Ο Τραμπ επιχειρεί να μπλοκάρει την πρόσβαση της Βουλής στις φορολογικές του δηλώσεις

Ο Τραμπ επιχειρεί να μπλοκάρει την πρόσβαση της Βουλής στις φορολογικές του δηλώσεις Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Παρέμβαση από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ζητά ο τέως πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, ώστε να μην αποκτήσει πρόσβαση στις φορολογικές του δηλώσεις μία Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Επικαλούμενος πολιτικά κίνητρα, ο Τραμπ υπέβαλε κατεπείγον αίτημα για αναστολή εκτέλεσης μιας απόφασης κατώτερου δικαστηρίου, που επικύρωσε το αίτημα της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής των Αντιπροσώπων - όπου την πλειοψηφία έχουν οι Δημοκρατικοί - να λάβει το φορολογικό υλικό. Η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει ότι η πρόσβαση της Επιτροπής στις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ αποτελεί μέρος του νομοθετικού της έργου.

Οι δικηγόροι του Τραμπ ετοιμάζονται να ασκήσουν έφεση στην απόφαση.

«Εάν επιτραπεί να εκτελεστεί (η απόφαση), αυτό θα υπονομεύσει τη διάκριση των εξουσιών και θα καταστήσει την προεδρία ευάλωτη σε επεμβατικές απαιτήσεις πληροφοριών από πολιτικούς αντιπάλους στην νομοθετική εξουσία» έγραψαν οι δικηγόροι του Τραμπ, αναφερόμενοι στον καταμερισμό εξουσίας μεταξύ των τριών τμημάτων της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η αντιπαράθεση γύρω από την υπόθεση ξεκινά από το 2019, όταν η Επιτροπή μήνυσε τον Τραμπ για να τον αναγκάσει να αποκαλύψει τις φορολογικές του δηλώσεις. Ο Τραμπ ήταν ο πρώτος πρόεδρος εδώ και τέσσερις δεκαετίες που δεν έδωσε στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις, καθώς είχε ως στόχο να κρατήσει μυστικές τις λεπτομέρειες της περιουσίας του και τις δραστηριότητες της εταιρείας του, Trump Organization.

Η Επιτροπή στο αίτημά της επικαλέστηκε έναν ομοσπονδιακό νόμο που εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο της Επιτροπής Μέσων και Πόρων της Βουλής να ζητήσει από την Υπηρεσία Φορολογικών Εσόδων (IRS) τις φορολογικές δηλώσεις οποιουδήποτε ατόμου.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής έχουν υποστηρίξει ότι χρειάζονται τις φορολογικές δηλώσεις του Τραμπ για να εξακριβώσουν αν η IRS προβαίνει σε κατάλληλους ελέγχους των φορολογικών δηλώσεων προέδρων και να αξιολογήσει εάν χρειάζεται μια νέα νομοθεσία. Οι δικηγόροι του Τραμπ χαρακτήρισαν αυτή την εξήγηση «προσχηματική» και «υποκριτική», λέγοντας ότι ο πραγματικός στόχος είναι να ανακαλυφθούν πολιτικά επιζήμιες πληροφορίες για τον Τραμπ, ο οποίος σκέφτεται να θέσει ξανά υποψηφιότητα για την προεδρία το 2024.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Τρέβορ ΜακΦέιντεν, διορισμένος από τον Τραμπ, αποφάνθηκε υπέρ του Κογκρέσου τον Δεκέμβριο του 2021, αποφασίζοντας ότι η Επιτροπή έχει ευρεία εξουσία στις φορολογικές δηλώσεις ενός πρώην προέδρου.

Τον Αύγουστο, το εφετείο της περιφέρειας της Κολούμπια των ΗΠΑ απεφάνθη επίσης κατά του Τραμπ, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «κάθε πρόεδρος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του γνωρίζοντας ότι θα υπόκειται στους ίδιους νόμους με όλους τους άλλους πολίτες όταν αποχωρήσει από τα καθήκοντά του». Το εφετείο απέρριψε την επανεξέταση της υπόθεσης στις 27 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκεί 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Διεθνή / Η τελευταία αποστολή του Ντράγκι: Αρκούν 1,2 τρισ. ευρώ για να σωθεί η Ευρώπη;

Ο Μάριο Ντράγκι επιστρέφει με σχέδιο αναγέννησης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός, κλιματική κρίση, άμυνα και η μάχη για την ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε. – όλα κρέμονται από μια πολιτική ισορροπία.
LIFO NEWSROOM
Σκοτώθηκε στα 114 ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον πάτησε αυτοκίνητο

Διεθνή / Νεκρός στα 114 του ο γηραιότερος μαραθωνοδρόμος στον κόσμο - Τον παρέσυρε αυτοκίνητο

Ο Fauja Singh παρασύρθηκε από οδηγό στο χωριό του στην Ινδία - «Να τρώτε λιγότερο, να τρέχετε περισσότερο και να είστε χαρούμενοι. Αυτό είναι το μυστικό της μακροζωίας» είπε ο «τυφώνας με το τουρμπάνι» σε πρόσφατη συνέντευξη
LIFO NEWSROOM
Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Διεθνή / Κύπρος: 51 χρόνια από το πραξικόπημα που άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική εισβολή

Η ντε φάκτο διχοτόμηση του νησιού διατηρείται μέχρι σήμερα, με τη Βόρεια Κύπρο να τελεί υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή και τη «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» να αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα.
LIFO NEWSROOM
Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Διεθνή / Η Γαλλία δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει επανορθώσεις για τις αποικιακές σφαγές στον Νίγηρα

Περισσότερο από έναν αιώνα μετά τη σφαγή εκατοντάδων ανθρώπων και τη λεηλασία ολόκληρων κοινοτήτων στη Νίγηρα, η Γαλλία δηλώνει για πρώτη φορά διατεθειμένη να συνομιλήσει για ιστορική αποκατάσταση, χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει επίσημα ευθύνη
LIFO NEWSROOM