Χαμένο έργο του Banksy που φιλοτεχνήθηκε στη Δυτική Όχθη «εμφανίστηκε» σε γκαλερί του Τελ Αβίβ

Χαμένο έργο του Banksy που φιλοτεχνήθηκε στην Παλαιστίνη βρέθηκε σε γκαλερί του Τελ Αβίβ Facebook Twitter
Το χαμένο έργο του Bansky όταν ακόμα βρισκόταν στη Δυτική Όχθη - Φωτ.: Getty Images.
0

Ένα χαμένο έργο του Banksy που είχε φιλοτεχνηθεί σε τοίχο της Δυτικής Όχθης στην Παλαιστίνη βρέθηκε σε μια γκαλερί του Τελ Αβίβ, πυροδοτώντας αντιδράσεις όσον αφορά τη νομιμότητα της αφαίρεσης πολιτιστικών αγαθών από την εν λόγω κατεχόμενη περιοχή.

Το στένσιλ που φέρει τον όνομα «Slingshot Rat» εμφανίστηκε σε ένα τσιμεντένιο τοίχο σε εγκαταλελειμμένη θέση του ισραηλινού στρατού στη Βηθλεέμ το 2007.  Λίγο καιρό αργότερα, το έργο βανδαλίστηκε  με λέξεις όπως «RIP Banksy Rat», και τελικά αποκολλήθηκε από άγνωστα άτομα.

Ο Banksy, γνωστός για την τέχνη του δρόμου, έχει φιλοτεχνήσει πολλά έργα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας από το 2005 και έχει δημοπρατήσει πίνακες για να συγκεντρώσει χρήματα με σκοπό τη στήριξη της Παλαιστίνης. 

Σύμφωνα με τον Koby Abergel, τον Ισραηλινό έμπορο έργων τέχνης που αγόρασε το στένσιλ, το «Slingshot Rat» βρισκόταν υπό την κατοχή Παλαιστινίων οι οποίοι το είχαν κρυμμένο στα σπίτια τους. Ο Abergel, που συνεργάζεται με την γκαλερί όπου εκτίθεται τώρα το έργο, είπε ότι το αγόρασε από έναν συνεργάτη του στη Βηθλεέμ και ότι δε σχεδίαζε να το πουλήσει.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποκαλύψει τόσο το ποσό που πλήρωσε όσο και να ταυτοποιήσει τον πωλητή. Πάντως, μίλησε για μια νόμιμη συμφωνία. 

Ο έμπορος έργων τέχνης είπε ότι το ακρυλικό χρώμα που ψεκάστηκε πάνω από το αρχικό έργο αφαιρέθηκε προσεκτικά. Η πλάκα τσιμέντου 400 κιλών κλείστηκε σε ένα χαλύβδινο πλαίσιο, ώστε να μπορεί να ανυψωθεί σε φορτηγό με επίπεδη επιφάνεια και να μεταφερθεί στη νέα της θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο τέχνης πέρασε τουλάχιστον από ένα στρατιωτικό τσεκ πόιντ για να φτάσει στο Τελ Αβίβ. Ωστόσο, τόσο ο ισραηλινός στρατός όσο και η Cogat, το ισραηλινό όργανο του υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδιο για την πολιτική διακυβέρνηση στη Δυτική Όχθη, ισχυρίστηκαν ότι δε γνώριζαν τίποτα για τη μεταφορά του έργου. 

Σύμφωνα με τη Σύμβαση της Χάγης του 1954 που διέπει τα πολιτιστικά αγαθά, την οποία έχει υπογράψει το Ισραήλ, οι δυνάμεις κατοχής πρέπει να εμποδίσουν την απομάκρυνση των πολιτιστικών αγαθών από κατεχόμενα εδάφη.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

Διεθνή / «Δεν δίστασε στιγμή»: Ο «ήρωας» εργαζόμενος που προσπάθησε να σταματήσει τον δράστη της επίθεσης στο τρένο

O 48χρονος Σαμίρ Ζιτούνι τραυματίστηκε σοβαρά προσπαθώντας να εμποδίσει τον δράστη της επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο που ταξίδευε από το Ντόνκαστερ προς το Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου
LIFO NEWSROOM
Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Διεθνή / Πέθανε ο δισεκατομμυριούχος Gopichand Hinduja, επικεφαλής της πλουσιότερης οικογένειας της Βρετανίας

Η οικογένεια Hinduja, με χαμηλό δημόσιο προφίλ αλλά τεράστια επιχειρηματική δραστηριότητα, βρέθηκε φέτος στην κορυφή της λίστας πλουσίων των Sunday Times με περιουσία που εκτιμάται στα 35,3 δισ. λίρες
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM