Ουκρανία: Ναρκοπέδιο το 30% της επικράτειας- Ο Ζελένσκι απέκλεισε το ενδεχόμενο «σύντομης ανακωχής»

Ουκρανία: Ναρκοπέδιο το 30% της επικράτειας- Εκτός λειτουργία το μισό ενεργειακό σύστημα της χώρας Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Περίπου το 30% της επικράτειας της Ουκρανίας είναι ναρκοθετημένο λόγω της ρωσικής εισβολής, όπως ανακοίνωσε χθες η ουκρανική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων.

Πρόκειται για έκταση διπλάσια από την επικράτεια ολόκληρης της Αυστρίας. Η έκταση και ο αριθμός των ναρκών και από τις δύο πλευρές δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη σύρραξη την 24η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στις περιφέρειες δε της Χερσώνας και του Μικολάιφ βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις άρσης των ναρκοπεδίων. Πρόκειται για εκτάσεις με συνολικό εμβαδό 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Παράλληλα, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέκλεισε χθες Παρασκευή την ιδέα να κηρυχθεί «σύντομη ανακωχή» με τη Ρωσία, επιχειρηματολογώντας πως αυτό το μόνο που θα έκανε θα ήταν να επιδεινωθεί η κατάσταση.

«Η Ρωσία επιδιώκει πλέον σύντομη ανακωχή, ανάπαυλα για ανακτήσει τις δυνάμεις της. Μπορούμε να δούμε το τέλος του πολέμου, αυτή η ανάπαυλα δεν θα έκανε τίποτε άλλο παρά να επιδεινώσει την κατάσταση», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους σε παρέμβασή του στο διεθνές φόρουμ του Χάλιφαξ (Καναδάς) για την ασφάλεια.

Η «αληθινά πραγματική, διαρκής και έντιμη ειρήνη δεν θα έρθει παρά με την πλήρη καταστροφή της ρωσικής επίθεσης», πρόσθεσε ο Ζελένσκι.

Νωρίτερα χθες ο Λευκός Οίκος ανέφερε πως μόνο ο Ζελένσκι μπορεί να εγκρίνει την έναρξη διαπραγματεύσεων ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, διαψεύδοντας πως ασκείται οποιαδήποτε πίεση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ στο Κίεβο.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, ο στρατηγός Μαρκ Μίλι, επανέλαβε δύο φορές το τελευταίο διάστημα ότι οι ουκρανικές νίκες στα πεδία των μαχών μπορεί να ανοίξουν παράθυρο ευκαιρίας για συνομιλίες ώστε να επιλυθεί με πολιτική συμφωνία η σύρραξη.

Ο στρατηγός σημείωσε εξάλλου την Τετάρτη ότι θεωρεί απίθανο, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι ουκρανικές δυνάμεις να διώξουν τις ρωσικές από το σύνολο των εδαφών που κατέχουν, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας.

Την ίδια ώρα η Ουκρανία ζήτησε χθες Παρασκευή «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ για να περάσει τον χειμώνα, αφού σχεδόν οι μισές ενεργειακές της υποδομές έχουν «τεθεί εκτός λειτουργίας» λόγω των μαζικών ρωσικών βομβαρδισμών.

Οι αρχές του Κιέβου προειδοποιούν για ενδεχόμενη «πλήρη διακοπή» της ηλεκτροδότησης.

Με τη θερμοκρασία στην Ουκρανία να πέφτει και το Κίεβο να βλέπει το πρώτο χιόνι για φέτος, αξιωματούχοι εργάζονται για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση σε όλη τη χώρα έπειτα από τους σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου ηλεκτροδότησης της χώρας, η Ukrenegro, ανακοίνωσε ότι η Ρωσία εξαπέλυσε έξι ευρείες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών ενεργειακών υποδομών από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 15 Νοεμβρίου.

Ο ΟΗΕ από την πλευρά του προειδοποίησε ότι οι ελλείψεις σε ηλεκτρική ενέργεια και νερό στην Ουκρανία εγείρουν τον κίνδυνο ανθρωπιστικής καταστροφής τον χειμώνα.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χθες ότι η ΕΕ και οι εταίροι της σκοπεύουν να επιβάλουν νέες κυρώσεις εναντίον του Ιράν, το οποίο κατηγορείται ότι έδωσε drones στη Ρωσία, τα οποία χρησιμοποιεί για να πλήξει την Ουκρανία.

Κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο Κίεβο ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις συναντήθηκε με τον Ουκρανό πρωθυπουργό Ντένις Σμιγκάλ, ο οποίος ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ.

«Δυστυχώς η Ρωσία εξακολουθεί να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις εναντίον των πολιτικών και κρίσιμων υποδομών της Ουκρανίας», κατήγγειλε ο Σμιγκάλ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Ντομπρόβσκις.

«Σχεδόν το μισό μας ενεργειακό σύστημα έχει τεθεί εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε και ζήτησε «επιπλέον στήριξη» από την ΕΕ προκειμένου η Ουκρανία να αντιμετωπίσει την κατάσταση αυτή, κυρίως «για να αγοράσει επιπλέον φυσικό αέριο».

«Περιορισμοί πολλών ωρών επιβάλλονται σε όλη την Ουκρανία στη διάρκεια της ημέρας», ανακοίνωσε η Ukrenegro.

Όπως επιβεβαίωσε ο Ζελένσκι το Κίεβο, η περιοχή γύρω από την Οδησσό, και δεκάδες άλλες επαρχίες είναι αντιμέτωπες με διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Η κατάσταση με την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δύσκολη σε 17 επαρχίες και την πρωτεύουσα», επεσήμανε στο νυχτερινό του διάγγελμα μέσω βίντεο.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα στην επαρχία και την πόλη του Κιέβου, στην επαρχία της Οδησσού και επίσης στην Βινίτσια και την Τερνοπίλ», πρόσθεσε, αναφερόμενος σε δύο περιοχές στη δυτική και τη νοτιοδυτική Ουκρανία.

Έκτακτες διακοπές ηλεκτροδότησης σημειώνονται σε αυτές τις περιοχές, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, ενώ άλλου γίνονται «σταθεροποιητικές» διακοπές ρεύματος βάσει προγράμματος.

Με πληροφορίες του Reuters/ΑFP/ΑΠΕ/dpa

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή καθώς κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Διεθνή / Οι ΗΠΑ στέλνουν μαχητικά αεροσκάφη στη Μέση Ανατολή ενώ κλιμακώνεται η σύγκρουση Ισραήλ–Ιράν

Εξετάζεται και η ανάπτυξη πολεμικών πλοίων ικανών να αναχαιτίζουν βαλλιστικούς πυραύλους στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως ανέφερε αξιωματούχος του Πενταγώνου
LIFO NEWSROOM
Η Τουρκία ανακοίνωσε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Διεθνή / Η Τουρκία ανακοίνωσε τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της – Αντέδρασε το ΥΠΕΞ

Η Τουρκία με την κόκκινη γραμμή στον χάρτη τέμνει το Αιγαίο στη μέση διεκδικώντας αντίστοιχη υφαλοκρηπίδα, ενώ αγνοεί το Δίκαιο της Θάλασσας και τα κυριαρχικά δικαιώματα των ελληνικών νησιών.
LIFO NEWSROOM
Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Διεθνή / Σε κρίσιμο σημείο η συμμαχία AUKUS: Οι ΗΠΑ κάνουν πίσω για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια προς Αυστραλία

Η συμφωνία AUKUS για μεταφορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από ΗΠΑ προς Αυστραλία επανεξετάζεται από το Πεντάγωνο, με πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις να φουντώνουν
LIFO NEWSROOM