Τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε;

Τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε; Facebook Twitter
Τα σημάδια φθοράς είναι ορατά. Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως τελικά είναι λιγότερο δύσκολος από όσο είχε προεξοφληθεί. Εικονογράφηση: bianka/LifO
0

ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ δημοσιεύθηκαν πέντε διαφορετικές δημοσκοπήσεις (Pulse, ALCO, Metron Analysis, Prorata, Marc). Και οι πέντε, παρά τις επιμέρους διαφορές τους, καταλήγουν σε κάποια κοινά συμπεράσματα:

• Η ΝΔ διατηρεί σταθερό δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ελαφρώς μειούμενο σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αλλά πάντως διακριτό και πέραν του εύρους του «στατιστικού σφάλματος».

• Η εικόνα του κ. Μητσοτάκη παραμένει πιο ισχυρή από εκείνη του κ. Τσίπρα, ειδικά σε τομείς όπως η οικονομία, οι επενδύσεις, τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Τσίπρας φαίνεται να παραμένει ισχυρός στο πεδίο των ψυχικών ταυτίσεων με πιο λαϊκά στρώματα και νεότερες ηλικίες. Στοιχείο αναμφίβολα σημαντικό, αλλά που δεν συνιστά από μόνο του προϋπόθεση εκλογικής επικράτησης.

• Ο βαθμός αποδοχής της κυβέρνησης έχει υποχωρήσει μεν, ωστόσο παραμένει αξιοσημείωτος. Ποσοστά αποδοχής της τάξης του 35-40% είναι τα μεγαλύτερα που έχει καταγράψει ελληνική κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο της θητείας της από το 2008 και μετά.

Η κυβέρνηση δεν σκορπίζει ενθουσιασμό, αλλά διαθέτει αντοχή και ανοχή. Η δε δυστοπική κατάσταση για τη χώρα που περιγράφει η αντιπολίτευση (και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωνική παραδοχή.

• Η εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει προβληματική, καθώς όχι μόνο υστερεί σε «κυβερνησιμότητα» αλλά φαίνεται να παραμένει πιο «αντιπαθητικό» κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι στο ερώτημα «ποιο κόμμα θα σας ενοχλούσε να κερδίσει τις εκλογές» εξακολουθεί να καταγράφει πρωτιά (46%-43% στην έρευνα της Prorata), παρότι η ΝΔ, ως κυβέρνηση, θα έπρεπε να συγκεντρώνει τη μήνη όλων των υπολοίπων. Ένα σημαντικό πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να είναι η αδυναμία να προσελκύσει ψήφους απευθείας από τη ΝΔ. Η διαρροή ψηφοφόρων από ΝΔ προς ΣΥΡΙΖΑ εξισορροπείται από το ποσοστό διαρροής ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ. Όσο αυτό δεν αλλάζει –όπως είχε συμβεί και το 2015 και το 2019, οπότε παρατηρήθηκε απευθείας μετακίνηση περίπου 10% από το κόμμα που έχασε προς το κόμμα που κέρδισε–, οι πιθανότητες του ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει την πρώτη θέση μειώνονται.

• Τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζουν μια στασιμότητα. Μόνο το ΠΑΣΟΚ καταγράφει σταθερά δημοσκοπικά ποσοστά μεγαλύτερα από αυτά των τελευταίων βουλευτικών εκλογών, έχει χάσει ωστόσο τη δυναμική που κατέγραφε έναν χρόνο πριν, αμέσως μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη.

• Το δε ποσοστό αναποφάσιστων ψηφοφόρων δεν είναι υψηλότερο απ’ ό,τι σε παλαιότερες προεκλογικές έρευνες και προέρχεται από πολλές δεξαμενές, κάτι που σημαίνει ότι δύσκολα θα κινηθεί μαζικά προς μία κατεύθυνση.

Συνοψίζοντας: Η κυβέρνηση δεν σκορπίζει ενθουσιασμό, αλλά διαθέτει αντοχή και ανοχή. Η δε δυστοπική κατάσταση για τη χώρα που περιγράφει η αντιπολίτευση (και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ) δεν φαίνεται να αποτελεί κοινωνική παραδοχή.

Αυτά δείχνουν τα στοιχεία. Κάποιους τους χαροποιούν, αλλά καλό είναι να μην εφησυχάζουν. Και κάποιους τους δυσαρεστούν, με αποτέλεσμα να πετροβολούν τον «αγγελιοφόρο», λες και είναι αυτός το πρόβλημα και όχι το μήνυμα καθαυτό.

Όλα όμως έχουν την εξήγησή τους και όσο η ανάλυση της αντιπολίτευσης επηρεάζεται από την οργή και το θυμικό της, τόσο θα αναρωτιούνται «τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε»…

Τι έχουν τα έρμα και δεν ψοφάνε; Facebook Twitter
Η διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης δημιούργησε πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο στον κ. Μητσοτάκη.

Ερμηνεύοντας λοιπόν τις επί μεγάλο διάστημα σταθερές εκλογικές τάσεις θα εστιάζαμε σε τέσσερα κυρίως σημεία:

• Πρώτον, στη συνεχή διαχείριση κρίσεων. Η διαχείριση δύο μεγάλων κρίσεων τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης δημιούργησε πρόσθετο πολιτικό κεφάλαιο στον κ. Μητσοτάκη. Το οποίο έχει εκλείψει πλέον, αλλά στις δύσκολες στιγμές που ακολούθησαν λειτούργησε ως «μαξιλαράκι». Οι κρίσεις που ακολούθησαν θεωρούνται από τους πολίτες σε μεγάλο βαθμό εξωγενείς, άρα δημιουργούν και μια αντίστοιχη ανοχή. Παρά τα όποια λάθη καταλογίζονται στην κυβέρνηση, υπάρχει η αίσθηση είναι ότι τις διαχειρίζεται καλύτερα από τους ανταγωνιστές της.

• Δεύτερον, στο ότι η ΝΔ διέψευσε φοβίες που υπήρχαν. Κοινωνικές ομάδες που ήταν προνομιακό κοινό του ΣΥΡΙΖΑ (π.χ. επιδοματούχοι, δημόσιοι υπάλληλοι κ.λπ.) όχι μόνο δεν επλήγησαν, αλλά, αντιθέτως, είδαν είτε μικρές αυξήσεις είτε ακόμα περισσότερες ενισχύσεις. Αυτό εξηγεί και κάποιες εισροές στη ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ.

• Τρίτον, στο ότι υπάρχουν κάποιοι τομείς όπου το έργο της κυβέρνησης συγκεντρώνει αποδοχή μεγαλύτερη της εκλογικής επιρροής της. Ψηφιοποίηση κράτους, επενδύσεις, μείωση ανεργίας, εξωτερική πολιτική και εξοπλιστικά, δημόσια έργα, τουρισμός, είναι τομείς στους οποίους ο κόσμος θεωρεί ότι η κατάσταση έχει βελτιωθεί και αυτό στηρίζει το συνολικό αφήγημά της.

• Τέταρτον, στην τακτική της αντιπολίτευσης. Θα έπρεπε να είναι πλέον σαφές ότι οι υψηλοί τόνοι δεν αποδίδουν. Αντιθέτως, όταν χάνεται το μέτρο, προκαλούν αντισυσπειρώσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί τη μανιέρα της περιόδου 2010-15, αλλά οι συνθήκες δεν είναι πλέον ίδιες. Και όσο εξακολουθεί να συνομιλεί με ένα ολοένα και πιο φανατισμένο εκλογικό ακροατήριο τόσο θα δυσκολεύεται να πείσει το κοινό που κρίνει τις εκλογές.

Προεξοφλούν όλα τα παραπάνω την εκλογική νίκη για τη ΝΔ; Ασφαλώς όχι. Τα σημάδια φθοράς είναι ορατά. Ο δύσκολος χειμώνας είναι μπροστά, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως τελικά είναι λιγότερο δύσκολος από όσο είχε προεξοφληθεί. Υπάρχουν κρίσιμοι τομείς όπου η ΝΔ εμφανίζεται αδύναμη, όπως το πεδίο των ψυχικών ταυτίσεων και η επιρροή στις νέες ηλικίες, ενώ πάντα υπάρχουν απρόοπτα γεγονότα που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Αλλά σε ένα πολιτικό περιβάλλον που ακόμα δεν έχει ανακτήσει τη σταθερότητα της προπερασμένης δεκαετίας, κάθε απρόβλεπτο γεγονός μπορεί να προκαλέσει αναταράξεις.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αλλαγές που φέρνουν στο μεταναστευτικό η πρόσφατη απόφαση της Λειψίας και η νέα πολιτική του Μερτς/ Μεταναστευτικό: Από τη Μέρκελ στον Μερτς και η αλλαγή που φέρνει η απόφαση της Λειψίας

Βασιλική Σιούτη / Μεταναστευτικό: Πώς επηρεάζει την Ελλάδα η αλλαγή πολιτικής της Γερμανίας;

Μετά την εκλογή του Φρίντριχ Μερτς, η Γερμανία αυστηροποιεί τη μεταναστευτική πολιτική της και αναζητά τρόπους για να εξαιρεθεί από την υποχρέωση εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, ώστε να μην κάνει δεκτά νέα αιτήματα ασύλου.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες; 

Οπτική Γωνία / Becca Bloom: Γιατί θεοποιούμε τις ζάπλουτες ενώ δεν έχουμε να φάμε;

Αν νομίζετε ότι η επίδειξη πλούτου προκαλεί σήμερα κοινωνική κατακραυγή, πλανάστε. Άνθρωποι που δυσκολεύονται οικονομικά, αντί να βιώσουν ταξική αφύπνιση, βλέποντας πώς ζει η δισεκατομμυριούχος σταρ του TikTok, θέλουν να μάθουν τα πάντα γι' αυτήν.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ανήλικοι στην πρώτη γραμμή: Το νέο πρόσωπο της ακροδεξιάς στη Θεσσαλονίκη

Ελλάδα / 13χρονα παιδιά σε νεοναζιστικές συμμορίες: Πώς φτάσαμε εδώ;

Όλο και περισσότεροι έφηβοι και νέοι φαίνεται να γοητεύονται από ακροδεξιές ιδεολογίες. Τι σηματοδοτεί η έκρηξη αυτού του επικίνδυνου φαινομένου; Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ, Άρης Στυλιανού.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
« Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Οπτική Γωνία / «Βρίσκω πολύ πιθανό να δούμε κάποια στιγμή μη λευκό Πάπα»

Ο επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας της Θρησκείας της Θεολογικής Σχολής του ΕΚΠΑ και διδάκτορας των πανεπιστημίων Βοστώνης και Λουβέν Χαράλαμπος Βέντης μιλά για την εκλογή του νέου Πάπα, την «επιστροφή» της θρησκείας και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα η Καθολική και η Ορθόδοξη Εκκλησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει…

Οπτική Γωνία / Η αντιπολίτευση που υποδύεται πως δεν καταλαβαίνει

Την τελευταία δεκαετία, όλα σχεδόν έχουν αλλάξει στην ελληνική κοινωνία, ιδιαίτερα σε εκείνο το κομμάτι της που βρισκόταν παραδοσιακά και ιστορικά απέναντι στη συντηρητική παράταξη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ
Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πως θα το ξοδέψεις

Ρεπορτάζ / Επίδομα ανεργίας: Όταν το κράτος αποφασίζει πώς θα το ξοδέψεις

Η απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας και άλλες κοινωνικές παροχές σε προπληρωμένη κάρτα, με πλαφόν 50% στην ανάληψη μετρητών, προκαλεί την αγανάκτηση των δικαιούχων. Σχολιάζουν στη LIFO άνεργοι πολίτες, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και εκπρόσωποι κλάδων που πλήττονται.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
«Empty the Tanks»: Σώστε τα δελφίνια!

Ρεπορτάζ / «Empty the Tanks»: Πότε θα σταματήσει η αιχμαλωσία των δελφινιών;

Η παγκόσμια καμπάνια «Empty the Tanks» εναντιώνεται στην αιχμαλωσία και την εκμετάλλευση των δελφινιών. Πώς εκφράζεται η κινητοποίηση στην Ελλάδα και ποια η τύχη των δελφινιών του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου; Μιλούν στη LIFO εκπρόσωποι οργανώσεων, αλλά και ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Οπτική Γωνία / Υψηλοί τόνοι για τα Τέμπη, χαμηλοί για τα ελληνοτουρκικά 

Τα Τέμπη συνεχίζουν να πυροδοτούν εντάσεις μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αντιθέτως στα ελληνοτουρκικά και στο θέμα της πώλησης των Eurofighter στην Τουρκία που απασχόλησε την επικαιρότητα, η κριτική για τη στάση της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε χαμηλούς τόνους.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Aθήνα / Οδός Βύρωνος: Ένας δρόμος-ντροπή για τον δημόσιο χώρο

Τα πεζοδρόμια στην καρδιά της πόλης έχουν παραδοθεί στα τουριστικά καταστήματα, αποκλείοντας τους πιο ευάλωτους πολίτες, ενώ η Αθήνα χάνει τον βασικό λόγο ύπαρξής της: να είναι μια πόλη για ανθρώπους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Έχετε «επιστροφή φόρου»: Οι συχνότερες περιπτώσεις phishing

Οπτική Γωνία / «Έχετε επιστροφή φόρου, πατήστε εδώ»: Πώς να γλιτώσεις από το phishing

Παραπλανητικά μηνύματα, αποκάλυψη προσωπικών δεδομένων, χακάρισμα τραπεζικών λογαριασμών. Το phishing είναι πιο συχνό και πολύ πιο επικίνδυνο πιο επικίνδυνο απ' ό,τι νομίζουμε. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Κυβερνοασφάλειας στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιώς και επικεφαλής της Εθνικής Ομάδας Κυβερνοασφάλειας, Χρήστος Ξενάκης.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Οπτική Γωνία / Το χρονικό των χαμένων βίντεο των Τεμπών

Η υπόθεση των χαμένων βίντεο των Τεμπών αναδεικνύει, για ακόμη μία φορά, λανθασμένους χειρισμούς που έγιναν σε κρίσιμες φάσεις της ανακριτικής διαδικασίας, αφήνοντας πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
ΕΠΕΞ Ιλιρίντα Μουσαράι: «Ο πατέρας μου κατάφερε φέτος για πρώτη φορά να ψηφίσει και να αισθανθεί πολίτης όχι στην Ελλάδα, όπου ζει εδώ και τριάντα χρόνια, αλλά στην Αλβανία»

Πολιτική /  Ιλιρίντα Μουσαράι: «Η Αλβανία δεν είναι η “Κολομβία της Ευρώπης”»

Με αφορμή τις αλβανικές κοινοβουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου, μία επίκαιρη συζήτηση με την Ιλιρίντα Μουσαράι, την αλβανικής καταγωγής πολιτική επιστήμονα και υποψήφια διδάκτορα στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του ΕΚΠΑ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Πόσο κοστίζει σήμερα το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα;

Ρεπορτάζ / Είσαι γονιός στην Ελλάδα; Θα γονατίσεις οικονομικά

Πόσο κοστίζει το μεγάλωμα ενός παιδιού στην Ελλάδα και πώς σχετίζεται με το δημογραφικό προβλημα; Τα έξοδα ξεκινούν από τη βρεφική ηλικία και αυξάνονται σταδιακά. Τι αναφέρουν οι ίδιοι οι γονείς, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί επιστήμονες και τι μέτρα έχει λάβει η κυβέρνηση;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Φυλακές Κορυδαλλού: Πότε θα πάνε στον Ασπρόπυργο και ποιο είναι το σχέδιο για την τύχη των παλιών κτιρίων

Ρεπορτάζ / Πότε θα φύγουν τελικά οι φυλακές από τον Κορυδαλλό;

Η απομάκρυνση των φυλακών Κορυδαλλού και η μεταφορά τους στον Ασπρόπυργο αποτελεί πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας και είναι ένα έργο βαρύνουσας σημασίας. Πότε θα γίνει η μετεγκατάστασή τους και πώς θα αξιοποιηθούν τα παλιά κτίρια;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ