Τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε;

Τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε; Facebook Twitter
Τα σημάδια φθοράς είναι ορατά. Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως τελικά είναι λιγότερο δύσκολος από όσο είχε προεξοφληθεί. Εικονογράφηση: bianka/LifO
0

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ δημοσιεύθηκαν πέντε διαφορετικές δημοσκοπήσεις (Pulse, ALCO, Metron Analysis, Prorata, Marc). Και οι πέντε, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, καταλήγουν σε κάποια κοινά συμπεράσματα:

• Η ΝΔ διατηρεί σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ελαφρώς μειούμενο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αλλά πάντως διακριτό και πέραν του εύρους του «στατιστικού σφάλματος».

• Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη παραμένει πιο ισχυρή από εκείνη του κ. Τσίπρα, ειδικά σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να παραμένει ισχυρός στο πεδίο των ψυχικών ταυτίσεων με πιο λαϊκά στρώματα και νεότερες ηλικίες. Στοιχείο αναμφίβολα σημαντικό, αλλά που δεν συνιστά από μόνο του προϋπόθεση εκλογικής επικράτησης.

• Ο βαθμός αποδοχής της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει μεν, ωστόσο παραμένει αξιοσημείωτος. Ποσοστά αποδοχής της τάξης του 35-40% είναι τα μεγαλύτερα που έχει καταγράψει ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας της από το 2008 και μετά.

Η κυβέρνηση δεν σκορπίζει ενθουσιασμό, αλλά διαθέτει αντοχή και ανοχή. Η δε δυστοπική κατάσταση για τη χώρα που περιγράφει η αντιπολίτευση (και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωνική παραδοχή.

• Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προβληματική, καθώς όχι μόνο υστερεί σε «κυβερνησιμότητα» αλλά φαίνεται να παραμένει πιο «αντιπαθητικό» κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές» εξακολουθεί να καταγράφει πρωτιά (46%-43% στην έρευνα της Prorata), παρότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα έπρεπε να συγκεντρώνει τη μήνη όλων των υπολοίπων. Ένα σημαντικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η αδυναμία να προσελκύσει ψήφους απευθείας από τη ΝΔ. Η διαρροή ψηφοφόρων από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ εξισορροπείται από το ποσοστό διαρροής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ. Όσο αυτό δεν αλλάζει –όπως είχε συμβεί και το 2015 και το 2019, οπότε παρατηρήθηκε απευθείας μετακίνηση περίπου 10% από το κόμμα που έχασε προς το κόμμα που κέρδισε–, οι πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πρώτη θέση μειώνονται.

• Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν μια στασιμότητα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σταθερά δημοσκοπικά ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, έχει χάσει ωστόσο τη δυναμική που κατέγραφε έναν χρόνο πριν, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη.

• Το δε ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων δεν είναι υψηλότερο απ’ ό,τι σε παλαιότερες προεκλογικές έρευνες και προέρχεται από πολλές δεξαμενές, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα κινηθεί μαζικά προς μία κατεύθυνση.

Συνοψίζοντας: Η κυβέρνηση δεν σκορπίζει ενθουσιασμό, αλλά διαθέτει αντοχή και ανοχή. Η δε δυστοπική κατάσταση για τη χώρα που περιγράφει η αντιπολίτευση (και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωνική παραδοχή.

Αυτά δείχνουν τα στοιχεία. Κάποιους τους χαροποιούν, αλλά καλό είναι να μην εφησυχάζουν. Και κάποιους τους δυσαρεστούν, με αποτέλεσμα να πετροβολούν τον «αγγελιοφόρο», λες και είναι αυτός το πρόβλημα και όχι το μήνυμα καθαυτό.

Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους και όσο η ανάλυση της αντιπολίτευσης επηρεάζεται από την οργή και το θυμικό της, τόσο θα αναρωτιούνται «τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε»…

Τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε; Facebook Twitter
Η διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης δημιούργησε πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο στον κ. Μητσοτάκη.

Ερμηνεύοντας λοιπόν τις επί μεγάλο διάστημα σταθερές εκλογικές τάσεις θα εστιάζαμε σε τέσσερα κυρίως σημεία:

• Πρώτον, στη συνεχή διαχείριση κρίσεων. Η διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης δημιούργησε πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο στον κ. Μητσοτάκη. Το οποίο έχει εκλείψει πλέον, αλλά στις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν λειτούργησε ως «μαξιλαράκι». Οι κρίσεις που ακολούθησαν θεωρούνται από τους πολίτες σε μεγάλο βαθμό εξωγενείς, άρα δημιουργούν και μια αντίστοιχη ανοχή. Παρά τα όποια λάθη καταλογίζονται στην κυβέρνηση, υπάρχει η αίσθηση είναι ότι τις διαχειρίζεται καλύτερα από τους ανταγωνιστές της.

• Δεύτερον, στο ότι η ΝΔ διέψευσε φοβίες που υπήρχαν. Κοινωνικές ομάδες που ήταν προνομιακό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. επιδοματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.) όχι μόνο δεν επλήγησαν, αλλά, αντιθέτως, είδαν είτε μικρές αυξήσεις είτε ακόμα περισσότερες ενισχύσεις. Αυτό εξηγεί και κάποιες εισροές στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Τρίτον, στο ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου το έργο της κυβέρνησης συγκεντρώνει αποδοχή μεγαλύτερη της εκλογικής επιρροής της. Ψηφιοποίηση κράτους, επενδύσεις, μείωση ανεργίας, εξωτερική πολιτική και εξοπλιστικά, δημόσια έργα, τουρισμός, είναι τομείς στους οποίους ο κόσμος θεωρεί ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και αυτό στηρίζει το συνολικό αφήγημά της.

• Τέταρτον, στην τακτική της αντιπολίτευσης. Θα έπρεπε να είναι πλέον σαφές ότι οι υψηλοί τόνοι δεν αποδίδουν. Αντιθέτως, όταν χάνεται το μέτρο, προκαλούν αντισυσπειρώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη μανιέρα της περιόδου 2010-15, αλλά οι συνθήκες δεν είναι πλέον ίδιες. Και όσο εξακολουθεί να συνομιλεί με ένα ολοένα και πιο φανατισμένο εκλογικό ακροατήριο τόσο θα δυσκολεύεται να πείσει το κοινό που κρίνει τις εκλογές.

Προεξοφλούν όλα τα παραπάνω την εκλογική νίκη για τη ΝΔ; Ασφαλώς όχι. Τα σημάδια φθοράς είναι ορατά. Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως τελικά είναι λιγότερο δύσκολος από όσο είχε προεξοφληθεί. Υπάρχουν κρίσιμοι τομείς όπου η ΝΔ εμφανίζεται αδύναμη, όπως το πεδίο των ψυχικών ταυτίσεων και η επιρροή στις νέες ηλικίες, ενώ πάντα υπάρχουν απρόοπτα γεγονότα που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Αλλά σε ένα πολιτικό περιβάλλον που ακόμα δεν έχει ανακτήσει τη σταθερότητα της προπερασμένης δεκαετίας, κάθε απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Ρεπορτάζ / Τα μεγάλα έργα που αλλάζουν τη χώρα: Ποια προχωρούν και ποια καθυστερούν

Νέοι αυτοκινητόδρομοι, νέες γραμμές μετρό, νοσοκομεία, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια. Στις μακέτες όλα φαίνονται φανταστικά. Πότε όμως στ' αλήθεια παραδίδονται, πόσο κοντά στις μακέτες θα είναι η πραγματικότητα; Και ποια οφέλη μπορεί να προσφέρουν στην κοινωνία και την οικονομία;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Απειλείται η οικονομία από νέο κραχ;

Οπτική Γωνία / Έρχεται νέο παγκόσμιο κραχ;

Εμπορικοί πόλεμοι, γεωπολιτικές απειλές και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης. Πόσο θα επηρεαστεί η Ελλάδα από τη νέα εποχή Τραμπ; Ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, Κώστας Μήλας, μιλά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Οπτική Γωνία / Μπορεί μια φεμινίστρια να είναι χριστιανή; 

Υπάρχει τελικά ασυμβίβαστο μεταξύ χριστιανισμού και φεμινισμού; Μπορούν οι δύο ταυτότητες να συνυπάρξουν ή πρόκειται για έναν αδύνατο συνδυασμό; Δύο γυναίκες παραθέτουν τα επιχειρήματα κάθε πλευράς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Ρεπορτάζ / Το πράσινο της Αθήνας και τα πάθη του

Το πράσινο της πόλης μπορεί να είναι περιορισμένο, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις είναι αξιόλογο - και η άνοιξη το φέρνει ξανά στο προσκήνιο, μαζί με τα προβλήματά του. Λύσεις υπάρχουν· το ζητούμενο είναι να εισακουστούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ