Στην Ουκρανία γιορτάζουν την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, καμένα ρωσικά άρματα στο Κίεβο

Παιδί σε τανκ στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Τα 31 χρόνια της ανεξαρτησίας της από τη Σοβιετική Ένωση γιορτάζει σήμερα η Ουκρανία, έξι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας. 

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι μια σημαντική ημέρα για τους Ουκρανούς «και τον εχθρό μας». Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις προειδοποιήσεις των αρχών και να τηρούν την απαγόρευση κυκλοφορίας, προειδοποιώντας για πιθανές «ειδεχθείς ρωσικές προκλήσεις».

Σαν σήμερα, το 1991, το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Το Google τιμά αυτή την ημέρα- που έχει ιδιαίτερη σημασία φέτος εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία- με ένα doodle στα χρώματα της σημαίας της χώρας. 

Doodle για την Ουκρανία Facebook Twitter

Στο Κίεβο έχουν απαγορευθεί οι δημόσιες συγκεντρώσεις και στο Χάρκοβο έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας. «Έχουμε προγραμματίσει πολλές δραστηριότητες, κάτι που θα δίνει έμφαση στον δρόμο που έχουμε διανύσει. Τον έχουμε διανύσει μαζί, σε όλη τη χώρα μας, ελεύθερη και προσωρινά κατεχόμενη, διότι ο λαός μας πολεμά παντού», δήλωσε ο Ζελένσκι. 

«Πολεμάμε εναντίον της πιο φρικτής απειλής για το κράτος μας, αλλά και σε μια περίοδο που πετύχαμε τον υψηλότερο βαθμό εθνικής ενότητας», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας. 

Στο κέντρο του Κιέβου οι ουκρανικές αρχές έχουν παρατάξει καμένα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα της Ρωσίας, ως τρόπαια πολέμου. Ο στρατός της Ουκρανίας κάλεσε τους πολίτες να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις σειρήνες προειδοποίησης αεροπορικών επιδρομών.

Τανκ στο Κίεβο Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

«Οι Ρώσοι κατακτητές εξακολουθούν να εξαπολύουν αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις εναντίον πολιτικών στόχων στο έδαφος της Ουκρανίας. Μην αγνοείτε τις σειρήνες προειδοποίησης», υπογράμμισε σε ανακοίνωση το γενικό επιτελείο στρατού.

Οι ΗΠΑ επίσης εκτιμούν ότι η Ρωσία μπορεί να εκμεταλλευθεί την ημέρα, προκειμένου να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον των ουκρανικών υποδομών και κυβερνητικών κτιρίων. Χθες, Τρίτη, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο κάλεσε τους Αμερικανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να φύγουν από τη χώρα.

«Καθώς πλησιάζουμε στην Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, ο κόσμος παρακολουθεί», προειδοποίησε τη Μόσχα ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρίτσαρντ Μιλς, από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας. «Δεν χρειάζεται να το πούμε (…) παρακαλώ μην βομβαρδίσετε σχολεία, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία ή σπίτια», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, dpa, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελλάδα ήδη από τον Μάιο είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην Αν. Μεσόγειο

Διεθνή / Η Ελλάδα είχε καταθέσει τις θέσεις της για τις θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο από τον Μάιο

Η Ελλάδα διατυπώνει στον ΟΗΕ τις θέσεις της για την Ανατολική Μεσόγειο, τη θαλάσσια ασφάλεια, τις τριμερείς συνεργασίες, το Κυπριακό, το Παλαιστινιακό και τη Συρία, εστιάζοντας στη νομιμότητα και την περιφερειακή σταθερότητα
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Διεθνή / Γερμανία: Απειλούν το προσωπικό του ζωολογικού κήπου που σκότωσε 12 μπαμπουίνους και τάισε τα λιοντάρια

Ο διευθυντής του ζωολογικού κήπου υπερασπίστηκε την απόφαση, αναφέροντας ότι οι προσπάθειες στείρωσης και μεταφοράς κάποιων μπαμπουίνων είχαν αποτύχει. - «Αγαπάμε τα ζώα, μας λένε Ναζί»
LIFO NEWSROOM
Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η φιλία με τον Έπσταϊαν, ο τσακωμός με το Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά

Διεθνή / Νέα βιογραφία για τον πρίγκιπα Άντριου: Η σχέση με τον Έπσταϊν, ο τσακωμός με τον Χάρι και τα αινιγματικά οικονομικά του

Το βιβλίο με τίτλο «The Rise and Fall of the House of York» του ιστορικού Andrew Lownie εξετάζει όχι μόνο τις σχέσεις τού πρίγκιπα Άντριου με διάφορες γυναίκες , αλλά εστιάζει ιδιαίτερα στη στενή –και επικίνδυνη– φιλία του με τον Τζέφρι Έπσταϊν
LIFO NEWSROOM
Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Διεθνή / Λούλα ντα Σίλβα στο Reuters: «Δεν θα ταπεινώσω τον εαυτό μου» συνομιλώντας για δασμούς με τον Τραμπ

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας δεν προτίθεται να συνομιλήσει με τον Τραμπ, εν μέσω απαιτήσεων των ΗΠΑ για Μπολσονάρου - Οι δασμοί των ΗΠΑ στη Βραζιλία αυξήθηκαν στο 50% από την Τετάρτη
LIFO NEWSROOM
Δασμούς 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί 100% στα μικροτσίπ από τον Τραμπ, ενώ η Apple ανακοινώνει επενδύσεις $100 δισ. στις ΗΠΑ

Μετά την πίεση του Αμερικανού προέδρου, η Apple δεσμεύτηκε για νέα επένδυση 100 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά - Δασμοί-μαμούθ σε ημιαγωγούς και εξαρτήματα, αν δεν μεταφερθεί η παραγωγή στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Διεθνή / Οργή Τραμπ για τα στοιχεία της απασχόλησης – Απέλυσε την επικεφαλής της Στατιστικής Υπηρεσίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη διορισμένη από τον Μπάιντεν επικεφαλής «ανίκανη» και διέταξε την άμεση απομάκρυνσή της, μετά από δυσμενή έκθεση για την αγορά εργασίας.
LIFO NEWSROOM
Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος ξεχρεώνει: Πλήρωσε 4 εκατ. ευρώ σε φίλους και αριστοκράτες που τον «έσωσαν» από την εφορία

Ο τέως βασιλιάς της Ισπανίας επέστρεψε τα χρήματα που του είχαν δανείσει επιχειρηματίες και ευγενείς για να καλύψει μια τεράστια φορολογική οφειλή το 2021. Πώς τα κατάφερε από την εξορία στο Αμπού Ντάμπι
LIFO NEWSROOM