Artemis 1: Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος της NASA για τη Σελήνη

Artemis 1: Εκτοξεύθηκε ο πύραυλος της NASA για τη Σελήνη Facebook Twitter
0

Έπειτα από διαδοχικά προβλήματα και καθυστερήσεις, εκτοξεύθηκε ο μη επανδρωμένος πύραυλος SLS της NASA με προορισμό τη Σελήνη, που κάνει το παρθενικό ταξίδι του στο διάστημα με την αποστολή Artemis 1. 

Ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στο ακρωτήριο Κανάβεραλ. Ήταν η τρίτη προσπάθεια της NASA για την εκτόξευση του πυραύλου, ο οποίος ξεκίνησε το ταξίδι του έπειτα από διαδοχικά τεχνικά προβλήματα, πέντε δεκαετίες μετά την τελευταία αποστολή Apollo.

Ο πύραυλος SLS θα στείλει την κάψουλα Orion σε δοκιμαστικό ταξίδι γύρω από τη Σελήνη, σε ένα ταξίδι 25 ημερών. Η κάψουλα θα φτάσει σε απόσταση 97 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Σελήνης και αναμένεται να επιστρέψει στη Γη στις 11 Δεκεμβρίου. 

Αυτή είναι η πρώτη πτήση του πυραύλου SLS και της κάψουλας Orion μαζί, που κατασκεύαζαν η Boeing και η Lockheed Martin αντίστοιχα. Με τη συγκεκριμένη αποστολή ξεκινά το πρόγραμμα Artemis της NASA, που έχει στόχο να επιστρέψουν οι αστροναύτες στην επιφάνεια της Σελήνης το 2025. 

Με πληροφορίες από Reuters

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ