Πώς μια ψηφιακή γάτα έγινε «πονοκέφαλος» για το Πεκίνο

How a Twitter account with a cat avatar took on Beijing Facebook Twitter
0

Οι πρωτοφανούς έντασης και τόλμης διαδηλώσεις που σάρωσαν την Κίνα πριν από λίγες ημέρες, ανέδειξαν έναν απρόσμενο πρωταγωνιστή: Ένα άβαταρ γάτας σε κινεζικό λογαριασμό στο Twitter. 

Καθώς χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους αξιώνοντας το τέλος των περιορισμών της περιβόητης πολιτικής «μηδενικής Covid» και ευρύτερων ελευθεριών, ο λογαριασμός «Ο δάσκαλος Λι δεν είναι δάσκαλός σου» (Teacher Li is Not Your Teacher) έκανε live αναρτήσεις σε πραγματικό χρόνο για τις διαδηλώσεις, προσφέροντας στη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά και τους ντόπιους ένα σπάνιο παράθυρο στις ραγδαίες εξελίξεις. 

Ο άνθρωπος πίσω από τον λογαριασμό είναι ο Λι, ένας διοπτροφόρος τριαντάχρονος ζωγράφος, που περνούσε τις ώρες του μπροστά από την οθόνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την εστία της οργής, σε ένα σαλόνι σπιτιού στην Ιταλία. 

«Δεν έχω δει το φως του ήλιο για διάστημα που μοιάζει πολύ μεγάλο» ανέφερε ο Λι στο CNN, μία εβδομάδα μετά το ξέσπασμα των οργισμένων κινητοποιήσεων. 

Για μέρες και νύχτες ο «δάσκαλος Λι» λάμβανε καταιγισμό ιδιωτικών μηνυμάτων στο inbox του Twitter, με λογής υλικό και ενημερώσεις από ανθρώπους στην Κίνα, τα οποία πόσταρε εκ μέρους τους, γλιτώνοντάς τους από τις συνέπειες των κινεζικών αρχών. 

Σημειώνεται πως, εντός Κίνας, βίντεο, φωτογραφίες και λογής περιεχόμενο των διαδηλώσεων λογοκρινόταν ή αποσυρόταν άμεσα. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες, οι μάρτυρες ή οι πάσης φύσεως ενδιαφερόμενοι που μπορούσαν να παρακάμψουν το Μεγάλο Τείχος Προστασίας της Κίνας (σ.σ Great Firewall, σειρά νόμων και τεχνολογιών για την εσωτερική ρύθμιση της χρήσης διαδικτύου), έστελναν στον «δάσκαλο Λι» το υλικό τους, συμβάλλοντας στην κρίσιμη ενημέρωση των ανθρώπων εντός και εκτός χώρας. 

Πώς μια ψηφιακή γάτα έγινε «πονοκέφαλος» για το Πεκίνο Facebook Twitter
Ο Λι έμεινε ξάγρυπνος μερόνυχτα πίσω από μία οθόνη, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την εστία των κινητοποιήσεων

Ο Λι λάμβανε πάνω από δέκα μηνύματα το δευτερόλεπτο, στο ζενίθ των διαδηλώσεων. Οι followers του τετραπλασιάστηκαν σε δύο εβδομάδες, ξεπερνώντας τους 800.000. Δημοσιογράφοι, αναλυτές, παρατηρητές, ακτιβιστές και απλοί πολίτες παρακολουθούσαν στενά το feed του, πολλές φορές αναπαράγοντάς το και οι ίδιοι. 

«Δεν είχα το χρόνο να αντιδράσω. Η μόνη μου σκέψη εκείνη τη στιγμή ήταν να καταγράφω ό,τι συνέβαινε. Η επίδραση ήταν πέραν πάσης φαντασίας. Δεν περίμενα δισεκατομμύρια κλικ στο φιντ μου σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα» λέει ο ίδιος. 

Στο στόχαστρο των κινεζικών αρχών

Καθώς, όμως, η φήμη του και η επίδρασή του μεγάλωνε, σύντομα υπέπεσε στην αντίληψη των κινεζικών αρχών που, στο πλαίσιο της σαρωτικής εκστρατείας παρακολούθησης, εκφοβισμού και καταστολής, άρχισαν να τον παρακολουθούν στενά, παρενοχλώντας τους γονείς του που ζουν στην Κίνα.

«Καθώς άρχισα να ανανεώνω το Twitter, κάλεσαν τους γονείς μου για να τους πουν να σταματήσω τις αναρτήσεις. Κι έπειτα πήγαν στο σπίτι μας τα μεσάνυχτα για να τους παρενοχλήσουν, για δεύτερη φορά μέσα στην ίδια μέρα» περιγράφει ο Λι. 

Το επόμενο πρωί, οι αρχές κατηγορούσαν τον Λι για «επίθεση κατά του έθνους και του κομμουνιστικού κόμματος» παρουσιάζοντας μια σειρά από tweets ως «ποινικά αποδεικτικά στοιχεία». 

«Ήθελαν να ξέρουν αν βρίσκονταν ξένες δυνάμεις πίσω από εμένα, αν λάμβανα από κάπου χρήματα, ή πλήρωνα τον κόσμο για τα όσα έστελνε» εξηγεί ο Λι. 

Πώς μια ψηφιακή γάτα έγινε «πονοκέφαλος» για το Πεκίνο Facebook Twitter
Το doodle του Λι με το σκίτσο μιας γάτας

Κόντρα στις εκκλήσεις του πατέρα του να σταματήσει τις αναρτήσεις, ο ίδιος δηλώνει πως πλέον δεν μπορεί να κάνει πίσω και εξάλλου δε νιώθει πως κάνει κάτι μεμπτό. 

Το μόνο πράγμα που μετανιώνει ο Λι, είναι το όνομα του λογαριασμού του που, όπως λέει, δεν έτυχε σοβαρής σκέψης. 

«Αν ένας λογαριασμός είναι να αφήσει το αποτύπωμά του στην ιστορία, πρέπει να έχει μια σοβαρή ονομασία» λέει ο ίδιος. 

Όσο για την profile pic του, ένα σκίτσο μιας τάμπι γατούλας, δηλώνει περήφανος. 

«Η γάτα είναι πια γνωστή στην κινεζική ομογένεια σε όλο τον κόσμο. Αλλά παράλληλα, έχει γίνει και η πιο επικίνδυνη γάτα στο διαδίκτυο της Κίνας» λέει. 

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM