Παλαιοανθρωπολογικός θησαυρός στη Γεωργία: Βρέθηκε ανθρώπινο δόντι 1,8 εκατ. χρόνων

Παλαιοανθρωπολογικός θησαυρός στη Γεωργία: Βρέθηκε ανθρώπινο δόντι 1,8 εκατ. χρόνων Facebook Twitter
0

Αρχαιολόγοι στη Γεωργία ανακάλυψαν δόντι 1,8 εκατομμυρίων χρόνων που ανήκε σε πρώιμο είδος ανθρώπου, εύρημα που ενισχύει την πεποίθηση πως η περιοχή αποτελεί έναν από τους πρώτους προϊστορικούς ανθρώπινους οικισμούς στην Ευρώπη και πιθανώς σε όλο τον κόσμο, πλην Αφρικής. 

Το δόντι ανακαλύφθηκε κοντά στο χωριό Οροσμάνι, περίπου 100 χιλιόμετρα από τη γεωργιανή πρωτεύουσα, Τμπιλίσι και κοντά στο Ντμανίσι όπου στα τέλη της δεκαετίας του '90 είχαν εντοπιστεί ανθρώπινα κρανία ηλικίας 1,8 χρόνων. 

Τα ευρήματα στο Ντμανίσι, τα αρχαιότερα στον κόσμο εκτός Αφρικής, ανέτρεψαν ό,τι πιστευόταν μέχρι τότε για την εξελικτική ιστορία των πρώιμων ανθρώπων και τις διαδρομές μετανάστευσης. 

«Το Οροζμάνι, μαζί με το Ντμανίσι, αποτελούν το κέντρο της παλιότερης κατανομής των αρχαίων ανθρώπων -ή πρώιμων Χόμο- στον κόσμο, εκτός Αφρικής» αναφέρει το Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Αρχαιολογίας και Προϊστορίας της Γεωργίας. 

Σύμφωνα με τον Γκιόργκι Μπιτζινασβίλι, το επιστημονικό διευθυντή της ομάδας ανασκαφών, πιστεύεται πως το δόντι ανήκε σε ένα «ξάδερφο» των Ζέζβα και Μζία, όπως είχαν ονομαστεί οι ενήλικοι των οποίων τα σχεδόν άθικτα απολιθωμένα κρανία είχαν βρεθεί στο Ντμανίσι. 

«Ο αντίκτυπος όχι μόνο για την περιοχή αυτή, αλλά και για τη Γεωργία και το σενάριο πως οι άνθρωποι εγκατέλειψαν την Αφρική 1,8 χρόνια πριν, είναι τεράστιος. Παγιώνει τη Γεωργία ως ένα πραγματικά σπουδαίο μέρος για την παλαιοανθρωπολογία και γενικώς την ιστορία του ανθρώπου» σημειώνει ο Τζακ Περτ, ο Βρετανός φοιτητής αρχαιολογίας που βρήκε το δόντι. 

Τα αρχαιότερα απολιθώματα ανθρωποειδούς που έχουν εντοπιστεί έως σήμερα, έχουν ανακαλυφθεί στην Αιθιοπία και χρονολογούνται 2,8 εκατομμύρια χρόνια πριν. 

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι πρώιμοι άνθρωποι, το είδος κυνηγού-τροφοσυλλέκτη Homo erectus, πιθανότατα άρχισαν να μεταναστεύουν από την Αφρική περί τα 2 εκατ. χρόνια πριν. Ακόμη αρχαιότερα εργαλεία, 2,1 εκατ. χρόνων, έχουν βρεθεί σε περιοχή που αποτελεί τη σύγχρονη Κίνα. Ωστόσο, στις δύο αυτές περιοχές της Γεωργίας έχουν ανακαλυφθεί τα παλιότερα απολιθώματα πρώιμων ανθρωπιδών. 

Με πληροφορίες από Guardian 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Η απάτη του BBC την άφησε εκτεθειμένη στο Παρίσι τη νύχτα που πέθανε» υποστηρίζει ο αδελφός της

Ο Τσαρλς Σπένσερ μιλά πρώτη φορά ανοιχτά για την περίφημη συνέντευξη Panorama του 1995 και τις τραγικές συνέπειες που θεωρεί ότι είχε στη ζωή της αδελφής του
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Διεθνή / Ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία: «Πράσινο φως» στο πρώτο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΕ ύψους 1,5 δισ. ευρώ

Οι ευρωβουλευτές κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη δημιουργία ενός ταμείου για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού των αλυσίδων εφοδιασμού στον τομέα της άμυνας (FAST)
LIFO NEWSROOM
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Διεθνή / Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητά από την Πολωνία να αναγνωρίζει όλους τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών

Το δικαστήριο ξεκαθάρισε ότι η Πολωνία δεν υποχρεώνεται να αλλάξει τη νομοθεσία της, αλλά οφείλει να αναγνωρίζει τους συγκεκριμένους γάμους όταν έχουν συναφθεί εντός της ΕΕ
LIFO NEWSROOM