Σομαλία: Αιματηρή λήξη της ομηρίας σε ξενοδοχείο του Μαγκαντίσου- Τουλάχιστον 20 νεκροί

Σομαλία: Έληξε η αιματηρή επίθεση και ομηρία σε ξενοδοχείο του Μαγκαντίσου μετά από 30 ώρες Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Αιματηρή κατάληξη είχε η επίθεση ανταρτών σε ξενοδοχείο στo Μογκαντίσου στη Σομαλία.

Οι δυνάμεις της χώρας ανακοίνωσαν νωρίτερα ότι έληξε το συμβάν με τους ενόπλους να είναι όλοι νεκροί.

Νεότερες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 20 νεκρούς, που σκοτώθηκαν στην αιματηρή ομηρία των 30 ωρών, αν και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος.

Οι δράστες χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να εισέλθουν στο ξενοδοχείο Hayat του Μογκαντίσου την Παρασκευή προτού κρατήσουν ομήρους τους επισκέπτες του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση al-Shabab.

«Οι δυνάμεις ασφαλείας τερμάτισαν την πολιορκία και οι ένοπλοι είναι νεκροί, δεν είχαμε πυροβολισμούς από το κτίριο την τελευταία ώρα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ανώνυμος αξιωματούχος.

Το ξενοδοχείο έχει καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό με βίντεο να δείχνουν εκρήξεις και καπνό να βγαίνει από την ταράτσα του κτιρίου.

Ένας αξιωματικός της αστυνομίας είπε στο Reuters ότι χρησιμοποιήθηκαν δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα για να μπορέσουν οι ένοπλοι να αποκτήσουν πρόσβαση στο ξενοδοχείο το βράδυ της Παρασκευής.

«Μέχρι στιγμής, έχουμε επιβεβαιώσει ότι 12 άνθρωποι, κυρίως πολίτες, έχασαν τη ζωή τους», είπε ο Μοχάμεντ, αξιωματικός των μυστικών υπηρεσιών, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters το Σάββατο.

Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπαθούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση στο ξενοδοχείο για ώρες, γεγονός που ήταν ιδιαίτερα δύσκολο καθώς οι ένοπλοι, που κρατούσαν άγνωστο αριθμό ομήρων, φέρεται να είχαν βομβαρδίσει και τις σκάλες στο εσωτερικό του κτηρίου.

Ο διευθυντής του κύριου νοσοκομείου τραυμάτων του Μογκαντίσου είπε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι περιθάλπουν τουλάχιστον 40 άτομα που τραυματίστηκαν από την επίθεση σε ξενοδοχείο και μια ξεχωριστή επίθεση με όλμους σε άλλη περιοχή της πρωτεύουσας.

Θυγατρική της Αλ Κάιντα, η al-Shabab έχει εμπλακεί σε μια μακροχρόνια σύγκρουση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Η ομάδα ελέγχει μεγάλο μέρος της νότιας και κεντρικής Σομαλίας, αλλά κατάφερε να επεκτείνει την επιρροή της σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση με έδρα το Μογκαντίσου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μαχητές που συνδέονται με την οργάνωση επιτέθηκαν επίσης σε στόχους κατά μήκος των συνόρων Σομαλίας-Αιθιοπίας, γεγονός που εγείρει ανησυχίες για μια πιθανή νέα στρατηγική της al-Shabab.

Η επίθεση την Παρασκευή σηματοδοτεί την πρώτη στην πρωτεύουσα από την ομάδα μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, τον Μάιο.

Με πληροφoρίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Διεθνή / «Δεν έχουν δικαίωμα να προκαλούν χάος»: Παρέμβαση Μπάιντεν για τις διαμαρτυρίες υπέρ της Γάζας στα πανεπιστήμια

Οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα έχουν οδηγήσει σε τουλάχιστον 2.000 συλλήψεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, τις τελευταίες δύο εβδομάδες
NEWSROOM
Πρόεδρος Ισραήλ: Mην φοβάστε απέναντι στην τρομακτική αναζωπύρωση του αντισημιτισμού

Διεθνή / «Μίσος και αντισημιτισμός» λέει ο πρόεδρος του Ισραήλ για τις διαμαρτυρίες στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ

Την ώρα που πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο διαδηλώνουν για τον πόλεμο στη Γάζα ο Ισαάκ Χέρτσογκ καταγγέλλει πως έχουν «μολυνθεί» από το μίσος και τον αντισημιτισμό
NEWSROOM
Υπό αστυνομική πολιορκία βρίσκεται το UCLA στο πλαίσιο των φιλοπαλαιστινιακών κινητοποιήσεων

Διεθνή / Έκρυθμη η κατάσταση στα αμερικανικά πανεπιστήμια: Υπό αστυνομική πολιορκία το UCLA

Ισχυρή αστυνομική δύναμη βρίσκεται στο πανεπιστήμιο, έτοιμη να επέμβει και να διαλύσει τις διαδηλώσεις - Παραμένουν οι διαδηλωτές που χτυπούν τύμπανα και κυματίζουν παλαιστινιακές σημαίες
NEWSROOM