Πίτερ Μπρέγκελ αποδίδει με μοναδικό τρόπο το κρύο, τη σιωπή και την αίσθηση της ακινησίας σε έναν πίνακα που συνεχίζει να εμπνέει και να είναι σημείο αναφοράς για σύγχρονους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η πυκνοκατοικημένη μαγεία του Μπρέγκελ

Εικαστικά / Η πυκνοκατοικημένη μαγεία του Μπρέγκελ

Το βάθος και το πλάτος του εικονογραφικού του κόσμου και η παρατηρητικότητά του, διαφαίνονται κυρίως στις απεικονίσεις της καθημερινής ζωής και λάμπουν ακόμα ανεξίτηλα, απαράμιλλα σε αυτές τις 15 εικόνες υψηλής ανάλυσης που σάς παρουσιάζουμε σήμερα.
Το αιώνιο μυστήριο των «Δύο αλυσοδεμένων μαϊμούδων»

Εκθέσεις / Το αιώνιο μυστήριο των «Δύο αλυσοδεμένων μαϊμούδων»

Μια μεγάλη έκθεση στη Βιέννη σηματοδοτεί τα 450 χρόνια από τον θάνατο του Πίτερ Μπρέγκελ περιλαμβάνοντας και το πιο αινιγματικό έργο του. Τι ήθελε άραγε να μας «πει» ο σπουδαίος Φλαμανδός ζωγράφος;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση που μας ταξιδεύει στις διαχρονικές του συνδέσεις

Εικαστικά / Το «Πλέγμα των Κυκλάδων» και μια έκθεση για τις διαχρονικές του συνδέσεις

Μπορεί η σύγχρονη τέχνη να συνομιλήσει δημιουργικά με την αρχαία πολιτιστική κληρονομιά; Στην ΕΦΑ Κυκλάδων πίστεψαν στο «στοίχημα» και έτσι προέκυψε μια έκθεση με ξεχωριστό ενδιαφέρον στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Από τον Περικλή Βυζάντιο και τον Jean Tinguely μέχρι τον Robert McCabe

Εικαστικά / «Νήματα επιλογής»: Μια αθηναϊκή έκθεση δένει φωνές και γενιές

Μια ομαδική έκθεση στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών, με έργα των Περικλή Βυζάντιου, Robert McCabe και Jean Tinguely, μεταξύ άλλων, φέρνει σε διάλογο Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες διαφορετικών αναφορών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Εικαστικά / Ο «Ένοικος» του Παντελή Μάκκα: Μια γιορταστική βιντεοεγκατάσταση

Μια ρετροσπεκτίβα δεκαπέντε χρόνων η οποία αποτελείται από έναν καταιγισμό εικόνων που δημιούργησε με την κάμερά του ο γνωστός video artist για μια σειρά σημαντικών παραστάσεων, οι οποίες παρουσιάζονται αποδεσμευμένες από τη θεατρική τους υπόσταση.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ξεκινάει το Back to Athens 2025

Εικαστικά / Back to Athens: Ο ετήσιος εικαστικός θεσμός επιστρέφει στο Μέγαρο Ησαΐα

Με κεντρική θεματική «Η διαίρεση της ζωής», το Back to Athens 2025 παρουσιάζει 30 εκθέσεις, εγκαταστάσεις, performance και προβολές από καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Εικαστικά / Takis: Αρχαϊκός καλλιτέχνης, προφήτης, μάντης, μάγος. Σίγουρα μοναδικός

Με μια μεγάλη έκθεση σε δύο μέρη, στην Αθήνα και στην Άνδρο, το Ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή γιορτάζει τα εκατό χρόνια του Takis, μίας από τις σημαντικότερες σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας εικαστικής σκηνής.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια νέα τοιχογραφία με τη ζωή των σεξεργατριών σε έναν δρόμο του Μεταξουργείου

Εικαστικά / Μια νέα τοιχογραφία για την αόρατη ζωή των σεξεργατριών στην οδό Ιάσωνος

Η διεθνής εικαστικός Paulina Olowska δημιουργεί μια τοιχογραφία στον πεζόδρομο του Μεταξουργείου για τις γυναίκες και γειτόνισσές της με τις οποίες καλημερίζεται και πίνει καφέ.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο ζωοπλάστης γλύπτης Ευριπίδης Βαβούρης (1911-1987) 

Εικαστικά / Ευριπίδης Βαβούρης: Πέρα από το «Λαγωνικό» της Φωκίωνος Νέγρη

Ο δημιουργός του γνωστού αγάλματος της Κυψέλης υπήρξε ένας στοχαστικός γλύπτης της Αθήνας με αξιόλογη πορεία, που απέδιδε πειστικά και με μεγάλη ευαισθησία τα κατοικίδια ζώα. Μια επίσκεψη στο ατελιέ του, που έχει διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση, αποτέλεσε το ερέθισμα για να τον ανακαλύψουμε και να τον επανεκτιμήσουμε. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Εικαστικά / Ένας Ιούνιος γεμάτος τέχνη: 28 εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Μια σειρά από εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών χαρακτηρίζουν την έναρξη του καλοκαιριού. Από τα Plásmata 3 της Στεγης έως την αναδρομική έκθεση του Takis κι από τη Marlene Dumas έως την Charline von Heyl.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μαρλέν

Εικαστικά / Marlene Dumas: «Η τέχνη είναι πάντοτε μια πράξη εναντίον της βίας»

Η κορυφαία Νοτιοαφρικανή ζωγράφος παρουσιάζει την πρώτη ατομική της έκθεση στην Ελλάδα, στην οποία τα έργα της διαλέγονται με αρχαιότητες από τις μόνιμες συλλογές του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ