Ινδία: Έβαλαν μουστάκι και περούκα σε «άγαλμα-δαίμονα» για να μη μοιάζει στον Γκάντι

Ινδία: Φόρεσαν μουστάκι και περούκα σε άγαλμα-δαίμονα για να μη μοιάζει στον Γκάντι Facebook Twitter
Φωτ.: IndiaToday
0

Η αστυνομία στην Καλκούτα της Ινδίας ξεκίνησε έρευνα μετά από καταγγελίες ότι οι διοργανωτές απεικόνισαν ένα άγαλμα -δαίμονα σαν τον Μαχάτμα Γκάντι σε φεστιβάλ του Durga Puja.

Το άγαλμα του φεστιβάλ απεικόνιζε την ινδουιστική θεά Durga, που στοχεύει με την τρίαινά της έναν φαλακρό άνδρα με γυαλιά που κρατά ένα μπαστούνι. 

Η απεικόνιση αυτή πυροδότησε τεράστια διαμάχη καθώς το άγαλμα έμοιαζε με τον ηγέτη του έθνους Μαχάτμα Γκάντι.  Μετά το κύμα οργής που ξέσπασε, έβγαλαν τα γυαλιά από το άγαλμα και του φόρεσαν μουστάκι και περούκα.

Ο Μαχάτμα Γκάντι, που αποκαλείται «πατέρας του έθνους», είναι σεβαστός στην Ινδία.

Ινδία: Φόρεσαν μουστάκι και περούκα σε άγαλμα-δαίμονα για να μη μοιάζει στον Γκάντι Facebook Twitter

Όμως τα τελευταία χρόνια, αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ινδουιστές τον επέκριναν ανοιχτά, κατηγορώντας τον ότι ήταν υπερβολικά φιλομουσουλμάνος και ήπιος απέναντι στο Πακιστάν.

Η κατασκευή του επίμαχου αγάλματος χτίστηκε κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Durga Puja, ενός ετήσιου ινδουιστικού φεστιβάλ που τιμά τη θεά Durga.

Είναι το μεγαλύτερο φεστιβάλ στην ανατολική πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης και οι περίτεχνες διακοσμήσεις της σκηνής, γνωστές ως «pandala», προσελκύουν τεράστιο κοινό.

Οι διοργανωτές του αμφιλεγόμενου αγαλματιδίου ανήκουν σε μία δεξιά ομάδα, την ινδουιστική οργάνωση Μαχασαμπά.

Σύμφωνα με τα τοπικά Μέσα οι επισκέπτες του φεστιβάλ είχαν παρατηρήσει την ομοιότητα του ειδώλου με τον Γκάντι.

Στη συνέχεια, αξιωματούχοι της αστυνομίας επισκέφθηκαν τον χώρο το βράδυ της Κυριακής και ζήτησαν από τους διοργανωτές να προσθέσουν περούκα και μουστάκι στο μοντέλο, για να μην θυμίζει τον «πατέρα του έθνους».

Ωστόσο σύμφωνα με διοργανωτή, οι αλλαγές αυτές έγιναν απρόθυμα.

«Μας ανάγκασε η αστυνομία να το κάνουμε. Η ελευθερία της έκφρασης μας έχει περιοριστεί», είπε ο Chandrachur Goswami.

Ο ίδιος παραδέχτηκε ότι η φιγούρα του δαίμονα είχε «φυσικές ομοιότητες με τον Γκάντι» και πρόσθεσε ότι δεν τον θεωρούν «πατέρα του έθνους».

Το περιστατικό καταδικάστηκε έντονα από τα πολιτικά κόμματα στην πολιτεία ενώ το πρακτορείο ειδήσεων ANI μετέδωσε ότι βουλευτής του Κογκρέσου υπέβαλε καταγγελία στην αστυνομία.

«Αν είχε γίνει μια τέτοια κίνηση, είναι ατυχής. Το καταδικάζουμε», είπε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του κρατιδίου του Κόμματος Μπχαράτια Τζανατά.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM
«Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Διεθνή / «Η Gen Z μίλησε»: Στο Νεπάλ οι φοιτητές διάλεξαν για μεταβατική πρωθυπουργό μια 73χρονη πρώην ανώτατη δικαστή

Ο διορισμός της Σουσίλα Κάρκι ήταν απαίτηση των φοιτητών που βγήκαν μαζικά στους δρόμους καταγγέλλοντας τη διαφθορά και την απαγόρευση των social media.
LIFO NEWSROOM